Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 апр. 2019, 22:11 ч.

Понижаване на астигматизма???

 • 247
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 56
Здравейте, бях на преглед днес и ми изписаха нови очила след 2 години от първия преглед.

Преди имах на дясното око:
-0.75 
-1.25 астигматизъм
Преди на лявото око:
-1,25

Сега на дясното око:
-1.25
-0,50 астигматизъм
Сега на лявото око:
-1,50

1. Възможно ли е да се увеличи късогледство, а астигматизмът да намалее? Много странно ми изглежда това с намаляването на астигматизма.
Авторефрактометърът пък показа, че имам -3 като диоптър, но не ми правиха разширяване на зениците (циклоплегия).
2. Препоръчайте ми добра оптика в София за очила със стъкла Zeiss, ако може, защото съм доволен от това стъкло.

# 1
 • Мнения: 38 245
Иди на друг лекар, да ти разшири зениците. На автоматичният преглед не обръщам внимание, в другия е истината.

По другия въпрос не мога да помогна, ползвам най-обикновени стъкла и съм доволна.

# 2
 • Мнения: 7 535
Тези стъкла са тълкувание на конкретен лекар как ще виждате по-добре. Понеже ние в рода имам и миопатия и астигматизъм , смениш ли лекаря той винаги и а различно мнение от това на колегата му. Понякога се оказва по-сполучливо понякога истинска трагедия. Приемете че двете корекции - диоптри и астигматизъм са два показателя които коригират зрението ви в комбинация. Лекарят сменя стъклата като опитва едното и другото насложени като се ориентира по вашите думи как виждате по-добре.

# 3
 • София
 • Мнения: 115
Да не казвам от колко години съм все с очила, нямам еднаква рецепта, дори и на два прегледа в една седмица. Очният лекар дава една рецепта, при друг очен лекар лек нюанс в стойностите, после в оптиката други стойности, ако и там поискаш. Не са големи разминаванията, но наистина субективността играе роля, както са казали момичетата преди мен.
Разширяването на зениците не се прави за определяне на диоптър, а за оглед на вътрешността - очни дъна, ретини и тн поражения, които не се виждат, а правят необратими бели.

# 4
 • Мнения: 38 245
Разширяването на зениците не се прави за определяне на диоптър, а за оглед на вътрешността - очни дъна, ретини и тн поражения, които не се виждат, а правят необратими бели.
Зависи от възрастта. Останах с впечатлението, че става дума за млад човек, ако е така, в неговия случай е задължително.
"За да се определи диоптърът на дете е достатъчно да се разшири зеницата и да се блокира за известно време т.нар. акомодативен апарат в окото. Той позволява на окото да гледа на близко и далече и при децата и младите хора е много силен. Затова и той трябва да бъде изключен, за да не пречи на реалната преценка на диоптъра. Това става със специални капки за блокиране на акомодацията."
http://old.segabg.com/article.php?id=62867

При мен като по-млада и при дъщеря ми сега всички очни лекари дават горния съвет.

# 5
 • София
 • Мнения: 33 664
На последният преглед и при мен астигматизмът беше намалял. Не са ми разширявали зениците обаче.

# 6
 • Мнения: 7 535
Астигматизмът е свързан с формата на роговицата, което е чисто индивидуално качество и то няма как да намалее или да се увеличи. Все едно късите крака на някого да станат дълги след няколко години. Тук е въпрос на фокусиране и пречупване. Тези "дефекти" с най -добра точност се установяват  с разширяване на зеницата. Тъй като първо има различни видове астигматизъм , като добавим наличие на диоптри отново всичко свършва с чисто субективното мнение на лекаря как ще виждате по-добре , отново основано на вашия отговор че при така подбраните стъкла виждате по-долу ясно. Разбира се към 50- тя има естествени процеси на старее свързани с деформации но ние тук не говорим за тях.

# 7
 • Мнения: 38 245
Не е точно така, при дъщеря ми намаля.
Носи очила от 8 г., тази година лекарката усети, че има промяна в едното око, разшири зениците и направи основен преглед, който потвърди, че наистина е така и вече е с по-ниски стойности на него.
Няма късогледство или далекогледство, само астигматизъм.

# 8
 • Мнения: 7 535
Мисля че трябва да бъда четена с разбиране.
Дъщеря ви е в растежна възраст ( 8 години !)  при нея диоптър и астигматизъм може да се сменя докато има растеж. Нали е ясно че изгъвката на роговицата може да се сменя с растежа  на окото на детето както се сменя размера на обувките? Авторът на въпроса явно не е в растежна възраст. Моето семейство както писах сме всички с миопатия и астигматизъм , част само с миопатия част само с астегматизъм , примерно  дъщеря ми и с диоптри и с ъглов и с цилиндричен астегматизъм. Ходенето на очен лекар за деца се прави ежегодно докато се стигне период в който показателите вече не се променят. И за предпочитане е лекарят да е един и с опит в работата с деца. Като се стабилизират показателите , от там нататък е рядкост нещо да се смени осеен ако няма някакви стресиращи фактори - болест, натоварване отслабване и др. Следващите големи промени в състояние на очите е с остаряването което става след 40-45-50 - зависи от човека.

Последна редакция: нд, 14 апр 2019, 22:34 от _re_ge

# 9
 • Мнения: 38 245
Съгласна съм напълно. Но тук става дума за възраст 18-19 г., затова дадох този съвет.

# 10
 • Мнения: 292
Здравейте!

Виждам, че има адекватни отговори в темата и реших да пиша и аз.

На мен ми направиха очен преглед без разширяване на зениците, на 37г съм.

Установи, че имам далекогледство +0,5 и на двете очи. Каза ми, че го имам още от детство, било скрито. След прегледа с офталмометъра (два уреда, на които си подпирах брадичката) установи, че имам и астигматизъм.
След като смени няколко стъкла и след моите данни, ми предписа цилиндрично стъкло на дясното око и сферично на лявото.
От две седмици нося очилата, обаче имам проблем с тях - първо навън се чувствам някак странно с тях, в сумрак дори не са ми удобни, а след като ги сваля от очите си ми става замаяно и нещо ми става на дясното око (с цилиндричното стъкло). Дори бих казала, че и леко ме заболява/напряга след сваляне на очилата. И ми се струва, че лявото око е леееко по-зачервено от дясното, но това може да е субективно.

Чудя се дали е възможно, ако имам астигматизъм и на лявото око, но не го коригираме, да продължавам да имам проблеми с напрежение в главата? Благодаря!

# 11
 • Мнения: 38 245
На тази възраст не е нужно да се разширяват.
За 2 седмици би трябвало вече да няма дискомфорт. Първо идете в оптиката и поискайте да ви премерят и сравнят стъклата с рецептата, ако няма разминаване, идете пак на лекар за второ мнение.

Къде беше прегледът - в оптика или кабинет?

# 12
 • Мнения: 292
На тази възраст не е нужно да се разширяват.
За 2 седмици би трябвало вече да няма дискомфорт. Първо идете в оптиката и поискайте да ви премерят и сравнят стъклата с рецептата, ако няма разминаване, идете пак на лекар за второ мнение.

Къде беше прегледът - в оптика или кабинет?
Смятам да отида с въпроси и при лекаря.
Прегледът беше в очен кабинет.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 01:45 от ratsa82

# 13
 • Мнения: 7 535
Аз да кажем от 16 до 47 години бях без промени в зрението и с еднакви диоптри (-4). След като почнаха да настъпват възрастови изменение в зрението отидох на очен лекар, при който не съм ходила до тогава и той след разширяване и прочие  към основния диоптър ми добави астегматизъм, както и ми повдигна диоптър само на едното око. Е, не се чувствам въобще добре с тези очила. Вече трета година не мога да свикна (Тук не коментирам допълнителните очила за близко) Решила съм пак да се прегледам. Верно че възрастовите изменения са все повече, но съм сигурна че тази добавена корекция с астегматизъм на тази възраст ми идва вповече.

# 14
 • Мнения: 292
Аз да кажем от 16 до 47 години бях без промени в зрението и с еднакви диоптри (-4). След като почнаха да настъпват възрастови изменение в зрението отидох на очен лекар, при който не съм ходила до тогава и той след разширяване и прочие  към основния диоптър ми добави астегматизъм, както и ми повдигна диоптър само на едното око. Е, не се чувствам въобще добре с тези очила. Вече трета година не мога да свикна (Тук не коментирам допълнителните очила за близко) Решила съм пак да се прегледам. Верно че възрастовите изменения са все повече, но съм сигурна че тази добавена корекция с астегматизъм на тази възраст ми идва вповече.
Днес бях при доктора. Каза ми, че две седмици са кратко време за свикване с очилата за астигматизъм, можело да отнеме 2-3 месеца.
Интересното в моя случай е, че реши пак да ме погледне с уреда и ми каза, че вижда -1 диоптъра късогледство, т.е. направила съм спазъм на акомодацията (т.нар. лъжливо късогледство). Само се чудя, при положение, че вече ползвам очила за скритото си далекогледство при работа с телефон и компютър, защо съм получила спазъм на акомодацията? Не ми обясни...

След ден ще ходя да ми слага капки, които каза, че се слагат три пъти през 15 минути, и пак ще коментирам.

Последна редакция: вт, 16 апр 2019, 19:56 от ratsa82

Общи условия

Активация на акаунт