Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 31

• 126 868
  • 952
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте. Имам син на 17 месеца. Наскоро съвсем случайно ми попадна в ютуб видео за ранни симптоми на аутизъм и от тогава не мога да си намеря място, защото открих няколко такива у сина ми. И колкото повече клипове гледам, толкова повече се обърквам. Ние сме в САЩ и следващата ни консултация е след 3 седмици. Ще обсъдя със сигурност с неговия педиатър, но ми се иска да прочета и вашето мнение като мами, минали по този път.
Основните неща, които ме притесняват са следните: все още само сричкува и имитира някои животни, но не говори; не се заиграва с други деца на площадката (тук може вина да има и изолацията, той реално няма познати деца, с които да се събира); от скоро се страхува от чужди хора и се крие зад мен, ако някой го доближи; маха с две ръце за чао, за здравей и понякога просто така, когато се радва; не сочи с пръст и трудно вижда какво му соча аз, особено в далечина; има колики от раждането (тук проблемът може и да е заради кърменето); никога не е ял бебешка храна, пюрета, каши, няма заместено хранене, иска да яде само от нашата храна, и то не цяло хранене и после си дояжда с кърма; плаши се от силни шумове като прахосмукачка, блендер или съскане на котка.
В същото време разбира какво му се говори, изпълнява прости команди като дай и донеси, има добър очен контакт, играе си с мен и баща си, прави чао, целувка, браво и други подобни. Не знам кое от всички тези неща е нормално за неговата възраст и кое трябва да ми е червен флаг, че нещо не е наред. Моля за вашите мнения. Иска ми се, ако има проблем, да действам, докато е време.

Последна редакция: нд, 31 яну 2021, 09:39 от milenad

# 721
milenad, синът ви е бебе.Според мен съвсем нормално се държи за възрастта си.Вижте какво ще  каже педиатърът, но за мен е много малък за подобни прояви.

# 722
Изобщо не е рано и недейте така с лека ръка да обяснявате кое е нормално и кое не. Аз видях, че моето дете не се развива нормално в осмия месец и сега е на1.3 и изостава?! Не сочи с пръст на 17м кое му е нормалното?! Консултирайте се с педиатъра какво ще каже, спрете всички тв/тел и каквото имате и започвайте целенасочено с детето игри. Най-вече го научете да сочи. Обезателно. Ако не иска хващате му пръстчето и сочите всичко, което вижда. Насочвате му вниманието, задавате му въпроси Къде е това какво е това - Това е топка. Топката е червена. И подобни. Не съм специалист, но това са моите съвети на първо време. Успех!

# 723
  • София
Здравейте мами имам близнаци който са на 5 и са с диагноза аутизъм.На последък доста ми се запичат и както можете да си представите прилагам клизми сиропчета но ефект не виждам. Посъветваха ме хомеопатия при др
Кьосева какво е вашето мнение по въпроса ,някой бил ли е при нея
Моето момче също много се запича, последните няколко седмици изхождането беше само с клизми, оттам и много страх при изхождането. Бяхме на гастроентеролог - за сега пие сироп за по-лесно изхождане и по-меки изпражнения и промяна в хранителния режим. Храни богати на фибри, без запичащи, по-малко млечни. Има резултат от 4-5 дена редовно ходене, дано се задържи и след изпиването на сиропа

# 724
  • Стара Загора
Здравейте мами имам близнаци който са на 5 и са с диагноза аутизъм.На последък доста ми се запичат и както можете да си представите прилагам клизми сиропчета но ефект не виждам. Посъветваха ме хомеопатия при др
Кьосева какво е вашето мнение по въпроса ,някой бил ли е при нея
Не съм чувала др Кьосева, но моя съвет е ако се ориентирате към хомеопатията търсете много добър класически хомеопат, задължително!Хомеопатията ще помогне много освен за изхождането и за аутизма и всякакви други симптоми . Просто трябва да се прилага правилно, много е важно!Съветът ми е да се информирате предварително добре. Успех

# 725
  • Варна
Здравейте, бихте ли ми препоръчали психиатър за гр. Варна? Синът ми е на 6г. Ходили сме при Топалова и Дашева,но не съм с добри впечатления.

# 726
Здравейте, бихте ли ми препоръчали психиатър за гр. Варна? Синът ми е на 6г. Ходили сме при Топалова и Дашева,но не съм с добри впечатления.
Чух добри отзиви за д-р Неделчев, но нямам лични вчечатления.

# 727
Аз не съм с добри впечатления от д-р Неделчев. Изобщо от никой във Варна не съм с добри впечатления, сякаш доктор Дашева беше най-добре от всички във Варна. И освен това не мисля, че е възможно за минути да се постави или отхвърли такава диагноза, както правят тук. Имам близка детски психиатър в Германия и тя твърди, че там децата се наблюдават с месеци преди диагнозата.

# 728
  • Варна
Диагноза имаме. Сина ми има проблем с плюене и тикове и затова търся психиатър.

# 729
Здравейте и друг път съм писала за дъщеря ми.Почти на 5 години, вербална със стереотипи движения на ръцете , от скоро започна и скачане и въртене в кръг.Махнат памперс миналата година, но продължава да пишка и ака в гащите , като псе пак казва и сяда с дрехите на едно столче и така се изпишква, като стиска цяла нощ и до 2-3 следобед.Храни се с 6-7 неща.Ако трябва да излиза от вкъщи ,това става с рев и с хиляди убеждавания.Трудно общува с хора извън семейството.Не можа да свикне с детската градина.Плаче непрекъснато до 11 часа , също така отказва храна и вода.
Тъй като стана много дълъг поста ми, искам да попитам с диагноза ГРР- неустановено има ли смисъл да подавам документи за ТЕЛК? Според личния лекар да не се вглеждам толкова в детето ,че ще се оправи .Но според психиатъра обезателно трябва да посещава ерготерапия , каза че, при нея голяма част от проблемите са от СИД и някой център за да се подготви за училище.За това питам за ТЕЛКа.

# 730
По-голямата ми дъщеря бе с диагноза смесени специфични разстройства в психологичното  развитие, по-късно-ГРР.
По-малката в момента е с разстройство на рецептивната реч.Все още няма 3 години.В логопедия е обяснено каква е разликата между двете диагнози.Ще видим по-късно как ще се развият нещата и при нея.След 10 години започваме да си припомняме за мелтдауните.

# 731
Аз не работя и досега съм се занимавала с нея основно аз , бях направила логопедичен кабинет вкъщи .Но психиатъра каза, че няма да се справя сама с пишкането и обличането, да потърся помощ.Посъветва ме да посещава ерготерапевт, первоначално сама , после в група,за да се подготви за училище ,да е в група но тъй като финансово ще ми бъде трудно , роднина се обади на една психоложка и предложи  детето да се яви на ТЕЛК , за да си помогна с терапиите .Но личния лекар смята ,че няма нужда и да не се вглеждам толкова в детето.Според вас , след като е вербална , дали наистина няма да й дадат никакъв процент от ТЕЛК и да не настоявам за направление от личния лекар?
За сега ще пробвам 1 път седмично индивидуална терапия при ерготерапевт.

# 732
Голямата е вербална и е с 85 % с чужда помощ.

# 733
Против, имате ли обследване или само диагноза от психиатър? Много е важно всички тези неща, които разказваш да са описани е епикризата. Аутизмът не е само трудности в проговарянето, а най-вече в социалното взаимодействие. Нищо няма да изгубиш с явяването на ТЕЛК, може само да спечелиш. Според мен ще дадат на детето минимум 50%, което оначава 350 лв. месечна помощ. Разбира се, много зависи от града и ТЕЛК комисията какъв процент ще получи. В епикризата на моята дъщеря пише умерен аутизъм и има само 65% без чужда помощ, а според наредбата трябва да е с 85%. ТЕЛК комисията за детски психически разтройства в нашия град е една и ощетява всички, не само моето дете. Но този етап не ми се занимава с обжалване.
Колкото и да се занимаваш с детето, то има нужда и от терапия при специалисти. Не защото те ще правят нещо с него, което ти не можеш, а в ролята си на авторитет, различен от майката. Моето дете с мен се държи по един начин, а с терапевтите - по друг. И при тях изпълнява много от нещата, които при мен отказва. Например да се облече. Иначе при нас за свалянето на памперса не помогна нито ерготерапията, нито специалния педагог. На 5 г. вече се беше научила да стиска, но отказваше да пикае както на тоалетната, така и на едно гърне с формата на тоалетна. Случвало се е да стиска повече от 24 часа, докато не й сложа памперса. Аз виждах, че нещото, което й беше особено неприятно е, че се опикаваше цялата, тъй като държеше да е с вдигнати крака. Когато се опитвах да й ги сваля, спираше да пишка. И така един омагьосан кръг. Докато един ден не извади изпод леглото едно съвсем бебешко (вдигнато отпред) гърне, което никога не беше ползвала, но явно е знаела за какво служи. Изпика се там и така до ден днешен (на 5 г. и 10 м.) От този ден повече инциненти не сме имали. Сигурна съм, че и за твоето дете има някое лесно разрешение, щом вече се контролира. Важното е да я наблюдаваш и да го откриеш. Тя, след като е вербална, не обяснява ли, кое й е неприятно? По принцип има ли проблем със събличането?

Последна редакция: нд, 21 фев 2021, 11:09 от ice_sparky

# 734
  • London
Защо дали има смисъл от ТЕЛК..  щом не се обслужва сама на 5 години си е за ТЕЛК. Тук ще й дадат 100 процента щом не ходи на тоалетна. Няма никакво значение говори ли щом не ползва тоалетна,  това за мен лично е най-сериозниа белег за личностно развитие. Каквото й се полага да взима, щяла да се оправи.... Психиатъра явно е с купена диплома щом смята за минимален проблем описаното от теб.

Общи условия

Активация на акаунт