Английски или немски език в езикова гимназия?

• 8 743
  • 31
  •   1
Отговори
  • София
Дъщерята на моя много близка приятелка е едно прекрасно създание, което за гордост на всички е изкарало две шестици на приемния изпит за езикова гимназия.  Hug И сега трябва да изберат какъв език да учи. Колебанието е между английски и немски.  newsm78
Приятелката ми ме помоли да й дам мнение, а аз й казах, че ще питам и вас-много сте, умни сте, ще се радвам на всяко мнение или препоръка. Трябва да решим какъв път да хване в живота едно наистина чудесно дете.  Grinning
Детето е учило английски досега. Може да чете, говори горе-долу добре, но е далече от перфектното знаене на езика.
Това, което си мисля аз, е че днес да се знае английски е направо задължително. Така че много хора-щат, не щат-търсят начини и го учат. Понякога-по неволя дори. Докато с останалите езици нещата като че ли не стоят така. Втори език е винаги добре дошъл, но той е по-скоро екстра към английския. По тази логика-по-добре немски, защото английски иска или не иска-ще търси начини да го учи. Но пък едно е да знаеш английски перфектно, друго е да го говориш добре и с известни колебания. Отварям голяма скоба-приятелката ми е учителка по английски.  Wink Това е и добре, и не е чак толкова. Знаете как е-когато нещата опират да обучаваш собственото си дете сякаш дисциплината и постоянството в заниманията не са на много добро ниво. Т.е. ако детето ходи на уроци и си плаща, може би ще постигне по-добри резултати, ако с него се занимава собствената му майка.
Според мъжа ми трябва да учи английски. Той сигурно 15 години се бори да го учи-и на уроци ходеше, и на курсове.... и така и не говори добре. Оправя се-не е като да не се оправя. И с чужденци контактува, и по чужбините ходи на обучения и в командировки, и кореспонденции върти. Но говори като негър от щата Алабама.  Mr. Green Когато иска да е сигурен, че всичко му е ясно-пита мен. Сигурно и в него самия има някакъв проблем, но той е от хората, които са на мнение, че английски не се учи “на парче” и че само с езикова гимназия става тая работа.
Приятелката ми е доста объркана. Детето е оставило този избор на нея.
Аз пък питам вас.
Моля ви, кажете какво бихте избрали вие. Няма много време за размисъл, обаче. До ден-два трябва да решат.
Благодаря ви предварително!  Heart Eyes

Само да допълня: не става въпрос за софийските езикови гимназии или за избор между една или друга гимназия. Става дума за езикова гимназия в друг град и независимо дали ще избере английски или немски-училището ще е същото.

Последна редакция: пн, 03 юли 2006, 22:03 от Vivi

# 1
виждам че си от софия.аз тази година завършихпърва английска гимназия.и аз изкарах две 6 и бързах уж в най-хубавата гимназия.нищо хубаво не видях вътре-учителите са от кой по-зле.....постоянно се събират пари-като в частно училище,учителите постоянно отсъстваха и губихме часове,оценки се пишат за подмазване и мога да ти изброявам още много.в никакъв случай английската.баща ми я е завършил и по негово време е била най-елитната,а сега й е останало само едното има.нищо повече.цял живот ще съжалявам за това,че си изкарах 5-те години там.

# 2
  • на село
Аз лично съм за английския, за мен е  по -лесен.
Учила съм немски и знам какъв чанч е.
Иначе има и друга страна, ако започне да учи немски после е по -лесно научаването на английския като втори език, а и вече го знае до някаква степен.

Лично аз миналата година реших за дъщеря ми - английски, като знам как не обича да си дава много зор,
но все пак родителя познава детето си и може сам да прецени най -добре дали ще се справи с език като немския.

# 3
  • София
fanti4ka , благодаря ти. Аз живея в София, но приятелката ми-не. Детето й ще учи в друг град.
И по наше време английската гимназия беше много по-различна от гимназията, която е сега. За съжаление. Sad
Звуча като лелка Crazy

# 4
И аз съм завършила софийската английска, но преди 16 г. За съжаление не бях от най-прилежните ученички, пък и непрекъснато ни се сменяха учителите по английски, та проговорих чак когато трябваше да работя в чужбина на английски. Иначе четях, пишех, но езикът ми "се обърна" чак като опря нож до кокала...
Това няма връзка с въпроса ти, де.
Аз бих избрала немската
1. В Германия приемат с дипломата от софийската немска в университети - те са още безплатни или поне с минимални такси
2. Немският е труден език и без немска гимназия не се учи
2. Германия е традиционен партньор на БГ и сигурно ще има перспективи за работа с този език

По същите причини може да избере и френската, но явно това не е опция.

Английски ще научи - може да се запише като частна ученичка в английската, да взима частни уроци, да се изръсят за пари за добри курсове - в Британския съвет, например. Щом има основата - няма проблем. Граматиката на английския не е толкова сложна като на немския. Университетите в Англия и САЩ са скъпи, освен ако не спечели стипендия.

# 5
  • Бургас
В днешно време един западен език не е достатъчен и по мои наблюдения тази тенденция се задълбочава. Задължително освен английски трябва да се овладее поне още един език и то качествено. Аз лично бих избрала немски като първи език на детето, защото се учи по-трудно. Английският е по-лесен (колкото и повърхностно да звучи), освен това ни залива отвсякъде - интернет, филми, музика...  С него дори и извън училище могат да се постигнат чудесни резултати. Освен това английски върху немски се надгражда много по-лесно отколкото немски върху английски.
Мисля, че колкото и да е трудно това решение, родителите трябва да го вземат сами - според собствените си нагласа и убеждения!
P.S. Учителка по немски съм, не съм от най-обективните, но пък работя в английска гимназия и имам преки наблюдения върху мотивацията и затрудненията на учениците.

# 6
vivi  за кой град става въпрос.от баба ми съм чувала че английската в пловдив била най-добра,както и тази в бургас.щом не е за софия -не зная.но определено софийската 1 английска е много западнала.не може учителката ми по английски да си пие кафето в час и да говори по телефона и да ни пита "има те ли някакви въпроси към мен или да ви пускам и да си тръгваме".тази година имахме нова по химия-е тя на първата седмица ни обясняваше как за 200 лв няма да се занимава с нас защото сме били лигави момиченца и момченца на богати родители.това на младежи на 18 години,при положение че тя е току що завършила.оспамих темата,ама съм направо  #Cussing out #2gunfire като се сетя какво беше в "елитната гимназия"

# 7
Вив,
аз учих в пилотния випуск "английски" в гимназията. Имах най-фантастичната преподавателка и с гимназиалната диплома получих близо до перфектното владеене на бритиш английския. Без частни уроци и специална подготовка изкарах много висок успех на изпита по английски и щях да вляза спокойно във всички филологии, ако не бях записала това, което все пак завърших. В момента в СВто ми пише ,че владея един западен език - английски, защото така и не си дадох зор да наблегна на втория си западен - испанския.

В момента работя заедно с някои мои съученици от същата гимназия, но с немски. През тодините всички са ходили на курсове по английски и сега го владеят на едно прилично ниво за водене на разговор - могат да си превеждат указанията в ел. уредите и да разбират какво се говори във филмите. Не биха направили превод на Байрон, но пък какво от това, че аз го мога.

Сега се замислям дали след някоя година да не насоча моят син именно към немски - заради това, което са ти написали вече по-горе. Има възможност за продължаване на образованието там, за получаване на добри стипендии, много от езиковите гимназии в страната имат партньорски програми с училища в Германия и децата още в средното образование ходят на езиков обмен... Английският в момента е навлязъл до такава степен в нашето ежедневие (медии, филми, интернет), че може да се научи "между другото". Разбира се, зависи и как това дете вижда бъдещето си - ако по някакъв начин го свързва с работа конкретно с английския език, място за колебание няма. Но ако просто се опитва да добие широка езикова култура - да записва немски в гимназията и да набляга на английския като втори език.

# 8
аз съм за немски в езиковата. Животът е такъв,че английски ще-не ще ще научи, а и немският е много по-сложен.

# 9
  • по пътеката
голямата ми дъщеря е в немската езикова по мое настояване, но още се питам колко ли ме плюе наум и наяве, като я критикувам за успех! тя си е фен на английския, но успях да я амбицирам!и пак си мисли за канада с английски, а де!като знам какъв труд положи за кандидастването и я разбирам -немския си е прекалено труден за нея,запо4ва от 0!дано да не съм сгрешила с ориентирането!

# 10
Ако трябва да се избере само единия от езиците, бих избрала английския, понеже е универсален (може би и защото съм завършила английска гимназия и знам колко ми е помогнало това).

Обаче твоята приятелка е най-добре да запише детето в немската гимназия, за да учи там немски и като втори език да учи английски - British Council, частни уроци или някакви други курсове. После ще й бъде страшно от полза да знае и двата езика. Така че ако на детето му се удават езиците и не се дърпа, нека да пробват с немски + английски book

Аз примерно съм учила като втори език испански и колкото и да си го обичам, в момента ме е яд че не съм учила немски, защото искам да прочета един куп научна литература, която ме интересува, но не е преведена на други езици и не мога  no

# 11
  • Bristol
Ами то всеки от собствения си мегдан гледа, пристрастни сме  Thinking
Аз съм завършила немската в София. Колкото пъти съм имала работа с немци, всички говорят и английски  Laughing В големите фирми в Германия официалния език е английски. На мен дълго време ми трябваше докато се отърся от немското произношение, като започнах да уча английски.
В момента държа децата ми да знаят английски и български, а за в бъдеще испански. Замисли се какъв процент от хората на земята говорят немски и въобще в колко държави се говори  newsm78 Да не говорим, че в повечето страни в Европа университетите предлагат обучение на английски, даже и в немско говорящите.
Мъж ми пък знаеше само английски, но една година работи в Германия. Често има командировки там и в момента разговорният му немски е на добро ниво, но на него езиците му се удават. Официално с колегите там комуникира на английски.
Много зависи и какви планове имат за след гимназията.

# 12
Момичетата вече са написали най-важното по въпроса...Имам само някои допълнения.
Не всички немски гимназии в страната имат признати дипломи в Германия.След като майката е също учителка по език,трябва да знае или поне да провери,дали е така и в тяхната гимназия.Но дори и без призната диплома,детето не би имало проблем да кандидатства след време в немски университет.Друг е въпросът,дали родителите биха могли да подпомогнат обучението му в Германия.Зная,че доста деца се върнаха обратно в България,за да продължат образованието си тук,след като повечето немски университети промениха условията си за прием и обучение.
От друга страна една бъдеща диплома в Германия отваря много врати.Признават ги дори и тук,в Канада.
В гимназията,където преподавах преди време,имахме така наречените "приравнителни" изпити по втори чужд език.Всяка година децата с първи английски език се явяваха на определено ниво по немски език,което покриваше материала по немски като основен език.Накрая децата,завършили успешно интензивно обучение по втори чужд език,излизаха с две дипломи-напълно равностойни-за двата езика.Много е натоварващо и наистина много деца се отказваха и учеха втори език по обичайната програма.Давам го само за пример,за да имате предвид и този вариант.Ако в тяхната гимназия нямат такива "приравнителни" изпити,детето може да ги положи в гимназия в друго населено място.
Ако аз трябваше да направя избор за моето дете,също щях да съм много затруднена... Според мен обучението в езикова гимназия не би могло да бъде заменено с никакви курсове и оттам идва дилемата,кой език да бъде основен.Като цяло нивото на обучение е спаднало през последните години и това важи и за основния и за втория чужд език.Но когато детето е добре мотивирано и амбицирано,винаги успява,както (предполагам) ще бъде и с това момиченце...Пожелавам им успех! newsm10

# 13
А самото дете към кой език го влече повече? Въпросът кой език ще му бъде по-полезен за вбъдеще е много удачен, но може би желанието на самото дете да изучава единия или другия език е особено важен в избора. Виви е написала, че изборът е предоставен на майката, но все ми се струва, че момичето, бидейки на 13-14 години, може да си даде ясна сметка кой език ще учи с по-голямо желание и да направи само избора си. Според мен неговата мотивация е най-важна, за да научи добре езика, бил той английски или немски.

Аз самата съм завършила френска гимназия, и си спомням ясно, че още от 4 клас имах огромно желание да уча единствено във френската, не знам защо, просто беше ми станало мечтата на живота да говоря френски. Вървеше ми леко като по вода френския, учех го с огромен мерак, а с английския са ме мъчели още от предучилищна, и до днес не мога да кажа, че го владея перфектно, въпреки, че живея в Канада. Едва тук му хванах двата края и го проговорих по-нормално. Както и разбрах, че английският е просто 1000% задължителен, няма оправия без него, целият свят говори английски. Но за Европа не зная, може би немският е по-ценен?!?!
Успех при избора желая на детето и поздравления за страхотните резултати на изпитите! Браво!  bouquet

# 14
И аз съм завършила софийската английска, но преди 16 г. За съжаление не бях от най-прилежните ученички, пък и непрекъснато ни се сменяха учителите по английски, та проговорих чак когато трябваше да работя в чужбина на английски. Иначе четях, пишех, но езикът ми "се обърна" чак като опря нож до кокала...
Това няма връзка с въпроса ти, де.
Аз бих избрала немската
1. В Германия приемат с дипломата от софийската немска в университети - те са още безплатни или поне с минимални такси
2. Немският е труден език и без немска гимназия не се учи
2. Германия е традиционен партньор на БГ и сигурно ще има перспективи за работа с този език

По същите причини може да избере и френската, но явно това не е опция.

Английски ще научи - може да се запише като частна ученичка в английската, да взима частни уроци, да се изръсят за пари за добри курсове - в Британския съвет, например. Щом има основата - няма проблем. Граматиката на английския не е толкова сложна като на немския. Университетите в Англия и САЩ са скъпи, освен ако не спечели стипендия.

newsm10

Още повече е много добре човек да знае някой по-екзотичен език. Английският наистина така или иначе ще научи - стига да има желание. Още повече, че като втори език може да учи английски в гимназията.

Общи условия

Активация на акаунт