Качествена дограма - 2

• 74 184
  • 791
  •   1
Отговори
# 630
Във фирмата ще ви кажат според дограмата, софтуерът им изчислява автоматично. Аз сложих такъв голям панорамен прозорец+балконска врата. Най-голямото предизвикателство беше качването на прозореца - дограмата и най-вече стъклопакета (моят е 3-ен) по стълбите. Хубаво е да видите с мъжа ти дали и как ще може да се върти по завоите на стълбите.
Ти вероятно си дала размерите на прозореца плюс вратата. Те са 2 "парчета" дограма, не са едно цяло.

# 631
Проветряване през вратата хич не е удобно. Има разни противокомарни мрежи за врата, ама при мен не паснаха. И не са удобни.

# 632
Ама гледката през панорамен прозорец без делител (или крила) си е супер. Моята врата си има и отваряне на ножица, външен комарник - стандартен и евтинджос. Стандартните отварящи се комарници масово провисват леко, така че се налага леко да надигнеш, за да се затвори, но не е голяма драма.

# 633
  • DE
Ще сменяме дървен вратопрозорец на хол в панелен апартамент с открита тераса пред него. Решихме, че прозорецът може да не се отваря, ще се чисти от терасата, а проветрението е през вратата. Дали може да е проблем, ако прозорецът няма делител при размери ш. 210 и в. 177 см? Петкамерна ПВЦ дограма и двоен стъклопакет като едното стъкло е 6мм, другото 4.

Аз също  като вас исках един неотваряем, без делител прозорец.
За голямо съжаление не се получи.
Майстора който организира ремонта на апартамента, беше дал запитване до фирмата с размерите на дограмата с двоен стъклопакет, от фирмата казаха да може. В последствие обаче при взимане на размерите на дограмата от фирмата и промяна от моя страна на стъклопакета от двоен на троен се оказа че не е възможно.
1. Стъклопакета е много тежък и неможе да бъде транспортиран до 4-я етаж.
2. Самата дограма (рамката) няма да е много устойчива за такъв стъклопакет( аз поне това изказване така го разбрах по телефона🤔)
3. Става въпрос за дограма Rehau, 5 камерен. Балкона при мен е остъклен.

# 634
Не тежестта на стъклопакета е фактор, а крилата (ширината) на стълбите и междуетажните площадки. При мен качиха 3-ен стъклопакет до 7 етаж по стълбите. Имаха си вакууми, с които носят стъклопакета. 4-5 човека бяха, озориха се, но го качиха. Внимаваха доста при въртенето на междуетажията. Самата дограма ми е 77 мм. ширина, не помня колко камерна, то общо взето няма особено значение. Кьомерлинг е. Като заложиха размерите в компютъра и казаха "може".

# 635
  • София
Ти вероятно си дала размерите на прозореца плюс вратата. Те са 2 "парчета" дограма, не са едно цяло.
Не 210 х 177 е само прозорецът. Твоят панорамен с какви размери е?

# 636
  • DE
И моя прозорец е с почти същите размери.

Така го исках.

Плануван е обаче така.

Последна редакция: ср, 25 авг 2021, 20:13 от tombob

# 637
1,77 на 1,77 е прозорецът (външни размери, заедно с дограмата, вратата е 86 см. широка (пак външни размери). Аз имах претенции за ширината на вратата, по-точно за чистия (светъл) отвор. Исках да бъда сигурна, че ще мога спокойно да изнеса нещо (маса примерно) с ширина 60 см., така че заради това се наложи малко да изчукаме стената под прозореца, около 10-ина см. Т.е. прозорецът стана с 10-ина см. по-къс. Аз съм в тухлена кооперация и изчукването беше лесно. Но дори и в панел може малко да се разшири стената под прозореца, просто ще е по-трудно къртенето. Не казвам да изкъртите цялата стена, да не стане недоразумение. За вашата врата попитайте фирмата колко ще е светлия отвор, т.е. от габаритните размери - 70 см. по скицата, трябва да се извади ширината на двата странични профила. Ако това ви вълнува, т.е. ако имате намерение да слагате някакъв шкаф или нещо по-обемисто на балкона. Горе-долу смятам, че при 70 см. габаритна ширина на вратата светлият отвор ще бъде около 56-57 см.
Но наистина с мъжа ти и евентуално майстор от фирмата проверете (премерете) завоите на стълбите, там е проблемното място при завиване с прозореца. Профилът, макар и тежък, може да се вдигне над парапета на стълбите, но стъклопакетът - не, прекалено е тежък. Т.е. трябва да се завива с леко накланяне, да не е вертикално, но все пак са си нужни измервания и изчисления. Панелните блокове не са с тесни стълбища, но си трябва рулетка за най-сигурно.

# 638
  • София
И моя прозорец е с почти същите размери.

Така го исках.

Плануван е обаче така.
[img width=600

Нашият прозорец е към 2.20 на 1.50 и сложихме в края едно отваряемо крило с ширина колкото вратата, около 80 см. Останалото 1.60 е неотварямо. От другата страна е и вратата и така става симитрично с отваряемите части, а витрината е по средата.
Ние сме на ет.11, дограма Саламандър.
Вратата има и делител, над 2 м височина е добре да има.

# 639
Аз мислех да предложа същия вариант като Денизара. Виждала съм го по стари кооперации в центъра, в които холът също има такъв голям панорамен прозорец. Стои добре. Освен това сигурно ще има пердета/завеси, които ще се събират настрани в двата края и така ще закриват голяма част от страничния прозорец.

# 640
  • Sofiа
Здравейте момичета,
Дайте препоръка за фирми за дограма, от чийто монтаж сте доволни за района на София
До момента пуснах запитване към Кристиан Нейко, Агнесика и СААВ.
Коя друга?

# 641
Здравейте,
Да допълня горното питане за София. За цялостна смяна на PVC дограма на апартамент каква е разликата м/у  Алупласт, Вивапласт, Рехау. Апартамента е на газ, ако това еот значение.

# 642
  • София
Аз съм доволна от Радо Стил. Работят със Самандър.

# 643
  • София
Здравейте, някой има ли представа дали на тези отвори на снимката по-долу може да се монтират прозорци директно или е нужно допълнително укрепване? Част от отворите ще се затворят с тухли. Снимала съм само част, но е от двете страни с дължина към 12 метра. Искам да имам представа какви са възможностите и правилното действие този път преди да се изправя предсвършен факт и преди да говоря с майсторите и дограмаджиите.

# 644
Не виждам проблем - идеални правоъгълници, дървото много добре поема монтажните винтове, дограмите могат да се оразмерят много точно. Вече как ще си изолираш отворите отгоре е друга грижа.

Общи условия

Активация на акаунт