Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема 49

• 44 436
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Цитонамазките не се ли взимат само от шийката?

# 541

Приятелката ми е с пълна хистеректомия /т.е. няма шийка/ но и се прави ежегодно цитонамазка на чуканчето. За това си мисля, че явно не само от шийката.

# 542
  • Благоевград
На 22.07 ще отида при Славов, без това още се лекувам от гъбите... аз даже се чудех дали заради тях не ги дава тези атипични клетки, но докторката каза, че не може да е от тях..... А тук течно базирана даже не знам някой да взима.

# 543
  • София
Момичета, от биопсията ми излезе ерозио с лека дисплазия и кондилома. Чакалова ще ми направи конизаця заради пластиката, но нищо не ми каза за лечение на кондилома, а явно дисплазията е от там (имам един външен малък кондилом). Къде e най-добре да отида за типизация на HPV и лечение на кондилома?

# 544
  • Бургас
Здравейте искам да попитам дали има някакъв проблем в резултата ми на цитонамазката освен че е видимо възпалени :
Суперфициални базофилни клетки с малки ядра и нагъната цитоплазма. Много левкоцити, сред които има комплекси и голи ядра от ендоцервикален жлезист епител, без цитологични промени. Малко комплекси и единични интермидиерни плоски клетки с лек ядрен полиморфизъм, често с дистрофични промени, без хипер- и полихромазия. Ендоцервицит. Високо хормонално ниво, при относително ниско естрогенно. ПАП-ІІ-ра гр

# 545

Приятелката ми е с пълна хистеректомия /т.е. няма шийка/ но и се прави ежегодно цитонамазка на чуканчето. За това си мисля, че явно не само от шийката.

Да, и аз съм така.

# 546
И в тази тема писа някой, че има влагалищна цитонамазка и анална. По принцип може различен материал да се гледа директно под микроскоп, но не винаги  дава информация, която би била полезна.

# 547
Но за какво би послужила "анална цитонамазка"  Shocked
Анус, анален канал или последен сегмент на червото ще се изследва. Въобщене разбирам какво би показало това като цитологичен резултат?

# 548
  • София
ЧПВ ходи по всички лигавици. Може би затова. : )

# 549
monitooo90, да, само възпаление показва резултата от цитонамазката и евентуално да провериш хормоните.

Именно - Скрининг за рак на ануса/ дебелото черво. По спомен  MeMyselfi писа за това, ако намеря поста, ще го сложа.

Последна редакция: ср, 10 юли 2019, 09:24 от Marsia_K

# 550
Да прочетох, че при ЧПВ опасен щам се прави анална цитонамазка. Боже, боже!

# 551
  • Бургас
monitooo90, да, само възпаление показва резултата от цитонамазката и евентуално да провериш хормоните.

Именно - Скрининг за рак на ануса/ дебелото черво. По спомен  MeMyselfi писа за това, ако намеря поста, ще го сложа.

Да, аз бях писала за това. Когато има доказана тежка дисплазия на шийката, причинена от ЧПВ 16 или 18 е добре да се направи и въпросната цитология. В крайна сметка, не боли, не е инвазивно и най - много да помогне Simple Smile
В България не е практика, но навън се прави, ако се прецени.
http://www.pelvicfloorcenter.org/content/abnormal-anal-pap-smear … a-and-anal-cancer - на английски е.

# 552

Да, и аз съм така.

Здравейте! Какво е чуканче?

# 553
Естрогена е нисък. Но за по-сигурно е да се направят хормонални изследвания.

....

Последна редакция: чт, 11 юли 2019, 08:12 от Marsia_K

# 554

Да, и аз съм така.

Здравейте! Какво е чуканче?

По принцип в медицината "чукане" се нарича остатъка от премахнат орган. В случая при тотална хистеректомия се оставя част от влагалището, за да се води нормален сексуален живот. За това става дума.

Общи условия

Активация на акаунт