Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 2 310
 • Мнения: 1 535
Ивет, тоест рибата още е в морето, а вие сте сложили тигана за приготвянето й. Страховете ви са субективни, теоретично-хипотетични, а не базирани на нещо конкретно.

Елеонора, не знам ти какво си мислиш, че искам да те убедя, но не е точно това, което пише в постовете ми. Обясни ми сега и за детските градини в България, които според горната статия:
Скрит текст:
Само по този начин чрез държавна подкрепа дипломиращите се специалисти ще имат реална възможност за избор да остават в общинските и държавни градини и училища като носители на трайна промяна. По-добрите условия за тях, но не само във финансов аспект, са гаранция за повишено качество на услугата за децата и родителите, както и разширяване на възможностите за отваряне на детските градини към родителите, близките и общността и преодоляване на трайно насадените страхове и недоверие, че общинските детски градини са места за тормоз и лоши битови условия, където децата по принуда прекарват до 12 часа на ден, просто защото родителите им нямат друг избор.

Такава политика на МОН е особено наложителна при заявката за задължителен обхват на предучилищното образование от 4 години. Подобно сваляне на долната граница не само не би могло физически да се случи към момента, но ще има само негативни последици, ако се упражни натиск то да стане при сегашните условия. Това би довело единствено до отдръпване на още повече родители от системата и понижаване на ефективността на обхвата на деца в ранни форми на обучение и грижа, който и без друго е много под средния за Европа.

Изобщо от този доклад на Европейската комисия става ясно, че българските детски градини изобщо не са такова хубаво място, каквото се представят в темата, сравнено с другите европейски страни, включително Норвегия. С толкова много деца и толкова малко персонал е невъзможно служителите да познават децата толкова добре, че и да следят достатъчно дали някое дете е в риск в дома, че и да съобщават. И 12 часа престой на детето в градината! От 6 сутринта до 6 вечерта ли? Защото моите ги оставях в 8 на път за работа и ги прибирах в 16 и нещо след работа на път за вкъщи и това си беше дълъг ден за тях. Съвсем обикновена детска градина. Пак се обърка - в Швеция са детските градини, където няма момчета и момичета, а приятели, няма той и тя, а някаква неутрална нова дума hen.

# 2 311
 • Чужбина
 • Мнения: 6 109
Не, точно Норге имам предвид. Норгето трудно ще го объркаш с Швеция.

Швеция е станата на красивите, а Норге - на грозните.


Не е ли очевидно, защо групите в детските градини са големи, а персоналът е претоварен?

Това е въпрос на финанси.

А ти сега тука сугерираш, че вместо да се отпуснат пари за повече групи, трябва да се харчат пари за социални работници, които да тормозят българските семейства и децата.

Откъде накъде?

Я вземи малко да се поупражниш логическо и аналитично мислене. А също така вземи да научиш, какво е това ефективност и възвръщаемост от инвестициите.


Фенрис, я кажи, що в Норвежките детски градини децата нямат играчки и има проблеми с хигиената:

https://www.thelocal.no/20151026/norway-kindergartens-worse-than-thought

"Using international quality assessment tools, Os and her team examined 206 kindergartens across Norway, and compared them with international benchmarks.
 
According to the study, Norwegian kindergartens rank only the middle of the range internationally, with staff failing in particular to speak sufficiently to small children."

Използвайки международни инструменти за оценка на качеството, Елен Oс и нейният екип изследвали 206 детски градини в Норвегия и ги сравнили с международни критерии.
 
Според проучването, норвежките детски градини се нареждат само в средата по качество, като персоналът не успява да разговаря достатъчно добре за малките деца.


И играчки нямат и им липсва оборудване:
The researcher also said that too many kindergartens in Norway either had a lack of toys, or kept toys out of children's reach.
 
“What we can say is that there is a recurring theme in what has happened to equipment in kindergartens,” she said. “It seems as if kindergartens are less concerned with having equipment.”


И проблеми с хигиената.

Finally, she said a mere seven percent of kindergartens in Norway met all the hygiene requirements, with some failing in basic measures such as handwashing.

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 23:51 от Eleonora_27

# 2 312
 • Мнения: 1 535
Елеонора, явно колкото и да те изобличавам, ти ще генерираш нови нелепости. Детска градина Егалия в Стокхолм се намира къде? Къде се намира Стокхолм и на коя държава е столица? Ще ти подскажа - ''страната на красивите'' Laughing

Не е въпрос на финанси, а въпрос на желание. Но в най-корумпираната страна в Европа пари се намират за други работи, не за важните. Абсолютно трябва да се отпуснат пари за социални работници, които да тормозят родителите без родителски умения и да ги принуждават да придобият такива с помощни мерки в дома или да спасят децата им от тях в крайните случаи. Да се оставят тези родители на самотек е престъпление спрямо децата, които страдат. По-малки групи деца в градините с повече служители не е за сметка на социалните служители, които да спасяват деца от опасните им родители. Както казват красивите норвежци - напълно е възможно да имаш две мисли в главата едновременно. Мисля, че с този полезен съвет към теб ще приключа деня във форума. Simple Smile

# 2 313
 • Чужбина
 • Мнения: 6 109
Къде съм споменала Стокхолм?

Къде съм споменала Егалия?

Никъде, по никакъв повод не съм говорела за някаква детска градина в Стокхолм.


Ето виждаш ли? България е известна с корупцията, а Норге с педофилията.

Тъй като корупцията е проблем, не е добра идея раздуването на държавния апарат. Няма да стане.

Барне явно е нужно в Норге, щото децата се подложени на сексуален тормоз от родителите - особено в отдалечените райони.

Дръжте си го Барнето, радвайте му се, но не се сърдете, че цял свят ах-ка и ох-ка, като чете за извращенията в тая държава.

# 2 314
 • Русе
 • Мнения: 9 638
Абсолютно трябва да се отпуснат пари за социални работници, които да тормозят родителите без родителски умения и да ги принуждават да придобият такива с помощни мерки в дома или да спасят децата им от тях в крайните случаи. Да се оставят тези родители на самотек е престъпление спрямо децата, които страдат. По-малки групи деца в градините с повече служители не е за сметка на социалните служители, които да спасяват деца от опасните им родители.
  По какви критерии се определят родителски умения.
  Тормозът според теб е градивна мярка в демократична държава.
   Как се дозира тормозът.
   Тинейджърът дете ли се води. Защото те по принцип си страдат
  Родителите според теб са опасни.
 Социалните работници с каква квалификация са.
   Ти самата с каква квалификация, професия, образование си.

# 2 315
 • Мнения: 1 535
Амбър, четеш избирателно. Написах: Абсолютно трябва да се отпуснат пари за социални работници, които да тормозят родителите без родителски умения и да ги принуждават да придобият такива с помощни мерки в дома или да спасят децата им от тях в крайните случаи. Но трябваше да сложа ''тормозят'' в кавички, за да покажа по-ясно, че се дистанцирам от смисъла, който другата потребителка влага. Същия смисъл, в който се ''тормозят'' престъпници, защото се арестуват и се вкарват в затвора например. Това си е ''тормоз'' от всякъде вместо да ги оставят на спокойствие да си извършват престъпление. Всички под 18г се водят деца, но с възрастта мнението на детето се зачита повече и повече. Нали обсъдихме законите в България вече, някой пусна подробни дъъъълги текстове. Същото е и в Норвегия.
Моята професия съм я писала няколко пъти във форума. В България не знам какво образование имат социалните работници, в Норвегия си има специално образование за тях и са педагози.

Елеонора, в детските градини има предостатъчно играчки и няма проблеми с хигиената, децата си мият ръцете преди ядене и след като са били навън да играят, градините се чистят основно от общински персонал след затварянето за деня, има отделни стаи с кътове за игра с различни теми - например една с кукли, детска кухня, друга за активна физическа игра с възглавници, вътрешна пързалка, и т.н., тоалетна за децата, които се отучват от памперс или вече ходят на тоалетна, място за смяна на памперси. В по-големите градини има отделни стаи-библиотеки с книги и диван децата да седят и четат с някой служител, стая с лего и други конструктори, стая за рисуване, моделиране с пластелин и други занимания тип изкуство. Това ако не е достатъчно играчки, не знам кое е. В по-малки групи деца и с повече служители е по-лесно да се общува с всяко дете и да му се обърне достатъчно внимание, да се следи развитието и евентуални отклонения. Децата се делят на групи с различни занимания по-лесно и не остават без надзор, както в българските градини. Там децата са приоритет и се влагат пари в детските градини. Децата редовно излизат на разходки в природата или из града, организират се и пътувания с градски транспорт. Има си педагогически планове да се следват с теми и цели. За щастие не е като в България, където има прекалено много деца и прекалено малко персонал и е хаос. Но предлагам да си пуснеш отделна тема ''Ние, които мразим Норвегия'' и там да пускаш всякакви линкове и информация срещу страната, за да ти олекне. Стига си разводнявала тази. Припомни ми пак ти колко деца отгледа в Норвегия и пращаше в детски градини там? Нула? Колко норвежки детски градини си виждала наживо? Нула? Това те прави експерт по темата, да. Simple Smile Излагаш се.

# 2 316
 • Чужбина
 • Мнения: 6 109
Фенрис, цитирах статия за детските градини в Норге.

Там точно това пише - направен е сравнителен анализ по международни критерии и излиза, че детските градини са по средата - нито са добри, нито са лоши.

Децата нямали достатъчно играчки и имало проблем с хигиената.

Статията фейк нюз ли е?

# 2 317
 • Най-красивия град
 • Мнения: 6 123
В българската детска градина децата учат песнички и стихотворения.Учителките задължително са с висше образование.
Четат им приказки ,ама истинските класически приказки в които принца се влюбва в принцесата.Не в друг принц.
Имат достатъчно нормални играчки.Не безполови кукли без лице.Ами Барби и Кен...
Учат цифри и буквички,а не за хомосексуалната любов.
И ги водят на куклен театър,не на гей парад.
Последна редакция: чт, 13 юни 2019, 09:43 от -veni-

# 2 318
 • Чужбина
 • Мнения: 6 109
Фенрис, я кажи, какво се случва с Труде Лоббен.

Защо бебето й е отнето от социалните служби в Норвегия?

# 2 319
 • Мнения: 1 535
Питай социалните служби, Елеонора. Аз не я познавам и не знам защо са й взело бебето. Те пък нямат право да разгласяват подробности от случая, освен на областния управител и в съда, така че явно няма да разбереш. Разкажи за българските родители в Берлин, бащата-изнасилвач и майката, която го прикрива и кара детето да си мълчи.

Вени, приказки се четат и се пеят песни и в Норвегия. Има педагози, има и асистенти. Но има достатъчно персонал за разлика от българските градини, където очевидно не е такъв случая. Един педагог колкото и години да е учил, не може да компенсира липсата на повече ръце и уши, когато е сам с десетки деца. И съвсем нормални играчки има в детските градини, не се притеснявай. И кукли, и мечета, и кубчета, колички, влакчета, топки. И цяла програма изнасят за родителите с песни и танци, които са научили, и на театър ги водят, моите даже се научиха да си пишат имената преди да започнат училище и студенти по педагогика им правиха куклен театър в градината с норвежки приказки. В Швеция какво правят обаче не знам и не ме интересува, но явно ти си добре запозната от разстояние.
Но все пак е тъжно, че българските родители гледат на градината като лошо място, където децата да са 12 часа, просто защото родителите нямат избор, виж доклада на Европейската комисия преди няколко поста. Пък ти си приказвай за куклите Барби и принцовете, ето го положението в България: трайно насадените страхове и недоверие, че общинските детски градини са места за тормоз и лоши битови условия, където децата по принуда прекарват до 12 часа на ден, просто защото родителите им нямат друг избор Надявам се служителите в детски градини да са добре платени, защото в тези адски условия на работа е направо геройство и луд късмет, ако всички деца са живи и здрави в края на работния ден. А до колко (не)смогва сам човек да следи състоянието на всяко дете в такива големи групи, се подразбира. Надявам се родителите да се хванат да протестират за нещо смислено и реално, а именно повече персонал в градините и по-малки групи.

# 2 320
 • Точно където трябва
 • Мнения: 1 592
Fenris, защо тая омраза към българските родители? Много настървено ги плюеш...

# 2 321
 • Русе
 • Мнения: 9 638
Но има достатъчно персонал за разлика от българските градини, където очевидно не е такъв случая.

   Ти в колко градини в България си влизала. В градината на детето ми, тази която ми беше пред блока - обикновена ,общинска, имаше , басейн, занимания по английски от 3та група, по желание на различни спортни и занимания по изкуство. Нямам информация изобщо за такива градини, за които говориш. Понеже част от най-близките ми отглеждат деца - в Америка, Франция ,Англия и правим сравнения непрекъснато. А и приятелката ми ,която живее във Франция е била инструктор по плуване в българска детска градина и може да направи детайлно сравнение.Твърди че изобщо няма база за сравнение с френските детски градини, в полза на българските. С учителките от детската градина и от началното училище и до днес си поддържам връзка, защото имат връзка с децата и детето ми ги помни с много добро чувство.  Детето ми не е ходило на градина по принуда, защото имам възможност да работя в движение и да поставям офиса си навсякъде ,където има интернет. Ходеше, за да развива комуникация с други деца, разнообразни занимания от професионалисти. И му харесваше.  
 Ходих да броя децата в групата от албума от детската градина - 23 деца с 2 смени учителки, по 2 на смяна. Отделно по една леля Роси, да помага и медицинско лице+ инструктор за заниманията в басейна. Хигиената е изрядна и се следи от специализирани органи, храната е балансирана и също по зададен стандарт.

Последна редакция: чт, 13 юни 2019, 13:44 от A m b e r

# 2 322
 • Най-красивия град
 • Мнения: 6 123
Изключително важно е учителката в детската градина да е професионалист,тоест да има висше образование.
Не може да се поверява обучението на толкова деца на недостатъчно образован човек.Това е най-важното нещо.
Колкото до бройката-българския родител отдавна има избор и в градините даже има свободни места.
Доста майки не работят и си гледат децата вкъщи до предучилищна ,а частните градини са достъпни за всички,които имат прилична професия и доходи.
Има и такива,които предпочитат държавната градина пред частната,защото са доволни.
Както и майки,които не работят,но децата им пак са на градина.
Едва ли щеше да е така,ако условията бяха лоши.
Но дори и в държавната градина групите са от 25 деца.
Гледани  от 2 учителки и 2 лели.
В по-малките населени места има групи от 10 деца с 1 учителка,

Обучението на децата е също много важно,защото на тази възраст
те трябва да получат полезни знания и умения.
Учат за природата,за изкуствата,музика,танци,елементарна математика,спорт.

Да им се говори за хомосексуализъм е направо издевателство над
детската психика.Извратено е.
Защото децата в детската градина 3-6 години са чисти и невинни създания.

# 2 323
 • Чужбина
 • Мнения: 6 109
Българските детски градини са в пъти по-добри от немските, от френските и британските.

Ти сега и против детските градини ли започна да плюеш?

Всичко български и родно ... каква е тази омраза, каква е тази ненавист?


Е не пише ли за Трюде Люббен в норвежката преса? Тя съде Норвегия, защото Барне й е отнело бебето.


Препоръчвам ето това клипче за българските социални служби:

# 2 324
 • Мнения: 1 883
Видео от ЕврокомТВ - 3та част, където говорят за стратегията основно двамата човека по-долу:
https://www.vbox7.com/play:c13f9e8933
Първата госпожа Юлияна Методиева журналист от Маргиналия. При проверка на имената на онези 110 'общественици' против Карбовски - срещу достатъчен брой от имената излизаше също, че пишат и в сайта маргиналия - справка - google.) Тя застъпва тезата, че до 24ти Април всичко е било спокойно. Бърза справка: тук в бг-мамма. Бърза справка на сайта с общественото обсъждане: https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG … sNPpUkvjT2LZBU-pQ
Негативните коментари започват от 12ти Януари. Националната група във фб е била създадена в средата на февруари 2019. До тук с нейната теза за 24ти Април.
И тя не разбрала защо трябвало да се атакува стратегията?
И дежурната опорна точка (която се ползва от тези НПОта) - 'езикът на омразата' - толкова плоска пропаганда.
Пробутва си детското правосъдие (аз го свързвам със 'сините стаи', които вече са готови - около 32 сини стаи, по други данни около 24 сини стаи в офисите на НПОтата).

Вторият - Красимир Кънев (български хелзинкски комитет) - 'аргументите за съпротивата са измишльотина' - без коментар. Донори на БХК: отворено общество; фондация Оук;

Последната част - най-силна според мен: https://www.vbox7.com/play:f3fce0e261

ПП Само за хора със здрави нерви, защото човек лесно може да се ядоса от изказванията на защитниците на замразената стратегия.

Общи условия

Активация на акаунт