Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 26 апр. 2019, 16:29 ч.

Разликата между овк и топлотехника?

  • 209
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2
Здравейте, каква е разликата между отопление, вентилация и климатизация (овк) и топлотехника? И кой университет препоръчвате за тези две специалности?

# 1
  • София
  • Мнения: 2 954
Технически университет - София

# 2
  • Мнения: 2
В ТУ София няма тази специалност, има в ТУ Сливен. Но аз искам задочно, а в ТУ е само редовно. За това съм се насочил към УХТ Пловдив. Някой да има впечатления от този университет?

# 3
  • Мнения: 1
ОВК, т.е., отопление, вентилация и климатизация е само една възможните области за професионална реализация на инженерите по специалност "Топлотехника" и поради това често специалност  "Топлотехника" се асоциира само и единствено с ОВК, което не е много правилно. Инженерите по "Топлотехника" са единствените лица, които могат да разработват част "Енергийна ефективност" в етапа на инвестиционното проектиране на сгради и участват в екипите при обследването за енергийна ефективност в сгради. Хладилници, хладилни инсталации, промишлени сушилни, биогазови инсталации, геотермални системи и т.н. - това са все подобласти, които влизат в професионалните занимания на един топлотехник.Относно обучението по специалност "Топлотехника", важната подробност е, че в Технически унивеситет - Варна специалността е "Топлотехника и ВЕИ", а формите на обучение са редовно и задочно. Учебният план на тази специалност в ТУ-Варна е съобразена с всички държавни изисквания за придобиване на проектантски права, т.е. след дипломиране по тази специалност можете да проектирате сградни ОВК инсталации, да разработвате част "Енергийна ефективност", да участвате в екипите по обследване на сгради, но и същевременно, получавате и обучение в областта на ВЕИ - нещо, което го няма нито в ТУ-София, Пловдив или Габрово.
Доколкото имам впечатления, в УХТ Пловдив, обучението по "Топлотехника" е насочено повече към топлотехническите системи в хранително-вкусовата промишленост - хладилни инсталации, масообменни уредби, сушилни и т.н.

Последна редакция: сб, 01 юни 2019, 13:53 от Riko07

Общи условия

Активация на акаунт