Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 20

• 24 216
  • 758
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте! Понеже в темата за отбиването не се е писало отдавна, ще попитам тук. Накратко-налага ми се да отбия бебето ми по-рано от предвиденото. Мислех да го направя при навършени поне 3 месеца, но това ще стане в средата на юли, а вчера педиатърката ми каза, че не е удачно да се отбива в най-големите жеги, да действам по-скоро. Нямах време да я разпитам подробно и се поразрових из разни статии,където пише, че тези препоръки са заради стомашните летни вируси, което, мисля засяга по-големите деца. Въпросът ми е дали има други причини, които да възпрепятсват отбиването по това време?

# 676
  • София
Ами как да не гледам като два дни го хващам със сухи и леко изпръхнали устни и памперсите не да особено напишкани.
Будих го тази нощ да суче. Пия повече течности и цедя при всяка възможност. Дано се нормализират нещата.

# 677
Точно заради опасността от обезводняване не се отбива в горещо време. Особено ако бебето не пие вода.
Зазу, буди си го всяка нощ са суче (или полубуден) и ще се оправят нещата Simple Smile

# 678
Ами как да не гледам като два дни го хващам със сухи и леко изпръхнали устни и памперсите не да особено напишкани.
Будих го тази нощ да суче. Пия повече течности и цедя при всяка възможност. Дано се нормализират нещата.
Ами поти се детето и губи течности. В тези жеги и аз се потя. Пий още повече течности, ако не ти е вкусна водата пий компот, сокове, вода с лимон, чай от джинджифил и лимон ( студени). Слагай по-често на гърда. Не го чакай да се разплаче, а ти предлагай. На поискване заначи когато бебето иска, също и когато на майката ѝ се прииска. Така, че на половин - един час подавай гърда, то ако е жадно/ гладно ще сукне. Вече е жега, бебето е на 5 месеца може след седмица, две, три и да започнеш полека да "захранваш" с вода през деня (като скочат над 30 градиса температурите) след като си предложила гърдата. Всичко различно от кърма и АМ е захранване, включително и водата. Предложи вода с малка чашка колкото да глътне няколко глътки.
Няма гаранция, че ще я приеме. Моите деца пропиха вода на 10 месеца. До тогава я плюеха или само се лигавеха с биберона на шишето, а ако беше в чаша се оливаха. Но юли, август им предлагах вода ( тогава са били на 5-6 месеца).
Както ти е казала и Електра буди нощем насила като се разбудиш и ти. Аз така правех. Кукна в 2...те се будеха в три.. ми не ги чакам, дръпна едното ръгна цица и кърмя. Докато свърши, аз заспала то продължава я да суче, я да спи...после пак. Събудя се четири, пак дръпна някое и подам.

Относно "лятното" отбиване, митовете за ентеровируси широко битуват у нас. Както пак преди мен е писала Електра за бебе, което не пие вода има опастност от обезводняване, но за голямо дете над една година, което пие вода няма такава. Отбиването може да стане по всяко едно време на годината. Просто лятото е по-некомфортно за мама, може би, защото се пият повече течности. От тук и може да има по-голямо производство на кърма ( ако всичко е плавно и постепенно няма да имате дертове, но ако е рязко тогава може би), та има шансове от запушвания и от там мастити. Затова битува и това мнение, че видиш ли в жегите не било хубаво да се отбива детето.
Тя котката дето роди преди две седмици що не ги отбие още ей ся в началото на юни, че вече 30 градуса?!?!?! Ще си ги кърми чак до август...

# 679
  • Пловдив
Момичета, някоя от вас кърмещите майки слагала ли е Ротарикс и имало ли е странични ефекти? Не съм много сигурна дали въпросът ми е за тази тема, но ме интересува конкретно ваксината при изцяло кърмени бебета. Предстои да я слагаме (евентуално) и попаднах на мнения, че ако детето е само на кърма, не е необходимо.

# 680
  • София
При нас доведе (освен трите дни ужасни колики) до диария. Според първия лекар било нормално да има седмица диария. Според втория лекар било нормално да има до месец "неразположения". Вече стават два месеца се борим за нормално ако 🙄 На 4м сме я сложили. Всички други ваксини чакат да се възстанови...

В този ред на мисли, проблем ли ще е да давам няколко пробиотика? Ако са с различни щамове?

# 681
Сложих я на щерката. Не е имало никакви реакции. Аз преди месец и нещо изкарах някакъв стомашен вирус, бях бая зле, но щерката нищо й нямаше, а ми се вреше и ме целуваше и от залъка ми ядеше. Не знам дали е от ваксината или просто детето си е изградило вече някакъв имунитет.

# 682
  • Лайпциг / Перник / София
И аз я сложих на сина ми и при него също нямаше реакция към ваксината. Лично мое мнение е, че е редно да бъде поставена. Ротавирусът не е шега работа. Наскоро приятелско семейство сподели, че синът им, който е на 3г., е изкарал ротавирус 2 седмици в болница, а те не са поставяли ваксината на детето.

# 683
Момичета, някоя от вас кърмещите майки слагала ли е Ротарикс и имало ли е странични ефекти? Не съм много сигурна дали въпросът ми е за тази тема, но ме интересува конкретно ваксината при изцяло кърмени бебета. Предстои да я слагаме (евентуално) и попаднах на мнения, че ако детето е само на кърма, не е необходимо.
Айде пак митове и легенди....

Изборът е изцяло ваш. Ротавирусната ваксина все още не е задължителна, а пожелателна.
То по тая логика дай кърмените бебета никакви ваксини да не им слагаме до отбиването, щото видиш ли майката предава имунитет на детето.

Аз избрах да я сложа и на двете си деца и не съжалявам. Странични реакции не са имали никакви от Ротарикс-а и при двата приема. 
Педиатърката при която ходихме я попитах за мнение ( вече бях решила да я слагам, но не ѝ казах) - препоръча да я сложа предвид че са двама и има по-голяма вероятност от предаване на инфекции. Личната се опитва сума ти време да ме разубеди да не я слагам, щото не ѝ се занимаваше да поръчва, щото до момента в наш'то голямо град от селски тип никой ръйраш ли не я бил слагал до момента?!?!?! Аз съм била първата...ама кандиса като тропнах с крак. После питах още една педиатърка, при която ходим, тя също каза не си сбъркала в избора си.
 Разни му там бифидуси и пробиотици не съм им давала без повод (освен биогайа след една ангина на 6 месеца и прием на антибиотик, от който се изприщиха). Коремните им неразположения (констипация или диария) лекувам първо с хранителна диета, ако не помогне тогава посягам към медикаменти - традиционни или хомеопатични, и бабини илачи (разбирай билки).
От всяка една ваксина може да се получат странични ефекти. На всяко дете реакциите може да са различни, дори при близнаци. Все пак това са различни организми. Няма гаранция, че детето ви няма да се разболее от друг ротавирусен щам, който не е включен във ваксината, имайте това предвид.
Прочетете листовката на ваксината.
Помислете и решете.

А към майките, чиито деца имат странични ефекти, хубаво е да пишете на страницата на ИАЛ. Все пак става въпрос за деца и всякакви странични ефекти са важни да бъдат описани, за да се прецени удачно ли е да се продължава употребата на дадено лекарство/ ваксина.
https://www.bda.bg/bg/

# 684
Тя е на два приема. На първия прием беше мноого раздразнителна (както пише в листовката), на втория прием нищо й нямаше. Нашия педиатър, като ни каза за нея не съм се замисляла изжбщо и я дсложихме.

# 685
Момичета, мога ли да пия витамин К?
Скрит текст:
Имам ужасно силно кървене вече четвърти ден. Буквално не мога да стана от леглото. Такова нещо до сега не ми се е случило.

# 686
Аз пия  калций, фосфор С. Много ми помага. Почвам го от първия ден още и всичко мина много леко с него.
https://apteka.framar.bg/11004623/%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8 … B0%D0%B1%D0%BB-30

# 687
Пия го от вчера + вит Ц и калмацин. Никаква промяна няма.

# 688
 Проверих го, може 🙂

# 689
И аз видях, че може, но ме притеснява, че в такъв случай се пие в много по- голяма доза от обичайното.

Общи условия

Активация на акаунт