Всякакви въпроси относно пералнята - тема 5

• 36 850
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
Ако имаш трудна за гладене риза, че и пресъхнала даже, парата е благословия.

# 466
  • София
В края на януари купихме на родителите ми пералня Bosch WAT24460BY. Вчера след пускане пералнята е отказала да работи - не пълни вода. Около 20 секунди след натискане на бутона старт започва да издава звуков сигнал и свети индикатора за вода. За съжаление, в града няма сервиз за ремонт на перални. Най-близкия гаранционен сервиз на Бош е на над 100 км. Утре ще звъня в сервиза на Бош, за да видя каква е процедурата в този случай.
Някакъв съсед е ходил да я види, според него маркучите, филтрите и налягането на водата са добре. Той смята, че има проблем с програматора или с клапана за вода. Някой има ли идея още какво и как може да се провери? Каква може да е причината да не се пълни вода?

# 467
В края на януари купихме на родителите ми пералня Bosch WAT24460BY. Вчера след пускане пералнята е отказала да работи - не пълни вода. Около 20 секунди след натискане на бутона старт започва да издава звуков сигнал и свети индикатора за вода. За съжаление, в града няма сервиз за ремонт на перални. Най-близкия гаранционен сервиз на Бош е на над 100 км. Утре ще звъня в сервиза на Бош, за да видя каква е процедурата в този случай.
Някакъв съсед е ходил да я види, според него маркучите, филтрите и налягането на водата са добре. Той смята, че има проблем с програматора или с клапана за вода. Някой има ли идея още какво и как може да се провери? Каква може да е причината да не се пълни вода?

Уверете се, че не е активирана "Защита от деца".

# 468
И аз в групата за пералните. Днес барабанът на пералнята ми просто се скъса и падна по време на центрофугиране и буквално ми изкара акъла /бях пред пералнята в момента/. Така, че ни предстои покупка на нова.

Изчетох коментари  в текущата и в по-старите теми, за да добия представа какви характеристики и параметри имат новите перални машини. Старата ни пералня беше Индезит и ни служи вярно цели 20 години, така, че не съм запозната с новостите на пазара. Ще се опитам да формулирам въпросите си, надявам се не са съвсем лаишки.

Всички машини ли имат самопочистване, защото държа на тази функция?
Инверторните и колекторните мотори само за шума по време на прането ли имат значение?
Всички машини ли са с дълги програми за пране? Като четох по колко часа е една програма, то излиза, че до сега не съм прала...
Освен Самсунг има ли други перални, на които барабанът подлежи на ремонт, а не само на подмяна?
Предполагам, че отложеният старт е наличен при новите модели /при повечето има отметка/, както и сензор за масата/теглото на прането.
Някъде видях и функция лесно гладене, но не ми стана ясно тя как се вмества във високите обороти.
Разбрах, че при някои модели могат да се добавят дрехи след началото на прането.
Иска ми се оборотите  да са поне 1200, може и повече, а съпругът ми залага на по-голямото количество пране.
Като цена ме устройва 800-900- до 1000 лв.

Ще се радвам на препоръки и съвети. Старая се да направя информиран избор, а не да не знам какво точно търся в магазина.

На първо разглеждане се спрях на:

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-SAMSUNG-WW80J5446FX/p/681641

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-LG-F-4J5QN7S/p/680272

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-BOSCH-WAT-28481ME/p/683883

Майка ми има LG и е много доволна. Казва, че е толкова тиха, че дори не я усеща кога програмата е свършила.

# 469
  • София

Цитат
Не е включена защитата от деца.
Чудя се, ако има проблем с програматора не трябва ли да дава някаква друга грешка.

# 470

Цитат
Не е включена защитата от деца.
Чудя се, ако има проблем с програматора не трябва ли да дава някаква друга грешка.

Новите автоматични перални нямат програматор, а са с платки. Много неща може да е, но щом не пълни вода, вероятно има проблем с клапаните. Но щом е под гаранция, Вас изобщо не бива да Ви интересува какво е. Викнете техник да я види и да извърши гаранционен ремонт. Не се безпокойте, обичайно идват на адрес.

# 471
  • Добрич
Скрит текст:
И аз в групата за пералните. Днес барабанът на пералнята ми просто се скъса и падна по време на центрофугиране и буквално ми изкара акъла /бях пред пералнята в момента/. Така, че ни предстои покупка на нова.

Изчетох коментари  в текущата и в по-старите теми, за да добия представа какви характеристики и параметри имат новите перални машини. Старата ни пералня беше Индезит и ни служи вярно цели 20 години, така, че не съм запозната с новостите на пазара. Ще се опитам да формулирам въпросите си, надявам се не са съвсем лаишки.

Всички машини ли имат самопочистване, защото държа на тази функция?
Инверторните и колекторните мотори само за шума по време на прането ли имат значение?
Всички машини ли са с дълги програми за пране? Като четох по колко часа е една програма, то излиза, че до сега не съм прала...
Освен Самсунг има ли други перални, на които барабанът подлежи на ремонт, а не само на подмяна?
Предполагам, че отложеният старт е наличен при новите модели /при повечето има отметка/, както и сензор за масата/теглото на прането.
Някъде видях и функция лесно гладене, но не ми стана ясно тя как се вмества във високите обороти.
Разбрах, че при някои модели могат да се добавят дрехи след началото на прането.
Иска ми се оборотите  да са поне 1200, може и повече, а съпругът ми залага на по-голямото количество пране.
Като цена ме устройва 800-900- до 1000 лв.

Ще се радвам на препоръки и съвети. Старая се да направя информиран избор, а не да не знам какво точно търся в магазина.

На първо разглеждане се спрях на:

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-SAMSUNG-WW80J5446FX/p/681641

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-LG-F-4J5QN7S/p/680272

https://www.technopolis.bg/bg/Peralni/Peralnya-BOSCH-WAT-28481ME/p/683883

Майка ми има LG и е много доволна. Казва, че е толкова тиха, че дори не я усеща кога програмата е свършила.

За сега и аз на LG съм се спряла. Направих си таблица, в която сравнявам характерисриките по марки и модели. Цял следобед правя проучване и определено LG ми е фаворит. Относно шума, за Bosh видях посочени по-ниски децибели, но това не ми е решаващо.

За сега този модел ми допадна на-много като характеристики и цена:

ПЕРАЛНА МАШИНА LG F4J8VS2W

Явно сайтът не ми приема линка в магазина.

Старата ми пералня днес поне изпра преди да се счупи. Така, че имам ден-два за избор до другото пране.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 20:12 от Вела

# 472
  • София
Аз съм с LG, но е 6.5кг и е слим. Много съм доволна от прането.
Зсложено е в книжката на програма памук някакви 240 мин. Няма такова нещо пере си по час и 30-40 мин на 40С и малко повече на 60С.
Тегли си прането, смята си времето. Има самопочистване - по-различно върти барабана от обикновено пране. Отложен старт е много добре направен за разлика от на Самсунг. Настройваш след колко време искаш да е готова, тя тегли прането и след това отброява времето.
Има много допълнителни функции като силно замърсено (не с предпране) и пере около час повече от нормално зададеното.
С една дума, изобщо не съжалявам.

# 473

За сега и аз на LG съм се спряла. Направих си таблица, в която сравнявам характерисриките по марки и модели. Цял следобед правя проучване и определено LG ми е фаворит. Относно шума, за Bosh видях посочени по-ниски децибели, но това не ми е решаващо.

За сега този модел ми допадна на-много като характеристики и цена:

ПЕРАЛНА МАШИНА LG F4J8VS2W

Явно сайтът не ми приема линка в магазина.

Старата ми пералня днес поне изпра преди да се счупи. Така, че имам ден-два за избор до другото пране.

А какво ви е мнението за трите, които ви пратих малко по-назад?

# 474
  • Добрич
BM21, извинявам се, но съм пропуснала Вашия пост.

Разгледах линковете.

Съществени критерии за мен бяха:
- избор на обороти
- енергиен клас
- клас на центрофугата /държа да е А/
- регулиране на температурата
- измерване на теглото
- отложен старт
- индикатор за оставащо време
- по-кратка програма.
Сравнявах и др. параметри като почистване на барабана, пара, лесно гладене, гаранцията на барабана и т.н.

Bosh нямат регулиране на оборотите, а понякога ползвам тази функция и предпочитам да е налична. Иначе цветът ми хареса, макар да няма нищо общо с изпирането.
За Samsung също е посочено само "максимални обороти 1600".
Gorenje ми допадна най-много като характеристики, но отново е посочено "максимални обороти 1600".
Не зная и за трите отчитат ли оставащото време.

И нещо, което няма касателство към функциите на машината, но предпочитам да я видя, преди да я купя. Затова разглеждах магазини и модели, които се намират в Добрич и Варна. Дали ще я купя от Добрич или от Варна, за мен няма значение.

BM21, от прочетеното в коментарите останах с впечатление, че имате много добри технически познания за пералните машини и ще се радвам ако споделите мнение за модела, на който съм се спряла.

LG F4J8VS2W В Техмарт в момента е 969 лв, но сайтът на бг.мама не ми дава да дам линк към страницата.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 21:19 от Вела

# 475
BM21, извинявам се, но съм пропуснала Вашия пост.

Разгледах линковете.

Съществени критерии за мен бяха:
- избор на обороти
- енергиен клас
- клас на центрофугата /държа да е А/
- регулиране на температурата
- измерване на теглото
- отложен старт
- индикатор за оставащо време
- по-кратка програма.
Сравнявах и др. параметри като почистване на барабана, пара, лесно гладене, гаранцията на барабана и т.н.

Bosh нямат регулиране на оборотите, а понякога ползвам тази функция и предпочитам да е налична. Иначе цветът ми хареса, макар да няма нищо общо с изпирането.
За Samsung също е посочено само "максимални обороти 1600".
Gorenje ми допадна най-много като характеристики, но отново е посочено "максимални обороти 1600".
Не зная и за трите отчитат ли оставащото време.

И нещо, което няма касателство към функциите на машината, но предпочитам да я видя, преди да я купя. Затова разглеждах магазини и модели, които се намират в Добрич и Варна.

От прочетеното в коментарите останах с впечатление, че имат емного добри технически познания за пералните машини и ще се радвам ако споделите мнение за модела, на който съм се спряла.

И при 3-те перални могат да се променят оборотите. Няма високооборотна пералня, чиито обороти не биха могли да бъдат намалени по простата причина, че някои тъкани просто не издържат такова натоварване.

И 3-те перални имат отложен старт и показват оставащото време до изпиране.

А колкото да магазина, поръчвайки онлайн какво значение има къде се намира? Пращат ви уредът с куриер на адрес, плюс това в повечето магазини доставката е безплатна.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 21:29 от BM21

# 476
  • София
ВМ21 никога няма да каже добра дума за LG или друга пералня, освен препоръчаните.
Аз съм имала Самсунг вко бабъл и ад уош, не съм доволна от изпирането, нищо, че пере по над 2-3 часа.
Горение не ги харесвам по вътрешно убеждение, а ВМ21 им е фен.
Но това няма отношение към качеството на другите машини, просто с един "консултант" е нормално това. Той не споделя от опит, а от технически параметри по книжките.

# 477
ВМ21 никога няма да каже добра дума за LG или друга пералня, освен препоръчаните.
Аз съм имала Самсунг вко бабъл и ад уош, не съм доволна от изпирането, нищо, че пере по над 2-3 часа.
Горение не ги харесвам по вътрешно убеждение, а ВМ21 им е фен.
Но това няма отношение към качеството на другите машини, просто с един "консултант" е нормално това. Той не споделя от опит, а от технически параметри по книжките.

Що за нелепо изказване? Познавате ли ме, че да твърдите въз основа на какво съм изградил мнение? Точно от опит и то в ремонтите на подобен вид техника съм изградил мнението си, това ако не, не знам какво друго може да бъде. Къде точно в "книжките" пише с какви лагери са дадените уреди, и други технически детайли, които биха могли да се научат само с практически опит?

LG не ги харесвам по ред причини, които съм писал многократно. 1-во корпусите са им от тънка ламарина, разбиват се лесно, гният лесно, при по-старите модели с времето отделението за прах почва да прокапва и да загнива машината отвътре, казаните им се напукват покрай семерингът, казаните от вътрешната страна са им силно оребрени, а там се натрупва мръсотия която в последствие смърди. Моторите са им директно монтирани на вала, което отнема полезно пространство за казана и е хемороид, ако протекът лагерите, защото водата директно в мотора натича, в резултат на което изгарят платките им. Друг минус е че роторът и статорът на този директ драйв мотор няма свои лагери, разбият ли се лагерите на барабана до голяма степен без да се вземат мерки, самите магнити на ротора се натрошават.

Като ги знам всички тия факти, как да кажа хубава дума за LG? Ми не ми харесва, предпочитам други конструкции по причини, които съм обяснявал детайлно многократно.

Взимайте, каквото прецените, аз само си казвам мнението, ако ви харесва LG взимайте LG вие ще си я ползвате и най-важното е на Вас да ви допада.

# 478
  • Добрич
BM21, благодаря за споделеното!

.....

А колкото да магазина, поръчвайки онлайн какво значение има къде се намира? Пращат ви уредът с куриер на адрес, плюс това в повечето магазини доставката е безплатна.

....
И нещо, което няма касателство към функциите на машината, но предпочитам да я видя, преди да я купя. Затова разглеждах магазини и модели, които се намират в Добрич и Варна. Дали ще я купя от Добрич или от Варна, за мен няма значение.

Редовно пазарувам по Интернет. В случая както казах искам да видя пералнята, преди да я купя. Не мога да го обясня логично. Може би искам да  я пипна, да видя как изглежда на живо, "да усетя" дали ми допада. И въпросът въобще не е в парите за доставката. Ясно ми е, че е безплатна.  Ако ще давам 1000 лв за пералня, още 10 лв за газ до Варна и обратно въобще не ги смятам.

# 479

Редовно пазарувам по Интернет. В случая както казах искам да видя пералнята, преди да я купя. Не мога да го обясня логично. Може би искам да  я пипна, да видя как изглежда на живо, "да усетя" дали ми допада. И въпросът въобще не е в парите за доставката. Ясно ми е, че е безплатна.  Ако ще давам 1000 лв за пералня, още 10 лв за газ до Варна и обратно въобще не ги смятам.

Разбирам Ви. То не пречи да идете и само да разгледате конкретните или подобни модели, как са като изработка, пък да си поръчате онлайн от магазинът предлагащ най-ниска цена. В крайна сметка, ако Ви доставят продукт, който не Ви устройва имате право до 15 работни дни да го върнете. Разликата в цените в различните магазини често е в стотици левове.

Последна редакция: нд, 07 юли 2019, 22:06 от BM21

Общи условия

Активация на акаунт