Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 апр. 2019, 18:06 ч.

Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 2

 • 20 759
 • 756
 •   3
Отговори
# 45
 • Мнения: 2 596
Не мога да предлагам предложение за промяна на критерия като не знам каква е целта му,защо е бил предложен, приет и т.н. До днес си мислих,че подпомага семейства, състоящи се от майка, баща и повече от 2 деца. Сега се оказва, че има съвсем друга интерпретация. Не е идеята хайде да го променямае защото на мен така ми изнася, а защо го променяме.....

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 14:55 от malinkap

# 46
 • Мнения: 94
Според мен и следното върши работа:
Дете, което живее в семейство/ с родители във фактическо съпружеско съжителство, с три и повече деца.

# 47
 • Мнения: 1 831
Нищо не са променили в системата. Добавих успешно породено дете с измислено ЕГН, майка "Друга" и баща "Неизвестен"...

# 48
 • До една малка принцеса...и татко ѝ:)
 • Мнения: 3 641
Нищо не са променили в системата. Добавих успешно породено дете с измислено ЕГН, майка "Друга" и баща "Неизвестен"...
И какво от това? Няма да успеете да запишете детето, така че класирането ще е безсмислено.

# 49
 • Мнения: 8 628
Новината за гражданския контрол - https://kg.sofia.bg/isodz/news/1752 . Канят 5 човека да участват на 10.05.

# 50
 • Sofia
 • Мнения: 1 795
Дават се 2 точки в домакинства, където две майки и един баща гледат  три общи  деца ли , поредното безумие?
Не е точно така.

Тези деца не се гледат от две майки. В системата домакинството е съставено от един баща и една майка (втората жена).  Биологичната не е част от това домакинство и нейното дете, ако е в семейния профил на баща си, не може да бъде И в нейния профил.
Бащите са пълноправни родители, докато не им бъдат отнети родителските права. Децата могат да живеят с тях, така както и с майките си.

Това за развода и присъждане на родителски права не е много приложимо, защото има много двойки, които живеят на семейни начала и после се разделят. В този случай при раздялата не е нужно да се минава през съд. Те си се разбират кой и къде да гледа детето. Съдът се намесва само ако има разногласия.

# 51
 • Мнения: 2 002
Отдавна не съм следила подробно темата, та това, което ще продложа може и да е обсъждано вече – ако е така, моля да ме извините. А може и да не пасва добре, ако нещо от правилата ми е убягнало. Ето:

Във връзка с темата „многодетно семейство” ще се опитам да вкарам и разсъждения с участие на приложна математика, въпреки, че не съм математик Wink .
Какво стои зад понятието „многодетност” от демографска гледна точка (без да се ограничаваме до семейство)? На двама възрастни да се отнася издръжката/отглеждането на повече от 2 деца, което (теоретично) значи по повече от  1,00 дете на възрастен .
Да го наречем „к” =коефициент за многодетност ”.
Когато к > 1,00  тогава има многодетност.

Например, 2 съпрузи с 3 техни си деца правят коеф. К=3/2 = 1,50

На базата на тая логика в системата би могло да се заложи  към всяко регистрирано дете като член на семейството да се въвеждат задължително и двамата му родители . По този начин дете на което единия родител е извън семейството също ще участва в изчислението на коефициента  заедно и с този си родител.

Пример: Имаме семейство с двама възрастни, които имат две свои деца и още едно дете, чиято майка е от семейството, но бащата е друг. Тогава ще получим 3 деца и 3 възрастни. Което прави к=3/3=1 (т.е. няма многодетност).....Сега, уточнявам, че ако погледнем още по-прецизиращо последния пример, редно би било да отчетем и  дали външния за семейството баща няма други свои деца (от съвсем друга жена, примерно). Т.е., колкото по-разширена възможност системата дава за добавяне на деца и техните родители (като, разбира се отчита съвпадения на родители при децата!), толково по-прецизно ще получаваме коф. за многодетност. Но, пък и прекалената прецизност е ненужно усложняваща системата, та от практична гледна точка е добре да се сложи някаква граница на прецизността.
За самотното родителство също би трябвало да се дават различни точки според това колко деца има в това семейство, защото не е все едно да си самотен родител на едно дете, и самотен родител на две или на повече деца.

# 52
 • Мнения: 2 596
Проблемът за самотните родители е, че има истински самотни и такива, които  живеят в домакиство с друг човек без брак. Вторите не могат да се хванат въобще.

# 53
 • Мнения: 1 831
Нищо не са променили в системата. Добавих успешно породено дете с измислено ЕГН, майка "Друга" и баща "Неизвестен"...
И какво от това? Няма да успеете да запишете детето, така че класирането ще е безсмислено.

Беше за тест. Просто системата позволява кажи-речи всичко. Спокойно бих могла да добавя истинско дете, после да го регистрирам у нас. И ако не се следи стриктно в акта за раждане да присъства поне единия родител на другото, то би могло да мине.
Това е в сферата на вероятните опити за измама, по същия начин е и добавянето на трето дете без общ родител с другите две в семейството, т.е. въпросното "домакинство". Просто проверявах системата допуска ли, еми... Допуска.

# 54
 • Мнения: 563
Отклонявам ви малко от спорната тема,  но ми се ще да попитам още нещо. Не разбирам защо групите с прием от септември са само до набор 2016- т.е първа група. Ако не ни приемат на ясла и после първа група, това означава ли, че после няма шанс да се кандидатсва отново? Или е само на някакви междинни класирания , ако и когато се освободят места?

# 55
 • Мнения: 500
Мисля, че само на междинни класирания за големите групи. Ако някое дете се отпише по ред причини и се освободи място. Има логика предвид, че групата се оформя когато се кандидатства първата година в градината и оттам децата си вървят до края. Няма откъде да се появат места за голямото класиране. Освен знам ли някоя нова сграда не добавят или нещо такова!?

# 56
 • Мнения: 2 002
Проблемът за самотните родители е, че има истински самотни и такива, които  живеят в домакиство с друг човек без брак. Вторите не могат да се хванат въобще.

Не по-различна е и ситуацията на самотна майка с щедър спонсор, нищо че той не живее с нея в едно домакинство.
Самият живот не позволява на системата да е до там прецизна и критична. Но, пък поне в рамките на възможното е добре да бъде подобрявана.

# 57
 • Мнения: 8 628
Ако се пусне нова група, също се обявява в системата. Обикновено е следствие на нова сграда или ново крило. Но не се случва често.

# 58
 • СОФИЯ
 • Мнения: 9 059
Някой би ли се наел да копира в един файл:
1. Предложенията за промени в Наредбата
2. Установените в практиката или чрез тестване недостатъци на електронната ИСОДЗ, особено позволяващите нарушение на разпоредбите от наредбата
И в по-късен момент да обобщи.
По мое мнение промени, в т.ч. обсъждане на промени, в СО/СОС няма да има преди есента.

# 59
 • Мнения: 94

Пример: Имаме семейство с двама възрастни, които имат две свои деца и още едно дете, чиято майка е от семейството, но бащата е друг. Тогава ще получим 3 деца и 3 възрастни. Което прави к=3/3=1 (т.е. няма многодетност).....

Нелоша е идеята, но би следвало и тези родители на две собствени и едно заварено дете, да са многодетно семейство. И трите деца, в общия случай, се гледат от тях, водят и взимат от съответните заведения, т.е. двамата възрастни са обременени и с логистиката на трите деца.
Респ. предполагам, че би следвало да се отчита този коефициент при к= или >1 (на ангро го казвам, без да съм правила вариации).

Общи условия

Активация на акаунт