Страсти – градините в София, кампания 2019/2020 - тема 2

• 29 813
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
Конкретно какви данни за работодателя са объркани? И какво е основанието за отказа на директора?
Останал е старият работодател,не съм направила  корекция със сегашния...
Директорката  отказа на основание, че в системата  е заложен един,а аз представя служебна бележка от  друг и при проверка щяли да открият нередност в неверните данни

beboka.15, опитайте се да го запишете сега. Ако не стане - заявявате отказ от ...
Категорично  отказа докато данните за работодателя  не съответстват на 100%

Последна редакция: ср, 15 май 2019, 14:10 от Не се сърди, човече

# 616
  • СОФИЯ
Останал е старият работодател,не съм направила  корекция със сегашния...
Директорката  отказа на основание, че в системата  е заложен един,а аз представя служебна бележка от  друг и при проверка щяли да открият нередност в неверните данни
Директорът няма право и основание да откаже записване. С подобно действие нарушава правата на детето. Нали представяте и трудова книжка. Побързайте и уведомете дирекция "Образование". Опитайте и по ел. поща, електронният адрес и на директора на дирекцията го има на сайта на СО.
С какъв акт директор отказва записване? Обективира ли нещо писмено?

Последна редакция: ср, 15 май 2019, 16:13 от Не се сърди, човече

# 617
Опишете проблема и предложението, може да изпратите и на електронната поща на СНБМ bg_maiki@abv.bg
Проблемът звучи като такъв на електронната система, а не в разпоредбите на наредбата. ЕИК въвежда ли се в системата?
От въпроса поставен от beboka15 не се разбира какво е или може да се обърка при данните за работодател. Ако работодателят е друг, родителят пак е работещ и отговаря на условията по този критерий.

На 29.05 ще има заседание на РГ, но на тази за прием. Независимо от това въпросът пак може да се постави.
Сменен е работодателя, но в системата  не съм догледала,че е старият... и съответно  не съм записала  навия... но все пак  съм на договор и покривам критерия ,но явно не е  достатъчно

Директорът няма право и основание да откаже записване. С подобно действие нарушава правата на детето. Нали представяте и трудова книжка. Побързайте и уведомете дирекция "Образование". Опитайте и по ел. поща, електронният адрес и на директора на дирекцията го има на сайта на СО.
С какъв акт директор отказва записване? Обективира ли нещо писмено?
Не нищо писмено! Само ми върна документите и отказа.
От къде тогава произтича проблемът? И на какво основание директор отказва записване? Тук някъде е ключът от палатката. Работодател или орган по назначаване за държавните служители се идентифицира с ЕИК.
В системата е  един работодател,а аз не съм направила  корекция,че вече е друг...

Последна редакция: ср, 15 май 2019, 14:11 от Не се сърди, човече

# 618
  • СОФИЯ
Напротив, напълно достатъчно е. Как така само ги върна документите? При липса на каквото и да е писмено изявление, всеки директор в последствие може да твърди че родителят не е представил някой от изискуемите документи. Вие как може да докажете че сте представили документите?

За коя ДГ става въпрос? Това някакъв изолиран случай ли е или често се практикува от директорите?

Последна редакция: ср, 15 май 2019, 13:44 от мама САННЯ

# 619
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте,

Имам един въпрос и ще съм много благодарна, ако някой успее да ми отговорите. Приеха сина ми в ясла той е набор 2018. Въпросът ми е ако го запишем и примерно ходи няколко месеца, но след това го отпишем от яслата, ще мога ли да продължа майчинството си след това прекъсване, през което аз съм била на работа, а той на ясла? И ще може ли да кандидатсваме за следващата година (септемрви 2020 )  със същия брой точки?  С мъжа ми нещо не можем да се разберем и ми се иска да разгледам няколко варианта с евентуалното пускане на детето на ясла.

Благодаря ви.

# 620
Напротив, напълно достатъчно е. Как така само ги върна документите? При липса на каквото и да е писмено изявление, всеки директор в последствие може да твърди че родителят не е представил някой от изискуемите документи. Вие как може да докажете че сте представили документите?

За коя ДГ става въпрос? Това някакъв изолиран случай ли е или често се практикува от директорите?

Просто видя,че работосателити не съвпадат и били документи  с невярно съдържание и каза,че няма право да я запише

# 621
Моя приятелка е със същият казус. Обаче тя не е въвела името на новия работодател на мъжа си, т.е. бащата на детето. Преси да отиде да го запише се обадихме на дирекция Образование и ни беше казано, че директорката има последната дума и може действително да   откаже записване. Как е възможно това, при положение, че критерият, който носи точка е това да си на трудов договор и тя затова не е излъгала?!

# 622
  • СОФИЯ

Просто видя,че работосателити не съвпадат и били документи  с невярно съдържание и каза,че няма право да я запише
Какво била казала? Ако счита че някой представя документи с невярно съдържание има съвсем други задължения, напр. да сезира органите на досъдебното производство. За целта е трябвало да задържи въпросните документи.
Много ви моля, побързайте да депозирате. Направете го и през виртуалното деловодство на СО за да разполагате с вх. №. Знаете че до 17 ч. на 23.05 е последният срок за записване. Доколкото разбирам до настоящия момент не може да докажете фактическата обстановка.

Моя приятелка е със същият казус. Обаче тя не е въвела името на новия работодател на мъжа си, т.е. бащата на детето. Преси да отиде да го запише се обадихме на дирекция Образование и ни беше казано, че директорката има последната дума и може действително да   откаже записване. Как е възможно това, при положение, че критерият, който носи точка е това да си на трудов договор и тя затова не е излъгала?!
Може да откаже ако има основание. И в двата описани случая аз такова не намирам.
Тези заявления за записване получават ли някакъв вх. №? Как родител може да докаже в ден Х, в определения срок, се е появил при директора на ДГ/у-щето или упълномощеното от него лице и е представил всички изискуеми документи за записване на детето. Всеки директор може да твърди, че този родител не е дошъл да запише детето или не е представил изискуемите А, В, С и Z.

Обстоятелството дали някой е работещ се установява по съвсем различен начин и това със сигурност не е някакво отбелязване в ИСОДЗ, било то вярно или невярно. Ако действителният работодател към момента на записване е с наименование "Бобър", а в ИСОДЗ родителят е отбелязал "Добър", директорът не може да откаже записване.
Аз може да твърдя че съм еднорог със свидетелство за управление на космическа совалка, но ако искам да реализирам някакви права се налага да докажа това твърдение. Доколкото разбирам в двата случая родителите разполагат с всички необходими документи.

# 623
И аз искам да се включа с въпрос. Сестра ми е ходила да си запише детето с всички документи,но са и казали,че трябва да носи имунизационния картон с всички ваксини и копие от здравния картон на детето от страницата където са написани ваксините от ЛЛ. Сега гледаме,но навсякъде пише,че се дава септември. Това всеки директор ли го решава кога да го иска?

# 624
И аз искам да се включа с въпрос. Сестра ми е ходила да си запише детето с всички документи,но са и казали,че трябва да носи имунизационния картон с всички ваксини и копие от здравния картон на детето от страницата където са написани ваксините от ЛЛ. Сега гледаме,но навсякъде пише,че се дава септември. Това всеки директор ли го решава кога да го иска?

Септември е. Не може да го иска.

От ИСОДЗ: "6.Информиран/а съм, че при постъпване на детето трябва да представя следните документи: - Оригинал на здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар на детето; - Имунизационен паспорт или писмо от личния лекар, че на детето са извършени задължителните имунизации за възрастта съгласно Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България; - Еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване на детето в детското заведение; - Изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детското заведение; - Медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен, издадена не по-рано от 3 дни преди постъпване на детето в детското заведение."

# 625
  • СОФИЯ
Чл. 15, ал. 8 от Наредбата за прием
Скрит текст:
При постъпване на детето в детска градина, родителят/настойникът представя
медицинските документи, посочени в чл. 4, ал. 2 от Наредба № 3 от 05.02.2007 г. за
здравните изисквания към детските градини, а при необходимост и други допълнителни
документи.
При постъпване, не при записване.

Чл. 15, ал. 5 и 6 от Наредбата за прием
Скрит текст:
(5) Директорът на детската градина/училището или упълномощено със заповед от него
лице извършва проверка на задължителните документи и на документите. удостоверяващи
наличие на критерии, посочени в Раздел III "Критерии", чл. 18 от настоящата Наредба. Ако
документите удостоверяват декларираните от родителя/настойника критерии, директорът
записва детето.
Всяко записано дете се отразява в ИСОДЗ и ПГУ от директора на детската
градина/училището, или от упълномощено със заповед от него лице. до изтичане на срока
за записване за съответното класиране.
(6) (Изм. и доп. - Решение № 510 по Протокол № 58 от 26.07.2018 г., изм. - Решение №
69 по Протокол № 70 от 14.02.2019 г., в сила от 18.03.2019 г.) Дете, класирано чрез ИСОДЗ
и ПГУ, не се записва, ако директорът на детската градина/училището установи, че
родителят/ настойникът е заявил критерии, които не могат да бъдат доказани със
съответните документи или служебни проверки.
В случаите, когато детето е класирано два
пъти в ИСОДЗ и ПГУ и са констатирани невярно декларирани обстоятелства, детето не се
записва и то губи правото да кандидатства до началото на класиранията за следващата
учебна година, с изключение на децата, подлежащи на задължително предучилищно
образование.

Директорът няма право да откаже записване ако родителите са представили посочените в наредбата документи за критерия работещ родител, а и не само за този критерий.
Направо съм изумена от последните няколко случая. Масово явление ли е това тази година?

Последна редакция: ср, 15 май 2019, 16:13 от Не се сърди, човече

# 626
  • София
Излязох от работа, за да запиша детето, а директорката я нямало и нямало кой да ми приеме документите. Да подам ли сигнал, много искам, ама ме е страх детето да си няма проблеми за в бъдеще.

# 627
И аз така чета,че не е нужно сега да й носим тези картони на детето,тя е казала,че са септември,а директорката й казала,не не сега трябва да ми ги донесете...направо съм изумена вече,правят си вече каквото искат...дали пък не се заяжда с тях,защото всичко им беше топ и нямаше за какво друго да ги върне.

# 628
Ако не се лъжа, вие сте приети в 129 ЦДГ? Директорката е много готина жена, отзивчива и много коректна,а и достъпна. Въпреки всичко, едва ли вашият сигнал би имал отражение върху детето ви Simple Smile. Днес в групата във фейсбук споделиха, че някои директори били на сбирка в СО...?

# 629
Според мен е редно, ако директорът отсъства, да е упълномощил свой заместник да приема документите.

Общи условия

Активация на акаунт