Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 май 2019, 10:18 ч.

Медицина в България

 • 1 034
 • 21
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • Всички
 • Мнения: 1 143
Здравейте, синът ми е решил, че иска да кандидатства медицина и нищо друго.
Притеснявам се от това, което чувам-частни уроци от 11 клас, цена на урока 50 лв. за час, 10 деца се борят за едно място и т.н.
Той със сигурност ще положи усилия и ще отнесе отговорно, но всяква информация по тема кандидатстване, шанс за влизане, брой деца за 1 място и т.н. ще ми е от полза.
Освен в Софийския МУ, заслужава ли си да се учи медицина в друг град?

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 10:28 от Ripple

# 1
 • Добрич
 • Мнения: 475
Уроци от 11 клас е късно.Тези,които влизат започват от 10 поне.Цената на урока се определя от учителя или школата.Уроците са Биология и Химия.Колко човека се борят за едно място зависи от това,колко кандидатстват.До колкото ми е известно са премахнати бройки за момичета и момчета.А,той готов ли е да се посвети на такова учени и тази професия?Защото се иска пълно отдаване.

# 2
 • Мнения: 1 143
Зададох му същите въпроси. Аз, лично, не бих искала да учи медицина, мисля, че има достатъчно и много дрги силни страни и перспективи пред себе си.
Но той иска само това.
Моля, ориентирайте ме за школи, учители, някакви детайли. Ако прецените, на ЛС.
Благодаря

# 3
 • Мнения: 211
Дали уроците ще са от 10-ти, 11-ти или 12-ти клас зависи от детето. Има деца, които са се справяли само с една година частни уроци и здраво учене.Има и такива, които учат по три години и пак не успяват да се класират.Субективно е много, зависи от мотивацията и от възможностите.За предпочитане е да се ходи на частни уроци и по двата предмета-биология и химия. Възможно е да се подготви по биология сам, пак зависи какво му е нивото по този предмет.По химия е задължително частни уроци-учителят да работи индивидуално с ученика. Обучението в групи, според мен не е с толкова добри резултати.Цената от 50 лв на урок лично на мен ми се вижда висока, но може и да зависи от града, в който живеете.Препоръчвам детето да се яви първо на предварителните изпити, които вече всяко висше училище по медицина предлага.Така свиква със стреса от самия изпит, с емоциите, с начина на оценяване и ще му е по-лесно, по-спокойно на редовните изпити.Не споделям мнението, че само в МУ-София е добро обучението.Но със сигурност трябват много, мноооого усилия, много учене.

# 4
 • Мнения: 2 886
Уроци от 10 клас дрън-дрън. Сори, ама трябва детето да е с доста ограничени познания и мнооооого бавно да усвоява материята, че да са му нужни толкова уроци. Което от своя страна ще доведе до проблеми по време на следването, защото там трябва да се научават големи обеми материал в рамките на месеци.

Имам няколко познати, които влязоха в МУ и в СУ с уроци само в 12 клас и профил биология и химия в училище (пак 12 клас само и то не в ПМГ). Понеже в моя роден град няма такива фенси учители с 50 лв хонорар на час, посещаваха групови курсове в Образователни технологии (не знам дали още ги има) или частни уроци при нормални учители по биология и химия.
Като резервни варианти може да пробва в Плевен и Стара Загора. Най-важно е да влезе желаната специалност, пък дори и да не е в МУ София, не е такава болка според мен.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 041
Ето тук може да разгледате класацията на университетите http://rsvu.mon.bg/rsvu3/#RankingPlace:YFFfU0ZcX2ZdTkxK

# 6
 • Мнения: 211

Като резервни варианти може да пробва в Плевен и Стара Загора. Най-важно е да влезе желаната специалност, пък дори и да не е в МУ София, не е такава болка според мен.

Няма желана специалност.Специалността е Медицина.Учи се 6 години.След като я завършиш, след това избираш специалност и продължаваш. Малко са децата, които се справят успешно само с една година подготовка, защото е трудно, но пък е постижимо.

# 7
 • Мнения: 2 886
Специалността е медицина, след завършването й се учи специалиЗАЦИЯ.

# 8
 • Мнения: 211
Специалността е медицина, след завършването й се учи специалиЗАЦИЯ.
Точно това написах.Не разбирам какво поясняваш с толемите букви. Много хора си мислят, че от първата година на обучение учиш определена специалност. Така, че няма как "да е важно да влезеш желаната специалност", защото влизаш да учиш Медицина, след като завършиш, евентуално тогава можеш да продължиш със специализация. Авторката се интересува от кандидатстване за специалността Медицина или поне така разбирам от първия пост в темата.

# 9
 • Мнения: 2 886
Понеже ме цитираш и ми пишеш "разяснения" като за деца от детската градина. Желаната специалност за момчето е медицината, какво и дали изобщо ще специализира след тия 6 години е съвсем друга тема. И да, важно е да влезе в специалност "Медицина" някъде, според мен конкретният университет не е така важен, а самата специалност. По-добре е да учи медицина в ПУ например, отколкото фармация в МУ София (ако не му е стигнал балът за медицина там), ако фармацията не му е на сърцето. Това имам предвид.

# 10
 • Мнения: 99
Кандидатстването за медицинските специалности вече не е това, което е било преди. Изпитите са опростени, по мои наблюдения баловете падат с всяка изминала година и мисля, че квотите за мъже/жени все още важат. Моят съвет е да поговорите още веднъж със сина си, дали е убеден, че иска да се занимава точно с това, защото ако си промени решението в последствие (дори и в процеса на висшето образование) ще сте хвърлили много труд и пари на вятъра. Ако е целеустремен ще се справи. Не се ограничавайте само с университетите в София и проучете формата на изпитите във всички университети, които ви интересуват (скоро имаше разни промени, във Варна знам, че по-голямата част е вече тест). А за уроците - 50лв наистина са много за час урок. По биология почти не са необходими, може би няколко урока за напътствия как се развиват темите. А по химия, аз също съм ходила на групови уроци в образователните технологии и съм много доволна.

# 11
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 395
До колкото ми е известно са премахнати бройки за момичета и момчета.

Това не е вярно ! Има квоти за мъже - жени   50 : 50 .

# 12
 • Мнения: 211
Да, така е. Квотите си съществуват още. За момичетата си остава по- жестоко класирането.

# 13
 • Добрич
 • Мнения: 475
Да,за квотите е моя грешка.Говореше се за премахване,но не стана.
Направих малко проучване за миналата година за МУ София и Варна.Та бройките държавна поръчка са 180 и за двата университета.Кандидатства се само по първо желание(в случая-Медицина).Чрез квотите стават 90 мъже.Максималният бал е 36.Като се вземат оценките от дипломата по Биология и Химия,и удвоени тези от матура или изпит.Да сметнем и променливите:ако оценките от дипломата не са пълно 6 или тези от изпита,балът намалява.Също и тези с отличия на олимпиади.Освен това материалът за 9 и 10 клас са теми,които изискват допълнения,които ги няма в някои учебници и задължителни схеми,таблици и фигури.Резачката е голяма:факт,абзац,разменени изречения,правописни грешки.Примерите ми са пресни-деца на колеги.Момче и момиче.

# 14
 • Мнения: 99
Оценката от матурата се взема вместо тази от дипломата, само оценките от изпитите се удвояват. Олимпиадите мисля, че нямат никакво въздействие върху бала. А и резачката не е чак толкова голяма колкото я описвате, просто колегите Ви са се оправдали, че не са успели децата им, но си е факт, че мъжете влизат по-лесно. Учебниците са напълно достатъчни, наистина има някои таблици, които се включват в темите, но те са намират в същите тези учебници. И в темите има някои абзаци, които са си чисто разтягане на локуми и може да се пропуснат без да бъдат ощетени кандидат-студентите. А за правописните грешки си е срамота да се допускат от амбициозни млади хора, завършили средно образование и искащи да практикуват една престижна и достойна професия.

# 15
 • Мнения: 423
МУ-София си пазим нивото.
Имайте предвид, че ако няма мъже над минимален бал за всички места, се заемат от жени.
Някои от преподавателите ни изтекоха към СУ, но е много важно, че за разлика от тях за асистенти си държим на медици и фармацевти дори за общите дисциплини като биология и мед. микробиология. Важно е, биолозите и микробиолозите от СУ са добри, но те са учили повече норма, не патология толкова екстензивно. Асистенти с медицинско образование са по-добри. Обучението е напълно изравнено с това на Запад, съвременно е, никога не съм се чувствала неадекватна като професионално ниво в чужбина, когато си правех дипломната.
Друго важно. Корупция. В МУ-София и ограничена. Изпит е 800 лв (за Фармацевтичния, предполагам тарифите в МФ са същите), но ако се учи, няма да ви скъсват, просто за да платите. Завършила съм спокойно МУ-София без платен дори един изпит.
Учете английски, огромна част от самообучението след завършването, ако искате да сте добри лекари, фармацевти, ще трябва да четете западни учебници и статии непрекъснато. Втори език - руски, там също има добра информация.
На мен химията ми отне две години, биологията една за подготовка. Единайсети клас учих химия и английски, за да взема Certificate of Advanced English към Cambridge, дванайсети клас - химия и биология. Бал 32.98, влязох първо желание фармация, редовна бройка. Ще спите с учебниците обаче. Потърсете лекциите на Велинов по химия.
НЕ ИЗБИРАЙТЕ матура биология или химия! Ако имате шестици по тези предмети в дипломата за средно, ще рискувате да си свалите бала, ако не изкарате пълно 6 на матурата. При матура по тези предмети МУ-София взима нейната оценка. Излишен риск. Аз плаках, като разбрах, че и бяхме първи випуск с матури. За щастие напразно. Матурите не са трудни. Аз взех английски с 5.92, БЕЛ 5.86 без подготовка. Можете да я вземете на обща култура, ако детето я има. И тройка да бях изкарала, нямаше да има значение.  Чужд език ще ви е важен и при програма Еразъм. МУ плаща щедро стипендии за тези програми, прекрасни са, ще спечелите много. Сега имат обучение в Русия през юли.
При други въпроси съм насреща.

Последна редакция: нд, 05 май 2019, 10:17 от Cherry Lady

# 16
 • Мнения: 1
Здравейте! Присъединявам се във форума и темата тъй като след горе-долу 2 години (надявам се) ще кандидатствам в МУ-Плевен. Бих искал да прочета всякаква информация за университета, преподаватели, КСИ, т.н. Четох навсякъде стари теми, но бих желал актуална информация! Благодаря!

# 17
 • Мнения: 161
Влез във Фейсбук групата за КСК . Има подробна информация за всичко, което те интересува. В качеството си на родител, съм почерпила доста полезни съвети от тази група!

# 18
 • Мнения: 1 143
Влез във Фейсбук групата за КСК . Има подробна информация за всичко, което те интересува. В качеството си на родител, съм почерпила доста полезни съвети от тази група!

Извинявай, може ли линк към групата? Може и на бележка.

# 19
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 395
Ripple , заповядай ! Blush
https://www.facebook.com/groups/1069084166504402/

# 20
 • Мнения: 1 143
Как стои въпросът с намирането на работа след завършването?
Имам предвид основния курс, не специализациите. Кандидатства се в болници, поликлиники, медицински центрове..?
Когато се прави специализация, къде се работи, на място, където има нещо общо с предмета на специализацията или няма значение?
С каква заплата започва един млад специалист? (Знам, че е относително, но все пак.)

Извинявам се за лаишките въпроси, но в тази сфера нещата ми се струват по-специфични.

# 21
 • Мнения: 40
Знам че и във варна са добри. Мои приятели учат за медицина и казват че, изискванията за знание е от 8 до 11 клас висчки издания на учебници, мидля че бяха 4 и по химия и по биология. Това прави 4 години по 4 учебника по 2 предмета = 32 учебника, някои са по 200-300 страници. Също така има и сборници и справопници. Най-добре да си избре университет и да се ибади лично да ви обяснят защото всеки си има тазлични изисквания и допълнителни помагала за подготовка.
Здравейте, синът ми е решил, че иска да кандидатства медицина и нищо друго.
Притеснявам се от това, което чувам-частни уроци от 11 клас, цена на урока 50 лв. за час, 10 деца се борят за едно място и т.н.
Той със сигурност ще положи усилия и ще отнесе отговорно, но всяква информация по тема кандидатстване, шанс за влизане, брой деца за 1 място и т.н. ще ми е от полза.
Освен в Софийския МУ, заслужава ли си да се учи медицина в друг град?

Общи условия

Активация на акаунт