Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Медицина в България

 • 2 374
 • 23
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 375
Здравейте, синът ми е решил, че иска да кандидатства медицина и нищо друго.
Притеснявам се от това, което чувам-частни уроци от 11 клас, цена на урока 50 лв. за час, 10 деца се борят за едно място и т.н.
Той със сигурност ще положи усилия и ще отнесе отговорно, но всяква информация по тема кандидатстване, шанс за влизане, брой деца за 1 място и т.н. ще ми е от полза.
Освен в Софийския МУ, заслужава ли си да се учи медицина в друг град?

Последна редакция: пт, 03 май 2019, 10:28 от Ripple

# 1
 • Добрич
 • Мнения: 808
Уроци от 11 клас е късно.Тези,които влизат започват от 10 поне.Цената на урока се определя от учителя или школата.Уроците са Биология и Химия.Колко човека се борят за едно място зависи от това,колко кандидатстват.До колкото ми е известно са премахнати бройки за момичета и момчета.А,той готов ли е да се посвети на такова учени и тази професия?Защото се иска пълно отдаване.

# 2
 • Мнения: 1 375
Зададох му същите въпроси. Аз, лично, не бих искала да учи медицина, мисля, че има достатъчно и много дрги силни страни и перспективи пред себе си.
Но той иска само това.
Моля, ориентирайте ме за школи, учители, някакви детайли. Ако прецените, на ЛС.
Благодаря

# 3
 • Мнения: 261
Дали уроците ще са от 10-ти, 11-ти или 12-ти клас зависи от детето. Има деца, които са се справяли само с една година частни уроци и здраво учене.Има и такива, които учат по три години и пак не успяват да се класират.Субективно е много, зависи от мотивацията и от възможностите.За предпочитане е да се ходи на частни уроци и по двата предмета-биология и химия. Възможно е да се подготви по биология сам, пак зависи какво му е нивото по този предмет.По химия е задължително частни уроци-учителят да работи индивидуално с ученика. Обучението в групи, според мен не е с толкова добри резултати.Цената от 50 лв на урок лично на мен ми се вижда висока, но може и да зависи от града, в който живеете.Препоръчвам детето да се яви първо на предварителните изпити, които вече всяко висше училище по медицина предлага.Така свиква със стреса от самия изпит, с емоциите, с начина на оценяване и ще му е по-лесно, по-спокойно на редовните изпити.Не споделям мнението, че само в МУ-София е добро обучението.Но със сигурност трябват много, мноооого усилия, много учене.

# 4
 • Мнения: 4 378
Уроци от 10 клас дрън-дрън. Сори, ама трябва детето да е с доста ограничени познания и мнооооого бавно да усвоява материята, че да са му нужни толкова уроци. Което от своя страна ще доведе до проблеми по време на следването, защото там трябва да се научават големи обеми материал в рамките на месеци.

Имам няколко познати, които влязоха в МУ и в СУ с уроци само в 12 клас и профил биология и химия в училище (пак 12 клас само и то не в ПМГ). Понеже в моя роден град няма такива фенси учители с 50 лв хонорар на час, посещаваха групови курсове в Образователни технологии (не знам дали още ги има) или частни уроци при нормални учители по биология и химия.
Като резервни варианти може да пробва в Плевен и Стара Загора. Най-важно е да влезе желаната специалност, пък дори и да не е в МУ София, не е такава болка според мен.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 131
Ето тук може да разгледате класацията на университетите http://rsvu.mon.bg/rsvu3/#RankingPlace:YFFfU0ZcX2ZdTkxK

# 6
 • Мнения: 261

Като резервни варианти може да пробва в Плевен и Стара Загора. Най-важно е да влезе желаната специалност, пък дори и да не е в МУ София, не е такава болка според мен.

Няма желана специалност.Специалността е Медицина.Учи се 6 години.След като я завършиш, след това избираш специалност и продължаваш. Малко са децата, които се справят успешно само с една година подготовка, защото е трудно, но пък е постижимо.

# 7
 • Мнения: 4 378
Специалността е медицина, след завършването й се учи специалиЗАЦИЯ.

# 8
 • Мнения: 261
Специалността е медицина, след завършването й се учи специалиЗАЦИЯ.
Точно това написах.Не разбирам какво поясняваш с толемите букви. Много хора си мислят, че от първата година на обучение учиш определена специалност. Така, че няма как "да е важно да влезеш желаната специалност", защото влизаш да учиш Медицина, след като завършиш, евентуално тогава можеш да продължиш със специализация. Авторката се интересува от кандидатстване за специалността Медицина или поне така разбирам от първия пост в темата.

# 9
 • Мнения: 4 378
Понеже ме цитираш и ми пишеш "разяснения" като за деца от детската градина. Желаната специалност за момчето е медицината, какво и дали изобщо ще специализира след тия 6 години е съвсем друга тема. И да, важно е да влезе в специалност "Медицина" някъде, според мен конкретният университет не е така важен, а самата специалност. По-добре е да учи медицина в ПУ например, отколкото фармация в МУ София (ако не му е стигнал балът за медицина там), ако фармацията не му е на сърцето. Това имам предвид.

# 10
 • Мнения: 380
Кандидатстването за медицинските специалности вече не е това, което е било преди. Изпитите са опростени, по мои наблюдения баловете падат с всяка изминала година и мисля, че квотите за мъже/жени все още важат. Моят съвет е да поговорите още веднъж със сина си, дали е убеден, че иска да се занимава точно с това, защото ако си промени решението в последствие (дори и в процеса на висшето образование) ще сте хвърлили много труд и пари на вятъра. Ако е целеустремен ще се справи. Не се ограничавайте само с университетите в София и проучете формата на изпитите във всички университети, които ви интересуват (скоро имаше разни промени, във Варна знам, че по-голямата част е вече тест). А за уроците - 50лв наистина са много за час урок. По биология почти не са необходими, може би няколко урока за напътствия как се развиват темите. А по химия, аз също съм ходила на групови уроци в образователните технологии и съм много доволна.

# 11
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 742
До колкото ми е известно са премахнати бройки за момичета и момчета.

Това не е вярно ! Има квоти за мъже - жени   50 : 50 .

# 12
 • Мнения: 261
Да, така е. Квотите си съществуват още. За момичетата си остава по- жестоко класирането.

# 13
 • Добрич
 • Мнения: 808
Да,за квотите е моя грешка.Говореше се за премахване,но не стана.
Направих малко проучване за миналата година за МУ София и Варна.Та бройките държавна поръчка са 180 и за двата университета.Кандидатства се само по първо желание(в случая-Медицина).Чрез квотите стават 90 мъже.Максималният бал е 36.Като се вземат оценките от дипломата по Биология и Химия,и удвоени тези от матура или изпит.Да сметнем и променливите:ако оценките от дипломата не са пълно 6 или тези от изпита,балът намалява.Също и тези с отличия на олимпиади.Освен това материалът за 9 и 10 клас са теми,които изискват допълнения,които ги няма в някои учебници и задължителни схеми,таблици и фигури.Резачката е голяма:факт,абзац,разменени изречения,правописни грешки.Примерите ми са пресни-деца на колеги.Момче и момиче.

# 14
 • Мнения: 380
Оценката от матурата се взема вместо тази от дипломата, само оценките от изпитите се удвояват. Олимпиадите мисля, че нямат никакво въздействие върху бала. А и резачката не е чак толкова голяма колкото я описвате, просто колегите Ви са се оправдали, че не са успели децата им, но си е факт, че мъжете влизат по-лесно. Учебниците са напълно достатъчни, наистина има някои таблици, които се включват в темите, но те са намират в същите тези учебници. И в темите има някои абзаци, които са си чисто разтягане на локуми и може да се пропуснат без да бъдат ощетени кандидат-студентите. А за правописните грешки си е срамота да се допускат от амбициозни млади хора, завършили средно образование и искащи да практикуват една престижна и достойна професия.

Общи условия

Активация на акаунт