Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 15

• 43 124
  • 754
  •   1
Отговори
# 315
В един наш случай ни се обадиха директно наемателите. Те категорично не искаха да плащат комисионна. Ние обаче, понеже сме отдалеч, си извикахме брокера и му предложихме да ги посрещне, разведе, да подпише договор, да ни преведе капарото, да направи опис и прочие.
Платихме му половин наем, и то дори не ни намери клиенти.
Ние сме доволни от услугата.

# 316
Интересувам се от вашето мнение какъв трябва да е наемът на двустаен в Гео Милев. Апартаментът е в малко блокче, старо строителство, с нормално изглеждащ вход и сменена входна врата. Разпределението е: непреходна спалня  15кв, хол с трапезария 30кв, самостоятелна кухня 10кв. Апартаментът е основно ремонтиран преди няколко години. Ще се отдава напълно обзаведен. Кухнята е вградена с всички възможни електроуреди. Самото обзавеждане е по-класическо, нещо в този стил http://neosbg.com/index.php?m=320&lang=1&category=322&am … &id_series=64 И не, не е чамово, всичко е масив. Laughing

# 317
  • София
Аз живея в квартала, но с нивото на наемите не съм много в час , точно сега и точно около нас.
Къде точно в Гео Милев, на кой етаж, има ли асансьор? Има ли спирка на близо или е във вътрешността на квартала?
Според мен, около 800 лева
Мои приятели наеха миналата година подобен апартамент с тази разлика че е преходен, и може би са по - стари мебелите. За 320 евро. Но е нает миналата пролет , та не знам колко е валидно това като цена . Района им е на улГео Милев и улСимеонов Век, т.е. към Ситняково.... пак стар тухлен блок на 2ри или 3ти етаж

# 318
Между бул. Шипченски проход и ул. Гео Милев, в частта по към пазара. На втори етаж, много тихо и спокойно. До сега апартаментът не е даван под наем.

# 319
Отваряш сайт за имоти и се ориентираш в цените.

# 320
Това е ясно. Просто им нямам доверие на сайтовете колко са реални обявите. Освен това едно е колко наем искат, друго е на колко се отдават реално.

# 321
По мое мнение, са съвсем реални исканите наеми, поне за нашия район.

# 322
  • София
Това е ясно. Просто им нямам доверие на сайтовете колко са реални обявите. Освен това едно е колко наем искат, друго е на колко се отдават реално.
То даже не е важно дали имате доверие на сайтовете или не. Като пуснете обява и почнат да идват хора и се разговорите, кой от какъв наем идва, и какво търси и колко е склонен да даде, на 3тия ден ще ви се изясни картинката. Даже не е толкоз важен точния наем, а е важно да попаднете на свестни наематели. Това даже на 1во място бих сложила. Вижте преценете си хората, поговорете. Няма смисъл от висок наем и текучество на наематели или пък да настаните хора , които не харесвате, само понеже са склонни да платят по-високо.
Абе сложно е... да не ви плаша... И един добър договор с всички клаузи и да се опише точно права и задължения  на страните.

# 323
Надявам се въобще да не стигаме до сайтове. Имаме доста колеги и познати, които са добре финансово и са под наем. Не искам да се разправяме с агенции, фейсбук и т.н. Мислех си за наем от 650лв.

# 324
  • София
Ми добре е,  подберете си хората мнооогооо добре.  И да са дългосрочни,  поне 1-2години, пишете го и в договора това.  Ако се изнесат предварително да не връщате депозит. И друго,  пишете също че имате право на ключ от жилището и на визита всеки месец за по 5 минути,  да влезете в хола да погледнете,  да питате наред ли е всичко и да се завъртите просто.  За ваше спокойствие.

# 325
Може ли да се добави клауза, че депозитът се връща след като излязат всички сметки и се приспаднат от него?

# 326
Може ли да се добави клауза, че депозитът се връща след като излязат всички сметки и се приспаднат от него?
Не само може, а е задължително. Ако има ТЕЦ в имота, депозитът се връща след излизането на изравнителната сметка за сезона.

# 327
Според мен, ако пуснете апартамента на прекалено нисък наем, рискувате до известна степен да привлечете кандидат-наемодатели, които има вероятност да ви о@кат жилището, образно казано. Ако пък сложите много висок наем, ще отблъснете читави кандидати, които все пак не са с неограничен бюджет.
Може би едни 700 лв. за начало, пък ако не върви - ще коригирате надолу, или пък ако ви харесат някои кандидати и питат за коментар, да им свалите малко наема.

Не само може, а е задължително. Ако има ТЕЦ в имота, депозитът се връща след излизането на изравнителната сметка за сезона.

И аз да кажа - абсолютно задължително е да включите в договора това с депозита, заради отоплението. Кажете им го и устно, защото хората не са много наясно със системата на сметките за парното и просто не разбират за какво става дума. Задължително запишете в договора и кажете устно, че наемателите трябва да следят за съобщението за отчитане на парното в края на сезона и да ви уведомят за датите и да осигурят присъствие на една от тях. Напомнете за това в края на отоплителния сезон.
Можете да следите и периодично как се движат показанията на уредите по радиаторите и водомера за топлата вода. Ако има драстично увеличение в сравнение с показанията от изминалия сезон, имайте си едно на ум, че изравнителната сметка ще е по-голяма.

Ако се стигне да се изнасят преди края на отоплителния сезон, при приключване на сметките и предаване на ключа не препоръчвам, от личен опит, наемодателят да е сама жена или възрастен човек, най-добре да са поне двама, да има мъж и то млад и здрав/еняк.

# 328
От почерпен опит тук и натрупан личен съм си съставила договор за конкретното жилище. Изрично настоявам да го изчитат пред мен преди да подпишат и отговарям на всякакви въпроси.

# 329
Беше обсъждано поне веднъж в предишни издания на тази тема - приятели и познати не винаги са добър избор. Мешат се лични взаимоотношения и бизнес. Но ти си преценяваш все пак.
За договора - подгответе си договор и си оставете няколко копия в апартамента да има. Ако се стигне до участие на брокер - не приемайте техния договор, искайте си своя. Обикновено брокерите казват, че техния договор юристът на фирмата го е писал, много е опитен, и други такива. Обикновено (не може да е 100% все пак) е свален от нета или го е писал юрист, който е пропуснал доста лекции.

Общи условия

Активация на акаунт