Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? ТЕМА 15

 • 33 139
 • 754
 •   1
Отговори
 • Varna
 • Мнения: 23 009
Добре дошли в тема 15 за обмяна на информация свързана с пазара на отдаването и наемането на имоти. Отново с пожелание за успех и взаимна коректност както между наемодатели и наематели, така и между потребителите в темата!
Последната тема:
https://old.bg-mamma.com/?topic=1091050;topicrefid=20

# 1
 • Мнения: X
Успех на всички!

кво ти пречи да искаш същия наем ,като за обзамеден ?
Бих искала да обсъдим този... интересен въпрос.

# 2
 • В планината / На морето
 • Мнения: 1 011
( В Австрия не се разписват на Фърчащи лиХчета; жилищата са точно за даване под наем, а не са на покойната баба апартамента, дето синчето след 3 години кат завърши да се нанесе; ако има проблеми със собствеността на хазяите - не се скатават, ами съдействат с оправянето; след изнасянето собствениците не си правят оглушки за твоите пари от депозита.
Освен това, там необзаведените са нисък клас, докато тук са... еми от покойната баба с нейните мебели, които не можеш нито да тикнеш в мазето, нито да изхвърлиш, нищо че като се нанася синчето, ще бъдат подменени с нова Икея.
Тъй че айде без редовните сравнения, дето винаги се оказват 'ама то не е баш така'. )


ЛЪЖЕШ СЕ !
И В АВСТРИЯ ГО ИМА ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО СИ ОПИСАЛА И НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА. .

(кво ти пречи да искаш същия наем ,като за обзамеден ?
Бих искала да обсъдим този... интересен въпрос.)
ами , като спрат всички практиката да ги дават обзаведени, ще ги наемат и необзаведени , както е по света , къде ще ходят

# 3
 • Мнения: 39
Отдаването/наемането в Австрия или където и да е, не може и не трябва да се сравнява с България. Там законите и порядките са други. Там депозита е 3 месечен наем, има съд ако се изнесеш, без да предупредиш, а срокът на предупреждение се увеличава по закон (или по договор) с всяка година.

В България няма съд, има закона на джунлгата. А депозита в БГ е малък, защото куцо и сакато в София се е втурнало да дава под наем. Освен това, в БГ политиката е такава, че хората не могат да планират за след седмица. Затова и раждаемоста пада. Затова и жилище без мебели не се търси.

Както спомена някой в предишната тема, ако може на година да получава от наеми 6% от стойността на апартамента, то това е идеално. В Западна Европа получават по 2,5%. Единствено в Русия, Украйна получават до 10%. Но мисля в БГ онези, които отдават в "Booking" и "Airbnb" изкарват много повече от 6%. Но трябва имота да е в топ-център. Даже в квартали като Гео Милев вече не се търси от чужденци за 2-3 вечери. Там гастарбайтери от прованса. И гледай мебелите да са евтини, защото ще освинят, не от нехайство, а от злоба и завист. Както майсторите ти слагат шапка в кумина, арматурно желязо във водопровода, че да ти тече ръжда. Българите са много злобни и завистливи!

# 4
 • Мнения: X
ЛЪЖЕШ СЕ !
И В АВСТРИЯ ГО ИМА ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО СИ ОПИСАЛА И НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА. .
Има го при бедняците, които така или иначе им е манталитет и нямат други възможности.
При нормалните хора нещата са ... нормални.

Тук нямаш гаранция, че на 3ти месец хазяинът няма да си продаде апартамента, децата му да поискат да си играят на възрастни или да откаже да ти съдейства за ремонт на тръбите. Оттам и наемане на необзаведено жилище е почти безсмислено. За необзаведено жилище трябва да си сигурен, че ще стоиш години. А не да даваш един наем за местене с камион веднъж годишно и на второто преместване да се наложи да купуваш нови мебели, защото вече са се разпаднали.

# 5
 • Мнения: 8 343
Как да си запазя темата в тази старата версия на форума:-(

# 6
 • В планината / На морето
 • Мнения: 1 011
Отдаването/наемането в Австрия или където и да е, не може и не трябва да се сравнява с България. Там законите и порядките са други. Там депозита е 3 месечен наем, има съд ако се изнесеш, без да предупредиш, а срокът на предупреждение се увеличава по закон (или по договор) с всяка година.

И ТИ СЕ ЛЪЖЕШ ЗА АВСТРИЯ.
МНОГО ЖИЛИЩА СЕ ДАВАТ НА ЧЕРНО И ТАМ. ИНАЧЕ ДОГОВОР МОЖЕ ВСЕКИ НАЕМОДАТЕЛ ДА СИ НАПРАВИ САМ И ДА СИ ПИШЕ КАКВОТО СИ ИСКА В НЕГО ИМА ПРИМЕРНИ И В ИНТЕРНЕТ

ЛЪЖЕШ СЕ !
И В АВСТРИЯ ГО ИМА ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО СИ ОПИСАЛА И НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА. .

(Има го при бедняците, които така или иначе им е манталитет и нямат други възможности.
При нормалните хора нещата са ... нормални.)
ТЕ, БОГАТИТЕ, НЕ ЖИВЕЯТ ПОД НАЕМ

# 7
 • София
 • Мнения: 588
В цял свят апартаментите са дават под наем необзаведени ,
а тук се избивате да им слагате нови мебели, уреди и какви ли не екстри -
скоро и чехли ще им купувате...
В Австрия, например, се изисква при напускане да си изнесат всички мебели
и да пребоядисат стените в началния цвят при нанасянето.
Точно и затова наемателите не се изнасят често и остават с години в жилището - смяната им излиза солена, по-солена от вдигането на наема.
А тук - влизат, освинват и се местят пак на новичко и чистичко ,че и с претенции ха, ха, ха - не е луд който яде баницата ...
Да не мислите ,че в чужбина наемодателите не могат да обзаведат апартаментите си ?
Могат разбира се, ама ги дават празни - по горните причини.

Ето съвсем конкретни и реални цифри, които си направих труда да сметна току-що. Апартаментът, който давам под наем, е напълно обзаведен и оборудван, включително и с прахосмукачка, ютия, дъска за гладене и разни други дребни неща. Доходността от наема, след като се извадят данъците и местния данък, е 6,3%. Дори при най-ниския възможен наем за такъв апратамент на това място би била между 5,5 и 6%.

Ако бях дала апартамента само с готова баня и кухненски шкафове без никакви уреди (освен аспиратор), разходите ми за довършването му щяха да са с 3500 евро по-малко. А дори при най-високия възможен наем за такъв имот, доходността спрямо направената инвестиция щеше да е 4,3%.

Мисля, това дава ясен отговор защо наемодателите имат стимул да предлагат обзаведени апартаменти. 
кво ти пречи да искаш същия наем ,като за обзамеден ?

Човек може много работи да иска без покритие, ама трябва да се намерят идиоти да му ги дадат. Аз на подобни неща не разчитам.


а, слагаш ли си сумата за ремонт и ново обзавеждане ,
след като ти го разбият това след няколко години
 при изчисляване на доходите ?

Всички уреди са чисто нови с удължена гаранция. Мебелите, макар че не са скъпи, са правени по поръчка, стабилни и с добри кантове. Цялостното довършване и обзавеждане е във висок среден клас, предназначено за чужденци или читави наематели. Наемателите се подбират от опитен брокер. Имам и застраховка.
За две години до момента единствените разходи са около двеста лева за допълнителни декорации по стените и  за комарник. Апартаментът е в идеален вид; наглежда се на всеки три месеца. Дори да се наложат още разходи, преценила съм, че пак ще е по-изгодно да се дава в този вид.

# 8
 • Мнения: X
Нещо ми убягва логиката да прилагаш цигански тарикатлъци, да даваш примери с такива, да съветваш към такива и после да се чудиш, че наемателите ти са мангали по душа и вандали.
Еми няма как да стане.

# 9
 • В планината / На морето
 • Мнения: 1 011
Нещо ми убягва логиката да прилагаш цигански тарикатлъци, да даваш примери с такива, да съветваш към такива и после да се чудиш, че наемателите ти са мангали по душа и вандали.
Еми няма как да стане.
СПОРЕД ТЕБ ЦЕЛИЯТ СВЯТ ПРИЛАГА ЦИГАНСКИ ТАРИКАТЛЪЦИ ?
ТАМ КЪДЕТО СА ТЕ В ТОЯ БИЗНЕС, НИЕ ТЕПЪРВА ОТИВАМЕ
И ТЕ СА СТИГНАЛИ ДО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО ,ЧЕ ПРАЗНО НОСИ ПОВЕЧЕ ПРОФИТ ОТ ОБЗАВЕДЕНО

# 10
 • Мнения: 4 605
RichiRich, писането с главни бувки е еквивалентно на крещене и макар да не е цигански тарикатлък, минава към невъзпитаното поведение.
Като е по-изгодно да се дава обзавадено, взели сте всички мерки да предотвратите щети, тогава какъв е проблема? Много често се завърта омагьосаният кръг на необзаведеното се дава твърде евтино и няма голям приход, обзавеждам, има щети, имам допълнителни разходи. Затова, който иска да си го спести - дава необзаведено и рискува по-малко. Който иска да получи по-голям наем, дава обзаведено и рискува повече.
Аз съм фен на необзаведените жилища, но думите на Гал ме карат да се замисля... На мен само "пробният" договор ми беше година и половина, следващият е за три с двустранно тримесечно предизвестие. Ако ми кажат от днес за след месец да се изнасям, и то месец като този, който половината е неработен и всеки е духнал някъде, наистина ще ми се изправят косите.

# 11
 • Varna
 • Мнения: 23 009
Как да си запазя темата в тази старата версия на форума:-(
Пише в синьо, включете известията. Горе е.

# 12
 • Мнения: X
Циганско е изказването 'защо не му искате пари като за обзаведен'. Ами защото не струва толкова. Тя ще поиска, ама само някой пълен идиот ще й ги даде, като на горния етаж има за същите пари и обзаведено. И когато балъкът се усети, негативите ще са за наемодателя.

# 13
 • Мнения: 39
Правило ми е впечатление, че един месец срок на предупреждение, удовлетворява всички наематели. От години в София сулю и пулю отдават под наем и наемателите си намират за седмица нещо друго. Наемодателите намират по-трудно, защото конкуренцията е огромна. Изоставени къщи около женския пазар, Коньовица и пр.

# 14
 • Мнения: 1 549
Зависи от района. Има квартали, в които търсенето е по-голямо от предлагането.

Общи условия

Активация на акаунт