Нов съм в този форум, затова да кажа отнапред - не съм БГ мама, засега даже не съм и татко, само съм БГ

Предстои ни (или по-точно иска ни се) в обозримо бъдеще покупка на жилище - става дума за апартамент в София. Досега никога не съм се занимавал с подобна материя - нямаме нито аз, нито половинката ми собствени имоти, нито сме се интересували, нито сме в течение на пазара, било то като цени или пък като технология и стандарти (кое е нормално, кое не е, какво може да се очаква, на какво да се обръща внимание и т.н.).
Абе абсолютно сефте ни е и на двамата, във всяко отношение - долу-горе сме като 13-годишни гаджета останали сами вкъщи и тръгваме да пробваме "как се прави" - ако мога да направя такава аналогия

Та поради тази причина ми беше нужно голямо количество базисна информация, за да мога за начало изобщо да разбера какво пише в обявите, после да мога да ги сравнявам една с друга, и с времето да мога да преценя кое ми върши работа и кое не.
Занимавам се с темата от кратко време (около седмица), за сметка на това доста интензивно - по 8-10 часа на ден, почти всеки ден. Четох доста из нета, включително в този форум изчетох доста дискусии от последните 1-2 години насам. Не съм звънял още на конкретни оферти, съответно не съм правил и огледи, но ходих на място на няколкото локации, които си набелязах, гледах сградите - както тези, които ме интересуват, така и съседните. Опитах се да разбера (в повечето случаи успешно, с 1-2 изключения) кой е строил сградите, търсих какво друго са строили съответните фирми, ходих гледах и тях, въпреки че не ме интересуват като локация, а за да видя как изглежда сградата например 3-5 или повече години след като е строена. И така нататък. Малко съм станал като частен детектив, хората ме гледат странно, че им зяпам по входовете, чопля по мазилката, гледам как изглеждат плочките, тротоарите, обикалям дворовете, слизам пеша към подземния гараж (до където може да се стигне), гледам как е направена рампата, вратата, и такива неща.
Звучи смахнато, но честно казано съм изненадан колко много може да научи човек от напълно непозната материя, като просто гледа внимателно. И мисли. Гледа на друго място, пак мисли, гледа на трето... и така нататък. Не си въобразявам, че ми е ясно всичко, но се чувствам доста по-подготвен и вече имам списък с поне 10 въпроса, които да задам като отида на оглед, преди изобщо да сме започнали да обсъждаме конкретния апартамент.
Отплеснах се, всъщност исках да задам много конкретен въпрос: От сградите, които съм набелязал до момента, се очертава набор от 5-6 фирми, които са (били) изпълнители/инвеститори на проектите, и ми се иска да науча повече информация за тях. Някои са отдавна на пазара, други са от 5-10 години, което не е много за тоя бранш, съответно ми е по-трудно да ги преценя.
Става дума конкретно за:
- Контракт Сити
Софбилдстрой
Ермитаж Класик
Булстрой
МДБилд (MDBuild - mdbuild.bg)
Слав Строй
София Вижън Лукс
За някои от изброените не съм чувал нищо и не мога да намеря никаква смислена информация, за други вече имам събрани отзиви и от лични познати, и от интернет. Иска ми се обаче да получа вашето непредубедено мнение. Колкото по-"от първа ръка", толкова по-добре

Благодаря!
П.П. Както може би вече е станало ясно, съм се ориентирал към ново строителство, в смисъл чисто ново. Така че нека си спестим дискусиите "за" и "против" старо и ново строителство, както и относно локации, квартали и т.н. Казвам, защото виждам че в други теми често става полемика по тия въпроси. С удоволствие може да говорим и за това, но нека не е в тази тема.