Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мнение относно строителни фирми/инвеститори

 • 40 947
 • 388
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 37 809
Кой е този откровено нелегален бизнес на Божков? Сигурно има и такива, ама нито аз, нито ти сме чували за тях.  В случая го преследват за съвсем легален бизнес (и съвсем явен, навиращ се в очите на хората). Освен това съвсем незаконно:
- По никакъв закон акционер във фирма не е отговорен за финансови нарушения на фирмата. За това си има мениджмънт;
- За неплатени данъци се налага акт, не се арестува;
- Фирмата му си е подавала отчет и ДД всяка година и финансовият министър я е заверявал. Ако е имало грешка е трябвало да реагират. Ако тук има нарушение то е на държавните органи;
- Евентуално нарушение на Божков е ако ги е подкупвал, ама това не е доказано. Но е доказано, че те са спали. Значи ако някой е виновен това са те, а не Божков.
- Строителният му бизнес също е легален и се вижда от всички. Чувам, че плащат редовно на доставчиците и си напредват по план. Но ги удариха (пак насилвайки закона) по други причини.
- Най-накрая, има презумпция за невинност. Докато не е осъден, Божков е невинен. Може да му наложат запор на имуществото, за да гарантира евентуални бъдещи вземания, но не и да му конфискуват нещата. Това си е абсолютна прокурорска анархия.

# 46
 • Мнения: 1 088
Най-накрая, има презумпция за невинност. Докато не е осъден, Божков е невинен. Може да му наложат запор на имуществото, за да гарантира евентуални бъдещи вземания, но не и да му конфискуват нещата. Това си е абсолютна прокурорска анархия.

Май пак бях разбран грешно. По никакъв начин не искам да защитавам прокуратурата или начина, по който се процедира спрямо Божков. Напълно съм съгласен, че в една нормална държава, ако някой е направил престъпление, трябва да бъде съден, но по законовия ред, а не да се отнасят с него по тоя начин.

Което обаче не трябва да ни кара да го имаме за света вода ненапита. Защото ако той беше в обратната позиция, щеше да процедира по същия начин. Има няколко убийства, за които е известно, че са по негово поръчителство. Не е доказано, разбира се, но е публична тайна.

Относно бизнеса му, в днешно време сигурно голяма част от него е легален, поне този, който се знае. Оставяме настрана, че правят законите така, че да е легално това, което той прави - имам предвид главно в сферата на хазарта. В миналото помня, че се занимаваше с износ на захар, а покрай захарта колко други бели прахообразни вещества са минали, може само да гадаем...

Ако помните преди няколко месеца "случайно" откриха 300кг кокаин в Студентски град, което е най-голямото количество откривано някога у нас. Това беше в пика на "битката" между Божков и прокуратурата. Може да е съвпадение, ама може и да не е. Тоя дето си търси 300-те кг, няма да е хепи...

# 47
 • sofia
 • Мнения: 419
На зелено не скачай,че нищо се не знае.С тия въстания по улиците ,кой ще е оцелее и кой не,не се знае.
# 48
 • Мнения: 10 993
Аз също не розбирам агресивно отбранителната позиция на автора. Аз лично като пострадала от подобна схема му споделих собствения лош опит.

# 49
 • София
 • Мнения: 5 615
Аз също не розбирам агресивно отбранителната позиция на автора. Аз лично като пострадала от подобна схема му споделих собствения лош опит.
Подкрепям те напълно и аз съм от пострадалите. Но никой няма да ни разбере. Grinning Няма смисъл и да се обяснява даже. Който не е минал през това изобщо не схваща , а само философии. Ние имаме наследствена земя с недостроена сграда от предишната криза 2008-2009 та, с тази разлика, че не сме живели там, нямаше и да живеем, и се отказахме да дострояваме сами ( с другите собственици на апартаменти ) и да си късаме нервите понеже се видя, че няма да стане. И така сградата ще си стои вечно. Т.е. освен мъките сами да си довършваме , всичко друго ни мина през главата.

Само ще кажа едно, няма нито един закон в България който да те защити, в случай че строител/ инвеститор реши да не завърши сградата ти. Или застраховка да имаш като в белите държави.  Няма нищо,  което да му вземеш ( в над 90% от случаите). Няма как да го принудиш да я завърши, ако реши че няма да я завърши. Нещо повече, строителя може да те мотае до безкрай, ако спре строежа и не се "откаже" официално от него, …. даже може да ти поставя условия и да иска да му платиш  грубия строеж, за да се "откаже" от строежа и вие собствениците да можете да довършите сами сградата. Grinning Ако пък се е отклонил от архитектурния план, тази сграда няма да се узакони никога, дори да се съберат пари за довършването й.
Парадокс но е така. Можеш да водиш куп дела срещу много пари срещу него, но обикновено фирмата няма активи или ако има те са запорирани от други кредитори - банки и т.н.
Може да се разхожда човека "инвеститор" съвсем спокоен по улицата. Или.... да не може да го намериш. Той даже , по -скоро има интерес да вземе максимално много пари преди Акт14 и малко след него и да спре строежа, да изчезне с парите.
Сградата ще стои 100 години и няма закон/норма която да каже какво се случва с нея.
А да, ще получаваш глоби от Общината срещу собствениците, да освободят тротоар или да обезопасят и т/н/ Confused
Та, избора си е ваш. Гаранции си поискайте, но какви и колко Confused

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 11:21 от Wooden Cuckoo Clocks

# 50
 • Мнения: 10 993
Уден куку, пиши ми на лични след 2-3 години, ако ние успеем да завършим нашата, ще си направим среща и ще ти разкажа. За сега сме само със спечелено дело, даже още не сме възбранили свободните апартаменти, но честно казано повече не ми се споделя на нози етап. Ако ние успеем, ще успееш и ти.

# 51
 • София
 • Мнения: 5 615
Уден куку, пиши ми на лични след 2-3 години, ако ние успеем да завършим нашата, ще си направим среща и ще ти разкажа. За сега сме само със спечелено дело, даже още не сме възбранили свободните апартаменти, но честно казано повече не ми се споделя на нози етап. Ако ние успеем, ще успееш и ти.
Благодаря, нооо вие имате свободни апартаменти в сградата! Направо ти завиждам, защото това си е ресурс с който можете да си финансирате довършването ( дори частично , пак е огромна помощ).
При нас няма свободни, само 1 брой , който е бил продаден през ЧСИ, заради дългове на строителя към банка, купил го е някакъв -тип мутра за жълти стотинки и сега иска ние да платим да му довършим Grinning
christina1980 успех ви желая, щом и дело сте спечелили. Дано успеете докрай.

# 52
 • Мнения: 10 993
Идва криза, строителите ще изгладнеят и може и да ди заслужава да довършите сградата.
За акт 16 ако вземем, ще ти съдействам с надзор и архитектурна фирма, която да изготви нов проект, който да мине в общината. Тоест поне ще ти кажа какво може да направиш и срещу каква цена, но само ако нашият проект е успешен. На този етап сме до никъде. Чакаме да мине и тази година и нап да им опростят още 60 000 лв по давност, за да платим остатъка, да вдигнем запора и да започнем да възбраняваме имоти. Парите от съкооператорите събираме трудно,а и всяка година умира поне по един от стреса и безпаричието. Аз лично имам нанесена психическа травма от това жилище на зелено.

# 53
 • Мнения: 1 088
Аз също не розбирам агресивно отбранителната позиция на автора. Аз лично като пострадала от подобна схема му споделих собствения лош опит.

Аз пък не разбирам къде имам отбранителна позиция, още повече пък агресивна?
Оценявам това, което ти и други пострадали от инвеститори споделяте, само че поне в последната 1 страница нито аз, нито другите изобщо не говорим за варианта купуване на зелено, а за съвсем други неща (които всъщност са извън темата).

Доколкото зависи от мене, купуването на зелено никога не е било идеята на тая дискусия.
Ставаше дума за мнения за конкретни (поименно изброени) фирми, и досега единствено vale3000 споделила информация по този въпрос.

# 54
 • Мнения: 37 809
Аз също не розбирам агресивно отбранителната позиция на автора. Аз лично като пострадала от подобна схема му споделих собствения лош опит.
Подкрепям те напълно и аз съм от пострадалите. Но никой няма да ни разбере. Grinning Няма смисъл и да се обяснява даже. Който не е минал през това изобщо не схваща , а само философии.

Напротив, разбира ме ви съвсем добре, но нещата при нас не са лични. За вас шансът за къса клечка се е оказал 100% и е нормално никой да не може да ви убеди. Но ние гледам шансовете за дълга клечка и те са много по-големи в днешно време.  Човек, в чието семейство има убит от ток от електрически бойлер например, може би също никога вече няма не си купи такъв и за него е съвсем разбираемо. Но за необременените е нормално като преценят шансовете да си купят.  Ние самите имаме подготовка за бойлер на две места, но не слагаме, заради подобна случка с познат. Но не навиваме други да не ползват бойлери.

И разбира се, най-накрая, но не и по важност, може да рискува само този, който може да си позволи загубата. Да, ще боли, ама ще я преживее. Но не съветвам да рискува човек, за когото това ще е фатално.

# 55
 • Мнения: 10 993
В блока, в който изгоряхме имаше хора купили по три апартаменти, включително и брокери, тоест те ако не са проучили фирмата, не знам кой.
Черна станция, за мен щом децата ми са жив и и здрави, нищо не е фатално. Просто споделям.

# 56
 • София
 • Мнения: 5 615
christina1980 ужасно е което описваш. Ние поради подобни причини се отказахме засега. Няма да се разберем, вижда се. Строителя никой даже не знаеше къде е, с години. Криеше се. Търсят го разни кредитори. Не ме питай къде ходих да го издирвам, аз лично, потроших си колата. Намерих го в планината, в едно село... по един черен път.
Оправда се с кризата 2008-2010та, + лични причини. Излъгали го, банките го натиснали, фалирал, завлекли го с пари ( неговите роднини с които бяха съдружници) . Аз исках само едно нещо, да подпише , молих го.... Да се откаже официално от строежа без да има претенции към нас Anguished Представи си?

Но земята там е на дядо ми, неговата къща бутнаха роднините... не ме питай.. леля ми живее на улицата от тогава
Няма да доживее... някои от другите също... Затова се отказахме от стреса.., засега е замразено.
Моля се само да не падне някой елемент да убие случайно преминаваш човек... там е централна улица, доста натоварена... от пешеходци

ЧС права си, но понеже много идеалистично стана напоследък- хоп строител, избираш си на чертеж, хоп ипотека... хоп мечтаното жилище... хоп нанасяш се. Нека се знае , че има и друг сценарий . И най- важното е- няма никаква застраховка като в белите държави срещу недовършена сграда. Няма как да задължиш строителя да довърши. И става Ад. Безсилен си.

# 57
 • Мнения: 1 088
Човек, в чието семейство има убит от ток от електрически бойлер например, може би също никога вече няма не си купи такъв и за него е съвсем разбираемо.

Няма да повярваш, но и аз не се къпя на включен бойлер - колкото загрята вода има преди това, толкова. Като малък на село редовно ме е тресло ток от бойлер като си мия ръцете, за щастие без последствия. Но като си представя аналогичния фийлинг по цялото тяло по време на къпане, инстинктивно цъкам ключа.

Друг по-далечен роднина (май втори братовчед се пада) пък е бил убит от ток край трафопост - на прибиране към вкъщи по тъмно отишъл да се изпикае без да осъзнава какво има пред него и... станал на светкавица. Откакто научих това, гледам и къде пикая нощно време Simple Smile

# 58
 • Мнения: 1 088
много идеалистично стана напоследък- хоп строител, избираш си на чертеж, хоп ипотека... хоп мечтаното жилище... хоп нанасяш се.

Ами то така би трябвало да е по принцип винаги, не е идеалистично.
Разбира се за вас, които са пострадали, предполагам е трудно поносимо как при другите нещата просто стават от само себе си, без усложнения и прекомерни ядове. Но въпреки това е добре, че лека полека нещата се нормализират и това да не бъдеш излъган и завлечен с пари се превръща по-скоро в правило отколкото в изключение.
Поне доколкото казват другите - аз нямам лични наблюдения.

# 59
 • София
 • Мнения: 5 615
Нещата ще се нормализират , когато една започната сграда няма как да остане недовършена.
Когато има железни правила/ закони/ гаранции/ санкции. Когато има застраховка , като  във Франция например, срещу недовършена сграда, че ще си получиш всички пари обратно, ако до еди коя си дата нямаш апартамент.
Пък застрахователите ще имат "грижата" да си гонят строителя... но гонене до дупка... той няма как да се разхожда невредим... и да вдига рамене, с 100 лева капитал на строителната си фирма …. И ново ООД регистрирано за всяка отделна сграда , за да няма как да го хванат ако нещо стане.  И т.н. Инак нищо няма да се нормализира. Ето четете , има хора които от стрес и дълги години размотаване няма да оживеят

Общи условия

Активация на акаунт