Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 май 2019, 22:08 ч.

Идеи за предястие

  • 1 514
  • 34
  •   1
Отговори
  • Мнения: 53
Здравейте,

Търся идеи за предястия. Разгледах няколко теми, но не си харесах, та реших да отворя нова.

Ще имам на гости за обяд двама немци. Искам да направя пиле в плик с картофи. Понеже му трябва доста време да се сготви, искам да сервирам нещо докато месото се готви. Преди обяда ще сме заедно навън, та предястието трябва да е или студено, или да може да се приготви от предишната вечер и стопли бързо на котлона (печката ще е заета с пилето). Не искам да е нещо готово купено и просто сложено в чиния. За момента клоня към солена палачинкова торта, но някак не ми се струва достатъчно подходяща... а и винаги може да се окаже че хората не обичат точно това. Може би различни домашно направени салати (руска, снежанка...) и домашен хляб биха били по-добър вариант?

Какво ви хрумва на вас?

# 1
  • Мнения: 6 814
http://pep-4o.blogspot.com/2019/02/blog-post.html
Тази салата на Пеп4о , имах други варианти ,снимката поне, някъде се е затрила.Но в общи линии сега се сещам ,че може и аз да я приготвя.Освен това има една друга, доста е  ,2 кг картофи , нарязани , на фурна с водица , хем варено хем печено,вкусно е, с малко масълце.Изсипват се една трета, мажеш майонеза, почти 3 отиват , настъргани кисели краставички , сирене ,не много солено , ако е ,изкиснато, 600-700 гр. е сиренето,копър ,сух или пресен на ситно.Пак картофи, същото , картофи ,мяйонеза и  настърган пушен кашкавал отгоре.Това съм правила преден ден, остава в хладилник да се свържат продуктите.Реже се като торта и се сервира.Една бомбичка пушен кашкавал ,но и друг бива,но трябва да проверя рецептата да не пропускам нещо.Извинявам се ,хич ме няма да построя рецепта ,  то и да се импровизира може,а може  някой майстор да се обади ,дано види темата.
Тези картофени неща нямат нужда  от други картофи в плика и се консумират студени.

# 2
  • WonderLand
  • Мнения: 1 782
Ами винаги можеш да заложиш на различни видове салати, както тези от сорта на руска и млечна, така и на по-зеленчукови салати като шопска, овчарска, зелена, цезар и т. н. Иначе ако искаш нещо по-така може да направиш палачинкови рулца с различни видове пънка, също така хубаво плато сирена, маслини и месни мезета, различни видове хапки тип брускета (малки препечени филийки или късчета хляб с различни топинги), дяволски яйца, а защо не и някоя лека супа, крем супа от тиквички например, или таратор. Само гледай предястията да не са прекалено много и засищащи, че да имат гостите място и за основното.

# 3
  • Мнения: 1 448
хляб не. картофи също не, защото основното ти е с картофи. зависи колко са души ще сте. може да сложиш 1-2 салати, 1-2 предястия и мезета /например/. зависи и какво ще пиете и доколко представително искаш да бъде. имахме приятели немци, радваха се на всякаква храна /за шопска салата и печени чушки + ракия е ясно/.
това е много добро, тип снежанка, и се прави от предния ден
https://www.bonapeti.bg/recepti/lyatna-zelenchukova-sharlota/

тези рулца също се превъзходни и бързи
http://yoli-www.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

може руло
http://www.cookwithasmile.com/%d1%80%d1%83%d0%bb%d0%be-%d0%be%d1 … 0%b5%d0%bd%d0%b5/

може солен чийзкейк

много неща може, по-добре от предния ден..
може някакви по-типични неща - сармички /немците припаднаха по сармите, особено малки лозови с булгур и сини сливи/, катъци, боб и т.н.

всъщност зависи и с какво време разполагаш, но винаги можеш да метнеш едни рулца по чешки, салати и мезета.

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 11 991
немците ядат салатите към основното, не като предястие.
мъжът ми е немец и не разбира цялата хватка със салатата преди основното, да не говорим, че дори след толкова години още се цупи на салата с оцет и олио  Crossing Arms има доста, които я харесват така, но мъжът ми не се научи. Rolling Eyes

това, което се харесва са тип тапас/мезета, да има за опитване: маслини, мариновано сирене (в олио и подправки), малки сармички, катък много се харесва, кьопоолу (в началото са скептични заради вида му, но се изяжда винаги до шушка, евентуално сложено върху шайба краставица или домат, т.е. оформно като хапка), лютеница много се яде вкъщи (домашна правя). също всякакви вариации на патладжан - рулца, ветрило, мини пици, маринован.
пържени тиквички на колелца и отгоре кубче сирене или нещо друго.
от месата мъжът ми харесва луканка, защото е подправена по друг начин.
също таратор харесва много, пасва и към пилето с картофи.

мъжът ми е носил тиквеник и от него знам, че всички са припаднали от кеф, но той не става за предястие. тиквата в Германия се яде на супа, почти никога на сладкиш, затова им беше допаднало.

сирене, снежанка, лютеница, кебапчета, тарама, сармички - всичко това им е познато, продава се по магазините със сръбски или други балкански имена. снежанката е тцатцики.  Wink

# 5
  • Мнения: 2 915
Баница-на хапки или мънички банички.Може да се затопли,а и студена е вкусна.Плънката освен само  със сирене,може и да е със спанак или лапад (те и студени са вкусни),тип миш маш с печени чушки или пък кайма.
Лозовите сармички или тези от лапад също са вкусни студени-може постни или с месо+чесново сосче или тип бешамел за топкане.
Плато от рулца-гриловани патраджани и тиквички с крема сирене и печени чушки с катък,шункови рулца (вместо шунка може луканков салам или мортадела),палачинкови рулца-с руска и млечна салати.
Паличинки може и панирани-правиш си пликчета с плънка по избор и като се приберете панираш и пържиш,става бързо.
Ако се спреш на салати освен руска и млечна,може и кьопоолу,катък с печени чушки,пържени тиквички с чеснов сос,яйчена.
Вместо питка,набързо стават и пърленки-готово тесто си втасва докато сте навън и като се приберете набързо оформяш с ръце и печеш на грил тиган или скара,после намазано с билково или чесново масло.
Малки кюфтенца-пържени или печени+домашна или хубава лютеНица.Може да се затоплят,на нас и студени са ни ок,въпрос на вкус.
Сирене по шопски,ако имаш парти грил,в еднократни алуминиеви формички.
Запеканки от печени чушки или настъргани и отцедени тиквички+сирена,яйца и подправки.Като изстинат се режат по-добре и с едно сосче.
Плата от хубави бг колбаси и сирена.Сирената може да се направят на бонбонки-трюфели, които да се овалят в подправки,сусам или смлени ядки.
Кашкавал или хубаво краве сирене,увити в кори за баница,панирани в яйце и изпържени в повечко олио-аламинут е и освен,ако хората не избягват пържено,няма как да не се хареса.
 
 

# 6
  • Мнения: 7 859
Янкина салата. Много я харесвам и мисля, че е добър избор за предястие, което е приготвено от предната вечер.

# 7
  • Мнения: 53
Благодаря много за идеите, страхотни са!! Спрях се на набор от предястия, защото не искам да се окаже че съм направила едно и в него има нещо, което гостите не обичат, примерно не харесват да им мирише на чесън. Мисля да пробвам да направя руска, снежанка, яйчена салата, катък с чушки, тиквички със сос, лютеница със сирене, евентуално и рулото с тиквички, печени чушки... и нещо тестено, с което да се ядат, каквото още не съм си харесала. Предястията зависят от това дали успея да направя цедено мляко (не съм пробвала досега), колко време успея да отделя и т.н. Идеята е да са студени предястия и да не са с (много) месо/картофи. И трябва да не прекалявам с количествата, все пак и за основно и десерт трябва да остане място.

Имам един въпрос за катъка... с мариновани или немариновани чушки се прави?
А за цеденото кисело мляко има ли значение с какъв процент е млякото? Няма да взема с 1%, но с 10% по-добре ли би било отколкото със стандартно или е все едно?

Иначе хората са двама, непретенциозни и биха харесали всичко, стига да е домашно (и не твърде странно). Време имам само вечер след работа.. част от нещата ще ги правя два дни предварително (варени картофи и яйца, цедено мляко и подобните съставки). Патладжан така и не съм се научила да готвя и не е моментът да се опитвам. Шопска и зелена наистина се ядат с основното, а и шопска извън сезона не харесвам. Не искам нещо мазно/тежко тип баница/кюфтета. Та вариантът със студени предястия е прекрасен. Simple Smile

# 8
  • WonderLand
  • Мнения: 1 782
А цедено мляко защо просто не купиш от магазина, ами ще си играеш да цедиш? Аз не бих предложила картофи в предястие щом ще ги има в основното. Според мен това е прекалено много храна. Иначе за салатата с печени чушки не ти трябват мариновани, а просто печени и обелени. Такива се продават замразени в някои магазини.

# 9
  • Мнения: 53
Живея в Германия... не съм виждала никога тук цедено мляко или печени немариновани чушки. Но не би трябвало да е трудно да си ги направя сама.

За чушките... за катъка с чушки питах, салата от печени чушки знам как да направя.

Ще помисля тогава за руската салата.. може би просто твърде много я обичам. Simple Smile Иначе салатите са много, едва ли ще направя всичко, просто зависи какви продукти намеря/направя и за какво ми стигне времето.

# 10
  • Мнения: 7 859
Хубаво е на катъка да сложиш прясна чушка, а не от буркан. След като няма цедено кисело мляко, може да си изцедиш в тензух или друг вид кърпа от предната вечер кисело мляко. Мисля, че 3,6% ще ти е ОК. И изцеди поне 5-6 бурканчета, защото остава много малко като количество накрая.

# 11
  • Мнения: 53
Благодаря много! Ще си направя сама цедено мляко и печени чушки, не би трябвало да е проблем. Simple Smile

Колко милилитра е стандартното бурканче и колко мляко остава от него горе-долу? Тук купувам от турския магазин опаковки по един или 2,5 литра. Голямата опаковка ще ми стигне ли за снежанка и катък? Не ми трябват големи количества и не искам да хвърлям мляко.

# 12
  • MI
  • Мнения: 9 832
Гръцки йогурт не може да няма по магазините при вас. Той е точно цедено кисело мляко. Simple Smile

# 13
  • Мнения: 53
Има, но няма нищо общо с гръцкото мляко в Гърция. Освен това в него (стандартно) има и сметана, не само мляко. Може да потърся без сметана и да цедя него, сигурно ще е по-лесно отколкото с обикновено мляко. Но без цедене определено не е достатъчно гъсто за снежанка, пробвала съм и стана много течна.

# 14
  • MI
  • Мнения: 9 832
Тук (в Италия) продават на Тотал, произведено в Гърция. Виж дали няма и при вас, идеално е, няма примеси и е много гъсто...
https://deutschland.fage/joghurts/fage-total-plain#fage-total-5

Общи условия

Активация на акаунт