Студенти в Холандия/Нидерландия - 5

• 49 330
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Дъщеря ми получи мейл за условен прием във Фонтис някъде около Нова Година (не помня преди или след). Едва преди 2 седмици с нея се свърза българка от Фонтис, която й е назначена за нещо като ментор, към който да се обръща за въпроси. От Юнифай, чрез които кандидатства са й казали като си получи дипломата, че трябва да се преведе и изпрати до Университета. Друго напрактика не се е случвало, но аз някак си не съм притеснена.
Моята дъщеря получи условния си прием във Влисинген по същото време и почти веднага й предоставиха координатите на човека, към когото да се обръща с въпроси. А преди няколко дни получи мейл от Юнифай, че юни организират среща между бъдещите студенти. И аз съм спокойна, още повече, че още през март платихме "такса спокойствие", т.е. резервирахме студио в общежитието на университета, а в края на април - таксата за студиото за двама, защото дъщеря ми ще бъде с приятеля си.

# 61
И ние получихме  мейл от UNIFY и съответно имам въпрос- в коя банка откривате  сметката в евро, която искат да им изпратим до края на май и в мейла не пише удостоверението от банката преведено ли трябва да е. Благодаря!

# 62
Здравейте, момичета, има ли някое дете, прието в Консерваторията в Грьонинген или изобщо в Грьонинген? Синът ми и негова съученичка направо са се отчаяли за квартира, да обменим мнения с някой в нашата ситуация.

Здравейте, Гергана. И моята дъщеря търси квартира в Грьонинген. Доколкото разбрах, се очаква от средата на май да се освобождават доста квартири. При нас засега е безуспешно търсенето.

# 63
И ние получихме  мейл от UNIFY и съответно имам въпрос- в коя банка откривате  сметката в евро, която искат да им изпратим до края на май и в мейла не пише удостоверението от банката преведено ли трябва да е. Благодаря!

А защо искат еврова сметка Унифай?   

# 64
Здравейте, момичета, има ли някое дете, прието в Консерваторията в Грьонинген или изобщо в Грьонинген? Синът ми и негова съученичка направо са се отчаяли за квартира, да обменим мнения с някой в нашата ситуация.

Здравейте, Гергана. И моята дъщеря търси квартира в Грьонинген. Доколкото разбрах, се очаква от средата на май да се освобождават доста квартири. При нас засега е безуспешно търсенето.

Здравейте, Ваня, дано да стане. Аз мислех да наемаме квартирата от началото на август, вече съм съгласна и да е от 1 юли, само да намерим нещо подходящо.

# 65
Сметка в евро в холандска банка няма как да откриете преди да има студента БСН номер и адрес в Холандия, а за целта Ви е нужно уверение от Унито, че е записан за семестъра и ще следва в Холандия. Да не говорим, че от БГ това няма как да стане.
Иначе в българска банка може да се открие във всяка, но защо да е в евро...?
Я пак питайте Унифай, нещо ме съмнява да са искали точно това... Мисля, че или не сте се разбрали, или нещо са сбъркали бланката или консултанта се е ошеметил...

# 66

Копирам писмото

$Първо искаме да ви благодарим, че се доверихте на UNIFY като ваш образователен консултант и ваш спътник по пътя за Холандия!

Стигнахме и до финалната права!

Както сме ви информирали, предстои нашaта последна среща "Pre-departure". Какво да очакваме по време на нея:

ще се запознаете с другите кандидат-студенти, които също заминават за Холандия;
ще се запознаете с бъдещите си колеги/съквартиранти;
ще обсъдим всички подробности преди заминаването ви;
ще намерите отговор на всичките ви останали въпроси.

След тази среща вече тръгвате сами по своя път, а пристигайки в Холандия, може да се обръщате към специализираните международни отдели (International office) на всеки университет, които ще ви помагат от тук нататък. "

Информацията, която давате за банковата сметка, е САМО за потвърждаване на мястото ви в университета. От нея НЯМА да се теглят пари, а служи за гаранция в studielink, че ще започенете в избрания университет. Сметката трябва да бъде на ваше име, в евро и не е необходимо да има налични пари, защото никой няма да проверява или тегли. Плащането на таксата към университета става по друг начин (ще ви обясним цялата процедура).

# 67
Нещо не ми става ясно. Мисля, че Стефан е обяснил по-горе. Как ще откриете сметка без  BSN ? А да не говорим, че за BSN се иска договор за жилище.  Как така една открита сметка ще е гарант, че ще платите...
Плащанията са август месец, дотогава има много време. Синът ми беше открил сметка от България наистина, преди да отпътува още, просто Рабо имаха такава политика, но тя се активизира едва след като им подаде BSN. А и той не използва тази сметка за превод на годишната такса, или плаюане на квартира. Това правя аз от тук през paysera.

# 68
Аз се обаждах до юнифай за същото. Не искат сметката да е в холандска банка, а в българска. Просто в евро и на името на студента. Моя има в лв, не знам дали има смисъл да откриваме еврова тук за 2 месеца само..
Не разбрах смисъла на “гарантиране” на мястото в университета, но ...

# 69
Аз се обаждах до юнифай за същото. Не искат сметката да е в холандска банка, а в българска. Просто в евро и на името на студента. Моя има в лв, не знам дали има смисъл да откриваме еврова тук за 2 месеца само..
Не разбрах смисъла на “гарантиране” на мястото в университета, но ...

От всяка картова (разплащателна към която има издадена карта) сметка в българска банка можете да платите евро или каквато и да е друга валута, банката конвертира през курса на вида карта или през банковия курс, зависи от политиката на банката.

Казвате, че сметката е мултикърънси (каквато по същество тя е, доколкото и плащане през нея и превод към нея ще стигне до тази сметка, но през конверсия) и решавате въпроса.

Ако искате да сте спокойна, откривате дебитна карта в евро в някоя банка ( тя и без това ще ви е полезна за бек-ъп, винаги може да се наложи студента да има две карти, ако едната - холандската даде фира, да ползвате българската) и давате сметката.
Друг е въпросът, че е по-практично да е в лева, защото човека ще я ползва и в БГ и няма да се занимава с подхранване в евро, каквото никой (още ) в БГ не плаща като трудово възнаграждение....  Още повече, че той има такава сметка в лева.
Щом никой няма да проверява (според Унифай), давайте левовия Ай-бан и да си гледат работата. Не се занимавайте....
За  Униасист а и за хаусмастера при букването на общежитието, ние дадохме моята карта (не помня кредитна или дебитна), номера й.
Не е практика в този случай да се иска НОМЕР на сметка. Ако някой иска номер, това е защото в Холандия преактиката е да си дадеш номера за директен дебит за телефон, наем, данъци и т.н. и да не се занимаваш.
Мисля, че Унифай (които са признати познавачи на холандската система за кандидатстване), или поне създадетя на цитирания мейл (там работят и доброволци , завършили в Холандия или учещи там), в този мейл не са наясно с особеностите на БГ банковата специфика, или по-скоро европейската, защото в тази област Холандците са по-различни, макар че бързо вървят към унификация.

Несериозно е да кажат дайте сметка, но никой няма да я гледа, съгласете се....
Ако държат да се открие, проверете коя банка не взима пари за ЗАКРИВАНЕ, за откриване никой не взима и открийте.
Тарифите ги има на сайта на всяка банка, гледайте раздела за физически лица.
Но ще има такса поддръжка , вече всички го въведоха....

# 70
Здравейте, синът ми е приет в Fontys във Венло, спец: Логистика. Трябва да добави само дипломата от 12-ти клас, и напред.... Има ли някой, който е приет във Венло, да обменим инфо за действията си по пътуване, общежития, учение и т.н...

# 71
Здравейте, синът ми е приет в Fontys във Венло, спец: Логистика. Трябва да добави само дипломата от 12-ти клас, и напред.... Има ли някой, който е приет във Венло, да обменим инфо за действията си по пътуване, общежития, учение и т.н...

Здравейте, дъщеря ми ще учи същата специалност във Венло. По-назад в темата писах, че ние вече наехме стая тук https://studenthousingvenlo.nl/apartment-molensingel. Имаме купени билети до Айндховен с wizzair на 21.08. Започват на 26.08

Иначе и дъщеря ми получи този безумен имейл от Юнифай. Тя има сметка в лева във Райфайзен и ще посочи нея като ще посочи, че наемът ще се плати чрез студентски кредит. Ще присъства на срещата в Перо на 02.06.
Аболютно лишен от логика е този имейл, защото тя в момента, в който си получи потвърждението, че е студентка и си направи регистрация ще откире сметка в Холандия, от която ще оперира. За чий им е тази сметка не знам....Thinking

ПС. В мейла от Юнифай НЕ пише, че сметката трябва да е в евро!

Последна редакция: вт, 14 май 2019, 22:49 от eitam

# 72
За бъдещите студенти в Тилбург.Има обявени дати 15 и 16 август в университета,преди опознавателната седмица, за връзка с различни институции.Не са задължителни,но са препоръчителни.Някой ще ги посети ли и купихте ли вече билети за пътуването?

# 73
# 74

Писмото, което дъщеря ми е получла от Юнифай е различно и наистина не пише сметката да е в евро, което ме навежда на мисълта, че все тая каква е.

Общи условия

Активация на акаунт