Истанбул [тема 49]

• 56 360
  • 738
  •   1
Отговори
# 195
Днес се върнаха сестра ми от посещението си в Истанбул,но малко разочаровани. На тръгване решили да минат през Мол Оливиум май беше и от там от магазин Деримод зет ми си е купил кожено яке и са тръгнали за България. Когато се прибрали и го разгледал по обстойно якето видял,че от вътрешната страна е скъсана кожата на две места и има леки следи от употреба. Много го е яд,защото с голямо желание го е взел,платил е почти 200 лв. и накрая скъсано... на някой случвало ли му се е,може ли да направи нещо по въпроса? Направо не разбирам в такъв магазин как има носени и скъсани якета и то за толкова пари.

zvezdichka7, преди известно време в група за пазар в Турция се коментираше, че в Деримод имат някаква акция за замяна на старо за ново, т.е. носиш им стара дреха и вземаш нова с някакво доплащане, но излизало изгодно. В случая, може да са се опитали да пробутат старо, но добре запазено яке, като за ново.

Отвън наистина и запазено, но вътре има две дупки на кожата и като се вгледаш си личи,че е носено...но кой да предположи, че в мол в Турция ти продават дреха втора употреба без това да е написано някъде. Няма как да го върне, но ще намери някой който знае езика и ще им се обади да им каже колко са некоректни.

# 196
  • Варна
Отвън наистина и запазено, но вътре има две дупки на кожата и като се вгледаш си личи,че е носено...но кой да предположи, че в мол в Турция ти продават дреха втора употреба без това да е написано някъде. Няма как да го върне, но ще намери някой който знае езика и ще им се обади да им каже колко са некоректни.

Напълно невероятно звучи. Миналата година когато си купих от УАЙКИКИ за 70 лв. страхотно кожена яке на щанда бяха наредени 10 - 15 еднакви якета с различни размери , даже за мой късмет имаше  и 3 Х са та ми стана , де да има 2 употреба ???

# 197
  • Варна
Аз също се изумявам магазин на подобна марка да "се цигани" и да постави етикет с марката си на ползвано яке. Имаше ли си всички реквизити на нова стока тази дреха?
Също така не разбирам колко трябва да бързаш, за да не огледаш добре покупка на подобна стойност, още повече в друга държава, където връщането би било сложно. При така описаните проблеми има търговци, които не биха приели рекламацията, дори. Как ще докажете, че точно това яке е купено от тях? Дори и да пазите касов бон и да отидете отново...
Сложен казус, общо взето.
Нека е обица на ухото да гледаме какво купуваме.

И понеже горното не е по темата, досега рових за един клип от Истанбул, който ми попадна онзи ден... Не го намирам... Като го открия, ще го пусна. За мен бе много интересен.

П.П. Намерих го...
Макар да е от преди 60 години, без проблем се разпознават местата. За разликите какво да говоря...
Къщи до входа на Йеребатан... Автомобилно движение пред Св. София... И досами входа на Египетския... Липса на сгради около бул. Ататюрк... Различна "шапка" на кула Галата (все се чудя кога е придобила новия си вид,който е в пъти по-хубав и симетричен)...
Цък!

Последна редакция: сб, 29 юни 2019, 13:40 от beljata

# 198
beljata , много ти благодаря за споделеното старо филмче! Покрай него изгледах и други още по-стари от 1930 г., например. А, с този си припомних посещението ми на Румели хисар и други любими места: https://www.youtube.com/watch?v=-rl9N-gh77Q

# 199
Здравейте, от къде мога да си взема карта на Истанбул с линиите на транспорта.

# 200
  • София
Железопътния транспорт го има на карта:
https://www.metro.istanbul/Content/assets/uploaded/%C4%B0stanbul … Haritas%C4%B1.pdf

# 201
  • София
Преди всяка спирка има устройства, от които може да си купите Истанбул карт.
След Като я купите , зареждате я!
И мисля , че не връща ресто.
Трябва ви и дебитна (кредитна) карта , за да я купите и зареждате .

# 202
Железопътния транспорт го има на карта:
https://www.metro.istanbul/Content/assets/uploaded/%C4%B0stanbul … Haritas%C4%B1.pdf

Благодаря, но ако някой знае откъде може да се вземе/купи нека сподели. Понеже там нямаме интернет.

# 203
  • Варна
Александра - такива карти се взимат от информационни центрове. Обикновено ги има и в хотелите на рецепция. На рецепция винаги има много брошури с екскурзии, програми и всякакви карти на града - забележителности, транспорт и т.н. - безплатни.

Може да си запазите пдф и да го ползвате на телефон без интернет или да го обърнете като картинка и пак да си го имате на телефона файла.

Може и да отидете до копирен център и да разпечатате картата ще ви струва не повече от 50 стотинки до 1 лев - зависи какъв размер ще пуснете. Оригиналният размер на файла е за формат А3 (420/297 mm)

Също има QR  код, с който се сваля картата на телефон и пак не ви е нужен интернет.

Последна редакция: пн, 01 юли 2019, 13:44 от BVAR

# 204
  • Варна
Аз пък си мисля, че едва ли може да се намери карта с целия транспорт в Истанбул... метро, трамваи, автобуси... А ми се струва, че точно това очаква момичето.
Останалото, казано преди моя пост, е много полезно.

Не мисля, че пита за Истанбулкарт, също така. Но все пак да кажа, че купуването и зареждането на тази карта става в брой. Не съм сигурна, че може с банкова карта. Но със сигурност се плаща в брой. Не връщат ресто автоматите, вярно е. Примерно слагаш 20 лири, купуваш карта (6 лири), а останалото отива като депозит в нея. При зареждането е същото - слагаш банкнота, отговаряща на сумата, която желаеш да заредиш.

# 205
Истанбулкарт има  в повечето репове за вестници. Там ми я зареждат, дори дават касов бон.

# 206
  • София
Ох, много съм зле , но кой да чете 😂
Има офлайн приложения за карти също .

# 207
Аз пък си мисля, че едва ли може да се намери карта с целия транспорт в Истанбул... метро, трамваи, автобуси... А ми се струва, че точно това очаква момичето.
Останалото, казано преди моя пост, е много полезно.

Не мисля, че пита за Истанбулкарт, също така. Но все пак да кажа, че купуването и зареждането на тази карта става в брой. Не съм сигурна, че може с банкова карта. Но със сигурност се плаща в брой. Не връщат ресто автоматите, вярно е. Примерно слагаш 20 лири, купуваш карта (6 лири), а останалото отива като депозит в нея. При зареждането е същото - слагаш банкнота, отговаряща на сумата, която желаеш да заредиш.

Благодаря за отговора и благодаря за обяснението на BVAR.
Относно карта с целия транспорт имам тази от миналата година. Взехме я от летището, а вече пътуваме само с влак. Има доста нови линии и затова искам да си взема актуална карта. Отзад на гърба има линиите и часовете, през които работят, през колко минути минават превозните средства. Проблема е, че нямаме и много памет в телефоните и я пазим за снимки Simple Smile

# 208
  • София
Можете да си вземете такава карта от туристическия информационен център на Сиркеджи.
Там можете да вземете и друга по-голяма карта на Истанбул, но включва само централните райони, но не с транспорта, а по-скоро със забележителностите.

# 209
Благодаря на всички за отговорите. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт