Истанбул [тема 49]

• 57 435
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
Март месец пътувахме с Матпу, всичко беше супер. Тръгва заедно с автобуса на Метро. Бяха асболютно едни и същи. Голям, широк автобус. Раздават безплатна вода, напитки, бисквитки и е с около 30 лв по-евтин от Метро.

# 436
Някой,ако може да  ми препоръча хотел във Фатих или Лалели?

# 437
Някой,ако може да  ми препоръча хотел във Фатих или Лалели?

Миналата година бяхме в Dekor 3*. Хотела ми хареса много, чист, добра локация и хубава закуска.
https://www.booking.com/hotel/tr/dekor.bg.html

# 438
  • Варна
Добро утро от Магнетичен Истанбул..

Тази сладурана ви подсеща с един от методите за разхлаждане в последните дни на лятото.

Но не забравяйте и шапките,очилата и UV    кремовете,  че слънцето е адски жарко и се усеща като разгорещен тиган дори под сянка.😄😄💗💗
Вчера изпълнихме от план програмата-  Anadolu Hisari - A.Kavagi , Sariyer.. един по-различен Истанбул , с невероятни пейзажи, непокътната все още природа и спокойствие.Туристи почти нямаше.Рай и релакс. Препоръчвам круиз до последния мост..пълноценна разходка при която пред очите ви се откриват зашеметяващи гледки.Плени ни  Сарьйер.. прекрасен район.
И още един съвет..не отсядайте в района на Таксим, Истиклял..😄😄😄
Да завърша засега с малко снимки от вчерашната ни разходка..

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 07:14 от FlameVn

# 439
На 22.08 тръгвам за Истанбул , ще съм с ТА, но екскурзиите там са доста скъпи билета за Долмабахче е 48лв, а в интернет видях,че е 40 лири  , та някой може ли да ми каже,ако не си с група може ли пак да разгледаш двореца? И за разходка с коръбче е 30лв. струва ли си или без ТА пак можеш на  по ниска цена да си обиколиш?

# 440
  • Бургас / UK
На 22.08 тръгвам за Истанбул , ще съм с ТА, но екскурзиите там са доста скъпи билета за Долмабахче е 48лв, а в интернет видях,че е 40 лири  , та някой може ли да ми каже,ако не си с група може ли пак да разгледаш двореца? И за разходка с коръбче е 30лв. струва ли си или без ТА пак можеш на  по ниска цена да си обиколиш?

Всичко,което ТА предлага , може да се организира самостоятелно , но трябва да прочетете малко темите с информация (ако ви е за първи път там и не сте много ориентирани) ,да си видите по картата кое къде е.Иначе навсякъде си има табели, хората помагат, така че всичко може да се види и без ТА  Peace

FlameVn, прекрасни снимки , чакаме и по-подробен разказ... Simple Smile Това за Таксим,Истиклял си го знаем от много отдавна и когато някой пита за хотели там, обикновено го съветваме да избягва този район... Peace

# 441
Да допълня Чефи. 😊
Започнете от първия пост на първа страница и малко по малко с търсачката в тази и предишни теми ще се информирате за неща, които ви интересуват.
После вече въпросите ще бъдат по-конкретни и отговорите също. 😊

# 442
Здравейте,
Има ли някой, летял с Turkish Airlines, имал прикачване в Истанбул над 6 часа и възползвал се от безплатния им Touristanbul? Simple Smile

Ние утре към 23 часа кацаме в Истанбул и излитаме за София чак в неделя към 19 часа. Но сутринта като отидем на летището към 7:40 ч. - къде трябва да отидем, за да се запишем за този тур? Simple Smile  Четох, че някъде след митническата проверка се ходи...но ние ще я минем чак след тура.
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 443
  • Варна
На 22.08 тръгвам за Истанбул , ще съм с ТА, но екскурзиите там са доста скъпи билета за Долмабахче е 48лв, а в интернет видях,че е 40 лири  , та някой може ли да ми каже,ако не си с група може ли пак да разгледаш двореца? И за разходка с коръбче е 30лв. струва ли си или без ТА пак можеш на  по ниска цена да си обиколиш?

Никога не съм ползвал ТА , града е твърде лесен.За Долмабахче  - до Кабаташ с Т1 и 500м. пеша.Вместо разходка с корабче от първата спирка вдясно от моста Галата на Еминьоню хванете шевкет до Саръяр и ще видите целия Босфор почти до Черно море и третия мост(3 часа разходка по целия Босфор за под 2 лв.). В квартала Саръяр може да се разходите , напазарувате (купих зехтин за екстра върджин за 3 евро)  похапнете вкусно далеч от туристопотока.Транспорта ще ви струва 2 импулса от Истанбулкарт Simple Smile

# 444
  • Варна
*Чефи* , не съм от увлекателните разказвачи.Мога да споделя някои неща, като например, че когато и да планувам програма за Истанбул, никога не е  ,,по лист".
Така те увлича и завлича по руслото си този град, че попадаш на нови, непознати и вълнуващи места, които отнемат от времето..като следващата цел отпада и си казваш,,Е,нищо..следващия път.Повод да дойда пак, пак и пак.."
Трафиците също са фактор, като някои ат шофьорите променят и маршрути..Като пример -до Ортакьой автобуса от Таксим мина през горни квартали и райони, които бяха на разстояние от Ортакьой със 6/7км.Някрая ни ,,стовари"на някакъв стръмен хълм по който си походихме повече от час до Ортакьой. 😄
Пиша от телефон и не ми е много удобно, ще продължа като се приберем.Бих искала само да вметна едно-две неща.
Едното е , че си купих сим карта от Turkcell
предния път съм изключително доволна. 150 лири,картата е валидна 3 месеца. Супер бърз интернет 24 часа.Включванията на живо за фейсбуук не прекъсваха , на разположение е онлайн мап карти,което улеснява да се ориентираме без никакви проблеми по всяко време. Удобно и бюджетно решение е да не мислим за сметките си към Бг.оператори. Препоръчвам!
Мнението  ми (от горчив опит) е да не разчитаме на адекватна помощ на хора по улиците, дори и от шофьорите на автобуси.Да,любезни са, но не всички са от Истанбул..но и тези,които си познават града,не са полезни до точност. Случвало ни се е преди няколко пъти  да се загубим поради тази причина.Друг от факторите е  произношение на думи за спирки,забележителност или някоя местност (като квартал например).
Така..И засега да завърша с нещо..учудвах се - защо постоянно тези хора натискат клаксоните..😄😄 и ме изнервяше адскииии.
Но си има добра страна...Аз съм си заплес ,унесен па пейзажи и архитектури.. а вчера един такъв ,,би-бип" ми спаси живота.😊💗
Ами,това е засега..Днес ни е последен ден в  Истанбул( за тази година ,може би)и ще се разходим по-лежерно без препускане в по-крайните квартали в Азия Истанбул.Прибираме се през нощта, и бих искала да попитам по-запознатите от къде можем да напазаруваме -перилни препарати и дом.консумативи с по-народни цени .в Мигрос цените им как варират?Пазарувала ли е някоя от нас от тези супермаркети?
Завършвам с малко красоти от Балат и Фенер..

Един от ,,талантите "на Истиклял, който снощи ни забавляваше до сълзи. Потанцувахме с него/нея.Пита ни от къде сме..,,Яааааа, яхабиби Булгар..пусни тука  сега бакшиш".😄🤣🤣💗💗

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 22:23 от FlameVn

# 445
  • Варна
Флейм, благодаря за разказа. Пожелавам ти да има още ходения тази година.

Скрит текст:
Пазарувам от Мигрос в Лозенград, примерно. Това е бившата Кипа, която е на пътя от Истанбул. Не е нужно да се влиза в града. Ако се опасяваш, че може да не стигнете до Къркларели в рамките на работното време на магазина, може на излизане от Истанбул да се отбиете в МОЛ Форум. Там на ниво 1 има голям Карфур. Преди беше Реал. И в двата магазина можеш да напазаруваш на прилични цени. лесно се слиза от пътя и после лесно се връщаш на него.

Петерки, за пореден път говориш за този "шевкет". Никога не съм чувала друг да го нарича така. Надявам се ако някой го търси по този начин, да бъде разбран, макар да се съмнявам. Аз поне "чувам" името Шефкет.
Първият терминал вдясно от мост Галата е за туровете по Босфора на SEHIR HATLARI. Вторият, може би, е правилния. Иначе казано, първия от трите еднотипни. Линията, предполагам, е тази. Както и друг път съм казвала, добре е да се знае спецификата на разписанието, за да не се получат фалове. Аз, ти или някой от другите, които сме ходили много пъти, ще намерим решение, но има хора, които биха изпаднали в сериозно затруднение, ако замръкнат в Саръйер. Последния курс на обратно е в 18:30. На всичко отгоре тази линия се движи само в работни дни. Та, добре е да се дадат и алтернативи.
Скрит текст:
Ако горното е грешно, моля, поправи ме.
Целта е да сме полезни, а това значи и точни, и коректни.

Последна редакция: пт, 09 авг 2019, 12:33 от beljata

# 446
  • на село
Здравейте,
Има ли някой, летял с Turkish Airlines, имал прикачване в Истанбул над 6 часа и възползвал се от безплатния им Touristanbul? Simple Smile

Ние утре към 23 часа кацаме в Истанбул и излитаме за София чак в неделя към 19 часа. Но сутринта като отидем на летището към 7:40 ч. - къде трябва да отидем, за да се запишем за този тур? Simple Smile  Четох, че някъде след митническата проверка се ходи...но ние ще я минем чак след тура.
Благодаря предварително на отзовалите се!
И аз ще чакам за мнения, защото ми предстои транзитно преминаване. Още не съм избрала 27 или 37 часа да е престоя. Ако избера втората опция, ще имаме време за тур.

И друго да питам - как са хотелите, които предоставят безплатно на транзитните пътници? Чудя се дали да не се възползваме. Аз си направих резервация вече, но мога да я отменя, ако си струва.

# 447
  • София
На всичко отгоре тази линия се движи само в работни дни.
Eдно време под разписанието на линията пишеше с червени букви за работните дни, но вече не го пише. Предполагам, че се движи и в празнични дни. Много вероятно е да е само за летния сезон, но е факт, че в момента не пише нищо.

# 448
  • Варна
Таня, под разписанието пише, когато се отнася за част от курсовете. Има някои с две, дори с три звездички отбелязани уточнения.
Тук си пише най-горе, в първия ред на таблицата. Не просто някои курсове, а цялата линия е само в работни дни.
Предполагам, че е от тези, които се ползват от живущите в града за достигане до работа, предвид и разписанието.

# 449
  • София
Таня, под разписанието пише, когато се отнася за част от курсовете. Има някои с две, дори с три звездички отбелязани уточнения.
Тук си пише най-горе, в първия ред на таблицата. Не просто някои курсове, а цялата линия е само в работни дни.
Предполагам, че е от тези, които се ползват от живущите в града за достигане до работа, предвид и разписанието.
Да, грешката е моя. Изобщо не съм погледала най-горе на таблицата, а то вади очите.  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт