Частни училища - информативна тема 27

• 57 591
  • 844
  •   1
Отговори
# 525
  • в страната на чудесата
Веда са в надежда, на метростанция хан Кубрат.

# 526
  • София
Да, пропуснах... и за тях се сетих, ама искат водещ английски

# 527
  • Sofiq
Има ли тогава деца, на които отказват прием и по какъв критерий?
Има отказ след запълване на бройката.
А дали са отказали някога на родител по някаква конкретна причина - това не мога да коментирам, тъй като нямам информация.
Училището няма много места и наистина бързо се запълват бройките.
А що се отнася до това, че на сайта пише, че приемат деца със заложби-да, нормално е - разглеждат кандидатурите на такива деца, но задължително ги канят на пробен ден и там се преценява дали детето се чувства ок, дали се вписва в класа, как се справя като цяло, как го преценяват учителите. Всъщност, имат дори дете със специални нужди, така че в крайна сметка не е класиране по изпит или по медали от състезания, а е комплексна оценка с доста компоненти.
Доколкото знам, ръководството има свой етичен кодекс и ако нещо натежава в избора, то е по-скоро преценката дали семейството на бъдещия ученик споделя тези етични и възпитателни норми и би приело детето им да ги спазва.

# 528
Подписват ли родителите анекс за забрана на коментиране във форуми и социални мрежи под заплахата за разваляне на договора?
А това с етичния кодекс е като с наличието на психолог при другите училища. Удобно извинение за липса на всякакви публични правила за прием. И субективизъм. Точно и честно казано пробният ден си е вид подбор или иначе казано изпит. Както и да се увърта.

# 529
  • в страната на чудесата
Да да. Как забравих за етичния кодекс. Това е абсолютно изчистен пример за нещо, което отдавна коментираме. А именно ЧУ избират родителите, а не децата. Разбира се понякога допускат грешки и се налагат (как беше казал юзъра?) молби и увещания или заплахи да напуснат Simple Smile
За да не съм неправилно разбрана - въобще нямам предвид ТЕ. Училището е малко и невзрачно и очевидно потенциалът, който му предричахме при старта няма да се развие. Скоро.
Имам предвид големи училища с напълно неясни критерии за прием.
Една от причините ПЧМГ/СС/АК в крайна сметка да са репутабилни - яснотата на подбора... Това може да е израстване в годините, но според мен е правилно заложен модел от самото начало. Наличието на прозрачен подбор дава и еднакви правила - изключително важно за самите деца.

П.С. Фенси, има подобен в ТЕ, за въздържание от коментари във форуми, чатове и други, които увреждат авторитета. Незнам дали е официална част от договора обаче или е информация, че е в разрез с етиката на училището и съответно мястото на семейството ще бъде преразгледано.

Последна редакция: вт, 16 юли 2019, 22:18 от Leika_moja

# 530
Т.е. цензура, в противен случай чао. Тогава, това поставя по огромно съмнение всяка достигнала публично информация за училището. И обяснява липсата на повече коментари за него.

# 531
  • в страната на чудесата
Т.е. цензура, в противен случай чао.
Ами да Simple Smile
Както се казва, няма да се разсърдим ако си намерите друго училище Simple Smile Сега вероятно правно не е съвсем изчистено и допуска всякакви интерпретации и сравнения на прилики с действителни лица, но е стремеж за мълчание.
Сложно е с училище - от една страна като не ти харесва защо си там, от друга училище не се сменя лесно, от трета страна конформизмът на родителите кара някои да вярват, че са нещо голямо и че стойността на колата е право порционална с тази на интелекта.

Фенси, училището е малко и за повечето хора е почти семейно. Децата са в тази среда от малки, имат си доверие, и нямат реални изисквания освен да запазят атмосферата помежду си и докато учат. Аз от днешна гледна точка мога да кажа, че постигат тази цел. С техните си деца. Повечето родители въобще не пишат тук или другаде. Но амбицията за медали, математика ги изложи на наблюдение и съответно коментар. Какви отзиви - клас 12 деца. Ей затова няма отзиви за КО (актуални), за Веда, за което и да е от останалите 30 ЧУ...  

Ако се замислим, ние реално коментираме кампанията по прием в първи клас и маркетинга на новите училища, малко инфо за преместен учител и униформите и толкоз Simple Smile

Последна редакция: вт, 16 юли 2019, 22:38 от Leika_moja

# 532
  • Sofiq
Етичният (или морален ) кодекс е нещо, което повечето ЧУ имат и са заявили на сайтовете си. Позовават се на него в договорите си и това е нормално, защото той е и в основата на правилника на конкретната институция.
В договорите на ЧУ също има клаузи за това да не се накърнява името на институцията - а къде е упоменато дали с писмени или други изяви, не мога да коментирам общо, защото съм виждала договори на само две ЧУ. В тях имаше предвидени наказания за неспазване на тези правила, а сега се сещам, че и в ДУ-то на хлапето подписвахме подобни декларации.
Истината е обаче, че никога не съм чувала някой да е бил наказан по тази точка някъде. Да не говорим, че профилите масово са анонимни, та за каква цензура иде реч? Stuck Out Tongue Winking Eye

# 533
  • в страната на чудесата
Понеже стана дума за правилник и етичен кодекс поогледах сайтовете на няколко ЧУ / пчмг, света София, прогресивно, КО, Дорис тенеди, Дрита, българско школо. Само едно училище е публикувало кодекса и правилника си и още едно - само правилника
Е щом е толкова важен, как се запознаваш с него та да разбереш дали съвпадат вижданията и пр. и да знаеш дали да кандидатстваш Simple Smile

Последна редакция: вт, 16 юли 2019, 23:45 от Leika_moja

# 534
  • София
И аз щях да напиша същото като Лейка - морален и етичен кодекс можеш да откриеш за повечето ЧУ, ама друг път Simple Smile)) Ако изобщо имат написано нещо. Правилник всички имат, но и с него се запознаваш чак когато се запишеш, в общия случай. За Прогресивното пък знам за случай в който са отказали прием, тъй като „ценностите на родителите се отличават от тези на училището”. Но кои точно ценности не са уточнили Wink  Аз на шега предположих, че не са одобрили „ценността” им желание за сериозно учене и високи резултати на НВО, та се смяхме с познатите ми.  Тоест важи 100% написаното от Фенси в горния пост- удобно извинение.

# 535
Аз съм чела правилниците на поне 3 училища. И трите нямат кодекси и т.н. Бих казала, че правилниците им са почти вадени под индиго. Имат стандартната клауза в договорите си за задължение за ненарушаване на търговска репутация. Но няма клауза като на ТЕ. В случая става въпрос за друго. И е под заплахата детето да бъде изхвърлено, заради мнение на родителите му.

Лейка, не си права. Когато тръгнаха да правят ТЕ, в тази тема далеч не беше толкова тихо от коментари за градината, за доволните от нея, които бягат от Питагор и се връщат в ТЕ вече като училище и т.н. Е после се оказа, че някои от тези деца избягаха и от ТЕ, но това е друга тема.

Елица, профилите са анонимни, ама друг път. Wink Иначе защо ще имате такава клауза. Очевидно има начин да се разбере кой коментира и кой не.

Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 00:45 от .♥.Fancy.♥.

# 536
  • в страната на чудесата
Ами да. Заради мнение на родителя, детето страда.
Голямо нахалство наистина. И показва липсата на потребителска защита в ЧУ. По същия начин, по който МОН не се интересува от наличието на базовите условия.
Фенси, според мен липсата ма коментари не е заради забрана. Само по себе си това е идиотия - и да го напишеш и да го подпишеш. Липса на коментари е страх, че няма къде другаде да идат като стане кофти за децата. А то винаги става.
Разгледай темата и ще видиш - коментарите, заради които би се развило негативно чувство от което и да е ЧУ са от хора, които вече са напуснали. Юзъра защо не писа тук по време на кампанията за прием?? Кривици има навсякъде - ама ги пишем след като ни няма. И тогава те не са обективни също, защото хората се чувстват длъжни да защитят решението си да се махнат. По същия механизъм, по който пишат възхвали когато са решили да останат. Докато липсва независима институция за оценка на всички училища, някаква акредитация, все ще е така.

Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 07:00 от Leika_moja

# 537
Не  харесва на някой дадено ЧУ? Отива в ДУ. Каква по-добра защита на потребителя?
Ама ДУ е по-лошо от конкретното ЧУ? Защо тогава се иска отговорните за това да могат да се бъркат на ЧУ, като го "акредитират"? Търси се лична печалба, но обществено застраховане против риск? Е, няма такова нещо.
Като се омъжите за някого, разнасяте ли му мръсното бельо по чаршията или си решавате проблемите в къщи? И ако го правите, очаквате ли държавата да му забрани да се развежда с вас и да го задължи да ви играе по гайдата? А държавна акредитация, че е годен за женене що не потърсите?

Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 07:55 от Ezhko

# 538
  • в страната на чудесата
Защото училището има задължителен характер. И също като здравеопазването пазарът не е добър единствен регулатор. Затова. Личната печалба се търси от този, който предлага услугата. Като последната е задължителна.
Ежко ставаше дума за меродавността на мненията тук. Които независимо от положителна или негативна посока са еднакво немеродавни. Което впрочем ти знаеш много добре.

Пс. В брака няма нищо задължително. Обществена не значи държавна.

Последна редакция: ср, 17 юли 2019, 08:05 от Leika_moja

# 539
Пс. В брака няма нищо задължително.
Нито пък в частното образование.

Общи условия

Активация на акаунт