Частни училища - информативна тема 27

• 56 661
  • 844
  •   1
Отговори
# 615
  • в страната на чудесата
Сигурно. Иначе не виждам причина. Но се надявам да не са прави Confused

# 616
  • София
А аз мисля, че е заради произход основно търсенето. Затова и няма такова търсене за френски. Немският доби популярност поради възможностите за висше в Германия при съвсем достъпни финансови условия.

# 617
Сигурно. Иначе не виждам причина. Но се надявам да не са прави Confused
Защо? Имам познати и с арабски и с персийски ... Всеки език е богатство.

# 618
  • на земята
Здравейте на всички,искам да ви попитам предлага ли някое от училищата изучаване на испански език,от 1-7 клас се интересувам,за след това зная Испанската гимназия има ли другаде?
Много благодаря

# 619
  • София
Ежко, прав си, но в този случай става въпрос за първи чужд език от 1-ви клас, доколкото разбирам. Втори чужд език е друго или личен избор в по-голяма възраст. А за руския, за мен е хубаво поне да се „поназнайва” (дори не бих го броила в този случай втори или трети чужд език), защото е близък и с много по- малко усилия може да се постигне ниво „поназнайване”, което да се окаже полезно в някои случаи. Но  едва ли бих си записала детето от малко в училище, което да гони високо ниво предимно по руски.

Аличка, ЧСОУ Кралица София Испанска, но в старите теми имаше отзиви, че е религиозно обвързано. Не знам, обаче, дали няма промяна, например да са се сменили собствениците или друго.
В БШ се учи като втори, мисля има и други ЧУ, където е като втори език.

Последна редакция: сб, 17 авг 2019, 12:22 от sadlady

# 620
... защото е близък и с много по- малко усилия може да се постигне ниво „поназнайване”..
Това не е вярно. Както си мислиш, че са близки, като нищо ще си изкараш боя:) .
За децата е добре родителите да имат интерес към различни училища. Така няма да им стопяват лагерите около приемните изпити.

# 621
  • София
... защото е близък и с много по- малко усилия може да се постигне ниво „поназнайване”..
Това не е вярно. Както си мислиш, че са близки, като нищо ще си изкараш боя:) .
За децата е добре родителите да имат интерес към различни училища. Така няма да им стопяват лагерите около приемните изпити.
Зависи за какво го ползваш Joy Ако е за да си намериш някаква информация в интернет, която не намираш на английски е доста полезно, а браузърите все още не бият Joy Или при служебна среща, в която участват рускоговорящи да размениш неформално няколко стандартни любезности се приема доста добре. Или пък да ги оставиш да си говорят помежду си без да знаят, че ги разбираш, също може да е полезно. Виж, ако закачаш някое рускинче на Слънчака... може да си изядеш боя и с перфектен руски Joy
А сега-сериозно: Това с рисковете от „поназнайването” важи за всеки език и е много важно в такъв случай човек да си дава сметка дали и доколко да си ползва познанията.

Иначе, съм съгласна с това, че наплив само към 2-3 училища не е в полза на децата, пък и на родителите.

Последна редакция: нд, 18 авг 2019, 09:56 от sadlady

# 622
Езикът не е само достъп до информация. Той е вход към култура.
Но за целта трябва да се владее добре.
Рускоезичната култура съвсем не е за пренебрегване. Както междувпрочем китайската или испаноезичната. Кой с коя ще реши да започне си е негов избор. И няма по-правилен такъв.

# 623
  • София
Така е Ежко, но да се върнем на обсъждането на линка на Лейка. Не успях да намеря кой знае какво повече от това за училището, затова мисля, че не е основно насочено към външни ученици, за да говорим за нараснал интерес към езика и културата. Подобно на новото еврейско.

# 624
На този етап - да му пожелаем успех. Както на всяко ново училище.

# 625
  • в страната на чудесата
Адресът му е добре познат. Така че може да е за техните си.

# 626
Просто в България хората, необяснимо защо, харесват немците и не харесват особено французите и френския. Вярно, че образованието в Германия е безплатно и е сериозна опция, но във Франция също е безплатно, но няма интерес. Има много теми за университети в Германия и голяма активност по тях, а за следване във Франция има само една тема, в която никой не пише.

# 627
  • София
Просто в България хората, необяснимо защо, харесват немците и не харесват особено французите и френския. Вярно, че образованието в Германия е безплатно и е сериозна опция, но във Франция също е безплатно, но няма интерес. Има много теми за университети в Германия и голяма активност по тях, а за следване във Франция има само една тема, в която никой не пише.

Meцане,
Скрит текст:
хвани София само - в нея в гимназиален курс ги има 91 НЕГ, 73 СУ, 35 СУ, Веда, Ерих Кестнер, Уве, Дойче Шуле (и още места с основен немски като 31 СУ, 18 СУ, 12 СУ и др.). Френски се предлага само във Виктор Юго и 9ФЕГ, може би и още някъде, но със сигурност в по-лимитиран  брой училища.Нормално е хората с френски да са по-малко при това предлагане, оттам и отправящите се към Франция за следване също. Отделно чета понякога тази тема, не е като да не се пише съвсем в нея. Има студентка, завършила там, има майка и  на момиче, което е набор на моите и сега ще е  първа година студентка във Франция (Париж). Има и инересуващи се. Ами от малкото прочетено съм останала с впечатлението, че дори единият студентски  подслон само е доооооста по-скъп от този в Германия. А човек не гледа все пак само това дали образованието е безплатно. Срещу семестъртикет за около 200+- евро на семестър студентът в Германия ползва всякакъв градски транспорт в съответния град и в околните. Не мисля, че във Франция е така дори и след студентски намаления, ето още едно сериозно допълнително перо . Специално за София, особено в частта с ДГ, хората се отправят към немски и заради сертификатното обучение в училище още от 10 клас, което в общия случай спестява време и средства заради директната подготовка за формата, заради наличието на повече носители на езика по двустранни спогодби. А за френския извън ФЕГ ще се налага да ходят на курсове във френския институт, което хич не е без пари за толкова много поднива по пътя.

Последна редакция: пн, 19 авг 2019, 10:32 от пенсионирана русалка

# 628
Ами така е, както правилно казваш, освен "Виктор Юго" и ФЕГ други училища с френски няма - според мен причината е, че няма интерес към този език. Иначе щяха да са се навъдили частни - има ли пазарна ниша, тя не остава свободна. И за следването в Германия си права, че е по-евтино от Франция, но пък на Острова е много по-скъпо от Франция, но там масово ходят да учат и интересът е много голям. В Холандия също не е безплатно, нали имало такси от 2000 евро, но и за там има голям интерес, много по-голям, отколкото за Франция.

# 629
  • София
Ами интерес има всъщност, доста познати деца ходят на курсове във френския интитут. Има и билингвални програми с френски май в СУ и ТУ. Да, за Острова има много желаещи, ама там се хващат на хорото със заем. В Холандия не е безплатно, ама и там можеш да теглиш заем за таксите. Аз затова сравнявам само Германия, Франция, Австрия, където е безплатно и в общия случай заеми не се отпускат ( в Германия има всъщност студентски Bafög, но процедурите по взимането му са тромави и са свързани с разни изисквания, сред които е и работа преди това за определен период, до дкоро май имаше и долна границаи за престой в страната, така че новоизлюпен студент няма как да го вземе), тоест се разчита предимно  на собствени средства.  Колкото по-ниски са разходите на месец, толкова по-добре. И при това положение везните се накланят автоматично  към немскоговорящите страни, а оттам и към ученето на немски. Нито на Острова, нито в Холандия, нито във Франция студент може да изкара с 500-600 евро на месец, което е факт за мноооого деца в Германия. Отделно и в колцентровете тук, където дори не се иска висше, а само език (тоест не става дума даже за работа като специалист някакъв в известни  чужди фирми), драпат далеч повече за кадри с немски.

Последна редакция: пн, 19 авг 2019, 16:15 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт