Частни училища - информативна тема 27

• 56 641
  • 844
  •   1
Отговори
# 690
10 много или малко ѝ се виждат?

Мецане, предполагам, някои от приетите в АК, отиват в добри държавни гимназии и така спестяват плащането на такси. Т.е. АК им е нещо като резервен вариант, ако не ги приемат в СМГ, 91 НЕГ и т.н.

# 691
Аз имах предвид примерно децата на Жасмин и Данибон, приети в АК и записали се там, като след това се явиха и на НВО и изкараха отлични оценки и бал, достатъчен за навсякъде, без въобще да им трябва това.

# 692
Чудно си е защо масово форумски деца, които са приети в АК и знаят, че са приети, и са сигурни, че там ще се запишат - и в крайна сметка се записват - се явиха и на НВО, като и там изкараха бал, достатъчен за всички елитни гимназии. За какво им е бил тоя зор, непонятно. Затова и мислех, че е задължително.
Не го приемай като натоварване. Повечето добре подготвени деца не са стресирани и не приемат НВО като нещо кой знае какво. Отиват с желание, без стрес и зор. Това ти го казвам от личен опит.
Плюс това всеки родител се презастрахова, а при някои колебанието е до последно.
Постигналите отлични резултати на НВО и приети в АК, дори и да са сигурни, че ще изберат колежа имат право да кандидатстват в елитните ДГ и после да освободят място. Никога не съм разбирала упреците към това. Детето си е изкарало отличните оценки и заслужено си кандидатства където пожелае. Има време да мисли и после да не се запише. Следва второ, трето, четвърто класиране. Така е и в живота. По-неподготвените чакат.
И друго: Откъде знаеш колко достоверни са постовете и желанията на родителите тук? Форумът е за взаимопомощ, но всеки тук е с различна цел. Едни директно споделят какви са им намеренията и желанията, други може да завоалират и умишлено да подвеждат аудиторията, трети само четат, анализират и си правят изводи.
Аз лично вече споделям/хваля/препоръчвам някакъв вид услуга, курс, школа, хотел, ако щеш само, ако няма да я ползвам. Опитът ми показва, че когато похваля или препоръчам нещо тук и един ден ми дотрябва, се оказва, че вече е пълно и място за мен няма. Smiley

# 693
  • София
Моят син се яви така на НВО. И аз тогава точно разисквах тук темата задължително ли е да се явява...

# 694
Честно казано, за дъщеря ми НВО беше стрес. Уж е подготвено дете. Резултатите ѝ- над 90 точки и по двата предмета, говорят, че такова. Но след изпита по математика първата ѝ работа била да изтича в училищната тоалетна, за да се наплаче на воля. А ѝ бях осигурила спокойствие за подготовката, която беше не "юруш на школата в 7 клас", а частни уроци още от пети клас и всичко вървеше кротко и полека. Но пак се оказа стресово за нея. Би било чудесно да има училище, в което в 7 клас не ги гърчат с проекти и проектчета по история, химия, география и т.н. В един момент имах чувството, че тя прави повече проекти и тестове по тези предмети отколкото преразкази по БЕЛ.

# 695
Аз имах предвид примерно децата на Жасмин и Данибон, приети в АК и записали се там, като след това се явиха и на НВО и изкараха отлични оценки и бал, достатъчен за навсякъде, без въобще да им трябва това.

Мецане, Фран е права. Няма как да знаеш тези неща само по форумна информация, може да има детайли, които не знаеш и които да променят тотално ситуацията.

Лично аз вярвам на обективните числа, а не на мнения в анонимен форум - и след като има няколко ЧОУ с по 1-2-3 деца на НВО, а за мен е напълно нереално да имат само 1-2-3 деца до 7 клас във випуска си, а и от различни места постъпва независима информация, че имат повече деца във випуск, ето КО имат два класа, а на НВО се явили 7 деца, за Орфей имат 10 деца във випуск, а на НВО са се явили 2, значи, очевидно може да не се явиш на НВО. От там нататък всичко друго е субективна трактовка на този обективен факт.

# 696

Мецане, Фран е права. Няма как да знаеш тези неща само по форумна информация.

Лично аз вярвам на обективните числа, а не на мнения в анонимен форум - и след като има няколко ЧОУ с по 1-2-3 деца на НВО, а за мен е напълно нереално да имат само 1-2-3 деца до 7 клас във випуска си, а и от различни места постъпва независима информация, че имат повече деца във випуск, ето КО имат два класа, а на НВО се явили 7 деца, за Орфей имат 10 деца във випуск, а на НВО са се явили 2, значи, очевидно може да не се явиш на НВО. От там нататък всичко друго е субективна трактовка на този обективен факт.

Ти си абсолютно сигурна, че точно тазгодишния випуск на КО са два класа? Или по принцип си разбрала, че имат два?

За Орфей  от изнесена по-долу информация не става ясно, че се говори за тазгодишния випуск от седмокласници. За да си правиш изводи, че от 10 само 2 са се явили.

Изобщо ми се ще да ви приканя да четете и да не интерпретирате. Не е конкретно само към теб Попеа. Аз лично смятам, че ако изобщо в ЧУ някой не се явява на НВО, то това са огромни изключения и единични случаи.

# 697
Скрит текст:

Ти си абсолютно сигурна, че точно тазгодишния випуск на КО са два класа? Или по принцип си разбрала, че имат два?

За Орфей  от изнесена по-долу информация не става ясно, че се говори за тазгодишния випуск от седмокласници. За да си правиш изводи, че от 10 само 2 са се явили.

Изобщо ми се ще да ви приканя да четете и да не интерпретирате. Не е конкретно само към теб Попеа. Аз лично смятам, че ако изобщо в ЧУ някой не се явява на НВО, то това са огромни изключения и единични случаи.

Много по-сигурна от това, че на Х и У децата са били 100 % сигурни за АК, но са се явили и на НВО само защото е задължително. Темата е обсъждана назад и Санака написа законовите положения, а и Уиш писа подобно нещо. Няма санкция, просто не получаваш точки. Има и друг момент, чисто икономически не виждам как някой ще поддържа бизнес с ЧУ с по 2-3 деца във випуск, то няма как да се рентира, при това не е едно и две такива училища с явили се 1-2-3 деца на НВО.  
А какво лично ти смяташ, си е твоя работа. И може да приканваш за нещо служителите си, ако имаш такива. Тук е свободно за общуване пространство, ако с нещо не си съгласна, възразяваш и се аргументираш, или пък подминаваш, ако не ти допада.

# 698
  • София
Не може да се разчита на това, че по форум се споделя непременно истината. Не е вярно и заключението, че повечето деца, приети в АК, имат високи резултати и на НВО, позволяващи им прием навсякъде в добрите  ДУ. Не всички са все пак като децата на Жасмин, Тинкърбел, Фран, Призма и някои други. Има деца с високи резултати на НВО, но неуспели да се класират в АК. Има го и обратния вариант - приети в АК, но изкарали посредствени резултати на НВО. Нюанси много.
Попея, някъде просто се спомена (тоест не е  официална информация на сайт примерно) назад  за 10 деца в клас в Орфей, ама никаква гаранция няма, че това е вярно най-напред, и второ - може да не става дума за този конкретен  випуск, та да се прави извод, че 8 не са се явили. Вероятно, само подозирам, има иначе  деца, които твърдо са си решили да си остават в същото ЧУ и след 7 клас и може и да не се явяват на НВО, ако училището е примерно Веда, Ерих Кестнер, Уве, Образователни, Дружба и други, за които не съм чувала да имат изискване за някакъв резултат на НВО.Може и да греша и да имат, някой да каже, ако е така.

# 699
Русалка, за мен много повече обективни факти сочат в посока, че има значителен брой  не явили се от ЧУ, отколкото в обратната. Освен ако не е перачница, бизнес с ЧУ с 2 деца във випуск не виждам как ще се издържа, какво остава да печели.

Нищо сигурно няма на този свят, освен данъците и смъртта, у нас май е само смъртта.  

По повод НВО, Дрита навремето не искаха НВО, ако останеш при тях до 12 клас, всъщност нищо не искаха, освен пари.  В гимназиалния си курс имаха 3-4 деца, в основния някъде 20-ина деца. Сега гледам, че на НВО от тях се явяват 26 деца и предполагам, че се явяват всички или почти всички.

За Ерих Кестнер сега се сещам, че на бивша колежка детето учи от 1 до 12 клас там и не се явява на НВО, просто си се записа след 7 клас, тя беше убедена, че това е най-доброто училище с немски в София и си струва всяко евро.

Последна редакция: вт, 27 авг 2019, 10:42 от Анонимен

# 700
  • София
Перачница или не, със сигурност знам, че частното  по Монтесори ли беше, май с име "Николай Райнов", миналата година имаше цифром и словом 3 деца в 6 клас. Може да бъркам името на училището (някъде към Япоснкия е), но не и бройката, понеже познато дете е в този клас. И даже имам спомени за споделена информация за  предстоящо напускане на едно от трите деца. И като чух отзиви как върви подготовката в него, не се учудвам на резултатите на тазгодишния им 7 клас.

# 701
Преди да продължим да се забавляваме на гърба на Орфей, няколко въпроса за размишление:
1. Възможно ли е резултатите на НВО да са реални? Спомагателни въпроси: в кое училище са държали изпитите? Какви са им връзките с МОН?
2. Ако теоретически следва отдавна да са фалирали, чия е грешката? Тяхна, защото са фалирали, но още не го знаят или някой друг нещо не е разбрал?
3. На какви мисли навежда името на училището?

# 702
Скрит текст:

За Орфей  от изнесена по-долу информация не става ясно, че се говори за тазгодишния випуск от седмокласници. За да си правиш изводи, че от 10 само 2 са се явили.

Много по-сигурна от това, че на Х и У децата са били 100 % сигурни за АК, но са се явили и на НВО само защото е задължително. Темата е обсъждана назад и Санака написа законовите положения, а и Уиш писа подобно нещо. Няма санкция, просто не получаваш точки. Има и друг момент, чисто икономически не виждам как някой ще поддържа бизнес с ЧУ с по 2-3 деца във випуск, то няма как да се рентира, при това не е едно и две такива училища с явили се 1-2-3 деца на НВО.  
А какво лично ти смяташ, си е твоя работа. И може да приканваш за нещо служителите си, ако имаш такива. Тук е свободно за общуване пространство, ако с нещо не си съгласна, възразяваш и се аргументираш, или пък подминаваш, ако не ти допада.

Изобщо не разбра какво ти написах. Няма гаранция, че инфото за 10 деца в Орфей касае настоящите завършили седмокласници, че да си правиш извод, че 8 от тях не са се явили на НВО.
Няма гаранция, че настоящите завършили седмокласници на КО са били два класа, от които само 7 са се явили.

Давам ти пример с ПБ. Явили са се 31 деца, което е два класа. Обаче те в следващите випуски имат по 4-5 класа. Wink

Ежко бе, пусни връзките в КО и питай колко класа са завършили КО тази година, за да уталожиш терзанията на Попеа.

# 703
Аз терзания нямам, защото отдавна този етап ми е зад гърба. Само ми  е любопитно. В нашето ЧУ няколко деца си продължиха и завършиха 12 класа, без изобщо да се явяват на НВО. Не е нужно да казвам, че не им и трябваше. На бившата колежка детето също си завърши ЧУ Ерих Кестнер без никакво НВО. Това са деца, които нямат намерение да излизат от системата на ЧУ и родителите им са достатъчно богати, за да нямат притеснения за плащане на таксите 12 класа, независимо от рисковете от увеличение, и не искат друго за децата си (защо, как, е съвсем отделен въпрос).  Не знам колко са такива деца като цяло в системата на ЧУ, но не мисля, че са само 1-2. Това е личното ми мнение на база прочетено, осмислено и видяно в реала, комплексно. Който има друго, е свободен да си го има.

На НВО се явяват децата, които искат да излязат от системата на ЧУ след 7 клас. Или такива като на Шарки, които не са знаели, че може и така, или не са смеели да рискуват.

Това е в отговор на Мецан и неговото чудене може ли да не се явиш на НВО или не може.

Последна редакция: вт, 27 авг 2019, 12:57 от Анонимен

# 704
Което също съвсем не значи, че неявилите са 8 от общо 10, както твърдеше. При всички случаи такива са малцинство. От доста време все по тази тема ровиш, но ти казвам, че и да има такива случаи, са изключение, а не правило. По причина, че много по-голям процент от децата в ЧУ отиват в държавни гимназии. Причина е проста. Частните гимназии са малко, а и като им сметнеш броя на учениците...

Общи условия

Активация на акаунт