Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 май 2019, 17:56 ч.

Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 30

 • 7 023
 • 740
 •   1
Отговори

Анкета

Развитието на коя сюжетна линия във Ветровете очаквате с най-голям интерес

Опции:

* Може да изберете максимум 3 опции.

# 30
 • Мнения: 6 764
ginger, негативно съм настроен към  всички персонажи, които действат под влиянието на емоции. Няма мъжки - няма женски. Не съм виновен, че в Троновете, повечето такива персонажи - Санса, Кейт, церсей - са женски. Както съм казвал нееднократно негативно настроен съм и към Нед Тъпанара, който също действаше под влиянието на бушуващи емоции.
Ако трябва да соча пример за жени,  към която съм настроен позитивно - Марджери (отново неедноктратно съм го заявявал), Мелисандра (също), и Кралицата на тръните. Те обаче не се оставят емоциите да бушуват.
Станис нееслучайно ми е любимец, не се поддава на емоции.
В началото много ми допадаше и Аря - в книгите,  именно защото се бори със съдбата си, но в сериала я обърнаха на егати психарката. Ако има образ на жена, която е по-студена и не ми харесва - това е Лиза Арин, но тя е изключение.
За мъжете не ми харесват такива като Роб, ли Нед които се оставят на импулсите си, а такива като Тивин. Сори.
Мисля, че е очевидно.
не съм женомразец, но ме дразни, като почнат  един рев сълзи и един ред сополи.

Гласувах за Давос, защото много искам да видя пегаси и канибали. Скагос е неразборотена тема.
Гласувах за Мийрийн защото искам да видя повече от Виктарион (Мокоро) и Тирион. Интересна ми е митологията, която може да ни разкрият тези глави, както и спомените на Баристан
Гласувах за Станис, защото мисля, че има много потенциал в тази линия.

Последна редакция: пн, 20 май 2019, 09:26 от Лорд Сняг

# 31
 • Пловдив
 • Мнения: 480
Гласувах 1. Вала след покушението на Джон.
2. Битката за Зимен хребет.
3. Аря и Браавос.
Старките са ми любимци, обичам да чета за тях Simple Smile

# 32
 • Мнения: 6 764
 от митологична гледна точка най-са ми интересни Давос и Виктарион. Виктарион е железнороден, а в същото време води със себе си червен жрец. Давос отива на Скагос за който знаем че вероятно има канибали и еднорози.
Разбира се, от митологично ниво главите за Бран и Мелисандра  също биха ни донесли много.
Но аз предпочитам Станис. Бран ми идва малко статичен, докато Станис поне ще се опита да промени нещо. в зависимост дали ще спечели или загуби, и ако загуби - как ще загуби - може доста да повлияе на съдбата на Джон, Мел и Санса.
инак ще се радвам на повечко спомени от Баристан и Конигтън, определено ще допринесат, да научи какво е ставало.

# 33
 • Мнения: 2 047
Лиза Арин как ще е била студена? Нея си я водеха емоциите. Ако я нямаше любовта и към Бейлиш, нямаше да убие мъжа си.

# 34
 • Мнения: 6 764
Студена беше към Санса. за леля  - не намирам за нормално такова отношение. Любовта към Белиш не я оправдава.
Ако това е емоция, това отново доказва, че не харесвам емоционални типажи за герои. повече ме кефят някакви като Мандърли и Кралицата на Тръните, които мислят с главите си.

# 35
 • Мнения: 236
Здравейте,
някой може ли да ми припомни защо Таргерияните не ги хваща сива люспа?
Гласувах за Староград, Браавос и Мийрин.

# 36
 • Варна
 • Мнения: 878
Хваща ги. Само са си мислели, че не се поддават на такива болести. Един вид - че са свръххора, ама разбират по кофтия начин,.че не са.

# 37
 • Мнения: 6 764
не, маскара, не ги хваща. Показателно е, че Тирион не го хвана сивата люспа, а Конигтън - да
Специално към сивата люспа имаха имунитет, това сме го писали в по-стари теми. Да, има изключения като дъщерята на ЕГон Завоевятеля, но това са изключения

# 38
 • Мнения: 655
Моите предпочитания:

1. Битката за Зимен хребет: Станис срещу Болтън
Логично съдбата на любимия ми герой да ме вълнува най-много. Свършването на арката му в сериала доста ми сви сърмите, но като видях какви ги натвориха Д&Д по-нататък, се поуспокоих, че нещата в книгите могат да са много по-различни. Особено много разчитам на Желязната банка, която Мартин тепърва се кани да вкарва като голям играч. Няма логика човекът, с когото подписаха току що, да си отиде толкова бързо. Настрани от Станис и предстоящата битка, в тази сюжетна линия има още адски интересни неща - Аша, Теон с шепнещия му от дърветата Бран, ще го екзекутира ли Станис? В отсрещния лагер - Болтън, Фрей, Мандърли, Северната конспирация. Заловен ли е Манс? Кой е "призракът" в Зимен хребет, каква игра играе Барбри Дъстин, какво има в криптите? От литературна гледна точка главите в Зимен хребет бяха най-доброто нещо в пета книга, ако не и в цялата поредица.

2. Юрон срещу Предела
И преди Юрон ми беше много любопитен, но след спойлерната глава адски ми се вдигна интереса към тази арка. Нямам търпение да разбера как ще се справи с флота на Редвин и Хайтауър, каква магия готви с тия свещеници, ще видим ли кракен? Толкова потенциал имаше в този образ за екранизиране, това си е Джокера на Леджър в света на Мартин. Като гледам онзи прошляк в сериала и ми се реве, категорично най-ужасният каст с голяма преднина пред останалите провали - нищо общо като визия, зле написан, зле изигран. Проклети да са Д&Д.
Предполагам линията на Юрон много скоро ще се обедини с тази на Сам и Староград, което ще направи нещата още по-интересни, но засега мисля, че беше по-коректно да са отделно.

3. Вала след покушението срещу Джон
Най-големи колебания имах тук, реално с абсолютно същия интерес чакам развитието и в Кралски чертог, при Джайм и ЛКС, Сам и Староград, Дорн и при Бран, но нека все пак е Вала. Имаме нападателите над Джон, верните му хора + диваците и хората на Станис покрай Селайс и Мелисандра. Мазалото обещава да е пълно. Надявам се на много по-ефектно съживяване на Джон и по-големи последици от това при него, а не просто да послужи за оправдание да напусне Нощния страж.

Извън топ 3:

4. Събитията в Кралски чертог
Чакаме съдът в двубой срещу Церсей (кой ще избере Вярата?), процесът срещу Марджери. Делегацията от Дорн с обезобразената Мирцела, Нимерия като нов член на съвета и Тиен със задача да се сближи с Врабеца. Лудница ще е.

5. Джайм, Бриен и и ЛКС
Много ми е интересно как Джайм ще отърве кожата тук.

6. Сам и Староград
Конспирацията на Цитаделата срещу драконите, какво търси Джакен и за кого работи, каква игра играе Сарела/Алерас - по заръка на Доран ли е там или е нейна приумица? Какви са тия сфинксове, които вкарва Мартин в разни видения и предсказания? Много са интересни нещата тук, а не бяха и засегнати в сериала, което ги прави още по-непредвидими.

7. Дорн - плановете на Доран и Тъмна звезда
Очаквам много от Джеролд Дейн, трябва да си оправдае славата на най-опасния човек в Дорн. Надявам се да разберем повече за настоящото положение на дома Дейн, за нещата от миналото между Нед и Ашара. Интересно ми е и как Доран ще посрещне новините за Куентин.

8. Бран и пещерата на КГ
Тук е ясно, чакаме да разберем повече за другите, чедата, неща от миналото. Жив ли е Джойен и дали Бран не яде от него? Кой е Студени ръце?

9. Егон, Конингтън, Златната дружина, Ариан
Честно казано, дотук Егон, Конингтън и тайфата им са ми леко досадни. Единствено по-любопитно ми е коя е септа Лемор. Ариан също не ми е от любимите персонажи. Но съм фен на Блекфирите и потривам ръце Егон да се окаже такъв. Надявам се да разбера повече за историята на Варис и Илирио, истинските им планове и мотивация.

10. Събитията в Мийрийн
Тук интересът ми е най-вече към Виктарион, Мокоро и рога. Донякъде и кой е Харпията. А, и Марвин също, чакаме го и него тук. Пък той спомена, че и Цитаделата ще прати човек при Денерис. Ще стане интересно с цялото това събиране на герои.

11. Санса и Долината
Тук нещата засега са по-бавни. Не че не ми е интересно да чета за интрижките на Кутрето за овладяване на Долината, но е време да се намесят в голямата игра. Надявам се няма да се изгуби много време в омайването на Хари от Санса. Любопитно ми е как Бейлиш ще посрещне новините за Егон и Златната дружина.

12. Давос в търсене на Рикон
Да, хубаво, яко ще е да видим Скагос и еднорозите, но хей, към края на поредицата сме. Няма време за отплесване в самостоятелни приключенски арки. Да го намира по-бързо Рикон и да го вкарва в игрите на Севера.

13. Денерис и халазара на хал Джако
Също като при Давос - да се оправя по-бързо с тия дотраки и да се връща в Мийрийн.

14. Аря и Браавос
Фаворитът в анкетата дотук при мен е последен. Главите на Аря винаги са ми били от по-скучните, а тези в Браавос най-вече. Малкото момиче приключенства из света, отива ми към клишето това. Безликите поначало са интересни, но въпреки това обучението ѝ при тях нещо не ме грабна. Дано след убийството, което извърши в спойлерната глава, я изгонят и се върне във Вестерос. Макар че ми се ще да има POV там покрай Джъстин Маси и Желязната банка.

Освен тези основни линии имаме и няколко по-малки:
Джейни Уестърлинг, Едмур и пътуването им към Скалата на Кастърли. Ще бъдат засегнати в пролога, а в пролозите винаги има и свръхестествени елементи, интересно какво ще покаже Мартин тук. Пък и досега не сме виждали Скалата.
Къде ще се появи Черната риба?
Бенджен. Вярвам, че ще е по-различно от сериала, където го представиха като Студени ръце, а Мартин е отричал тази теория.
Тежко ранен ли е Лорас или тази новина е фалшива?
Ще си пиратства ли Аурейн Водите с откраднатия флот или ще се присъедини към някой от лагерите? Също и Саладор Саан, който напусна Станис точно когато той се опаричи.
Ще се върне ли Едрик Буря във Вестерос?
Сигурно има и други, за които не се сещам.

Последна редакция: пн, 20 май 2019, 13:10 от The One True King

# 39
 • Мнения: 6 764
Супер анализ на Единственият истински крал - Браво

ако трябва така да ги подредя -
1. най- интересен ми е Станис. При него ще видим поне една битка, може би  - и две. Пряко е свързан с  Теон и, Аша, непряко - Давос, Джон, Мелисандра и Санса. Много е интересно дали ще изкопае яйце на дракон или дори цял дракон в   ЗХ..Ще видим ли повече от  ЖБ? ще застане ли някоя свободна дружина на негова страна. Станис има потенциал и да стане КнН, ако изключим че той винаги е Старк. тази линия е свързана и с Манс Райдър, както и с Рамзи. Изобщо не вярвам на линията в Сериала
2. Давос - благодарение на него ще видим Скагос. Скагос е свят богат на митология - канибали, еднорози, вероятно ще видим отново Рикон и вълчището му...Даааа има потенциал в Скагос
3. Мийрийн - Виктарион е железнороден, който помъкна със себе си един жрец на Р''хлор. Ще е интересно да видим знанията на Мокоро и да пречупваме Мел през тях.Ще е интересно да видим как Виктарион преобщава вярата си към тази на Червения бог.  ще коментираме Рога. Ще видим Баристан в действие. И разбира се - ще видим дали Тирион не е Тарг или поне Драконов ездач.
4 Другите  -   всичко за тях - КнН, кралицата труп (най-вече), Другия, ледени паяци, ледени великани, ледени мечки...
5. Бран- изключително интересно за магията и митологята
6. Аря - ще видим колкото се може повече за Браавос
7 Сам ще ни даде поглед от Цитаделата. Възможно е да видим и Алерас, и чрез него да научим нещо за Марвин
8.Конигтън, Егон и Ариан - ще ни разкрият важни неща за миналото. Възможно е да научим още за хора, умеещи да гадаят по огън
9.Церсей - изключителна динамика, но май е време да я убиват? във всеки случай се кефя максимално на Кибърн. Искам повече от него.
10. Теон  - надявам се да не го убият, има потенциал.  например да го пратят на Вала.

останалите няма да ги пиша, няма смисъл, пък и повечето не ми допадат чак толкова


П.С. любопитен съм къде ще изскочи Черната риба? също и дали Сандор няма да спаси Санса?


Бриен   могат да я пречукат, няма да ми е жал за нея. Също и за Джайм. големи терзания - голямо чудо.

П.П.С. Пропуснал съм Джон, ама той може да бъде предаден през главиет на Бран и Мелисандра.

Последна редакция: пн, 20 май 2019, 13:20 от Лорд Сняг

# 40
 • Мнения: 1 594
Ауууу, и на мен ми е много интересна историята около Тъмната зввзда. Въобще Дейн ме привличат много.

Някой ще ми припомни ли защо смятахме, че Марвин е Джакен?

Ще обсъдим ли дали дядо ви Мартин ще повтори края на сериала 😄😄😄.

# 41
 • Мнения: 25 821
надявам се да НЕ го повтори
не очаквах такъв хепи енд Angry

какво е Д&Д?

# 42
 • Мнения: 6 764
ДиД са двамата идиоти Дейвид Биниоф и Д. Уайс.

# 43
 • Мнения: 25 821
благодаря за насоката, гугълнах и дори подписах петицията Grinning

# 44
 • Мнения: 655
Някой ще ми припомни ли защо смятахме, че Марвин е Джакен?
Джакен искаше от Пейт ключове от архимайстер. Ако беше Марвин, който е такъв, щеше да си има. А и Джакен, преобразен като Пейт, присъстваше на разговора с Марвин в последната глава на Пира. Няма как да е двама души едновременно.

Общи условия

Активация на акаунт