Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 30

• 12 456
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
Джони, за Тормунд анализа не съм го чела и не мога да коментирам. Четох само за Вал.

# 541
  • Чужбина
Тормунд не може да чете:

Цитат
— Сняг? — каза Тормунд Ужаса на великаните. — Изглеждаш все едно, че проклетата глава на баща ти току-що се изтъркаля от тая хартия.

Джон Сняг не отговори веднага.

— Мъли, помогни на Клидас да се прибере в стаята си. Нощта е тъмна, а и пътеките са хлъзгави от снега. Сатен, отиди с тях. — Подаде писмото на Тормунд. — Ето, виж сам.

Дивакът изгледа писмото подозрително и му го върна.

— Гадно изглежда… Но Тормунд Гръмовен юмрук имаше да прави по-добри неща, вместо да се учи да си говори с хартии. Никога нямат да кажат нещо добро, нали така?

— Рядко — съгласи се Джон Сняг. „Черни криле, черни слова.“ Може би все пак в старите поговорки имаше повече истина, отколкото си мислеше. — Пратено е от Рамзи Сняг. Ще ти прочета какво е написал.

Когато свърши, Тормунд подсвирна.

— Ха. Шибана работа, вярно. Какво беше онова за Манс? В клетка го държал, тъй ли? Как, когато стотици видяха, че червената ви вещица го изгори?

„Онова беше Дрънчащата ризница — за малко да каже Джон. — Беше магия. Илюзия, както го нарече тя.“

# 542
 Джинджър, Тормунд и Вал са предсатавени като свещенодействащи лица, но не видях никакви факти, нищо от книгите?

Да, вярно е, че Манс среща Дала на път от ЗХ към Вала , но не видях доказателство, че тя е знаела че ще го срещне, нито че нарочно е отишла при него и следователно е вещица. Авторът изказва твърдения, които са меко хазано неподкрепени с нищо твърдения.
Даден е просто абсудрен пример - щом Вал е казала за Дала "дори и Дала нямаше такива привилегии", значи Дала е магьосница.УАУ! велика мисъл. Само Дето Дала е жена на Кралят отвъд Вала, а  Вал-не, аз изказването го разбирам в този смисъл.

По същия начин излезе че щом  Тормунд имал  титли като Духач на Рога и Съпруг на Мечки, значи бил благородник или жрец или нещо такова. Това сериозно ли? Тормунд носи титлите за да си придава повече тежест, те са за ефект, а не показват ранг.
Това не значи, че Тормунд няма ранг на военен предводител, но ето - Торег е негов син, и също е голям предводител, пък не си придава важност с измислени титли.
Излиза че ако тримата роби на Виктариона станат Духачи на Рога, те ще са със супер висок ранг заради титлата?

Пак казвам авторът на статията в пуснатия линк  е писал доста неподкрепени с нищо твърдения, изсмукал си е нещата от пръстите.

............

маскара, хайде за Ерея  и прюкличението й да говорим. Според теб възможно ли е дракона над Пентош да е бил Балерион? Ами "безкрилият" дракон в ямата на Ащапор?  или това са били други дракони и драконоподобни.

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 11:22 от Лорд Сняг

# 543
  • Русе
П.С. Коронис, какви са му страничните проекти, освен филма които ще прави? аз като видях линка там пише само че са минали 2285 дни без Ветровете

Без да съм се зачитал много, хванал се е да помага на някаква компания като Lead World Creator (или нещо в тоя дух) за техните приказно-фантастични светове и развлекателни иновации.

Новината може да се прочете де ли не, линкът отгоре е майтапчийски.

Едва ли той самият ще прави нещо особено по тези проекти, по-скоро е една голяма реклама за онези чрез името му. Но ме подразни, че изобщо се разсейва да обмисля подобни предложения и начинания, при това тъй скоро след оптимистичното му изказване по повод Нова Зеландия.

Ако беше обявил, че „Вековете“ са готови и в ръцете на редакторите и издателите, вече щеше да е съвършено друго. И доста по-голям пик на интереса за самата свързана с него реклама. Как да е.

Като гледам, доста сте обсъждали „Огън и кръв“. Много имам да ви чета назад, предвкусвам интересни дискусии и теории Simple Smile

# 544
  • Варна
............

маскара, хайде за Ерея  и прюкличението й да говорим. Според теб възможно ли е дракона над Пентош да е бил Балерион? Ами "безкрилият" дракон в ямата на Ащапор?  или това са били други дракони и драконоподобни.

Трябва пак да си препрочета момента, но мисля че това в Пентош се доказа, че не е дракон, а някакви разбойници. Но и не мисля, че Балерион е отпрашил направо за Валирия или поне не през цялото време е бил там - и двамата с Ерея се прибират много зле - явно отровите/излъчванията/заразите там изобщо не са намалели. А доста време ги нямаше - докато пратят чак до Есос хора да ги търсят -все са минали месец-два, че и повече.
Така че е твърде възможно да са ходили и до други места. Но Балерион не може нищо да каже, а Ерея вече хич я е нямало. Само догадките на Барт имаме черно на бяло.
За онзи в ямите - може да е гадина от Соторьос докарана. Нали там имаше някакви из джунглите. Едва ли някой е ходил до Валирия. До там - само лудите като Юрон Simple Smile

# 545
Джони, продължаваш да ми даваш за пример анализите за Тормунд, въпреки че ти казах, че не съм ги чела. Разбрах, че според теб са изсмукани от пръстите, нещо, в което и ти си адски добър.
Ако ще опровергаваш с разсъждения и анализи написаното само и единствено за Вал, моля, с радост ще те прочета.

# 546
@ маскара, Да, за онзи в Ямите безкрилия дракон,  на Ащапор и аз допускам че е от Сотьорос. Там има змие-хора и разни динозаври.

За Пентош не е много сигурно, основното им предположение, че не е той защото няма огън, но за сметка на това изчезват овце и дори - хора, и никой не остава жив за да разакаже. Не е задължително да Балерион непрестанно да е избълвал огън. Освен това скоро след това в Спорните земи избухва голям пожар.
Така че може да е бил Балерион.
Допускам, че се е мотал около Пентош, а после е ударил към Мантарис и Ерея е била заразена от радацията на Димното море чрез изпаренията или по-вероятно - пила е вода. Почти сигурно и Балерион е пил вода.

За Димното море имам теория, че това е свързано с унищожението на Валирия, но довечера ще я развия, сега Светът не е пред мен.

@ Джиндър,  дал съм нагледен пример за Тормунд именно защото не си го чела,  за да схванеш несъстоятелността на твърдението което дава автора. В първия си пост бях дал и цитати за Тормунд, сега ще кажеш че и тях не си чела. Аз колкото и да си съм изсмуквал от пръстите, все пак съм ползвал книгите за основа и съм ги тълкувал. А тук имаме аблолютна фантазия, не видях грам факти.
За Дала например ти постнах два поста вече, ти не коментира нищо дотук?
Ето за Вал -  според автора щом Вал е казала "такива почести нямаше и Дала", значи е жрица, магьосничца, нещо от тоя род и следователно и Вал е магьосница. Уау. само дето Дала е жена на Краля ОТвъд Вала, нормално е да има почести и изречението е в съвсем друг смисъл.
Много ми е интересно ти може ли от  цитата "такива почести нямаше и Дала" да изведеш логиката, че някоя от двете сестри е магьосница, понеже обясни, че си съгласна с написаното за Вал.?

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 15:00 от Лорд Сняг

# 547
Джони, Джони. Надявам се по късно днес да имам възможност да ти преведа дума по дума това, което ти успорваш, защото явно не си го разбрал. Отново хващаш нещо за ушите и го вадиш извън контекста на целия текст.

# 548
джиндър моля те, не го превеждай цялото - дай един пример, като използваш текста. Само един-единствен, да видим каква ти е логиката.

# 549
  • Чужбина
Приятели, аз ще запиша някои неща, които ми направиха веднага впечатление като некоректно преведени, и ще ги постна тук.

Може би ще ги оправят в следващо издание.

Става въпрос за Огън и Кръв.

# 550
джиндър моля те, не го превеждай цялото - дай един пример, като използваш текста. Само един-единствен, да видим каква ти е логиката.
Няма да превеждам цялото, а това което ти си извадил извън контекст за Вал и Дала.

# 551
  • Чужбина
Обаче, забелязвате ли, че Куентин бе Жабока, а няколко пъти пра-баба му Мерия Маркел е била Жълтата Жаба.

# 552
  • Варна
Джинджър и мен ме заинтригува това за Вал и Тормунд, ще се радвам да го прочета на български, макар и частта касаеща спора.
Ели, мен ме.издразниха имена като на Висения - Висеня (то направо гадно звучи), Балерион Черната гибел, стана страшилище, Рунстоун - Писан камък и още много. Изненадващо е, защото преводача е същия. Шейм 😀

# 553
  • Чужбина
Обсъждали ли сте, какво е пишело в писмото от Егон I от Принц Нимор?

# 554
мен особено ме издразни Рогар, което следва да е Роджър. Респективно Рогарио, би могла да бъде Рожарио/Роже

Аз допускам като най-вероятни две възможности - да са заплашили Егон, че ще съберат пари за да платят на Безлик да убие сина му, или да са му казали че сестра му страда в агония в тъмницата им и че ще я измъчват жестоко, нея, както и всички негови роднини които им попаднат под ръка. А ако спре войната просто ще я убият чисто.
А може и двете неща да е пишело.

уф, моя грешка това беше писмото, което Дорнците пишат до Егон I в Първата дорнска война.

За Руун Стоун - радвам се, че някой най-накрая се е накхвал да превежд имената на замъците, но Руун Стоун съвсем не е Писан Камък, а по скоро Руническата Скала.

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 21:03 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт