Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 30

• 12 454
  • 740
  •   1
Отговори
# 525
Магията е меч без дръжка - няма безопасен начин да я използваш.
Дала
И у Вал и у Дала има някаква мъдрост и имат някакви знания, може би от тези, които се предават от поколение на поколение през вековете.. Но да са магьосници.. не , не вярвам..

Използвах описанието магьосници или вещици, защото не се сещам за подходяща дума на български. Не са от ранга на Мел, но е вероятно Вал и Дала да си помагат с някакви заклинания. Вал почти на 100%, за Дала не съм сигурна. Не съм убедена да, че са от някаква аристокрация, ама не са и диви простакеси.

Джони, Вал знае единствено, че люспата не се лекува и е заразна. Нищо друго.

# 526
  • Чужбина
Джинджър, кое те кара да мислиш така за Вал?

# 527
  • Вестерос
Доста грешки има за танца в книгата и сякаш преповтаря доста от червените и зелените без допълнителна информация. Масово писали черните вместо червените, а Ренира на няколко пъти я пишат сестра на Визерис, а не дъщеря. А на Деймън едната близначка била кръстена Рена на майка му... Алиса е майка му 😂😂😂

И относно сериала и отстрелването на Регал като пеперуда

# 528
  • Чужбина
Тиф е сменила лака днес.

Много тъпо го направиха в сериала. Все едно не са чели. Трябваше да е в окото ...

# 529
Това е едно от нещата за които исках да ви питам Рогар Барататеон, не били следвало да е Роджър Баратеон. Все ми се струва, че Рогар не ми звучи.
именат като
Алиса, Алисан и Алисант преводача за нищо ги няма.поне на едно място ми се стори, че хванах една жена да я нарича  по два различни начина

# 530
  • Пловдив
Аз благодарение на този уникален превод обърках абсолютно всички Grinning (то щот не ми е хаос та още повече). Иначе прочетох книгата, но много от нещата ми се повтаряха. Надявам се втората част да е повече за Ерис, Регар, дай боже и Бунтът на Робърт . 

# 531
Много ми е странно че Валерий Русинов се е оплескал с превода. Той е правил повечето от книгите на КнВ  на Джордан, както и на Реймънд Фийст и съм с добри впечателния. Но явно винаги има време да се изцепиш.
Засега с най-добри впечатления съм от Светлана Комогорова-Комата, Мирела Стефанова и Любомир Николов

# 532
  • Вестерос
Хаха Ели, тя снимката е от мин.седмица, предният лак беше, но забравих да ви я пусна.

Не знам колко е странно да бърка , но е превел , че Ренира и Лена Веларион били Етърви! Паднах. Ренира е омъжена за брата на Лена и са зълви. А Лена е омъжена за чичото  на Ренира Деймън и първи братовчед на майка й Ренис... нищо общо с етърви.

# 533

Ето, ако то се чете: https://asoiaf.westeros.org/index.php?/topic/66294-tormund-and-v … -to-the-old-gods/
Смятам, че размишленията на автора са добре подплатени и абсолютно ме убеди.

Тоя пък Русинов много взе да се излага.

# 534
  • Вестерос
Нали бяха червените и зелените, даже главата е кръстил черните Grinning Или за черните има предвид Валерион  Thinking

# 535

Ето, ако то се чете: https://asoiaf.westeros.org/index.php?/topic/66294-tormund-and-v … -to-the-old-gods/
Смятам, че размишленията на автора са добре подплатени и абсолютно ме убеди.

Тоя пък Русинов много взе да се излага.

Е, не поне половината неща за Тормунд за най-малкото несериозни и изсмукани от  пръстите. Като довод, за това че Дала има някакви специални магически познания  и особен статус на жрица или нещо от тоя род е казано, че сестра й казва "дори и Дала не можеше да се похвали с това". В същото време удобно се прескача, че Дала е съпругата на Кралят отвъд Вала, нормално е да има висок ранг и без да има магически способности. Освен това, факта че Манс я е срещнал докато е вървял към Вала, съвсем не доказва налудничавото предположение, че тя е имала някакво видение или че е вървяла към него -  If , in GRRM's world , she's something akin to a Vala , she might have just been on her usual progress when they met , or she may have had a vision leading her to Mance. Никъде в текста на книгите, нямате нещо, което да ни подскаже, че тя конкретно е водена към Манс.
Нещата за Тормунд са не по-малко изсмукани от пръстите. Тормунд по държане не е по-различен от Малкия Джон, вярвам, ще се съгласите че Малкия Джон не е свещеник, жрец или нещо подобно.
Тормунд имал Рог с който да събори Вала. Е, и? То и Виктарион има Рог и смята да го използва, излиза че и Виктарион е свещенослужител. Хайде по-серизно.
Тормунд бил ебал мечки и следователно е Мормон?.. all-Talker ( he certainly is that ) ... Thunderfist ( brawl with him at your risk ) ... Husband to Bears ( Mormonts ?) ... Giantsbane (or is it Giantsbabe ?) ... Horn-Blower ( past or future ? And was there a special reason Mance told Jon that it would be Tormund who would blow the giant's horn at the wall ?) .  Айде стига бе. А някой чете ли, че жените Мормон най-често го правят с превъпълщенци, защото мъжете Мормон не достигат? Въбоще доста изсмукани неща имаше в горния линк.

П.С. За мен обяснението е, че Русинов, като много автори които вече са направили име и играят с големи издателства приема по три-четири-пет поръчки наведнъж и няма време да си изпипва всички неща като някога, затова отвреме навреме си оставя ръцете, разчитайки, че авторитета на името му ще замазва гафовете му. Не знам - може да не съм прав.

Последна редакция: пн, 03 юни 2019, 23:36 от Лорд Сняг

# 536
  • Русе
Мартин се е захванал с още някакви странични и непредвидени чужди проекти.

Поне за „Вековете“ едва ли ще има значение, тъй като следва да е общо-взето готова (+/- там 3 години).

https://heygrrm.com/

# 537
  • Варна
Направо ме уПокои! 😀

Относно превода, микля че Русинов адски е бързал, а не знам и редактора къде е блял.

На мен ми направиха няколко неща впечатление и ми се иска да ги обсъдим, когато повечко хора я приклчат.
Скрит текст:
Статута на копелетата в Севера.
Дракона на Алисан не искаше да прелети Вала.
Евентуалната сватба на Джейс със Сара Сняг.
Алис Реките.
Отпрашването на Саера към Есос и евентуалната й връзка с Илирио и Варис.
Ерея.
Имаше и една теория, че Цитаделата и Вярата и Хайтауър са предизвикали Танца.
Edit. Пророчеството, че чука щял да унишожи дракона - в Тимбълтън.
Засега за това се сещам.

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 07:46 от maskara

# 538
  • Вестерос
Направо е безумие към края на танца са черни и червени Grinning Grinning

Като цяло цялата какафония идва от това, че са откраднали трона от Ренис. Тя беше наследничката на Емон.

За Саера същото си мислех, че може от там да си изскочи фЕгон и да си е Тарг Wink

# 539
Ерея  искам  и аз да я обсъдим, както и  пътешествието на Елиса Фарман  и всички мореплаватели - Морската Змия и Алин Дъбовия щит.
Другото е Септон Барт

Според Мункун, преди несъстояли се поход на Егон III, буквално преди пълнотелието ми, из владенията му все още се ползвал цветът на черното и зеленото успоредно с този на червеното и черното.

ИВан Тотоманов  съм убеден, че и другаде съм чел нещо преведено или редактирано от него, което ужасно не ми бе харасело, но сега не се сещам какво.
Русинов като цяло е един от малкото добри преводачи, превеждал е почти целите Робърт Джордан и Реймънд Фийст, също и Робин Хоб, но тук явно е имал още сума ти неща на главата, много е бързал и е претупал нещата, вярвайки, че редактора ще го покрие. И други преводачи го правят това. За съжаление резултата е...кофги.
Оставете го Рогар/Роджър, но когато имаш толкова еднотипни имена като Алиса/Алиса/Алисан/Алисант или Рена/Ренира/Ренис много трябва да внимаваш какво име на кого слагаш.

П.С. Коронис, какви са му страничните проекти, освен филма които ще прави? аз като видях линка там пише само че са минали 2285 дни без Ветровете

Последна редакция: вт, 04 юни 2019, 09:31 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт