Светът на Дж. Р. Р. Мартин и Песен за огън и лед - 30

• 12 535
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
В Огън и Кръв:

По времето на Мегор, Върховният Септон е убит от Морган Хайтауър.

Нали така?

Така се е подозирало. Много удобно умира в точния момент - таман Мегор да надракари Староград и проблема е отстранен.
Подозрително малко знаем за Хайтауърите. Тоя издигнал това, оня бил главен свещеник, третия укрепил пристанището... Замислих се вчера, за всички знатни родове знаем доста неща, за Хайтауър - не. Вярно, не са били крале на Предела, но и не виждам да са се напъвали особено да станат. Градинарите са имали възходи и падения, а един силен васал лесно би могъл да им забърка бунт, ако е искал, особено с тая финансова мощ зад гърба си.
Държат Вярата (доста често имат Върховни септони), дори в Огън и кръв Джеерис се пазари кой да бъде ВС, така са (сключени пръсти емотикон) с Цитаделата, въртят страхотна търговия - оттам пари бол. Много ми е подозрително колко малко внимание им обръща Мартин - само оттук-оттам по нещичко.

Писали сте рения и Егон Първи, Рения е Ренис предполагам.

Канализацията и пътищата са си на Джеерис идея, не на Барт

Канализацията е била идея на Алисан. Барт я подкрепил. Поднесла на краля и съвета вода от реката да пият и на другия ден вече строяли новите водопроводи и канализации Simple Smile
Пътищата май си бяха на Джеерис идея. Абе колкото чета за тоя Джеерис, толкова по ме кефи дуета им с Алисан - прогресивни, гъвкави, свободомислещи. Алисан дори обсъждала с архимайстерите да вземат жени в Цитаделата, ама ония чукани само кимали дълбокомислено Simple Smile

Именно. Алисан  е възмутена от правото на Прима Нокта, повдига въпроса пред Джеерис  но той се колебае, защото щяло да има недоволни лордове, някои от Малкия съвет също мрънкат. И тогава Барт също надига глас, че идеята на Кралицата е добра, че простолюдието, съпругите на васалите и малките васали, които са съпрузи ще я подкрепят, а те са много повече хора и Джеерис се предава.

За пътищата идеята може да е на Джеерис, но ако ако Барт не е бил  спестил пари, чрез сделката си с Пентос, много интересно как е щял да построи пътищата. ОСвен това едва ли лично пътищата ги е строил Джеерис, той вероятно е казвал къде иска да се построи път ти е надзиравал изпълнението от дракона си, но с това би следвало да се занимава Ръката, т.е. Барт.

Канализацията не е идея на Алисан, а на Барт, той пръв  е предложил, да се направят кладенци и непитейната вода са се изведе,  но кралят се е противял, че ще излезе много скъпо и едва тогава Алисан идва с черпака.

"Септон Барт привлякъл вниманието на краля към един още по-спешен проблем: питейната вода на Кралски чертог ставала само за коне и прасета,по мнението на мнозина"

"За да се разреши проблемът, Барт предложил питейни кладенци, някои вътре в същинския град, други – на север извън стените. Мрежа от гледжосани глинени тръби и тунел и щяла да пренася прясната вода в града, където тя щяла да се събира в четири огромни щерни и да е достъпна за простолюдието от обществени чешми на определени площади и кръстовища. СхематанаБарт била скъпа,несъмнено,и РегоДраз и кралДжеерис се стъписали от цената…докато кралица Алисан не поднесла на двамата по чаша речна вода на следващото заседание на съвета и не ги подканила да пият от нея. Водата останала неизпита, а кладенците и тръбите скоро били одобрени. Строителството щяло да отнеме повече от дванайсет години."

Вижда се чия е идеята - на Барт. Да, подкрепата на Алисан е важна, но той първи се е захванал с проблема.

В предния абзац пише, че парите за подобренията Вестерос (канализацията и пътищата) са осигурени от сделката на Барт с Пентош за дълга и икономията, която е направена.

Последна редакция: ср, 05 юни 2019, 10:15 от Лорд Сняг

# 571
  • Вестерос
Вярно, че беше на Алисан Simple Smile Но идеята ми беше, че не е на Барт, както Джони писа.

И мен ме кефят Джеерис и Алисан. Само Джеерис е сглупил със съвета, а не е направил веднага престолонаследник внучка си Ренис, която по право е трябвало да е кралица. ЕХ, съвсем друго щеше да е.

Снощи докато четях и аз си мислих, че много малко знаем за Хайтаурите, а те реално доста са взели участие в историята на Вестерос покрай Таргите. В основната поредица почти нищо не се сещам за тях да е споменавано.

# 572
  • Чужбина
Хайтауърите са много интересни, особено заради Вярата.

Трябва да вземем да ги проучим.

Девизът им е "Ние осветяваме пътя".

Някои от тях имали афинитет към алхимията и некромантията.

Обсъждали ли сте ги в предишните теми?

# 573
  • Вестерос
Не помня аз, в Светът също не помня какво пишеш, трябва да преговоря за тях. Интересно ми стана защо не са ключови в основната поредица.

# 574
  • Чужбина
Интересно ми стана защо не са ключови в основната поредица.
Може да се появят по-сериозно в Стария Град или във връзка с Вярата, септоните и майстерите. Т.е. досега малко скрито са действали.

Пък може и да си съчинявам.

# 575
  • Варна
Хайтауърите са много интересни, особено заради Вярата.

Трябва да вземем да ги проучим.

Девизът им е "Ние осветяваме пътя".

Някои от тях имали афинитет към алхимията и некромантията.

Обсъждали ли сте ги в предишните теми?
О да, но беше преди 100 години.

# 576
Хатайърите по традиция са свързани с Вярата, но някои от от тях са ставали септони. на мен са ми интересни мореплавателите. те са променяли света.

дотук имаме
Брандън Строителя  (който отплавал с огромната флота на запад  и синът му изгорил корабите)
Нимерия
Ломас дългата крачка
Елиса фарман
Корлис Веларион (Морската Змия)
Алин дъбовия Юмрук
Тео (или беше Лео) костейн - Морския Лъв
...
склонен съм да прибавя и чичото на Тирион  -Герион ли беше който е отплавал за Валирия

@ тиф, какво точно съм писал, хайде пак?
По въпроса за отмяната на първата брачна нощ съм писал "Застанал  зад кралица Алисан, когато Джеерис първоначално й се възпротивил и пожелал да се запази правото на Прима нокта. " - не съм писал, че идеята е на Барт, а че е подкрепил кралицата

по втория въпрос за питейната вода, ако видиш цитата ще ти стане ясно че идеята е негова, а Алисан го е подкрепила, т.е. нещата са обърнати

а да се разреши проблемът, Барт предложил питейни кладенци, някои вътре в същинския град, други – на север извън стените. Мрежа от гледжосани глинени тръби и тунел и щяла да пренася прясната вода в града, където тя щяла да се събира в четири огромни щерни и да е достъпна за простолюдието от обществени чешми на определени площади и кръстовища. СхематанаБарт била скъпа,несъмнено,и РегоДраз и кралДжеерис се стъписали от цената…докато кралица Алисан не поднесла на двамата по чаша речна вода".

Какво съм казал пак, което не е така?

Последна редакция: ср, 05 юни 2019, 11:44 от Лорд Сняг

# 577
  • Вестерос
Елиса е , не Елоса.

И за първата нощ и ред не съм написала...

# 578
Аз затова те питам,  за какво се отнасят думите ти
"Но идеята ми беше, че не е на Барт, както Джони писа."?

дотук имаш от мен, две неща -  че Барт е подкрепил  Алисан за отмяната на Прима Нокта и че тя го е подкрепила за  за питейната вода.

Ако се отнася за второто - виж си текста

Септон Барт привлякъл вниманието на краля към един още по-спешен проблем: питейната вода на Кралски чертог ставала само за коне и прасета,по мнението на мнозина"

"За да се разреши проблемът, Барт предложил питейни кладенци,.".. - негова е идеята, нейна е подкрепата.

за отмяната на Прима Нокта е обратното - нейна е идеята, негова е подкрепата. Работили са като екип.

# 579
  • Варна
Много по-интересна е връзката на Хайтауърите с Цитаделата, отколкото с Вярата.
Хайтауър са прословути с това  че умеят да избягват битките. Нямат нито един добър воин/предполагам че Джеролд Хайтауър-/Белият бик е изключението, което потвърждава правилото/.
Нямат нито една спечелена битка, играят с интриги,бракове, разполагат с най-широката шпипонска мрежа/майстерите/, на практика имат агент във всеки благороднически дом, използват отрова за враговете си и са супер богати.

# 580
Зависи. По времето на Мегор връзката на Хайтауърите с Вярата е била доста важна. Както се писа по-горе, възможно е да са забъркани в убийство на Върховен септон.

# 581
Джиндър, да объркал съм на едно място Вал и Вала, и пак ми изглежда налудничав текста
карам по ред:
1 ВАЛА обикновено пътува сама или с малка свита от последователи. Били добре посрещани, почитани и уважавани, където и да отидат. Били са наемани да предсказват какво би могло да се случи. Използвани са  за съветници дали е благоприятен моментът да се тръгне на война.
Изглежда и Вал и Дала по един или друг начин се доближават до ВАЛА

По тази логика всички съветници - ЕД Скръбния за Джон, Кибърн и Таена за Церсей, Мелисандра за Станис - са ВАЛА или тяхното съответствие. Това е несериозно. Кралете и лордовете са пълни със съветници, а Манс е военен предводител, съвсем нормално е жена му и балдъзата му да са му съветнички и без да са ВАЛА. Още повече че няма нищо по-нормално съпругата на Краля отвъд Вала да има своя свита.

2.Манс ги среща на връщане от ЗХ. Възможно е Дала да е била по работа ( грубо казано) , когато се срещат или може да е имала видение, което я е отвело до Манс. - може да е била по работа, може да не е била, може да е имала видение, може да е нямала - това са догадки. Знаем единствено, че Манс е срещнал Дала на връщане към Вала, всичко друго са спекулации.

3 Тя е тази, която предлага на Джон познание чрез магия  - и аз попаднах на това, но не помня такова нещо, освен ако с автора нямаме сериозно разминаване на това що е магия.

.4  Когатп Джон казва на Вал, че Вун Вун ще я пази, тя отговаря, че дори Дала не може да се мери с това, сякаш Дала е на такова положение, че едва ли нещо би могло да и се опре. А ние вече знаем, че като жена на Манс, тя няма никакви привилегии в повече.  - това не е истина. Показателно е, чо когато Джон правеше набора след диваците, и нейният брат Харма го последва веднага всички масово го последваха.Другите диваци й отдаваха почит.
Също така Дала имаше свита - дори само това е привилегия.  
Да, може да не е имала титул на кралица, но  предвид, че живееше сред Свободния народ всички признаваха негласно, че Дала е над тях, като жена на Манс, поне доколкото признаваха й че Манс е над тях.

5. Той е бил аутсайдер, бил е врана с недобра репутация, но е възможно благодарение на нея, той да е спечелил благоговението на Свободния народ. - отново спекулации - Тормунд ясно казва "Свободния народ вървят след силния". А Манс е силен, събрал е 20 000 души, победил е Тормунд и Магнаря. Абсурд е силата му да идва от една жена.

6 Всичко това хвърля светлина върху това как е възможно Вал да намери Тормунд съвсем сама. Джон я смята за смела, силна и способна... Но ако е жрица, то е възможно Вал да притежава някаква защита или имунитет от обикновените опасности за всяка жена,която пътува сама. Това обяснява нейната спокойна самоувереност, когато излиза сама. ........... и така нататък. Надолу се разказва в подробности и с примери защо авторът смята, че Вал има някакви способности.
 Досега говорехме за Дала. Дори за допуснем за миг, че тя има нянакви способности, не е задължително и сестра й да има.

Ох, ще се гръмна.
1. Като се казва, че Вал и Дала се доближават до описанието, че са Вала, защото пътуват сами и са съветнички, се набляга на момента преди срещата им с Манс. Разбира се, че след срещата му с него, и да не са нищо особено, пак ще са му съветнички. Няма такава логика, че всички съветници са еднакви. Съветниците са различни. Не говори глупости.
2. тук съм абсолютно съгласна.
3. тук казах, че и аз не знам, ще търсяс като имам възможност.
4. Нямаш абсолютно никакви доказателства защо Свободният народ е признавал, че Дала е с положение. Дали е заради Манс или Манс се е възползвал от нейното, не е ясно. Както авторът спекулира с тази тезата, ти спекулираш с обратното. И ако Далла е Вала, то тогава свитата си е нейна, а не дадена й заради това, че е жена на Манс.
5. Значи по сексистко изказване не можа да направиш. Как не те беше срам да го напишеш? Манс може да е силен физически, но благодарение на съветите на Вал и Далла да си е събрал армията и народът да го е последвал. Ние не знаем как е събрал армията си. Знаем че Свободният народ не почита враните, но е тръгнал след Манс. Не е ли малко съмнително защо? Защото е бил силен физически ли? Може да са тръгнали след него, заради обещания Рог на зимата. А Манс от къде знае за него?  Хм.... можем много да спекулираме. И ако обичаш следващия път внимавай със сексистките изказвания.
6. Аз от самото начало, когато споменах за тази теория написах, че смятам, че Вал е тази със способностите, поне за нея имаме повече доказателства, че е така. Ти си този, който извади извън контекст тези абзаци, които преведох. Довечера ще се опитам да попревеждам и нататък, за да ти стане по- ясно.

Да, теорията не е кой знае колко издържана (но пък е доста интересна), но доводите, с които ти я отхвърляш са още по- слабо издържани. "Абсурд било това, изсмукано от пръстите било онова", ама обясненията ти защо са нелепи.

# 582
Хайтауър са прословути с това  че умеят да избягват битките. Нямат нито един добър воин/предполагам че Джеролд Хайтауър-/Белият бик е изключението, което потвърждава правилото/.
Нямат нито една спечелена битка, играят с интриги,бракове, разполагат с най-широката шпипонска мрежа/майстерите/, на практика имат агент във всеки благороднически дом, използват отрова за враговете си и са супер богати.

Извинявам се за двойния пост, о да попитам по кое време Хайтауърите са супер богати?

# 583
  • Чужбина
...
Тия са като Желязната Банка по влияние.

Нищо чудно да имат пръст в случващото във Вестерос в Песента, но Мартин да ги пази още, но да ги разкрие по някое време като много важна движеща сила. Еле чрез майстерите - тайни, писма, кой откъде знае, какво знае, какви майстери се пращат в Домовете, каква им е задачата на майстерите и т.н.

Сегашният Хайтауер е Лейтон (Leyton Hightower). Беше при Ренли, преди да го убие сянката.

Джеролд Хайтауер беше при Кулата на Радостта - тогава бил Лорд-Командир на Кралската Гвардия.

Високата Кула сама по себе си май е голяма мистерия - как е построена, кой я е построил и т.н.

Последна редакция: ср, 05 юни 2019, 12:18 от Eleonora_27

# 584
  • Варна
Хайтауър са прословути с това  че умеят да избягват битките. Нямат нито един добър воин/предполагам че Джеролд Хайтауър-/Белият бик е изключението, което потвърждава правилото/.

Извинявам се за двойния пост, о да попитам по кое време Хайтауърите са супер богати?

О, винаги. Още от преди Първите хора са държали търговията по тези места.
Имало е моменти, когато за задлъжнявали с поколения /при строежа на стените/, но в крайна сметка винаги са изплували.

Според таткото на Сам:
Цитат
— Но какво прави лорд Хайтауър? — изломоти Сам. — Баща ми винаги казваше, че е богат колкото Ланистърите и може да поведе три пъти повече мечове от всеки знаменосец на Планински рай.

П.П. хаха горе съм писала шпиПонска

Общи условия

Активация на акаунт