GoT 39 ПОСЛЕДЕН СЕЗОН - Кралица на пепелища /19.05-26.05/

• 29 677
  • 1 082
  •   1
Отговори
# 525
Хората питат: защо Яра се смее заедно с останалите на предложението на Сам хората да избират крал, при положение, че на Железните острови правят това от векове:

# 526
Всичко ще си е по старо му. Джон и Денерис, които от нищо, направиха всичко за всички, единия го убиха-Денерис, Джон изгониха зад вала. Може да няма вал, ама да не им е пред очите. Каква демокрация само. Санса кралица, Тирион ръка. Същите стари муцуни, ще управляват същите земи по същия начин. Гораките чада като че да печелят, тяхното дърво ще управлява, каквото и да значи това. Чудно че Джон две негови любими уби, доста които му вярваха предаде от свободните, но в името на общото благо оправдано.

# 527
  • Отвъд алеята зад шкафа
За мен най-доброто от снощната серия бе сцената с влизането на Денерис в тронната зала, погледът на изненада като видя какво всъщност представлява така желаният железен трон, разговорът с Джон, смъртта й и страданието на дракона. Как я взе и отнесе...страхотен момент. Джон постъпи ужасно, но това беше изграждано няколко сезона. Нямаше как да има щастлив край за него.  Според мен Денерис се промени и й пролича лудостта в момента, в който получи първото предателство от Джон. Превратният момент беше, когато помоли Джон да запази тайната за произхода си. Тя му каза, че разбере ли се, край. Той обаче изпя всичко и това беше моментът, в който Денерис се промени - сцената в Драконов камък, когато седеше с болнав и налудничав вид, рошава и състарена, когато Тирион й призна за своето и на Варис предателство. Тя каза, че вече е била предадена от Джон. Оттам тя тръгна по наклонената плоскост. Ако Джон беше устискал, вероятно Кралски Чертог  нямаше да изгори.
Като цяло серията ми хареса, но протяжните погледи и сълзливи сбогувания ..бляк!

# 528
  • Вестерос
Току що се светнах нещо:
Нали Маестър Еймон на Вала беше Таргетиън, който е трябвало да седне на трона след като първият претендент умира (брат му). И е бил последният Таргериън във Вестерос, за когото са знаели.
Ами сега пак последният Таргетиън, за когото се е разбрало и е бил на ред за трона след като основният претендент умира, отива на Вала до края на живота си.
Интересен паралел се е получило. Не знам дали е било нарочно.

Обаче Джон е основният претендент, а не Дани, той е с по-силно право от нея.

Хай, забелязах веднага прическата, сякаш пак си е копелето на Вала...

Мондисо, съгласна съм от до с тебе...

Бледолилава, а де! Защото ДиД СА ЗАБРАВИЛИ, отново...

Най-добрият малък съвет..

# 529
  • Варна
Хората питат: защо Яра се смее заедно с останалите на предложението на Сам хората да избират крал, при положение, че на Железните острови правят това от векове:

Нали знаеш меме-то: We kind of forgot...

# 530
Изгледах финалния епизод. Работата стана дрън-дрън, та пляс, Много шум за нищо, Укротяване на опърничавата и каквото се сетите още. Откъдето тръгнаха, там стигнаха. Всичко по старому с нови муцуни и уж нови намерения.

Тоя съвет ми заприлича на сбирка на анонимните психоболни. Особено принца на Дорн, както се беше изтегнал, излегнал на стола и се хилеше като отдавна да е отървал козите и онова леке дето станал на възраст да яде кюфтета, а сучеше от майка си. Пфу.

Това ми беше най скучния епизод от всички досега. Почти заспах.

# 531
  • Бургас
Аз не заспах,защото бях бясна.
Най-човешки постъпи дракона.
Да им е честит и първия необразован финансов министър.Няма само ние да теглим,я! Laughing

# 532
  • Варна
Дрогон излезе най-умен.

# 533
Точно това си помислих и аз, че Дрогон излезе най умен.
Силен ми беше момента като изгори ЖТ. Сякаш само той разбра откъде идват бедите и кой е виновен за всичко.
И безсилието, че това е симптома, но болестта всъщност се корени в хората и болните им и унищожителни стремежи. Не Джон уби Денерис, не Трона беше истинската причина, той беше просто символа. Стремежа за власт, за надмощие всъщност погуби нея и всички, които се стремяха ненаситно към това. Един самоунищожителен копнеж, който погубва всички и всичко по пътя си.

# 534
А представяте ли си да се смее по съсем друга причина: "Видяхме ги при нас като ги избират хората, какъв го избраха".

Да не остана неразбрана като се изказвам против демокрацията. Трябва да уточня, че съм против пряката демокрация. Просто трябва да има някакви поне минимални критерии, които хората да покриват, за да вземат решение. Ели написа в предишната тема, че меритокрацията била утопия. Аз пък считам, че е естествен път на развитие на демокрацията в този ѝ вид - когато започнат да се случват прекалено много глупости благодарение на популизма. То и Хитлер са го издигнали масите, не е ли така?

Новата система, която приеха на края - изборна монархия - е по-добра за мен от наследствената, но и от демокрацията, която Сам предложи. И пак не е идеална, защото и сред лордовете, които ще избират, може да има дебили, а и както шеговито написах напред, могат и да бъдат корумпирани. Но все пак е стъпка напред.

# 535
  • Варна
Ами относно тоя Малък съвет, не мисля, че на Бран изобщо му трябва такъв, затова е назначил "по заслуги" някои там да си чешат езиците, да симулират работа и разни такива, един вид да се даде вид че всичко е по старому и тая държава се управлява все пак. На Бран съветите им не му трябват. Пък и те само съветват краля, а той прави каквото си е наумил. Та не мисля, че има значение кой е в съвета и какво точно решава тоя съвет. Относно кораби или бардаци - а къде забравиха и кръчмите?!? - хубаво е едното да върви с другото, че всички да са доволни, по-малко престъпност, по-ентусиазирано ще бачкат като знаят, че могат да разпуснат с вино и курви след работа... Пък и икономиката се подбутва Simple Smile

Edit. Бледолилава, те си избраха (в щатите) едно лудо русо психо със свръхего - дали не е паралел?

# 536
Получихме очаквания/изтеклия финал. Като цяло не беше лоша серията, но добре че беше Тирион, да я изнесе на гърба си. В монолозите си набързо ни обясни защо така се случиха нещата.
Джон е големият герой за мен - първо отърва живите от бродниците, после и от самозабравилата се Денерис. Там ми липсваше натрупване на действия или емоции, които да доведат Джон до вземането на съдбоносното решение.
Самият край не е разочароващ за мен - Старките добре се уредиха. Имаме си Крал отвъд Вала (който иска да го нарича и Лорд командир, за мен е оставено на зрителя сам да реши как да интерпретира похода на север), Кралица на Севера (как лесно се съгласиха всички Северът да обяви независимост), Крал на Шестте кралства, Голяма откривателка и пътешественичка .. Само Малкият съвет е пълна пародия, направо смях в залата.
Линията на драконите също беше оставена отворена, всеки да си го доизмисли според вътрешното си усещане за света.

# 537
# 538
  • Варна
За мен Тирион го изигра манипулатор тая серия. Така беше представено, че той нави Джон да я убие за да си спаси задника, защото вече беше ясно, че го чака огъня на дракона в съвсем близко бъдеще. Аз не останах с впечатление, че го нави да я убие заради бъдещите невинни, нищо че такива брътвежи чухме в тъмницата от устата му.

# 539
  • Варна
Анкета
Ще каже ли Джон в последния епизод:"Ти си моята кралица"?
Да - 77 (51%)
Не - 74 (49%)

50 на 50 бяха процентите вчера, то лесно се гласувакато си гледал епизода. Laughing
Нова анкета има.

За мен Тирион го изигра манипулатор тая серия. Така беше представено, че той нави Джон да я убие за да си спаси задника, защото вече беше ясно, че го чака огъня на дракона в съвсем близко бъдеще. Аз не останах с впечатление, че го нави да я убие заради бъдещите невинни, нищо че такива брътвежи чухме в тъмницата от устата му.
Точно така си беше.
Джон е такова безгръбначно. Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт