GoT 39 ПОСЛЕДЕН СЕЗОН - Кралица на пепелища /19.05-26.05/

• 29 684
  • 1 082
  •   1
Отговори
# 510
Жалко за сериала, ще ми липсва, но последния сезон ми беше като книга с липсващи страници - четеш, нещо се случва, после друго и накрая - финал. Ама защо се е случило така, как се е стигнало до там, т.е. по-съществената част липсва. Зрителите бяха поставена в ситуация  - умен съм бил, сетил съм се (или точно обратното Simple Smile )

Иначе, в някаква степен приемам такъв финал, но половин час замина в безсмислени сцени и погледи в индийски стил.

# 511
  • Отвъд алеята зад шкафа
Като цяло съм доволна, успях да се опазя от спойлери и имаше неочаквани моменти.Много погледи в стил "турски сериал" обаче....Това не е Мартин!

Вече може ли без скрит текст, че от телефона не намирам тази опция?

# 512
Да, може без скрит текст.
Мисля, че Джон е доволен в крайна сметка. Само ограничението да няма деца не ме кефи. Той може да си има, но ще са незаконни и непризнати. Според мен, това си е най-добрата опция за неговия финал.
Да не забравим, той опази хората, както му е клетвата, и както му каза Тирион.

# 513
  • Варна
Джон едва ли ще се хване да прави деца, ако те ще са копелета, а реално наказанието му е да "не взима жена". Нали се сещате как обясняваше на Сам защо не бил лягал с жена дотогава? Защото тя можела да забременее и детето ще е копеле, а той знае какво е и не би го причинил на друг.

Продължение няма да има очевидно, но и да има, той ще си остане сам. Много насериозно ги приема тия неща за дълга, честта и т.н. Супер нелогично ми е да ходи да чука дивачки. Пък и дотук видяхме как и двете му "връзки" бяха с нещастен край.

Аз пък не го видях много доволен и щастлив като заминаваше с диваците. Просто прие, че там е неговото място и тръгна. Истински доволен ми се видя само при срещата с Дух.

# 514
Дядото преди Бран в дървото какъв беше? Не беше ли и на хиляди години и каза на Бран, че той ще остане там завинаги? Бран трябва да е безсмъртен значи? Защо не е в дървото оплетен в клоните както беше дядото? Как Тирион е толкова наясно какво вижда Бран?

И на мен ми стана интересно това.
Как старата триока врана  беше залепена за дървото , а Бран се разхожда спокойно ,  спокойно ....няма логика.

# 515
Той и нощен страж трябваше да е, но уви, тръгна с диваците отвъд Вала. Ясно ни показаха, че щом едно правило е нарушено може и останалите да не бъдат спазени.
Това вече всеки със своето си въображение ще довърши. Ние и да гадаем смисъл никакъв. Всичко свърши.

# 516
Преводът на ХБО и преди ме е дразнил, но бяха дребни неща. Този път смятам, че беше чутовна глупост това, което сложиха в устата на Бран: "Иначе защо ще идвам чак дотук?"

Трябваше да е нещо от рода на: "А защо мислите съм извървял целия този път?". Всичко, което му се е случило, го е водило към тази съдба. И в предишните епизоди Бран говореше по този начин. На Джейми примерно.

Отговорът му бе констатация, в смисъл: "така ми е било писано, затова така се случи". Преводът, който не одобрявам, е двусмислен. В контекста може да бъде разгледан и като: "Разбира се, че съм съгласен да стана крал, затова дойдох от ЗХ до КЧ". Което предполага и видение на Бран за бъдещето - нещо, което допускаме през цялото време, изхождайки от видението му за сянката на дракон над КЧ.

Току що прочетох твърдение, че щом Бран е знаел, че ще стане крал, нали за това е дошъл в КЧ, то значи е знаел и за убийството на толкова много невинни, а си е замълчал и ги е пуснал всички по пързалката. Затова се издразних от превода този път, и реших да го отбележа.

# 517
Бриен не стана Лорд, а Сър. А в  Лорд Командир може да я я повиши само Кралят, а Крал тогава нямаше. Денерис бе мъртва.
И какви войници командва, че да има някакво влияние и да съди Тирион? А и ако е била Лорд Командир е длъжна да е в бяло.

Гледах едно видео "Детайли, които сте изпуснали" за епизода в YouTube - изкараха една сцена, в която според Джейми само Лорд Командирът може да пише в книгата на предните Лорд Командири. И според тях е Лорд Командир. А бялото не мисля, че е фактор. Нов крал - нови правила. Че и избран, а не наследник. Всичко може да се измисли. Wink

Пускам линк, но е на английски. 5та минута: https://www.youtube.com/watch?v=Gnjyu2wHt08

# 518
Джон като тръгна с диваците си помислих, че ще му светнат очите в синьо всеки момент. Което всъщност си е логично. Но не би. Колкото и да твърдят, че филмът не е с отворен край си е баш така. И Денерис могат да я съживят и пророчесрвото за Лорд командир 1000 може да се сбъдне и Бран може да отиде да се насади в дървото, както му се полагаше.... Но по добре да не заснемат нито една сцена повече .

Беше ми приятно мили хора. До следващия сериал за Вестерос.

# 519
Според мен ще направят филм.

# 520

Аз пък не го видях много доволен и щастлив като заминаваше с диваците. Просто прие, че там е неговото място и тръгна. Истински доволен ми се видя само при срещата с Дух.

Не изглеждаше доволен, очаквах като види Тормунд да му хвърли една усмивка, ама уви. Според мен идеята на ДиД е била Джон да страда за убийството на Дани, ама нещо не го пресъздадоха като хората. Не останах с впечатлението че Джон е влюбен в Дани, а май такъв е бил замисъла.
Тъпо е че се върна там където беше в първи сезон.

ПП: Дано някога видим завършени и книжните варианти и дано чичо не изневери на стила си и ги завърши подобаващо.

# 521
Току що се светнах нещо:
Нали Маестър Еймон на Вала беше Таргетиън, който е трябвало да седне на трона след като първият претендент умира (брат му). И е бил последният Таргериън във Вестерос, за когото са знаели.
Ами сега пак последният Таргетиън, за когото се е разбрало и е бил на ред за трона след като основният претендент умира, отива на Вала до края на живота си.
Интересен паралел се е получило. Не знам дали е било нарочно.

Последна редакция: вт, 21 май 2019, 09:18 от Emerald_eyes

# 522
За мен е абсолютно нарочно!

# 523
Тотална излагация на D&D, които са от ден първи със сериала и казаха, че образите са градени постепенно и са знаели какво ще се случи на края.
Как така 7 сезона градяха образа на Денерис като миролюбива, справедлива и загрижена за всеки човек не само във Вестерос, която дори затвори 2 от драконите си в подземията на пирамидата само заради 1 изгоряло дете и избяга съсипана и покрусена с 3-я и изведнъж я изкараха луда и почна да изпепелява мирни жители, вкл. жени и деца?! Нещо повече - преди това отказа да атакува Кралски чертог с драконите, дотраките и неопетнените, за да не загинат невинни хора. И какво - точно това направи на края.
Поне веднъж преди това да бяха  загатнали дори в един кратък момент, че има и тъмна страна в себе си, да бе взела поне едно грешно и несправедливо решение, за да можем да очакваме да отключи ярост, а не милост към невинните?
Героят на Джон го съсипаха в този сезон. Изкараха го малоумен - ако не е Тирион да му каже какво да прави, той не знае какво друго, освен да повтаря на Дани "Ти си моята кралица". Уби я по възможно най-тъпия начин. Дори в индийски или турски сериал щяха да вкарат повече драматизъм в ключовия момент между двата основни образа в сериала.
Но както и да е - Джон убива Дани без свидетели, драконът отлита с нея и той остава сам в тронната зала. Как решиха, че той я е убил, а тя не е просто отлетяла с Дрогон?
Но да приемем, че Джон е глупав и се е предал. Сив червей, който бе отключил цялата ярост и злоба в себе си, не му прерязва гълото след като разбира какво е направил с неговата освободителка, майка и кралица, която дори го провъзгласи за главен командващ на войските й и като такъв трябва да я защитава до последно. И то при положение, че избиваше цяла серия невинни и дори предали се в плен войници?!
Но и това да приемем - милостив е и оставя на съветът да реши съдбата му.
На тоя съвет викат пленника Тирион, дават му думата и дори по негово предложение избират Бран за крал. ОК.
Защо не извикаха и Джон на съвета, да чуят неговата дума? Тирион представляваше рода Ланистър. Единственият жив Таргериен бе именно Джон/Егон. Защо Бран, Аря, Санса, Самюел или Тирион не огласиха пред всички, че Джон Сноу е всъщност Егон Таргериен? Защо Тирион не се застъпи за Джон? Защо най-добрият му приятел Самюел не го направи, а в същия момент предлага да има демокрация при избора?
Дори на осъдените на смърт съобщават присъдата пред тях и имат право на последна дума. Джон научи какво го очаква в тъмницата от Тирион?!
Изборът на крал - как пък всички бяха единодушни и застанаха зад Бран? Как той се нави без бой, при положение, че отказа да е крал на Севера, защото е Триока врана и т.н. Тъпо! Поне да бе казал тогава "Отредена ми е друга съдба!", та малко да се върже, че се отказва от Севера, за да крал на всички.
Как така първото му действие като крал бе да даде свобода на Севера и как никой не се възпротиви и не поиска също автономия? За едни демократични избори подскочиха като ужилени всички, но за това да бъдат ли свободни кралства - не?! Поне Принцът на Дорн като най-волна птичка от най-волното кралство да бе поискал. Демек всички искаха да се освободят от тираничната Церсей, но не могат да се управляват сами и умират да имат нов крал и да са му васали?!
Новият крал защо не помилва Джон? Санса като кралица на Севера защо не го освободи, след като Вала е в пределите на вече свободното й кралство?  Поне гарван да му бе пратила или вестоносец с предложение, пък той да откаже. Или когато се сбогуваха да му бе предложила. Аря, която го обичаше най-много, защо не му предложи да отплава заедно с нея на Изток? 5 минути гледаме как Тирион реди столове, все едно гледаме Дензъл Уошингтон в Закрилникът, а не измислиха нещо по-качествено да запълват времето?! Изкараха, че никой вече не се интересува от Джон (дори собственото му семейство) и за това той отиде отвъд Вала със свободния народ. За пореден път го изкараха глупак, някакъв робот, който не мисли, а действа само по команди или идеи на други.
Дотраките - първо бяха първата ударна вълна срещу армията на Краля на нощта и бяха избити до последния изгаснал огнен меч, после в предната серия пак се появиха от някъде и вилняха в кралски чертог и сега  в тази, след убийството на тяхната Халееси просто изчезнаха, без да търсят мъст и възмездие?!
Неопетнените и те просто си биха камшика към Наат, все едно останаха доволни, че Джон няма да бъде екзекутиран?!
Само НЕ ФЕН на GOT може да е доволен от този епилог. Остава да се надяваме Мартин да напише истинският такъв!

Последна редакция: вт, 21 май 2019, 09:46 от Mondiso

# 524
  • Варна
А забелязахте ли, че Джон като го убиха след това вече започна да ходи с вързана коса? Дотогава все рошав. Сега, след убийството на Денерис, отново рошав, няма и помен от пригладената прическа. Някаква символика имаше в това.

Общи условия

Активация на акаунт