Чернобил НВО

• 32 554
  • 736
  •   1
Отговори
# 90
  • Другата България
Аз бих предпочела книга пред филм.
Коя е книгата?
"Чернобилска молитва".

# 91
  • София
Тета, тази е книгата, тук има откъс от нея – https://clubz.bg/60230-kogato_dyshterq_mi_se_rodi_ne_beshe_bebe

В МБ вече я няма, обаче, не знам къде може да се намери.

# 92
  • София
Тета, тази е книгата, тук има откъс от нея – https://clubz.bg/60230-kogato_dyshterq_mi_se_rodi_ne_beshe_bebe

В МБ вече я няма, обаче, не знам къде може да се намери.

Store. Bg я даваше налична

Редактирам се, след 3.06 ще е налична https://www.book.store.bg/p213593/chernobilska-molitva-svetlana-aleksievich.html

Последна редакция: сб, 25 май 2019, 08:12 от Мацето

# 93
  • Ланкър, планините Овнерог
Тази вечер изгледах една след друга първите две серии. Не мога да го гледам като филм просто. Бях 7-8г дете тогава. Помня, че майка ми ми даваше да пия йод, но не разбирах защо. Имам спомен, че хората ходеха с чадъри без да вали, а аз се чудех. Имам блед спомен, че марулите бяха табу.
Гадните, мръсни политици, сакън да не признаят проблема. Ще измре всичко живо, но те да са най-великите. И тримата доброволци, заради които въобще ни има? Чак през 2018-та са им дали ордени, на единия посмъртно. Та, те са слезнали долу с ясната мисъл, че ще умрат.
Ей, побеснях.

# 94
  • Другата България
Маце, благодаря за инфото за книгата.

И тримата доброволци, заради които въобще ни има? Чак през 2018-та са им дали ордени, на единия посмъртно. Та, те са слезнали долу с ясната мисъл, че ще умрат.
Ей, побеснях.
Изгледай и трета серия.
Там ще видиш същото, само че от миньорите, прокопали тунел под разтопения реактор.
Със същата участ. Sad

# 95
Вчера разпитвах майка ми, затова какво са знаели по онова време. Брат ми е бил на близо 2 г, а аз бебе на няколко месеца. Баща ми е вече бивш военен, но по онова време е бил действащ и сме живеели в т.нар. гарадок в близост до летището, където е работел той. Та, майка ми каза, че веднага им спрели млякото и салатите. Разбира се, никой не е обяснил за опасността, за това да не излизаме навън... Аз съм с проблем с ЩЖ след раждането на голямата ми дъщеря. Не знам дали е следствие от Чернобил или от самото раждане, а може би е комбинация от двете.

Филмът е много тежък...Заседна ми буца в гърлото. Аз също се опитвам да го гледам просто като "филм", но е невъзможно - това са истински хора, истински съдби Sad

# 96
  • Ланкър, планините Овнерог
Още ме държи. Това не е филм, а документален разказ на историята. Колко малко е трябвало, за да няма Европа.

# 97
  • Другата България
Ето още една история от книгата
http://freepoetrysociety.com/articles/Chermobilska-molitva

# 98
Трябва да прочета тази книга, знам, че ще е тежко, но някак искам да се помнят историите им, не бива да остават забравени 🙁

# 99
  • София

Отново потресаваща история Cry, не знам дали бих могла да изчетя книгата. На времето четох Camp 14, за лагерите в Северна Корея, по истинска история, с дни бях обсебена от тази история, а там само ставаше въпрос за един човек...

# 100
И аз не знам дали ще успея да я прочета.И двата откъса ме разтърсиха.Много,много тъжно...

# 101
Сериалът е в момента с рейтинг 9.5, най-висок рейтинг във всички възможни класации... Ама теб не те грабва Joy
Не е задължително. Хората в случая гласуват от носталгичност и емоции, говорим за най-опасната авария в историята на човечеството, случила се по тяхното време. Интересен е сериала, пресъздава тревожна атмосфера, но чак пък най-добрия за всички времена... Холивудският привкус и режисурата ме карат да правя асоциации с други филми и сериали, та въобще не е нещо, което да съм гледал за първи път.

# 102
Копирам от литературния клуб редактиран поста на Бор_яна с линкове към книгата. Предупреждавам, че не е цялата. Само това в момента е излязло в ел. формат, до колкото знам, първите 140 стр.
А който се справя с руския от от тук може да я изтегли в различни формати.

# 103
Страхотно направен сериал! Според мен показва достоверно трагедията.
Някой има ли инфо за гама фона, когато облакът достига България? Колко над нормата е  било?

# 104
Навсякъде съм срещала увеличение от "няколко хиляди пъти", но до сега не съм прочела никъде точни данни.

Общи условия

Активация на акаунт