Чернобил НВО

• 32 616
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
  • Ланкър, планините Овнерог
Аз гледах някакъв друг филм на Дискавъри. Странно ми е да не знаят по принцип какво бълва размазаният реактор и да чакат отвън някой да им каже.

# 121
  • София
Аз гледах някакъв друг филм на Дискавъри. Странно ми е да не знаят по принцип какво бълва размазаният реактор и да чакат отвън някой да им каже.

Да не би да си гледала този за 1я час от катастрофата?

Абе не са знаели друг път... Опитвали са се да го скрият, ама и американците бързо са им направили сателитни снимки.

# 122
  • София
Аз пък съм сигурна, че основната причина е точно тази - откровена тъпота, невежество и дебели комунистически кратуни. Което си е още по-трагично...
Не че не са знаели, не са знаели какви точно са мащабите на аварията и че няма как да я скрият. Не са знаели, че е толкова тежка ситуацията и как така Великият Съветски съюз няма да се справи.

За нашите тиквеници пък гаранция не са знаели. Кой да им каже? На руснаците малко ли им е било в този момент на главата, та с нас ще се занимават да ни информират?
И като една от най-изолираните соц държави, вероятно и с най-калпавото разузнаване, сме си останали в неведение....

# 123
  • Майна Сити
Аз гледах някакъв друг филм на Дискавъри.

Да не си гледала този?
https://www.youtube.com/watch?v=VLJYUMBNxY4

Иначе който и филм да гледам, все си мисля че тази гад Дятлов е виновен за всичко, хем не е разбирал, хем се е правил на професор... И по ирония на съдбата е оцелял  #Cussing out

# 124
Аз гледах някакъв друг филм на Дискавъри.

Да не си гледала този?
https://www.youtube.com/watch?v=VLJYUMBNxY4

Иначе който и филм да гледам, все си мисля че тази гад Дятлов е виновен за всичко, хем не е разбирал, хем се е правил на професор... И по ирония на съдбата е оцелял  #Cussing out
Да, същия гледах. Всички по веригата са виновни, като се започне с "преизпълняването на плана" и пестенето от качествен материал и работа при строежа и взимането на решения от хора, които хал хабер си нямат от ядрена физика.

# 125
Филма е страхотен! Толкова реалистичен и въздействащ...връщам се да чета откъсите от "Чернобилска молитва"

# 126
Бях на 10-11 години. Не са ми давали йод, играехме навън и хапвахме джанки от джанката пред блока. Мода беше и да си оцветяваме дъвките в зелено с трева.
Не съм започнала сериала още, в дилема съм да го гледам ли въобще. Намирам се в сериозна лична здравословна драма и не съм убедена, че няма да набедя за нея аварията.

# 127
Филмът е много силен. Особено като знаеш, че е истина!

# 128
И аз съм силно впечатлена от сериала, гледах и документалния филм.
Възхитена съм от смелостта на хората, себеотрицанието им, новото за мен беше героизмът на тримата доброволци и на миньорите.
Плашещо е , че при толкова много АЕЦ историята може да се повтори.
Явно е до физика и имунитет- учуди ме оцеляването на някои от хората, които са били в близост до реактора.
Нормално е бумът на онкозаболяванията днес да го свързваме с аварията, но като прибавим и GSM, микровълнови, лоша храна, некачествени стоки с вредни бои, съставки , стресът от напрегнатия живот и ми се струва, че е малко преувеличено само Чернобил да има вина.
Навремето са крили от хората, нима днес знаем всичко за бума на грипа, СПИН, неизбиваемите въшки, самолетите , които пръскат?
Става ми страшно, като се замисля ...

Последна редакция: пн, 27 май 2019, 16:56 от Maya Petrova 601620

# 129
Maya Petrova 601620 За жалост много сте права, няма какво деуго да добавя..
Все още се колебая дали да гледам сериала, след като изчетох откъсите, които сте публикували. Направо сърцето ми се късаше и за първи път ми се случи да се разплача от сърце от разказ. Щом разказите са толкова тъжни, толкова истински, си представям и сериала колко силен ще е.

# 130
Мен ме учуди, че Дятлов е оцелял /в документалния филм видях/. Явно централата е била далече от взрива и макар силната радиация, не умира.

Прочетох и че тримата, които се гмуркат с акваланги също оцеляват:

"На 1 май 1986 г. Алексей Ананенко, Валерий Беспалов и Борис Баранов влизат само с акваланги, без защитно облекло на смъртоносна мисия в басейна под реактора, за да отворят ръчно крановете. Като по чудо, и тримата оцеляват като двама от тях /Ананенко и Беспалов/ през 2018 г. получават орден „За мужество“ ІІІ степен от украинския президент Петро Порошенко. Баранов получава наградата посмъртно (умира през 2005 г.)." /източник Уикипедия/

# 131
Мен ме учуди, че Дятлов е оцелял /в документалния филм видях/. Явно централата е била далече от взрива и макар силната радиация, не умира.

Прочетох и че тримата, които се гмуркат с акваланги също оцеляват:

"На 1 май 1986 г. Алексей Ананенко, Валерий Беспалов и Борис Баранов влизат само с акваланги, без защитно облекло на смъртоносна мисия в басейна под реактора, за да отворят ръчно крановете. Като по чудо, и тримата оцеляват като двама от тях /Ананенко и Беспалов/ през 2018 г. получават орден „За мужество“ ІІІ степен от украинския президент Петро Порошенко. Баранов получава наградата посмъртно (умира през 2005 г.)." /източник Уикипедия/

Да, това е супер странно, особено за Дятлов, това е втори случай при който получава огромна доза радиация и оцелява. Изглежда човешкият организъм крие неподозирани възможности за оцеляване.
На мен ми е интересна съдбата на миньорите....дали има оцелели сред тях?

# 132
  • София
Дятлов изобщо не се изложи на радиация, те другите момчета слизаха да виждат че ядрото гори. Той верно че започна да повръща в бункера, но не беше изобщо толкова много изложен на радиация.

И от миньорите има оцелели, даже шефа им беше жив в документалния на Дискавъри. Казва че годишно по 2 месеца лежи в болница. Те реално под земята не са били толкова изложени на радиация.

Спойлер, не са работили голи, а без тениски Joy

# 133
  • На морето!
Спойлер, не са работили голи, а без тениски Joy
Е, те и навярно не са били толкова дръзки в действителност, но всеки сериал изисква своите преувеличения.

# 134
За Дятлов четох, че е умрял на 90+г от сърдечен удар. Доста радиация е отнесъл и той, но не го е уморила тя. Преди Чернобил е имал авария и в друг АЕЦ, следствие на което детето му умира от левкемия.
За тримата доброволци в Уикипедия пише, че са оживели, но в много други сайтове, че не са. Не знам кое е вярното.

Общи условия

Активация на акаунт