Чернобил НВО

• 32 613
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
За Дятлов четох, че е умрял на 90+г от сърдечен удар. Доста радиация е отнесъл и той, но не го е уморила тя. Преди Чернобил е имал авария и в друг АЕЦ, следствие на което детето му умира от левкемия.
За тримата доброволци в Уикипедия пише, че са оживели, но в много други сайтове, че не са. Не знам кое е вярното.

Сега се разрових. И аз не знам къде е истината...?!?

https://news.pn/ru/public/181132

https://www.ukrinform.ru/rubric-society/2449795-prezident-vrucil-nagrady-geroamlikvidatoram-i-rabotnikam-caes.html

# 136
Снощи изгледах трите серии, цял ден мисля за Чернобил. Винаги съм знаела, че е имало огромно информационно затъмнение, но не съм осъзнавала на колко хора е струвало живота.
'86г съм била 1 ви клас, помня много бегло, най- вече коментарите в къщи колко много марули сме изяли и задължителната манифестация за 1 ви май.
По- ярко помня земетресението в Стражица 1986, живота на много семейства по фургони ..изобщо нямам носталгия по соца..

# 137
Добре, че не помниш като мен земетресението във Вранча през 77 г. Доста след 90 г. научих, че в Свищов е имало и жертви, много.

# 138
  • Ланкър, планините Овнерог
Снощи изгледах трите серии, цял ден мисля за Чернобил. Винаги съм знаела, че е имало огромно информационно затъмнение, но не съм осъзнавала на колко хора е струвало живота.
.....
По същия начин се чуваствам и аз. Може би, защото явно сме набори и сме били деца, когато се е случвало. Чули сме нещо, но не сме осъзнавали колко е страшно. Помним нещо, но нещо далечно. И сега го гледаш, като разбираш какво точно се е случило, как животът на толкова много хора е зависел от двама-трима, как "големите клечки" са решавали съдбата на милиони. Да, сигурно има преувеличаване и доукрасяване във филма, но основното си е било така.

# 139
  • Другата България
Да, сигурно има преувеличаване и доукрасяване във филма, но основното си е било така.
За съжаление аз не мисля, че има преувеличаване и доукрасяване.
Започнах и книгата...на части я чета.  Sad

# 140
Здравейте!
Благодаря за темата и за всички линкове, които сте публикували! Ще прочета книгата, ще видя и филмите, които препоръчвате. Гледах трите серии миналата седмица, попаднах случайно на линк с руско озвучаване. Нямах намерение да гледам, пуснах от любопитство и три часа минаха като миг. Каквото и да съм знаела досега за трагедията Чернобил, не може да се сравни с видяното в сериала. Съгласна съм с тези от вас, които са писали за невежеството - не може да построиш АЕЦ и да не знаеш какво ще се случи, ако направиш едно, друго, трето, пето. А те наистина не са знаели - докато не видяха парчетата графит. Графитен дъжд валеше върху хората на моста, а пожарникарите "гасяха" обикновен пожар с вода... 20.век - в училище се учеше за радиацията... не е ли задължително първо за нея да помислят. В болниците с голи ръце - пипаха дрехи, тела, евакуираха хората от Припят с куфари и заразени дрехи...
А това е времето, когато в СССР започна перестройката и тръбяха за гласност. Гласност, но ЦК на комунистическата им партия да не научи истината за аварията, да я скрият от света, сякаш радиацията може да се скрие. Три години и половина след Чернобил беше разрушена Берлинската стена, след нея рухна и чудовищното образувание, наречено СССР. Светът имаше късмет с Горбачов, защото преди него начело на СССР бяха някакви подобни на Дятлов и на дъртия комунист с бастуна в противоатомното скривалище. Казвам късмет, защото вероятността от трета световна война никак не е била за пренебрегване.

# 141
Много добър сериал. Най-много ми харесва, че толкова богато и добре са включили всички научни факти и биват обяснени, така че лесно да бъдат разбрани. Чела съм за аварията, но имаше моменти, в които се изгубвах в терминологията. Прекалената голяма увереност в това, че са непогрешими  и нежеланието да приемат, че нещо подобно може да се случи е било ужасна комбинация и пагубна, и накрая отново обикновените хора са спасили деня или в случая цяла Европа.

# 142
# 143

Благодаря, интересно четиво.

Академик Легасов всъщност се е самоубил на 2та годишнина от аварията 26.04.1988

# 144
  • Другата България
Ето https://www.webcafe.bg/webcafe/obshtestvo/id_4466702_Moy_dalg_e_ … LFaDEfxzeppMwhfGEедна интересна статия за него, за Легасов.
Същевременно тъжна, разкриваща отново безотговорността на тогавашното партийно ръководство и огромното неглижиране на реално мащабната опасност.

# 145
  • София

Благодаря, интересно четиво.

Академик Легасов всъщност се е самоубил на 2та годишнина от аварията 26.04.1988

Да, това е исторически факт. То така всъщност започна и филмът - със самоубийството на Легасов.

# 146
  • оттам, откъдето започва България

У дома не ми се отваря този линк. Може ли още веднъж да го качиш?
На работа го отворих, но сега не става.

# 147
За тези, които се интересуват в замунда е качена "Чернобилска молитва"!

Аз останах впечатлена от трейлъра, но предпочитам да излязат всичките 5 серии и тогава ще си направя маратон.

# 148
# 149
  • Mediterraneo
Аз преди малко свалих книгата от група във ФБ в епюб формат. Не съм я качила на четеца още, твърдят, че файлът е цялата книга. Дано!

Общи условия

Активация на акаунт