Чернобил НВО

• 32 509
  • 736
  •   1
Отговори
# 480
Не знаех, че и Карбовски е правил предаване за Чернобил. Във втората част говори съветник на Т. Живков и майка на дете родено през август 1986, което умира на 9 години от Сарком на Юинг. В първата говорят ликвидатори на аварията, пилоти на вертолети, военни и др.

Вече цял месец се облъчвам с информация за тази трагедия, но май ще взема да спра, че ..

# 481
Aха, разбирам.
Може би е просто опит да натъртят на факта, (все пак игрален филм е), че целият останал свят узнава и натиска СССР да даде информация, а онези не дават.
Скрит текст:
Швеция запитва СССР за вероятен инцидент, СССТ отрича и чак след "заплахата", че Швеция ще отнесе въпроса до международната комисия за атомна енергия, си признават, че има инцидент.  
Както имаше и възражение (от уредничката на музея, май), че е абсурдно толкова народ да са били с децата си на крак и да се разхождат и играят в два часа през нощта в малко забутано градче, а друг руски журналист пък каза, че според него това е като метафора за хората, изкарани в Киев на демонстрации за първи май.

# 482
  • Бургас
Сигурна ли си за датата на евакуация
Къде можем да проверим?
Ето, зачетох едно интервю тук http://pripyat.com/people-and-fates/etalonnyi-sovetskii-gorod-vo … ipyatchanina.html
Ми седяли са си цяла нощ и са видели как гори реактора...после обаче- на училище...

Евакуирани са 36 часа след инцидента, в 14:00 на 27.04 . Нормално е да са отишли един път на училище. Но Швеция засичат радиация чак на 28ми. Във филма е направено така, че Швеция засича нива преди евакуацията, която и във филма е обявана на 27.04 в 14:30. Просто са побутнали Швецията, американските сателити и вече предпазените германските деца по - напред, за да видим как другите държави вече са взели мерки едва ли не.
Такава неточност бих нарекла дори политически ход пробутан във филм.

# 483
Редактирах си мнението
Права си, на 27 ги евакуират, следобяд. Все пак е предложена евакуация на 26 и е отхвърлена...за мен филма е достатъчно достоверен в тази част като за художествен филм...

# 484
Мисля, че с това изместване са искали да подсетят за съдбата и на останалите хора - като изключим тези в Припят, какво е направено за останалите ОКОЛО Припят (кога е наредено изгонването на околните села?),  останалата част от Украйна, Беларус, Швеция и т.н. Даже не бях се интересувала, а покрай този сериал разбрах, че Беларус е поела основния удар - 60%.  А между другото, в Западна Европа, най-много се е насмукала точно Бавария, може би затова е вметката за германските деца.
Хората започват да се досещат, има слухове, недомлъвки, а отсреща - пълно мълчание. И съответно дори минималните възможни мерки - отмяна на разходки, манифестации, изхвърляне на заразена храна, миене на техника, евентуално йод някакъв, просто не са взети....   Sad

Все пак, това е само филм. Както се казва "доверявай се, ама проверявай" 

# 485
  • София
В книгата пише, че селата около Припят са евакуирани седмица по-късно. Направо не може да се чете, такъв ужас. 

# 486
Да, в Германия най-много е пострадала Бавария, но знам, че за цяла ФРГ са били предупредени да не излизат децата навън - ние живеем в западната част на границата с Люксембург. Мъжът ми помни, защото е бил на 26 г и предната година се е родила братовчедка му. Леля му си е стояла в къщи седмици наред с детето.

# 487
  • Другата България
Мисля, че с това изместване са искали да подсетят за съдбата и на останалите хора - като изключим тези в Припят, какво е направено за останалите ОКОЛО Припят (кога е наредено изгонването на околните села?),  останалата част от Украйна, Беларус, Швеция и т.н. Даже не бях се интересувала, а покрай този сериал разбрах, че Беларус е поела основния удар - 60%.  А между другото, в Западна Европа, най-много се е насмукала точно Бавария, може би затова е вметката за германските деца.
Хората започват да се досещат, има слухове, недомлъвки, а отсреща - пълно мълчание. И съответно дори минималните възможни мерки - отмяна на разходки, манифестации, изхвърляне на заразена храна, миене на техника, евентуално йод някакъв, просто не са взети....   Sad

Все пак, това е само филм. Както се казва "доверявай се, ама проверявай" 

И аз щях да напиша нещо такова, изпревари ме. Peace

# 488
Чак снощи успях и аз да изгледам финалния епизод. Още докато вървяха документалните кадри накрая започна буквално да ми се гади, а след това не можах да заспя до сутринта. Безсилието, което те обзема, е толкова голямо.. Наистина най-точната дума, която описва събитията от онзи ден, е трагедия. Огромна трагедия и толкова почернени животи след нея, по-голямата част от които няма никога да фигурират където и да било като следствие от аварията в Чернобил. Ужасно жалко и ужасно тъжно.

# 489
След като преглътнах първоначалния смразяващ ужас, който ме изпълни след първи епизод, успях да се взема в ръце и да изгледам спокойно, доколкото това въобще е възможно, останалите епизоди. Спирах на няколко пъти на моменти, които ме хващаха за гърлото, за да продължа да гледам с широко отворени очи и душа за героизма на всички, продължили да работят там сред невидимия убиец и да спасят всички нас.
Това не бива да се забравя! Трябва да се учи по физика в училище. Както и за Фукушима.

Но трябва да мислим и за другата черна страна на атомната енергия - складовете за радиоактивни отпадъци. Къде са, колко са, докога ще могат да поемат, дали са планирани нови.
Знам, че има временни и крайни такива, няколко в Европа. Покрай нас редовно минават влакови композиции към единия склад в Германия. Изключително подтискаща картина е само да го гледаш, докато преминава.

# 490
Е, преди да обявим руснаците за най-тъпите и безотговорни към и в областта на ядрената физика, може да попрочетем и за ядрените опити на американците в пустинята Невада. Не са ги крили, няма човешка грешка, а съвсем умишлено са карали туристите от Лас Вегас да гледат атракцията, веднъж на две седмици, или нещо подобно, години наред... Войничетата пък съвсем целесъобразно са ги стоварвали в непосредствена близост, за да тестват как е без защитни средства.

Та конкуренцията е сериозна.

А ти чела ли си? Защото аз съм чел за ядрените тестове в Невада и мога да направя сравнение между тях и Чернобил.
Първо сравняваш атомни взривове с взривен реактор. При атомните бомби урана и плутония в ядрото са в порядъка на килограми, а в реакторите става дума за стотици тонове уран. Освен това реакцията е различна и количествата радиоактивни изотопи образуващи се при ядрен взрив са по-малко отколкото биха се образували при същото количество уран, но в ядрен реактор. Лас Вегас е рекламирал като една от атракциите си, че могат да се наблюдават взривовете и те наистина са се виждали, но това е от 100 км разстояние. А иначе туризъм на самото място където са се извършвали изпитанията има, но 2 пъти годишно доколкото съм чел. Войниците, които са участвали във въпросните ядрени учения изобщо не са били подлагани на такива радиационни нива като тези в Чернобил, било е през 50-те години, когато все още не са знаели какви са дългосрочните последици и всички участници в онези учения са били компенсирани от държавата в началото на 90-те с по 75000$. Ликвидаторите какво са получили?

# 491
Искам само да добавя тази статия, с която съм много съгласна.

# 492
Прекрасна статия! bouquet И аз съм много съгласна.

# 493
  • София
Компютърно генериран модел на разпространението на радиоактивния облак. Във видеото към 3-та минута.

https://www.irsn.fr/EN/publications/thematic-safety/chernobyl/Pa … rnobyl-Plume.aspx

# 494
   Започнах днес да го гледам. Много добър минифилм са направили. Много отдавна не съм гледала такъв филм с реални факти, които не са изопачени.

Останах втрещена в какво затъмнение целият свят е бил. Украинците са мълчали. Всички, които командват по това време - доколкото разбрах Директорът на АЕЦ, главният инженер и други отричаха, че ядрото е избухнало. Колко много време изгубиха. Отхвърляха данните за високата радиация, които показваха уредите за изчисляване на радиацията. Твърде късно евакуираха хората в Припят. Сигурна съм, че всички тези хора са умрели в рамките от 1 до 5 години.

В днешни дни радиацията още действа. Не се чудя вече защо толкова хора се разболяха, разболяват се и умират от рак по целия свят.

Последна редакция: чт, 06 юни 2019, 19:13 от Jennifer_w

Общи условия

Активация на акаунт