НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 129

• 43 929
  • 752
  •   1
Отговори
# 495
  • София

Никога не съм била в кетоза (смятам това състояние за изключително вредно и нездравословно ако трае дълго време).

Защо ? Ще ми е интересно да прочета мнението ви

Защото границата м/у кетоза и кетоацидоза е мнооого тънка.
Всички кетони са отровни.
Най- простият кетон е ацетонът (всички знаем, че  е отровен) и колкото по- напред в хомоложния ред се намират, толкова по- отровни стават.

Ако има здравословен проблем, който изисква състояние на кетоза, е друга работа и се извършва под лекарско наблюдение.
Смятам, че здрави хора не биват да се подлагат на толкова драстична въглехидратна рестрикция (под 50 г), за да свалят бързо n- килограма.

Кетоацидозата е обратимо състояние, но трябва да бъде хванато навреме.

Скрит текст:
Това го копнах от bgmedik.com

Кетоацидозата, ако не се овладее навреме, води до:

Хипогликемия (много ниска кръвна захар)
Обезводняване
Нисък калий в кръвта (нарича се хипокалемия и пречи на мускулите, нервите и сърцето да работят добре)
Мозъчен оток
Кома и смърт.

Моля, да не оплювате мнението ми!
Попитахте- отговорих....

Последна редакция: чт, 04 юли 2019, 12:49 от AnyHr

# 496
# 497
  • пак там
Бърз въпрос: от гл. т. на диетата кое е по-добре - кленов сироп/мед, банан или подсладител? Като изключим, разбира се, мантрата на ендокринолозите, че подсладителят е по-добър от захарта?

# 498
Мед или банан бих предпочела аз,всякакви подсладители избягвам.Прекалявам последно време с плодовете, но много ги обичам.Като селско чедо с овощна градина,по цели дни карах лятото на плодове,нямам насищане.Килограмите спряха да падат,но пък почти всичко лятно от преди бременността ми става,мерките вървят надолу.

# 499
Бърз въпрос: от гл. т. на диетата кое е по-добре - кленов сироп/мед, банан или подсладител? Като изключим, разбира се, мантрата на ендокринолозите, че подсладителят е по-добър от захарта?

Нито едно от изброените.

# 500
стевия

# 501
С няколко фурми можете да подсладите.
Макар че лично мен всичко “сладко” ме разяжда за още сладко.
Десерта ми е 20 гр 90% Линд разтопен с 50-60 гр заквасена сметана на мус разбъркано.
Нямам нужда от допълнително подслаждане.

# 502
  • пак там
Изобщо нямам намерение да ям. Но синът ми иска сладолед. И иска да пробва нещо по-различно от стандартното.

Затова попитах КОЕ е по-добре от изброените. А не вие какво използвате.

Благодаря на отзовалите се.

Жаклин, а твоят десерт може ли да се префасонира в сладолед? С две лъжици масло например? Или авокадо?

# 503
На моите деца правя сладолед от замразен, нарязан на кръгчета банан, в блендера слагам банана, малко кокосово масло и малко сметана, разбивавам както си  е замръзнал банана.
Понякога добавям авокадо замразени или берита. Ако искат шоколадов- какво.
Не подслаждам банана си е сладък.
Муса не съм замразявала, но опитай.

# 504
  • Пловдив
На моите деца правя сладолед от замразен, нарязан на кръгчета банан, в блендера слагам банана, малко кокосово масло и малко сметана, разбивавам както си  е замръзнал банана.
Понякога добавям авокадо замразени или берита. Ако искат шоколадов- какво.
Не подслаждам банана си е сладък.
Муса не съм замразявала, но опитай.
Сметана течна, нали?

# 505

Нито едно от изброените.
+1
От гледна точка на диетата, никое от изброените. За тялото няма значение от къде идва глюкозата - дали от банан или от кристална захар. Все се разпада до глюкоза и фруктоза.
След кленов сироп, получих хипогликемичен пристъп, смятай  колко вдига захарта и инсулина, а гледам че има и диета, при която се консумира основно това...

# 506
Колко кисели млека седмично приемате ?
Спазва ли някой ограничението за 2 седмично ?

# 507
Четох информацията на първа страница, но не ми стана ясно - количеството храна в крайна сметка има ли значение или не?
Уж пише, че няма - "Що се отнася до калориите и количествата: този начин на хранене поначало предполага свобода от броене и претегляне на каквото и да било - калории, грамове и т.н." . Същевременно по-надолу има препоръчителни грамажи на порции, мазнини и т.н. В предния пост се пита и за брой кисели млека. А това пък с процентите мазнини/белтъчини/въглехидрати ми е направо невъзможно за изчисляване. Откъде да разбера кой продукт колко съдържа, особено при термична обработка и готвене? Няма ли някъде по-опростено описание какво и колко може да се яде?

# 508
Генерално, количеството не е от значение, защото се предполага, че не можеш да преяджаш редовно с мазнини и протеини. От личен опит казвам, наистина е трудно.

Няма нужда да следиш кой продукт какво процентно съотношение ВХ съдържа, стига да се придържаш към "позволените" храни, да не консумираш "забранените" и да ядеш храни, които си си приготвила, а не купуваш готови в кутийки и пликчета от магазина.
Грамажите и порциите са ориентировъчни, не задължителни.

След като известно време прекараш на режима, сама ще регулираш порциите спрямо твоите нужди. Не се вглеждай толкова в детайлите, те не са от значение.

# 509
  • have faith and be patient ..
Абе най-просто казано , започни ти с месо ,риба ,яйца ,нагоди се към режима , и ако отслабването не започне или си бави намаляш млечните ,доматите ,те просто са по-въглехидрати ,позволени са ,но на някои не им действат добре ..

Общи условия

Активация на акаунт