Изследване на ХОРМОНИ – 19 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 42 412
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
Скрит текст:
Денис според теб,всичко наред ли е,в понелник имам час при ендокринолог дя си каже мнението?
Скрит текст:
Според мен, има някакъв проблем, но по-добре лекар да си каже мнението.
Ако си спазила условието за покой между 0, 60 и 120 мин., има някакъв проблем с КЗ - приемаш глюкоза, а КЗ пада вместо да се повиши. И дори пада до нива на Хипогликемия?!
Въпреки, че си ниска КЗ - тялото (панкреаса) отделя доста инсулин ( на 60 мин.).
Може и да има по-логично обяснение, не мога да преценя.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на лекаря.  

HopeAlwaysWins
Коментирах ги вече, някъде.

belisima30
На кой ден от МЦ за правени?
ТСХ е добре, но само той не е показателен - трябва да го пускаш заедно с Т3 и Т4.
Пролактин и Тестостерон - също са добре.
Изследванията ги пуснах на 3 ден от МЦ, но кървенето ми беше само 4 дни,обикновенно ми е по 6,7 дни!
Не знам дали има значение, в момента съм болна и имам възпален мъдрец, може би ще трябва да се повторят изследванията при следващ цикъл!
ЛХ и Е2 са високи и според мен има киста/ЗФ ( може да са и повече от една)
Трябва да те видят на УЗ, защото Е2 е доста висок.
 (попитай лекаря за Е2 - защо е толкова висок?!, каква е причината)

Ще чакам да споделиш.
ПП.
Това, че си болна, няма отношение и не е причина за този хормонален дисбаланс.

ППП. Има някаква грешка в рефер. граници на Е2 ( за ЛФ най-вече)
Здравей Денис, бях на гинеколог вчера, за нея естрадиола бил добре😮, единствено съотношението между ЛХ и ФСХ е 3/1,което говорело за ПКЯ, но пък тестостерона бил в норма и изключва тази диагноза!
Не ме прегледа на УЗ и не знам дали съм със ЗФ, изписа ми Дхеа 50мг за три месеца и инофолик!
Притеснява ме факта, че аз този хормон не съм изследвала, за да го пия (по нейни думи това не било хормонално лечение) , и с този естрадиол няма ли да се увеличи още повече с ДХЕА, .... Не знам какво да правя 😔

Последна редакция: чт, 31 окт 2019, 12:23 от AnMary

# 601
Здравей Денис, винаги съм била с нисък прогестрон и с нередовен цикъл, като последния път го предизвиках с Примолут нор. Доктора ми каза да изследвам прогестерон на 24-ри ден и бях доста учудена от резултата. БТ също се задържа от 1 седмица висока. Доктора ми каза да не пия нищо, за да не потисната собствения си прогестерон. Но аз много се притеснявам да не падне, при наличието, че винаги ми е бил нисък...
Гърдите са ми наедрели и са доста чувствителни, но нямам никакво зацапване. Моля за коментар,.

# 602
  • София
Здравей Денис, бях на гинеколог вчера, за нея естрадиола бил добре😮, единствено съотношението между ЛХ и ФСХ е 3/1,което говорело за ПКЯ, но пък тестостерона бил в норма и изключва тази диагноза!
Не ме прегледа на УЗ и не знам дали съм със ЗФ, изписа ми Дхеа 50мг за три месеца и инофолик!
Притеснява ме факта, че аз този хормон не съм изследвала, за да го пия (по нейни думи това не било хормонално лечение) , и с този естрадиол няма ли да се увеличи още повече с ДХЕА, .... Не знам какво да правя 😔
Благодаря, че сподели.
ДХЕА- добавка, се назначава, когато ЯР е доста изчерпан. Ако решиш да я приемаш е добре да е 7Кето ДХЕА, метаболит на ДХЕА, който не дава странични ефекти като акне, косопад, окосмяване и т.н. Трябва да следиш всеки МЦ - Е2, тестостерон, ДХЕА, защото ако не реагираш добре на нея или дозата е неподходяща, може да си създадеш или да засилиш вече съществуващ хормонален дисбаланс
Добавката ДХЕА повишава нивата на тестостерона и от там и на естрогените.../ респ. ако си с ПКЯ, естрогените при теб и без това са високи.
Според мен, потърси второ мнение - не може лекар да отхвърля предположение, а да не те види поне на УЗ, при условие, че си в кабинета му.
За ПКЯ си има много причини и само една от тях е високи нива на тестостерона.
Инофолика си го пий, той ти е само от полза и няма как да ти навреди.

Здравей Денис, винаги съм била с нисък прогестрон
Скрит текст:
и с нередовен цикъл, като последния път го предизвиках с Примолут нор. Доктора ми каза да изследвам прогестерон на 24-ри ден и бях доста учудена от резултата. БТ също се задържа от 1 седмица висока. Доктора ми каза да не пия нищо, за да не потисната собствения си прогестерон. Но аз много се притеснявам да не падне, при наличието, че винаги ми е бил нисък...
Гърдите са ми наедрели и са доста чувствителни, но нямам никакво зацапване. Моля за коментар,.

Здравей!
Доста е висок Прогестерона - изследвай го след 2-3 дни, заедно с ЧХГ.
Стискам палци и ще чакам новини Peace

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 07:55 от AnMary

# 603
Скрит текст:
Благодаря, че сподели.
ДХЕА- добавка, се назначава, когато ЯР е доста изчерпан. Ако решиш да я приемаш е добре да е 7Кето ДХЕА, метаболит на ДХЕА, който не дава странични ефекти като акне, косопад, окосмяване и т.н. Трябва да следиш всеки МЦ - Е2, тестостерон, ДХЕА, защото ако не реагираш добре на нея или дозата е неподходяща, може да си създадеш или да засилиш вече съществуващ хормонален дисбаланс
Добавката ДХЕА повишава нивата на тестостерона и от там и на естрогените.../ респ. ако си с ПКЯ, естрогените при теб и без това са високи.
Според мен, потърси второ мнение - не може лекар да отхвърля предположение, а да не те види поне на УЗ, при условие, че си в кабинета му.
За ПКЯ си има много причини и само една от тях е високи нива на тестостерона.
Инофолика си го пий, той ти е само от полза и няма как да ти навреди.

Здравей Денис, винаги съм била с нисък прогестрон
Скрит текст:
и с нередовен цикъл, като последния път го предизвиках с Примолут нор. Доктора ми каза да изследвам прогестерон на 24-ри ден и бях доста учудена от резултата. БТ също се задържа от 1 седмица висока. Доктора ми каза да не пия нищо, за да не потисната собствения си прогестерон. Но аз много се притеснявам да не падне, при наличието, че винаги ми е бил нисък...

Здравей!
Доста е висок Прогестерона - изследвай го след 2-3 дни, заедно с ЧХГ.
Стискам палци и ще чакам новини Peace
Благодаря Денис, ще потърся второ мнение и ще си пусна и въпросния хормон плюс другите на следващ цикъл, инофолика ще го взема, но Дхеа за сега не, до като не разбера какво всъщност се случва 😊

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 07:51 от AnMary

# 604
  • Варна
Здравейте, мога ли да помоля за мнение върху този резултат? Имам микроаденом на хипофизата и хиперпролактинемия. В момента съм бременна в 6г.с и не знам дали да се притеснявам от високата стойност на пролактина. Знам, че при бременност ествествено се увеличава, но не знам дали моят не е прекалено висок за този период. Simple Smile Притеснявам се тъй като не пия никакви лекарства в момента за този проблем, докато не дойде часът ми консултация с ендокринолога.

Последна редакция: пт, 01 ное 2019, 12:12 от Lemons

# 605
  • Варна

Скрит текст:
Скрит текст:
Здравей, Денис. Направих 3-то изследване на ТСХ в 6г.с. Беше 7,1. (Преди забременяването - 2,2, в 5г.с. - 4,4) С две думи - скача главоломно.

Имаш ли идея защо може да скача толкова бързо при условие, че антителата са ми отрицателни? Навсякъде пише, че при повишаване на ЧХГ, ТСХ даже трябвало да пада... (Самата ендокриноложка дори го каза.)

От няколко дни започнах Еутирокс 50, 25, 50, 25...
Кога най-рано мога да изследвам ТСХ, за да видя дали се повлиява от тази схема, че ми е притеснено това прогресивно покачване?
Здравей!
Да, при бременност ТСХ доста скача и понякога трудно се овладява дори и с медикамент.
Скача защото на ембриона му е нужен този хормон и ако ти си с дефицит и той изпитва дефицит.Простичко казано тялото трябва да осигури хормон и за двамата (за теб и за бебчо)
Не е вярно, че от ЧХГ се понижава.
Приемаш ли медикамента правилно? - сутрин на гладно, веднага след сън и до два часа не трябва да приемаш храна и кафе, а до 4 часа - добавки, до 8 часа вит.Д,  желязо, калций ( вкл. млечни) ... всички те намаляват ефекта на медикамента.

Контрола - след 10-на дни, най-рано.

Здравей, Денис!

Днес пуснах контрола. За 17 дни ТСХ е паднал значително. Спазвам условията на прием, които си ми написала, предполагам, че затова има такъв голям ефект. Hug

Схемата ми на Еутирокс е да редувам 50, 25, 50, 25. Сега се чудя дали да поддържам тази схема или да мина само на 25 на ден. FT3 се чудя дали не идва ниско, за да намалям дозата... Какво е твоето мнение?

Браво! ТСХ добре се движи.
Остани на 37,5мкг, поне още 20-на дни и след това пусни отново контрола. ( 50мкг делиш на 2 => 25мг, които делиш още на две ( получава се 12,5 + 25мкг= 37,5 мкг) - това е по-добър вариант, отколкото да редуваш 25 и 50мкг. ( може да стресираш ЩЖ)
При теб ТСХ трябва да падне под 1.0, а и Т4 все още е нисък.

Здравей, Денис!
Останах на 37,5мкг и днес пуснах контрола. Има малко повишение в ТСХ. Дали трябва да сменя дозата отново? Т4 гледам, че не е мръднал особено.

# 606
  • Варна
Здравейте, аз отново да споделя, че подарявам Инофолик прахчета - 21 бр.,Метфогамма 850 - 68 таблетки, Метфогамма 500 - 37 таблетки. Вече не ги пия, така че ако някой има нужда да пише Simple Smile

# 607
Здравейте, аз отново да споделя, че подарявам Инофолик прахчета - 21 бр.,Метфогамма 850 - 68 таблетки, Метфогамма 500 - 37 таблетки. Вече не ги пия, така че ако някой има нужда да пише Simple Smile

Здравей, на мен ми е изписан Инофолик, все още не съм си закупила, ако може ще се възползвам от подаръка ти 😊

# 608
  • София
Скрит текст:

Скрит текст:
Скрит текст:
Здравей, Денис. Направих 3-то изследване на ТСХ в 6г.с. Беше 7,1. (Преди забременяването - 2,2, в 5г.с. - 4,4) С две думи - скача главоломно.

Имаш ли идея защо може да скача толкова бързо при условие, че антителата са ми отрицателни? Навсякъде пише, че при повишаване на ЧХГ, ТСХ даже трябвало да пада... (Самата ендокриноложка дори го каза.)

От няколко дни започнах Еутирокс 50, 25, 50, 25...
Кога най-рано мога да изследвам ТСХ, за да видя дали се повлиява от тази схема, че ми е притеснено това прогресивно покачване?
Здравей!
Да, при бременност ТСХ доста скача и понякога трудно се овладява дори и с медикамент.
Скача защото на ембриона му е нужен този хормон и ако ти си с дефицит и той изпитва дефицит.Простичко казано тялото трябва да осигури хормон и за двамата (за теб и за бебчо)
Не е вярно, че от ЧХГ се понижава.
Приемаш ли медикамента правилно? - сутрин на гладно, веднага след сън и до два часа не трябва да приемаш храна и кафе, а до 4 часа - добавки, до 8 часа вит.Д,  желязо, калций ( вкл. млечни) ... всички те намаляват ефекта на медикамента.

Контрола - след 10-на дни, най-рано.

Здравей, Денис!

Днес пуснах контрола. За 17 дни ТСХ е паднал значително. Спазвам условията на прием, които си ми написала, предполагам, че затова има такъв голям ефект. Hug

Схемата ми на Еутирокс е да редувам 50, 25, 50, 25. Сега се чудя дали да поддържам тази схема или да мина само на 25 на ден. FT3 се чудя дали не идва ниско, за да намалям дозата... Какво е твоето мнение?

Браво! ТСХ добре се движи.
Остани на 37,5мкг, поне още 20-на дни и след това пусни отново контрола. ( 50мкг делиш на 2 => 25мг, които делиш още на две ( получава се 12,5 + 25мкг= 37,5 мкг) - това е по-добър вариант, отколкото да редуваш 25 и 50мкг. ( може да стресираш ЩЖ)
При теб ТСХ трябва да падне под 1.0, а и Т4 все още е нисък.

Здравей, Денис!
Останах на 37,5мкг и днес пуснах контрола. Има малко повишение в ТСХ. Дали трябва да сменя дозата отново? Т4 гледам, че не е мръднал особено.

Здравей!
ТСХ е висок, дозата ти трябва да се увеличи ( ти осигуряваш хормон и за бебчо), но се консултирай и с лекар Peace

# 609
Здравей Денис, моля те погледни и мойте изследвания. Правени са на 3 ден от МЦ. LH високо. Моля те посъветвай ме какво да правя.Благодаря ти предварително!
Хормони
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    Метод
Тестостерон         0.51        ng/ml      0.14 - 0.53    

FSH         3.5        mIU/ml      жени: фол.фаза 3.03-8.08, oвул. фаза 2.55-16.69; лут.фаза 1.38-5.47; менопауза 26.72-133.41; мъже 0.95-11.95    

Кортизол         8.40        ug/dl      сутрин между 7.00-9.00ч. 3.7-19.4 ug/dl; след обяд между 15.00-17.00ч. 2.9-17.3 ug/dl)    

DHEA-SO4         327.80        ug/dl      74.80 - 410.20    

Пролактин         13.21        ng/ml      Жени: 5.18-26.53; Мъже: 3.46-19.4    

Естрадиол         231        pg/ml      жени-фол.фаза 21- 251,овул.фаза 38 - 649, лут.фаза 21 - 312; менопауза до 28; мъже: 11-44    

LH         14.21        mIU/ml      жени: фол.фаза 1.8-11.78; овул.фаза 7.59-89.08; лут.фаза 0.56-14.0, менопауза 5.16-61.99; мъже 0.57-12.07

# 610
  • София
Здравей Денис, моля
Скрит текст:
те погледни и мойте изследвания. Правени са на 3 ден от МЦ. LH високо. Моля те посъветвай ме какво да правя.Благодаря ти предварително!
Хормони
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    Метод
Тестостерон         0.51        ng/ml      0.14 - 0.53    

FSH         3.5        mIU/ml      жени: фол.фаза 3.03-8.08, oвул. фаза 2.55-16.69; лут.фаза 1.38-5.47; менопауза 26.72-133.41; мъже 0.95-11.95    

Кортизол         8.40        ug/dl      сутрин между 7.00-9.00ч. 3.7-19.4 ug/dl; след обяд между 15.00-17.00ч. 2.9-17.3 ug/dl)    

DHEA-SO4         327.80        ug/dl      74.80 - 410.20    

Пролактин         13.21        ng/ml      Жени: 5.18-26.53; Мъже: 3.46-19.4    

Естрадиол         231        pg/ml      жени-фол.фаза 21- 251,овул.фаза 38 - 649, лут.фаза 21 - 312; менопауза до 28; мъже: 11-44    

LH         14.21        mIU/ml      жени: фол.фаза 1.8-11.78; овул.фаза 7.59-89.08; лут.фаза 0.56-14.0, менопауза 5.16-61.99; мъже 0.57-12.07
Здравей!
Да, ЛХ е висок и показва ПКЯ.
Тестостеронът е на горна граница и затова трябва да се изследва 17ОН Прогестерон ( на 3 ден от МЦ) и Андростендион - и да се консултираш с лекар. Нещо повишава естрогените и много често причина са андрогените.
Друга причина - да си с ИР - ако не си правила тест за ИР добре е да направиш.
Добре е да те видят и на УЗ, защото Е2 е висок - може да е от ПКЯ, но може да има и ЗФ/киста.
Всичко се коригира/контролира, не се притеснявай - важно е ако има проблем да се открие и лекува.
При ПКЯ/СПКЯ се търси първопричинината и тя се лекува, затова ти трябва и добър Ендокринолог.
Провери също ТСХ, Т3 и Т4 - ако не са изследвани.

# 611
Сърдечно благодаря за бързият отговор Simple Smile
Правих ПКК, Прогестерон и хормоните на  щитовидната жлеза на 21 ден от МЦ

ПКК 22 показателя                          
     Левкоцити         8.2        G/L     3.5 - 10.5    
     Неутрофилни левкоцити-%         48.49        %     44 - 76    
     Неутрофилни левкоцити-бр.         3.98        G/L     2,0-7,8    
     Еозинофилни левкоцити-%         1.73        %     0,00-6.00%    
     Еoзинофилни левкоцити-бр.         0.14        G/L     0.00-0,700    
     Лимфоцити-%    H     41.81        %     20 - 40    
     Лимфоцити -бр.         3.43        G/L     0,6-4,1    
     Моноцити-%         6.91        %     3-13 %    
     Mоноцити-бр.         0.57        G/L     0,2-1,5    
     Базофилни левкоцити-%         1.07        %     0,00-2,00    
     Базофилни левкоцити-бр         0.09        G/L     0.00-0.2    
     Еритроцити         4.82        T/L     3.70 - 5.40    
     Хемоглобин         140        g/L     115 - 160    
     Хематокрит    H     0.44        L/L     0.35 - 0.44    
     Ср. обем на еритроцитите         91.1        fl     82 - 98    
     Ср. Hgb. конц. в ер.         29.1        pg     26.5-32.0    
     Ср. Hgb. съдърж. в еритр.         319.6        g/L     295-360    
     Девиация на ер. разпред.         12.15        %     11.5-14.5    
     Тромбоцити         280        G/L     130 - 440    
     Ср. обем на тромбоцитите         7        fL     6,5 - 11,5    
     Девиация на тромбоцитно разпределение         19.7        %     15.5-30.5    
     Тромбокрит         0.1948        L/L     0.0020-0.45    

Хормони

Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    Метод

Прогестерон         7.40        ng/ml      жени: фол.ф. <0.1-0.3; лут.ф. 1.2-15.9; постмен. <0.1-0.2; бременни - първи триместър 2.8-147.3, втори триместър 22.5-95.3, трети триместър 27.9-242.5; мъже: <0.1-0.2    

MAT         0.36        IU/ml      < 5.61    
fT4         0.870        ng/dl      0.700 - 1.480    
TAT         1.24        IU/ml      < 4.11    
TSH         1.926        uIU/ml      0.350 - 4.940    
fT3         2.210        pg/ml      1.880 - 3.180

# 612
  • Варна
Аз искам да попитам има ли ограничения в максималната доза и начина на прием на Л-тироксин по време на кърмене? И колко време и какви хормони да си изследвам след раждането? С хипофункция на ЩЖ съм /може би и Хашимото/, а преди забременяването и с ПКЯ, високи LH, Андростендион и ДХЕА.

# 613
  • София
Аз искам да попитам има ли ограничения в максималната доза и начина на прием на Л-тироксин по време на кърмене? И колко време и какви хормони да си изследвам след раждането? С хипофункция на ЩЖ съм /може би и Хашимото/, а преди забременяването и с ПКЯ, високи LH, Андростендион и ДХЕА.
Редно е да обсъдиш това с Ендокринолог.
Хормоните на ЩЖ преминават в майчиното мляко, но в количества, които са твърде малки - толкова ниски, че дори не могат да повлияят нивата на кърменото бебе, ако е с недостатъчно активна ЩЖ  (неонатален хипотиреоидизъм).
Оптималната за теб доза, няма да вреди на бебето.

# 614
  • Варна
Редно е да обсъдиш това с Ендокринолог.
Хормоните на ЩЖ преминават в майчиното мляко, но в количества, които са твърде малки - толкова ниски, че дори не могат да повлияят нивата на кърменото бебе, ако е с недостатъчно активна ЩЖ  (неонатален хипотиреоидизъм).
Оптималната за теб доза, няма да вреди на бебето.
Благодаря. Ще го обсъдя и с еднокринолога, разбира се но попитах, защото чета, че над 75 било много, че хапчето трябва да се приема след първото сутрешно кърмене и т.н. Отделно преди време ендокринолога ми каза, да изчакам поне половин година след раждането, за да са реални нивата на хормоните.

Общи условия

Активация на акаунт