Изследване на ХОРМОНИ – 19 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 42 749
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
Здравей , Денис Hug по препоръка на АГ пуснах пак хормони , на 3 ден от МЦ  какво ти е мнението Simple Smile на 34г съм

Здравей!
ФСХ е висок и може да показва или киста/ЗФ или проблем с ЯР.

Благодаря ти , АГто ги назначи заради ниският естрадиол. Ще видим какво ще назначи след като се върне от отпуск. Хубав ден Simple Smile

# 226
Здравейте,

Интересува ме дали е възможно АМХ да е ниско под 1 а FSH да е нормално?
Преди 2 месеца и половина си пуснах АМХ и излезе 0,757 ( на 28год съм)
Пуснах си и ФСХ на 3-ти ден от МЦ и излезе 4.96 при граница от 2.5-12.5.
Имах недостик на Витам Д в долната граница беше.
Сега пия Витам Д , но малко ме е страх да пусна отново АМХ да не излезе още по-зле.
Най-вероятно ще го пусна края на месеца.

# 227
Здравей , Денис Hug по препоръка на АГ пуснах пак хормони , на 3 ден от МЦ  какво ти е мнението Simple Smile на 34г съм

Здравей!

Благодаря ти , АГто ги назначи заради ниският естрадиол. Ще видим какво ще назначи след като се върне от отпуск. Хубав ден Simple Smile

Здравейте, стана ми любопитно ( вече пореден пост)  FSH  е под 12 ,  а се казва, че е висок. И тук в случая  FSH  е 6,72 и се води за висок.
 Колко трябва да е  FSH   за да се счита в норма ?

# 228
  • София
Здравейте,
Интересува ме дали е възможно АМХ да е ниско под 1 а FSH да е нормално?
Скрит текст:
Преди 2 месеца и половина си пуснах АМХ и излезе 0,757 ( на 28год съм)
Пуснах си и ФСХ на 3-ти ден от МЦ и излезе 4.96 при граница от 2.5-12.5.
Имах недостик на Витам Д в долната граница беше.
Сега пия Витам Д , но малко ме е страх да пусна отново АМХ да не излезе още по-зле.
Най-вероятно ще го пусна края на месеца.
Да, възможно е и понякога това много заблуждава, особено ако си около 30г. Била съм свидетел на доста такива случаи през годините.
Приемай добавки за подпомагане на репр. с-ма - те влияят много добре на АМХ и Инхибин В.
Дано АМХ да се е повишил след попълване на дефицита на Вит.Д. Дори и да е попълнен, трябва да се приема поддържаща доза 1000 до 2000МЕ.
ПП. Провери и за други дефицити - желязо, В12...

Скрит текст:

Здравей!

Здравейте, стана ми любопитно ( вече пореден пост)  FSH  е под 12 ,  а се казва, че е висок. И тук в случая  FSH  е 6,72 и се води за висок.
 Колко трябва да е  FSH   за да се счита в норма ?
Тълкуването е на база кой и за какво го изследва. Зависи от възрастта, състояние на полови органи (един или два яйчника, напр.), заболявания, от етапа на репродуктивна възраст и т.н.

Последна редакция: чт, 08 авг 2019, 15:42 от denis.

# 229
Денис и АМХ излезе 0,97 според възрастта -34г много ли е зле?

# 230
Здравей. Пак съм аз с моята кауза. Овулация на 3.08,на 4. 08 имах една останала глобула Утрогестан и я сложих и на 5.08 забравих за нея и  пуснах Прогестерон 2 дни след ову който беше 39 pmol/L, днес на 8.08 5 дни след овулация отново пуснах и беше 16 pmol/L според вас има ли шана да съм имала овулация и Понеделник да пусна ли отново... И възможно ли е първия резултат да е повлиян от Утрогестан глобулата

# 231
  • София
Дай рефер.граници

Здравей. Пак съм аз с моята кауза. Овулация на 3.08,на 4. 08 имах една останала глобула Утрогестан и я сложих и на 5.08 забравих за нея и  пуснах Прогестерон 2 дни след ову който беше 39 pmol/L, днес на 8.08 5 дни след овулация отново пуснах и беше 16 pmol/L според вас има ли шана да съм имала овулация и Понеделник да пусна ли отново... И възможно ли е първия резултат да е повлиян от Утрогестан глобулата
Отговорих ти - някъде.

# 232
Дай рефер.граници

0,14 - 10,40 ng/ml

# 233
  • София
Скрит текст:
Дай рефер.граници

0,14 - 10,40 ng/ml
Доста е нисък - не губи време  Peace

# 234
Здравейте, момичета Blush Имам чудене по отношение на щитовидните хормони и ще бъда много благодарна ако вие или Денис можете да ми помогнете. Flowers Bouquet

През януари си пуснах пакетно профилактично изследване и за мое учудване ми излезе завишено ТСХ (4.9 при реф. с-ти до 4.2). Отидох на ендокринолог и тя ми каза да го повторя след две седмици и пак да отида. Така и направих, като този път ТСХто беше паднало на 2.3. Отдадох го на липсата на йод в храненето ми от около две години, защото аз не консумирам месо и млечни продукти, а и използвах само хималайска сол, която е бедна на йод (да ме пита човек защо се хванах на тази глупост със солта Joy). Веднага щом започнах да използвам йодираната сол и ТСХ-то спадна. Ендокриноложката ме остави така с уговорката да си правя периодично изследване.
Ох, става много дълго, затова ще съкратят разказа малко... В крайна сметка отидох на преглед при проф. Каменов и той ми каза, че ако искам да правим опити за бебенце, то ще трябва да започна Л-тироксин за да поддържам стабилна стойност на ТСХ. Да, обаче, аз се чудя как да се "прежаля" с този хормон, след като нито имам някакви симптоми на хипофункция, нито имам анормални нива на другите изследвания (преди време имах леко завишени ТАТ, но са паднали), а също започнах да си меря БТ и ми е доста добра (ниски температури, както и студени крака и ръце също се приемат за симптом на хипо). Да поясня също, че си имам овулация всеки месец и МЦ е редовен с 14 дневна ЛФ. Все още не сме започнали да правим опити с ММ, защото изчакваме да видим какво ще се прави с това ТСХ. А и съм на 30 години и не ми се чака повече, затова ако трябва, то ще започна да го приемам, но искам да съм сигурна в положителния ефект, защото четох много конфликтни медицински статии, при които субклиничния хипотиреоидизъм не е необходимо да бъде контролиран с хормони.
Ето ги и последните ми изследвания...

Направени са днес Wink

# 235
Здравейте, Денис, ако може и аз да помоля за мнение по повод на следните резултати, пуснати на 21 ден от началото на мц: 
- прогестерон: 0.69 при референтни стойности фол. фаза 0.6 - 4.7,овул.2.4-9.4,лут.фаза 5.3 - 86.

-АМН : 12.92 при референтни стойности 1-6.8.
В момента приемам дуфастон заради смущения в цикъла.

# 236
  • София
Здравейте, момичета Blush Имам чудене по отношение на щитовидните хормони и ще бъда много благодарна ако вие или Денис можете да ми помогнете. Flowers Bouquet

През януари си пуснах пакетно профилактично изследване и за мое учудване ми излезе завишено ТСХ (4.9 при реф. с-ти до 4.2). Отидох на ендокринолог и тя ми каза да го повторя след две седмици и пак да отида. Така и направих, като този път ТСХто беше паднало на 2.3. Отдадох го на липсата на йод в храненето ми от около две години, защото аз не консумирам месо и млечни продукти, а и използвах само хималайска сол, която е бедна на йод (да ме пита човек защо се хванах на тази глупост със солта Joy). Веднага щом започнах да използвам йодираната сол и ТСХ-то спадна. Ендокриноложката ме остави така с уговорката да си правя периодично изследване.
Ох, става много дълго, затова ще съкратят разказа малко... В крайна сметка отидох на преглед при проф. Каменов и той ми каза, че ако искам да правим опити за бебенце, то ще трябва да започна Л-тироксин за да поддържам стабилна стойност на ТСХ. Да, обаче, аз се чудя как да се "прежаля" с този хормон, след като нито имам някакви симптоми на хипофункция, нито имам анормални нива на другите изследвания (преди време имах леко завишени ТАТ, но са паднали), а също започнах да си меря БТ и ми е доста добра (ниски температури, както и студени крака и ръце също се приемат за симптом на хипо). Да поясня също, че си имам овулация всеки месец и МЦ е редовен с 14 дневна ЛФ. Все още не сме започнали да правим опити с ММ, защото изчакваме да видим какво ще се прави с това ТСХ. А и съм на 30 години и не ми се чака повече, затова ако трябва, то ще започна да го приемам, но искам да съм сигурна в положителния ефект, защото четох много конфликтни медицински статии, при които субклиничния хипотиреоидизъм не е необходимо да бъде контролиран с хормони.
Ето ги и последните ми изследвания...

Направени са днес Wink
Здравей!
И при трите изследвания ТСХ показва че си с Хипофункция на ЩЖ.
ТСХ, физиологично, зимата е по-висок, лятото е по-нисък
Стойността на ТСХ зависи и от това в кой ден от МЦ е изследван, както и от времето на изследването - по-рано сутрин или по-късно.
При последното изследване, резултатите показват че си с Хипофункция и въпреки че се синтезира по-малко Т4, тялото успява да компенсира и все още Т3 е висок.
Провери ТАТ и МАТ и се консултирай с друг Ендокринолог и дали ще контролираш субклиничния хипотиреоидизъм си е твое решение.
При опити за бебе ТСХ трябва да се държи под 2.0, като идеалните граници са 0,5-1.0 - това е важно както за нормалното развитие бебето, така и за самата бременност.

И само да вметна, че след като си с Хипофункция на ЩЖ, не е изключено да имаш и други проблеми - Пролактин, Инсулин, Андрогени и т.н.

# 237
  • Варна
Денис, и аз се включвам с молба за коментар. Simple Smile Пуснах ги днес:

# 238
  • София
Здравейте, Денис, ако може и аз да помоля за мнение по повод на следните резултати, пуснати на 21 ден от началото на мц:  
- прогестерон: 0.69 при референтни стойности фол. фаза 0.6 - 4.7,овул.2.4-9.4,лут.фаза 5.3 - 86.

-АМН : 12.92 при референтни стойности 1-6.8.
В момента приемам дуфастон заради смущения в цикъла.
Здравей!
Прогестеронът показва, че не е имало О. (поне до 21 ден на МЦ)
АМХ е висок - може да показва ПКЯ.
ПП.
Ако те гледат на УЗ в края на някой МЦ и няма Зф/киста - повтори на следващия МЦ (на 3 ден от МЦ): АМХ, Инхибин В, ФСХ, ЛХ и Е2.

Денис, и аз се включвам с молба за коментар. Simple Smile Пуснах ги днес:

Показват Хипофункция на ЩЖ - консултирай се с лекар, ако правиш опити за бебе. Т4 е малко нисък и при бременност, ТСХ може да скочи бързо. Сега ЩЖ се мъчи малко, но добре се справя - при бременност, тя трябва да осигури хормон и за бебето и това още ще я изтощи.
Нямаш Хашимото.

Последна редакция: сб, 10 авг 2019, 12:58 от denis.

# 239
Денис, много благодаря за бързия отговор! Имам пуснати антитела и са под горната граница (в същото изследване, което съм приложила). Килограмите ми са нормални - 56 кг. / 167см. и останалите показатели (глюкоза и липиден панел) са идеални, което ме навежда на мисълта, че нямам проблем с инсулинова резистентност. Ще се консултирам с още един ендокринолог за да видим и той какво ще каже Wink
Преди няколко години ми поставиха диагноза МС по метода на изключването и набързо ми съставиха протокол за лечение, което не е никак безопасно. Тогава търсих, четох и намерих отговорите на своите въпроси, които определено не бяха в доживотните инжекции. Слава Богу, добре съм и с всеки изминал ден съм благодарна на решението което взех, а именно - да не започвам това лечение. Станах почти веган, с внимание към количеството наситени мазнини в диетата си и никога не съм се чувствала толкова добре! И пак ще повторя - ако ми бяха казали категорично, че имам МС и че лечението ще оправдае рисковете, то щях да го започна. Сега се притеснявам да не стане същото и затова се допитвам, искам да направя информиран избор за да не съжалявам после Blush Благодаря ти, още веднъж Flowers Bouquet

Общи условия

Активация на акаунт