Майчинството счетоводно-81

• 32 129
  • 760
  •   1
Отговори
# 555
  • София-Младост
Здравейте дами,
имам нужда от съвет, бременна съм и съм на трудов договор шест месеца в полза на работодателя. Когато разбрах, че съм бременна / малко късно - цветна бременност/, веднага разговарях с шефката ми и тя ми постави малко странно нещата. Да съм вземела решение, дали ще се връщам след майчинството, ако не да съм напуснела преди да излезна в болнични. Нямам намерение да анализирам, тя дали е права или не, от нейната позиция може и да има право. Та въпроса ми е, мога ли след като ми издадат болничния, който е 45 дни преди термина, да си подам молбата и ще имам ли право на обезщетение за отглеждане на дете до 1 год., в размер на 90 процента от осиг. доход. Забравих да пиша, че имам 13год. трудов стаж и винаги са ме осигурявали на реалната заплата.
Извинявам се за дългия пост.
Благодаря предварително.
Уточнете какво разбира тя под майчинство, защото за мен това е втората година. И ако тя те пита след като детето стане на 2 дали ще се връщаш...кажи да.
Иначе изчакай да влезеш в първия 45 дневен и не подавай нищо. Ако искат те да направят постъпки за прекратяване на договора. Ще имаш право на обезщетението:
чл.52 от КСО: при прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл.50.

# 556
Здравейте дами. От 09.06.2019 излязох в майчинство. Днес получих писмо от НОИ, че ми отказват отпускане на парично обезщетение, защото по данни на работодателя нямам 12 месечен осигурителен стаж, като осигурена за общо заболяване и майчинство.. Когато се опитах да проверя изчисляването на примерно майчинство в НОИ ми изписва, че имам по малко от 10 месеца. Първият ми въпрос е - след още 2-3 месеца ще започна ли да получавам някакво майчинство или изобщо няма надежда да получа каквото и да е? И второ- аз смятах, че тези 12 месеца може да са и с прекъсване, защото реално за последните 2 години имам само 1 месец в който не съм работила. И не мога да разбера от къде идва целият проблем

# 557
А в останалите 23 месеца плащали ли са ти осигуровките? Защото ти може да си работила, но работодателят да си ги е спестявал...

# 558
# 559
  • Варна/Благоевград
Здравейте момичета имам нужда от компетентен отговор, защото моя счетоводител не може да ми отговори. 😕 Имам фирма Еоод в която съм се осигурявала до сега без право на майчинство и болничен. Социални осигуровки не съм плащала за последната година обаче. Ще раздам ноември. Тъй като януари месец съм подала декларация за цялата години, че ще се осигурявам без болнични, моята счетоводителката ми предложи да ме направи от собственик на фирмата ми, управител. В търговския регистър подадохме документи, в който аз сключвам трудов договор със себе си от 16 юни.
Въпросите ми са:
1. Сега още ли съм самоосигуряваща или се водя наета?
2. Моята счетоводителката казва, че когато минат 6 месеца от 16 юни, аз ще мога да изляза в платен  болничен, обаче ще стане ли това при положение, че аз ще родя началото на ноември?
3.тя казва, че ще вземам болничен около 4 месеца, след това два няма да взимам и от 16 юни 2020 г. Ще изляза в майчинство, като ще получавам до ноември 2020 560 лв майчинство, а от ноември 2020-2021 по 380 лв. Това така ли е?
4. И това което най много ме интересува е, предвид че социалните ми не са платени, ще взимам ли изобщо нещо и има ли смисъл от цялата тази работа?
 Благодаря ви много, знам че е дълго, но 3 познати счетоводители ми казват различни неща... 😕
 От минали години нямам стаж, който да е бил с право на майчинство и болничен.

# 560
Здравейте дами. От 09.06.2019 излязох в майчинство. Днес получих писмо от НОИ, че ми отказват отпускане на парично обезщетение, защото по данни на работодателя нямам 12 месечен осигурителен стаж, като осигурена за общо заболяване и майчинство.. Когато се опитах да проверя изчисляването на примерно майчинство в НОИ ми изписва, че имам по малко от 10 месеца. Първият ми въпрос е - след още 2-3 месеца ще започна ли да получавам някакво майчинство или изобщо няма надежда да получа каквото и да е? И второ- аз смятах, че тези 12 месеца може да са и с прекъсване, защото реално за последните 2 години имам само 1 месец в който не съм работила. И не мога да разбера от къде идва целият проблем
А на колко часа са ти осигуровките през това време?С ПИК от НОИ може да провериш кога и на колко си осигурявана.

# 561
А на колко часа са ти осигуровките през това време?С ПИК от НОИ може да провериш кога и на колко си осигурявана.

Къде трябва да вляза за да проверя кога и на колко съм осигурена, че на мен ми излизат само здравните осигутовки

Проверих си и съм на 8 часа и имам много над 12 месеца но имам прекъсване миналият август и септември, но нали уж няма проблем да е с прекъсване Grinning

Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 15:15 от AnMary

# 562
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Проверих си и съм на 8 часа и имам много над 12 месеца но имам прекъсване миналият август и септември, но нали уж няма проблем да е с прекъсване Grinning

Прекъсването не е проблем.
Свържи се със счетоводството да проверят като са подавали 45-дневния болничен, дали са декларирали, че имаш 12 месеца осигурителен стаж.Предполагам там има проблем и да го оправят.

# 563
  • София-Младост

Прекъсването не е проблем.
Свържи се със счетоводството да проверят като са подавали 45-дневния болничен, дали са декларирали, че имаш 12 месеца осигурителен стаж.Предполагам там има проблем и да го оправят.

Особено, ако са го подали след актуализацията от юли месец...много лесно се допуска грешката.

# 564
Благодаря ви много за бързите отговори Simple Smile Наистина се оказа, че проблема е бил в счетоводството на фирмата. Благодарение на вас не се наложи да ходя да се разправям в НОИ в деня на термина ми, че бях готова да ги убия всички Grinning Grinning  Сега от фирмата си оправиха грешката и изпращат коректните данни Simple Smile

# 565
Момичета, моля ви, ако някоя от вас е запозната или е счетоводител да ме просветли относно болничните. Казусът е следният:
- издава ми се болничен 45-дневен преди раждане, например до 10.10.2019
- раждам обаче на 01.10.2019
Съответно ще има застъпване на болничните с 10 дни. Какво се прави в този случай. Моля за пример, защото знам, че дните се оправяли с третия болничен, но аз не го разбирам и затова ми трябва пример с примерните дати. Питам, защото много се притеснявам дали ще ми се подадат правилно болничните и ми е важно.
Благодаря

# 566
  • София-Младост
Нищо не се прави.
https://www.kik-info.com/kalkulatori/maichinstvo.php
въведи си датите и виж до кога са ти болничните

# 567
Е как не прави, като болничните са три
45- дневен
42-дневен
и 48-дневен
Какво се прави, ако има застъпване при преждевременно раждане и какво се прави, ако жената роди преди тези 45 -дни?
Застъпените дни се добавят в третия болничен ли? И отбелязва ли се някъде на болничния, че има застъпване за да не стане проблем с Нои и съответно изплащането на болнични?
Моля за пример, наистина ми е важно.

Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 14:54 от Trudy

# 568
Последния болничен, този от педиаръра, е изравнителен. Нищо не се застъпва, има си точен брой дни. Успокойте се.

# 569
  • София-Младост
Втория прекъсва първия, третия изравнява дните да са общо 135 от началото, без дните на застъпване разбира се.

1 болничен 26.08. - 10.10. 45 дни (реално имаш ползвани 36 дни)
раждане 01.10., прекъсва се първия и се издава втори
2 болничен 01.10-11.11. - 42 дни
3 болничен 12.11.-07.01.2020 - 57 дни (48+9 от първия болничен)

Не си първата родила преди термин, НОИ са много наясно как да действат.
Дори и да са изплатили всичките 45 дни по първия, ще си приспаднат дните за плащане от втория, защото дневното обезщетението е еднакво за целия период.

Последна редакция: ср, 24 юли 2019, 15:42 от Ала-Бала

Общи условия

Активация на акаунт