Майчинството счетоводно-81

• 31 638
  • 760
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте!В момента съм в платен отпуск след двегодишно майчинство.Но скоро ще ми се наложи да посетя болница и доктора ми каза,че ще ми даде болничен.Как се процедира в такъв случай?Като занеса болничния отпуската се прекъсва автоматично и след болничния продължава?

Може ли помощ,ако някой е запознат?Благодаря ви

# 106
  • София-Младост
Здравейте!В момента съм в платен отпуск след двегодишно майчинство.Но скоро ще ми се наложи да посетя болница и доктора ми каза,че ще ми даде болничен.Как се процедира в такъв случай?Като занеса болничния отпуската се прекъсва автоматично и след болничния продължава?

Може ли помощ,ако някой е запознат?Благодаря ви
КТ

Прекъсване на ползуването
Чл. 175. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Когато през време на ползуването на платения годишен отпуск на работника или служителя бъде разрешен друг вид платен или неплатен отпуск, ползуването на платения годишен отпуск се прекъсва по негово искане и остатъкът се ползува допълнително по съгласие между него и работодателя.
(2) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Извън случаите по предходната алинея отпускът на работника или служителя може да бъде прекъсван по взаимно съгласие на страните, изразено писмено.

# 107
Здравейте,
С втория болничен за 42 дни след раждането трябва ли да се прилага декларация приложение 1 или се прилага с третия? Предала съм болничния на работодателя още на 03.06, но все още не го виждам представен в НОИ.

# 108
Здравейте,
С втория болничен за 42 дни след раждането трябва ли да се прилага декларация приложение 1 или се прилага с третия? Предала съм болничния на работодателя още на 03.06, но все още не го виждам представен в НОИ.
За пръв път чувам за тази декларация. За какво става въпрос?

# 109
Не е нещо ново - това са приложения от нпопдоо във връзка с деклариране на обстоятелства.

# 110
Здравейте,
Работодателя има срок да подаде болничния в НОИ до 10 число на месеца следващ този ,в който Вие сте му го дали.В този случай до 10 юли му е срока.Ако го предаде в последния ден (10юли) ще получите парите в края на юли (или до 10 работни след предаването му в НОИ).

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 15:27 от Анонимен

# 111
  • София-Младост
titti, чл.3, ал.2 https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136568815
При първото представяне на болничен лист еднократно се заявяват данни относно личната платежна сметка за изплащане на паричните обезщетения с декларация по образец съгласно приложение № 1.
(3) Декларация по образец съгласно приложение № 1 се представя и за болничните листове за майчинство след 42-рия ден от раждането и за случаите по чл. 167 от Кодекса на труда.

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 16:26 от AnMary

# 112
Да, наистина този въпрос се задава през 5 поста....някой да вземе да запише в началото на темата кога как се случва и да се спре.....
Винаги ги изплащат парите защо се притеснявате, ако има нещо объркано също инфармират и дават срок за отстраняване на нередностите....
Приемете, че счетоводителите Винаги чакат последния срок (10то число) и НОИ до 10дни изплаща....т.е. към 20то число на месеца идват парите.... аз даже получавам email като ми ги пуснат.

# 113
Приложение 1 се подава за остатъка до 410 дни след изтичане на първите 135 дни. Поне аз така го разбирам от първия пост.
45 болничен преди раждане
90 дни болничен  след раждането ( тук не става ясно един болничен ли е или повече и кой го издава? Предполагам първия е от родилното и после може би от педиатър?!?)
До тук общо 135 дни болничен.
И после приложение 1 за оставащите до 410, т.е. до навършване на една година на детето. ( Какво се случва обаче, ако датата на раждане не съвпада с термина?)
Така ли е?

# 114
чл.3, ал.2 https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136568815
При първото представяне на болничен лист еднократно се заявяват данни относно личната платежна сметка за изплащане на паричните обезщетения с декларация по образец съгласно приложение № 1.
(3) Декларация по образец съгласно приложение № 1 се представя и за болничните листове за майчинство след 42-рия ден от раждането и за случаите по чл. 167 от Кодекса на труда.
Точно във връзка с алинея 3 питам, не ми става ясно дали се отнася и за болничния, който се издава от болницата за 42 дни от раждането или се подава с третия изравнителен, който е до 135 дни и е 42 дни след раждането - това е елементарен въпрос за едно ТРЗ, но дотук само заядливи коментари чета. И нямам предвид частта за банкова сметка, тя си е декларирана.
Пожелавам ви приятен следобед, пък аз ще си попитам работодателя. Simple Smile

Последна редакция: ср, 12 юни 2019, 16:27 от AnMary

# 115
Приложение 1 се подава за остатъка до 410 дни след изтичане на първите 135 дни. Поне аз така го разбирам от първия пост.
45 болничен преди раждане
90 дни болничен  след раждането ( тук не става ясно един болничен ли е или повече и кой го издава? Предполагам първия е от родилното и после може би от педиатър?!?)
До тук общо 135 дни болничен.
И после приложение 1 за оставащите до 410, т.е. до навършване на една година на детето. ( Какво се случва обаче, ако датата на раждане не съвпада с термина?)
Така ли е?
Изравнява се от ЛЛ на детето. Сигурно в голяма част от случаите дата на термин и реална дата на раждане не съвпадат. Спокойно, в болниците и при ЛЛ на децата това е ежедневие, знаят какво да правят. Ваше задължение е само да си носите болничните на работодателя.

# 116
Здравейте и от мен!Предстои ми раждане,в 6 мес. съм,и най-вероятно ще родя в Англия,като в 7 мес. вече ще съм там.Водя се на работа тук в България.Въпроса ми е как да се издаде 45-дневният болничен преди раждането,като няма да съм в България.Може ли от там да ми дадат такъв,и въобще как стои въпроса?

# 117
  • Пловдив
При смяна на фамилията и съответно на личните документи необходимо ли е аз да уведомявам НОИ или името ми автоматично се сменя в системата?

# 118
При смяна на фамилията и съответно на личните документи необходимо ли е аз да уведомявам НОИ или името ми автоматично се сменя в системата?
Няма нужда да ги уведомявате. Всички се сменя автоматично в системата на ЕСГРАОН. Ако имате издадени болнични, няма нужда да ви ги коригират с новата фамилия. Само уведомете счетоводителя на фирмата. Аз бях така с 2 издадени болнични със старата фамилията, преди да ми бъде готова новата лична карта. Като стана готова я пратих, заедно със свидетелството за брак на счетоводството и си получих парите без никакъв проблем.

# 119
  • Пловдив
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт