Работа, CV-та, HR-и, съвети - 66

• 33 304
  • 722
  •   1
Отговори
# 570
Аз работя с немски език - когато кандидатствам за работа, дори да не се изисква, изпращам мотивационно писмо на немски, CV-то, естествено, също е на немски език.
Много хора прилагат всякакви сертификати, а когато ги накарат да преведат кратък текст или да водят разговор - смешна история.
Нямам идея кое е В1 или С2, по-важно е какво можеш, а не какво пише на някаква хартия.

Имам въпрос - наскоро напуснах работа, поисках съответния документ за доходите, като ще ми го издадат в края на месеца. Трябва ли да изискам и УП-2 или вече отпадна като хартиен документ?

# 571
УП-2 вече се изисква само за периодите преди 2000-та година.

# 572
Аз работя с немски език - когато кандидатствам за работа, дори да не се изисква, изпращам мотивационно писмо на немски, CV-то, естествено, също е на немски език.
Много хора прилагат всякакви сертификати, а когато ги накарат да преведат кратък текст или да водят разговор - смешна история.
Нямам идея кое е В1 или С2, по-важно е какво можеш, а не какво пише на някаква хартия.

Имам въпрос - наскоро напуснах работа, поисках съответния документ за доходите, като ще ми го издадат в края на месеца. Трябва ли да изискам и УП-2 или вече отпадна като хартиен документ?
права си, ама при В1 може да не те и повикат да покажеш какво можеш.

# 573
Както казах дори не знам какво значат. Дипломите ми имат по-голяма тежест от това условно степенуване.

Английският ми е доста слаб. Преди няколко години имаше реклама за някакъв езиков център в Сф, аз съм от Вн и няма да се засиля да уча език в Сф, но така от любопитство попълних доста подробния тест за определяне на езиковото ниво. В отговор се свързаха с мен по телефона, като ме бяха определили като по-скоро средно ниво. Аз, безкрайно учудена от резултата, в прав текст ги попитах как е възможно това при условие, че освен стандартните фрази кой знае какъв разговор не мога да водя на английски...
При изпитите със сигурност летвата е вдигната една идея по-високо, но за мен тестовете не дават реална представа. Добри на хартия кандидати при поставена елементарна задача увисват.

# 574
Здравейте, кандидатствах по обява за офис асистент. Обявате беше на английски език. Изискват добър английски, каквото й да означава това. Да очаквам ли интервюто също да е на английски?
Разбира се. Предполагам добър английски означава да кореспондираш без грешки или почти без грешки, писмено и говоримо. Може да потърсиш определени фрази и изрази, свързани с дейността на фирмата. Има един речник, който преди ползвах, картинен. Сега може би го има онлайн. Както и Business English. (Преди разговор в съответното предприятие, разглеждах какви са производствените процеси и машините. Бях в техническия отдел и имах много специфични неща за превод.) Ако, обаче, интервюиращият не е с майчин език английски, се улеснява положението заради произношението. За вътрешнофирмена комуникация не се изисква перфектен английски. Наслушала съм се на всякакви варианти на английски от гърци, французи, румънци, унгарци и т.н. Забавно ми беше, честно казано.
Само сертификати не са достатъчни -  езика трябва да се поддържа. Дори да си завършила английска филология, ако си работила по друга специалност, след година нивото пада, няма как.
Успех!

# 575
Според мен никой няма да очаква от теб да си наясно със специфичната терминология, ако е някакъв вид производство, това се наваксва много бързо, ако знаеш език. Естествено, би било плюс.
Но наистина трябва да можеш да се изразяваш свободно, да знаеш правилата за писане на кратки имейли (едва ли ще те карат да превеждаш договори) и ако наистина сферата е по-специфична да покажеш готовност да учиш и бързо да навлезеш в новата материя.

На мен на интервю са ми давали напр. превод на административен документ (но там позицията беше обвързана с поддържане на цялостната документация на немски и работа по проекта); примерни ситуации с клиенти, зададени с 1-2 изречения, а кандидатът трябва да състави на тази база кратък имейл в отговор на проблема/въпроса им;
когато ние сме правили подбор, съм изготвяла тест за бизнес кореспонденция с избираеми отговори, но по различни теми - правене на поръчка, напомняне за плащане и т.н.
Много зависи каква точно е фирмата, в която кандидастваш. Често интервютата са с няколко отсявания.

Последната ми работа беше в областта на денталната медицина - никой не очакваше от мен да съм в час с терминологията, но впоследствие имаше много здраво учене, защото трябва не само лексикално, но теоретично да си наясно с всяка една манипулация/операция, всеки един код за отчитане и т.н.

# 576
  • София
Ориентирах се, благодаря. Не ми е провеждано интервю на английски и не знам как ще се справя, това ме притеснява. Иначе го използвам разговорно с колеги и в момента. Във фирмата, в която работя той е официалният език, но все пак едно е да напишеш един кратък имейл и да проведеш кратък разговор, друго е цяло интервю. Поне за мен има разлика, за някой с по-добър английски сигурно няма значение...

# 577
  • София
Здравейте,

Моля да подскажете елегантен начин за отлагане сключването на договор за работа с около 15-20 дни. Днес близка има интервю, на което очаква да й зададат въпроса "Кога може да започне?". Същевременно очаква интервю за друго, много желано място. Идеята е, ако й предложат работа на първото място, да забави подписването на договор, за да се пробва и на второто. Благодаря предварително!

# 578
O. Basilicum, казва откога може да започне и толкова.

# 579
  • София
O. Basilicum, казва откога може да започне и толкова.

Казала е още на първото интервю, че може да започне след средата на октомври. Опасява се обаче да не й предложат да подпише самия договор /за започване след следата на октомври/ още тези дни. Момичето е младо, няма опит, аз също, така че ще съм благодарна на всеки съвет.

# 580
Да каже, че ще подпише договор след/на 15 октомври, защото сега трябва да си уреди взаимоотношенията с настоящия работодател: да съобщи, че напуска, да предаде работата, да е коректна и т.н. 
Освен това може да се оправдае, че още не знае дали няма да я накарат да си отработи предизвестието от 1 месец, т.е. ако уведоми работодателя сега, ще трябва да остане до 25 октомври на работа. Не всеки пуска хората да си ходят по взаимно съглание. Това пък си е съвсем реално, т.е. няма лъжа, няма измама.
Ако пък няма настоящ работодател, да поиска време за да набави документите, които са и нужни: свидетелство за съдимост, медицинско, такива неща.
Също така, трудовият договор трябва да съдържа клауза от кога се постъпва на работа. Тоест, подписва се сега, но служителят започва от 20 окт. примерно. Ако служителят не се яви тогава на работа, трудовото правоотношение се смята за невъзникнало. Искам да кажа, че ако толкова не може да намери причини, тогава да го подпише с отложена дата на постъпване след 20 октомври. Като/ако и предложат междувременно от другото място, просто ще ги уведоми първите, че няма да постъпи и толкова.

Последна редакция: вт, 24 сеп 2019, 12:06 от Анонимен

# 581
  • София
Vrabcho_, чудесна си, сърдечно благодаря!

Последна редакция: вт, 24 сеп 2019, 10:57 от O. Basilicum

# 582
Ако по ТД имам право на 20 дни основен отпуск и на 7 дни допълнителен отпуск, при прекратяване на ТД следва ли да ми изплатят остатъка от 5 дни от допълнителния отпуск?
В трудовата книжка не е вписано обезщетение в този контекст, което ме навежда на мисълта, че няма да се случи, въпреки че устно ми беше обещано. Стажът ми към фирмата е 2 г. и 6 мес.

В периода на получаване на обeзщетение от борсата  сключването на граждански договор и евентуални доходи по същия биха ли рефлектирали върху правото на обезщетение?

Благодаря предварително на отзовалите се.

# 583
Зависи от много неща, но основно от това колко дни от основния си платен отпуск си ползвала до момента и как е оформен този допълнителен платен отпуск във вътрешните правила на работодателя.

# 584
Позвала съм 20 + 2 дни. Планирането по принцип е към ноември на предходната година за целия отпуск от 27 дни, счетоводно няма разлика. В договора е формулиран като основен и допълнителен. Така или иначе пред свършен факт нищо не мога да направя, исках за себе си да съм наясно дали са ме прецакали.
Благодаря за включването 🙂

Общи условия

Активация на акаунт