Работа, CV-та, HR-и, съвети - 66

• 33 287
  • 722
  •   1
Отговори
# 600
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Ще споделя и се надявам да съм полезна. Върнах се наработа, когато дъщеря ми беше на 1 г. Тръгна на ясла. Не е ходила повече от 3 дни подред... С по 1-2 месеца у дома... Ужасно болнава. Върнях се на работа на старото място - имах стаж над 5 години... Заплатата беше добра, дори повече от добра. НО! 70% от нея отиваше за бавачка. Така изкарах към 2 години. Напуснах, класирах се на борсата с врътка.... Постоях у дома и започнах да ходя на интервюта.... На едно място ми отказаха да започна - условията: 3 дни седмично - редуваш петък, събот и неделя, с вторник, сряда и четвъртък. Заплата - 600лв чисто, осигуровки - както си избера - на 4 или 8 часа... На минималната! Работно време по 12 часа.
Приината за отказ беше,че имаш дете!!! Толкова бях обидена, огорчена и се почувствах като престъпник, защото съм си позволила да имам дете, и то мам*а му, се е паднало болонаво! Каза ми го жена и майка. Не било възможно да разчитат на мен! Направо... Нямам думи.
Това ми се случи 2019 година в София!

# 601
  • София
Предполагам втората работа е била в друг сектор или в същия?

# 602
Много зависи и колко е голям екипът с оглед на това доколко отсъствието на един повлиява на успеваемостта на всички.

След майчинството се върнах на старата си работа, но местоположението на офиса беше сменено (от централна локация в извънградска вилна зона), а също и сферата на дейност на 180°.
Дори се проведе някакво подобие на интервю, на което ми обясняваха (шефът и пряката му асистентка) в какво се състоят задачите ми, при условие че аз не идвам сега и всички тези неща съм ги правила сама, а сега имаше назначени още двама служители 🙄
Детето, което до този момент ни сопол беше имало, ни температура беше вдигало, влезе в една серия, като всеки месец се редувахме с баща му кой да го гледа. В периодите на боледуване работех отвкъщи.
Работодателят прояви разбиране и относно работното време, което направихве максимално удобно за мен. Той самият работеше активно от 15 ч. до 4-5 ч., така че беше идеално аз да съм привършила с почти всичко, а той да си го ревизира и препраща, където е нужно.

Т.е. отсъствията поради болнични не бяха голяма драма, и двете страни се стараехме да търсим оптимално решение. Случи се обаче две колежки да забременеят последователно с малък интервал една след друга, което повлия бъдещите назначения - вече се назначаваха само майки с деца с оглед да се избегне трайното отсъствие на даден служител 🤭

Последна редакция: чт, 26 сеп 2019, 10:58 от speranzza

# 603
Можеш да сриваш текст само в разширената форма за отговор.

И аз да дам едно различно мнение. Голямото ми дете не е боледувало, докато ходи на ясла. Сега и малкото не боледува. Но са тръгнали на 2 годинки. Аз преди 2 не бих ги пуснала, при положение, че държавата ми плаща, за да ги гледам. Колкото и малка да е сумата, стига, при положение, че и бащата работи.

# 604
Поогледай се  какви фирми има около вас. Разпитай познати или просто погледни дали се търси персонал. За работа след майчинство е важно, дали си търсен кадър. Ако си с тясна специалност, ще имаш по-големи шансове. Иначе конкуренцията е голяма. Това важи навсякъде.

# 605
Това как ще гледа работодател на чести болнични няма как да се прогнозира.

Нищо лично, ако става въпрос за големи компании, в които има поне още 2ма човека да вършат същата работа - тогава едва ли ще пречи.
Но ако се касае за малка фирма, в която единственият, който ще извършва тези задължения, ще е назначеното лице - тогава има голяма вероятност шефа да не гледа с добро око на отсъствия.

Да сменяш работа с дете на 1г., за което все още не знаеш колко, дали и как ще боледува, за мен лично не е добър вариант.

# 606
  • Бургас
Има огромно значение дали на съответната длъжност е един или 2-3 души. Ако е един човек е много трудно с толкова чести болнични работата да върви. Аз след майчинството се върнах на старата работа. Заплатата не беше висока, на за сметка на това ми беше спокойно, че мога по всяко време да изляза от работа и като отсъствам има кой да поеме задълженията ми. Избрах спокойствието пред парите.

# 607
  • Другата България
Няма работодател, който да гледа с добро око на чести болнични. След толкова години трудов стаж не съм срещала такъв, не съм чула за такъв, не съм прочела за такъв. Всички са един калибър, ако можеш болен да си там, но да си там. Разбира се, има и изключения, но масата са такива.

# 608
Зависи кой представя болничния.
Ако е някой от назначените връзкари - няма проблеми.
Ако е човек, избран по обява - хич не се радват.

# 609
Добре де, вие как точно решихте, че жената ще взима болнични, та затова не и препоръчвате да си сменя работата. Тя не е писала нищо по този въпрос. Може да има кой да и гледа детето, когато е болно. Все пак, вече е минала с едно по този път, знае какво да очаква и сигурно си е направила сметката.
Веднага - "много е род въпрос дали ще те вземат се дете на година"...., "никой не толерира чести болнични"....,това какво общо има с въпроса и?

# 610
..........  И аз да дам едно различно мнение. Голямото ми дете не е боледувало, докато ходи на ясла. Сега и малкото не боледува. Но са тръгнали на 2 годинки. Аз преди 2 не бих ги пуснала, при положение, че държавата ми плаща, за да ги гледам. Колкото и малка да е сумата, стига, при положение, че и бащата работи.
И аз не бих си мъчила децата на ясла толкова малки, при положение, че получавам майчинство и бащата работи (и всички баби и дядовци също).
70% от заплатата да отива за бавачка - абсурд! Защо някой би го направил не мога да го проумея. Като се сложат разходи за транспорт, облекло и храна и други подобни за работещата майка не виждам смисъл от упражнението, освен че се тормозят дечицата.

CvEtEmOe ако Ви предлагат само 600 лева заплата, значи не сте с много търсена професия. Аз на Ваше място бих си ползвала цялото възможно майчинство.

# 611

CvEtEmOe ако Ви предлагат само 600 лева заплата, значи не сте с много търсена професия. Аз на Ваше място бих си ползвала цялото възможно майчинство.

Ако е в провинцията, не е невъзможно да е с търсена професия.

# 612
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...

Ако е в провинцията, не е невъзможно да е с търсена професия.
Предполагам, че не е много търсена - Ветеринар съм, но без опит и умения. Дълги години работех друго. А и все пак исках да посменя сферата на заетост. В смисъл да си работя по специалността. И товя предложение ми даваше подобна възможност. Просто отношението беше меко казано грозно.

Относно това на каква възраст да се дават децата на ясла - нито е място, нито темата е подходяща да се обсъжда. Аз за себе си така съм преценила и така съм направила. Исках да се върна наработа, имах нужда от това и го напрявих. Детето се чувстваше супер в средата на градината, но просто не може да ходи и до днес. На 4 е вече. Не става.

# 613
Дали разбирате или не защо една майка би си дала детето на ясла на година, няма никакво значение. Естествено е хора, за които работата е само и единствено източник на доходи, да правят точно такава сметка - ако се върна, ще получавам толкова, но ще харчат еди-колко си. Значи няма да се върна.

Има обаче и други хора. Такива, за които работата задоволява необходимостта от социални контакти, източник е на енергия и вдъхновение и дава усещане за смисленост.
Не, те не са по-лоши майки. Напротив.
Когато стоях вкъщи с децата ми, се чувствах като в капан. Задушавах се. Бях вечно нервна, от всичко избухвах. Когато се върнах на работа, всичко се успокои. Да, прекарвах с децата си не 24, а 6 часа дневно през седмицата. Но тези 6 часа бяха много по-пълноценни от онези 24, които имаха преди. Защото вече не бях изнервена. Бях търпелива, бях усмихната, имах енергия, сили и желание за всичко - и за готвене, и за игри.

След второто дете самият ми съпруг ме накара да се върна на работа, за да се "върнела жена му", защото тази жена, в която се бях превърнала, не беше полезна за никого.

Та, чудесно е, че ви харесва да си стоите по две години вкъщи. Но "кой би се върнал на работа, след като държавата му плаща и мъжът му работи....това е много лично". Защото има жени, за които светът не е само "да си платим сметките и да остане за почивка". И те не са по-лоши майки от вас, само защото искат да се върнат на работа още след първата година. Напротив. Често са изключително добър пример за децата си.
Та ето кой, щом питате. Аз. Аз бих се върнала (и се върнах) на работа. И то не защото толкова много ми трябваха пари. Просто пюре-памперс-парк и много Тинки Уинки помежду им, за мен е рецепта не за добра майка, а за стремглаво затъпяване.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2019, 07:25 от Нищо лично

# 614
Преди много години, когато моето дете беше малко и аз не издържах цялото майчинство да си стоя в къщи. Тъй като беше болнаво, взех компромисното решение да започна на 4 ч. Разбира се тогава ми се отвори такава възможност..сега май е по-трудно. Но благодарение на този работен режим имах време както за детето си, така също и за всичко, което написа Нищо лично.

Общи условия

Активация на акаунт