Етажната собственост - такава, каквато си я направим

• 37 702
  • 836
  •   1
Отговори
# 690
  • Варна
Прочетете ЗУЕС - домоуправителят, още по-малко пък касиерът, нямат задължения и правомощия да решават спорове между съседи.  Домоуправителят изпълнява основно решенията на ОС. Единствено може да ви даде имейл или телефон за контакт с вашия съсед. Можете да съдете съседа си, да викате полиция, да се оплачете в общината... Има си други начини.

# 691
teta75, няма да съм ти много полезна, преди доста лета беше, питах и ММ, ама и той не помни точно, обикновена застраховка, имало изброени срещу пожар, наводнение и др. По-лошото е, че сегашния апартамент не сме застраховали. Simple Smile

# 692
Не разчитай бабата да викне водопроводчик.
Виж ти да й заведеш майстор да каже от къде тече и как да се оправи. Разходите се сещай за чия сметка са. Това, ако искаш да си решиш изначално проблема с теча.
Иначе по правилата следва всеки да си поддържа и ремонтира имота ама нейсе.
Наскоро се сблъсках с подобен казус.

# 693
Ще я заплаша че ще я съдя Joy

Ох..така е. Знам аз. Ще търся майстор да огледа.

# 694
За застраховката на имот не идват да оглеждат апартамента,да правят опис и т.н..Така,че може да си направите,когато решите.

# 695
Четох ЗУЕС. Като собственик на апартамента даже нямам достъп до домовата книга. Изброени са институциите, които имат.
И се оказва, че домоуправител и касиер се избират задължително за две години, не повече. Нашите повече от 20 години са едни и същи. И заплащане някакво получават.
Доколко в този случай са валидни решенията на общото събрание? Нали законът е на първо място, след това - събранието?

# 696
  • Варна
Решенията на ОС са валидни, докато не ги отмените с нови. Домоуправителят може да се преизбира, а старият стои, докато застъпи новия. Щом не сте избрали нов 20 години, значи все едно мълчаливо сте го преизбирали. Касиерът не е нужно да се избира с решение на ОС мисля. Ако упълномощите домоуправителя сам да назначава чистачи, касиери, портиери по свой избор, няма нужда постоянно да се събирате да сменяте фирми и т.н. ОС решава дали да заплаща нещо на домоуправителя и касиера, не е нещо задължително.

# 697
Ако имате желание за смяна на домоутравителя трябва да го впишете като точка в дневния ред за събрание на ЕС. Гласувате по предложенията за избор на нов и го избирате. Ако на всеки две години сте гласували за същия домоуправител/касиер, решението е легитимно. Чудесно е, че получават заплащане!

# 698
  • София
Здравейте, имам един казус по който много се надявам някой да може да ми помогне. Във входа в който живеем навсякъде има видеонаблюдение, камери има и на двата входа, като камерата на задния вход снима паркинга на който паркираме, нашата кола е пред самата камера, някой е блъснал колата ни и парчетата стъкла бяха на земята. Домоуправителите обаче отказват да ни дадат достъп до видеозаписите, взехме яидеозаписите от другия вход, но на тях не се вижда точно самия удар, защото колата която ни удря закрива нашата кола, затова искаме записите ит камерата на нашия вход. Доноуправителите първо казаха  че са гледали записите и нямало нищо такова (пак казвам стъклата бяха на земята), след това казаха, че монитора им е изгорял (занесохме монитор), казаха ни, че нямат паролите да питаме отново по късно, след поредното ни питане ни казаха, че ще ни дадат записите само със заповед и полицаи. Искам да попитам това така ли е? Как другия вход ни дадоха записите без заповед? От това, което прочетох в интернет разбирам, че сме в пълното си право да гледаме видеозаписите след като ни касаят лично и особено след като става дума за предтъпление. Но така наречената домоуправителка е юрист и не мога да я оборя без точно законовите точки.. Няма да споменавам това, че досега никога не е инало събрание за абсолютно нищо, съвсем личностно и самоинициативно взимат решения  за всичко случващо се във входа ни и не само... Никой не гласува, тъй като нямаме събрания, те си се самоназначават за домоуправители, но вече ми писна да търпя всичко това.... извинявайте за дългия пост, надявам се някой да ни помогне.

# 699
  • София
Я попитай директно великата юристка къде е решението за поставяне на камери ? И къде е вашето разрешение!!! за това.Противозаконно е  без ваше разрешение да ви снимат на обществени места. Решение за използване на видеонаблюдения с охранителна цел( каквато предлолагам е вашата) , може да се случи единствено  със съгласието на ВСИЧКИ собственици.Един да не желае-  не става

# 700
  • София
Да, мисля да я питам, но мисля че ги поставиха, когато бяхме само наематели и може би тогава нашата хазайка е дала разрешението си, а като нови собственици сигурно няма нужда да ни питат, охх хич не знам. Pensive

# 701
  • София
Преди колко време е станало това?
Аз бих сигнализирала в полицията за удара, като в писанията ще запиша, че има поставена камера и със сигурност инцидентът и другото МПС (избягало от произшествието Wink) е заснето от видеокамерите на ЕС, до които домоуправителя има достъп. Но това е краен вариант и 100% ще има последствия. И трябва да се направи навреме, не след седмица.

# 702
  • Добрич
Ако домоуправителят по някакъв начин е свързан с другото МПС може да се окаже, че точно за този период няма записи....

# 703
  • София
За съжаление мина време, докато ни разиграваха за записите. Викнахме полиция, казаха че е минало време и нищо за момента не могат да направят. Confused
И да, познахте, точно тясно свързани са с другото МПС и затова ни въртят толкова време....

# 704
  • София
Ако  е взето решение преди време (без наше присъствие) и няма протокол - легитимно ли е и как може да се промени?
Касиерът задължен ли е да направи ревизия и даде отчет на касата веднъж годишно и кога/как става това?

Общи условия

Активация на акаунт