Етажната собственост - такава, каквато си я направим

• 37 725
  • 836
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна
Здравейте, не съм сигурна дали въпросът ми е точно за тази тема, но си мисля, че тук мога да получа адекватни отговори. Живеем на нисък етаж в 8-етажен блок. В непосредствена близост до блока има много високи широколистни дървета, а клоните на някои са на път да влязат в нашата тераса и някои от терасите на съседите. При силен вятър гледката е меко казано страшна. Така се люлеят, че имам чувството, че няма да издържат и ще се отчупят някои клони, които могат да счупят и прозорците ни. Преди година бях подала сигнал за опасни клони чрез мобилното приложение за подобни сигнали. Отговориха ми със стандартния отговор, че ще действат по въпроса, но до ден днешен не са взети никакви мерки. Въпросът ми е - какъв е законовия ред за изрязване на част от клоните на тези дървета? Питам по този начин, понеже ми се струва, че някои (а може и всички) от тези дървета да са защитени по някакъв начин от закона. Ще се радвам, ако получа отговор по моя казус.

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 10:38 от Invisible_

# 616
Отдел екология в общината...подай писмен сигнал.

# 617
Писмен сигнал в Общината или Кметство на район с искане за орязване/отсичане/премахване на дърветата. Взимате си входящ номер и би трябвало да ви включат в графика след като направят оглед.

# 618
  • BG
Писмен сигнал в Общината или Кметство на район с искане за орязване/отсичане/премахване на дърветата. Взимате си входящ номер и би трябвало да ви включат в графика след като направят оглед.

Да, ние направихме точно така, но ВНИМАНИЕ Satisfied понякога господата от отдела правят изумителни неща, като: дошли при нас с вишка и видели, че за да отрежат клона, за който сме ги извикали трябвало да се махнат няколко коли и това било непреодолима пречка, за да извършат това велико действие и оставили нещата така. Аз отидох до мястото, където е този отдел и се разправяхме (там и разбрах за безумието, което са направили да отидат директно с вишка, вместо да огледат предварително мястото, но нали е важно да се отчете дейност!). Искали ние да се разберем с "Паркинги и гаражи" да махнат колите?!!!! Няма да обяснявам колко се ядосах и какви нерви изхабих в разправии с бюрократи, но в крайна сметка сами се справиха с това ВЕЛИКО дело.
Ще се справите, но се запасете с търпение и здрави нерви. Дано при вас да не е толкова сложно, колкото беше при нас! Успех! Flowers Four Leaf Clover

Последна редакция: пт, 25 окт 2019, 10:50 от Stephy

# 619
  • Варна
При нас там не паркират коли - междублоково пространство зад трафопост се пада. Simple Smile А до дърветата има и едни храсти, които редовно се ползват за тоалетна от минаващите, персонала на "Чистота" и др. За тях дали мога да се боря, да бъдат премахнати?

# 620
Включете всичко в Заявлението. Опишете, че създават замърсяване и опасност от зарази, събират се съмнителни хора около тях.
Ако площа с храсти не е голяма можете и вие да ги подкастрите - един вид почистване на околоблоковото пространство.

# 621
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не режете нищо сами!
води се унищожаване на трайна и декоративна растителност и се налагат глоби.
при нас никой не се нае да подреже храстите, а когато ги подрязах веднага се обадиха в общината и докладваха.
получих бележка за глобите, наложи ми се да разговарям дълго и напоително,  но накрая се оправих.

# 622
Сама с двете ми ръце окастрих гадна джанка, която по терасата ми цапаше постоянно. И не можех да минавам от клоните й.
В началото мислех за съдействие от тези, дето режат. Но си взех един теион за 5 лева, и се справих. На първо място, това беше диворасляк, който години в стоял инпречил, пък никой от озеленяване не се беше погрижил.
Постоянно пикаят там кучета, сега вече е добре

На едно друго дърво, липа, към която моите деца са алергични, а тя се навираше в прозорците: ако не се беше случвило така, че да се преместим, бях решила да сипвам белина или някаква химия, за да я уморя тази липа. То не само, че мирише отвратително, навира се у нас, Ами и циганите я вандалстваха

# 623
Аз за това написах, че зависи каква и къде е площа. Имаме трафопост пред входа и около него разни саморасляци + 1-2 незаконни самоделни гаража. Единият го събориха като слагаха улично осветление. Част от храсталака замина също като правиха изкоп за кабелите.
Около трафопоста със сигурност трябва да има отстояния осигуряващи свободен достъп и безопасност.

# 624
Ако е за незаконни гаражи - направо сигнал за тях. Като тръгнат да ги бутат, ще режат и дивораслите. В енергото не реагират ли за трафопоста?

# 625
За общо събрание на ЕС, тези които няма да присъстват как и по какъв начин упълномощават съседите си? Мейл официално и законно ли е? Предвид некоректни платци. Идеята е да си търсим парите в последствие.

# 626
Обикновено упълномощаване е достатъчно т.е. може с мейл, но в текста трябва да се съдържа "... упълномощавам Х да ме представлява на ОС на ЕС..."
В списъка на присъствалите на ОС отбележете кои са собственици и кои представители. В Протокола от събранието отбелязвате поименно кой представлява съответните имоти.
Много е важно с оглед финансови претенции събранието да е законосъобразно - всичко да е спазено.

# 627
Благодаря, Девил_Розе!

# 628
  • Варна
Един съсед може да представлява най-много трима собственици, т.е. себе си и още двама. При нас пращат сканирани пълномощно с подпис, а ако е трето лице - и с нотариална заверка.

# 629
Един съсед може да представлява най-много трима собственици, т.е. себе си и още двама. При нас пращат сканирани пълномощно с подпис, а ако е трето лице - и с нотариална заверка.

Какво означава трето лице?

Общи условия

Активация на акаунт