Отговори
# 330
Между другото ми прави впечатление, че когато детето каже, че учи в смг, някак хората се възторгват и стават по-дружелюбни Simple Smile. Случвало ми се е много пъти: в магазин, при ортодонт, пред журналист, пред колеги...
А представяш ли си колко възторжени ще бъдат околните, ако кажеш, че детето ти учи в АК?

Фран, странното е, че аз такива възторзи чувах много спорадично (колеги и близки приятели)... по-честото беше вдигане на вежда (в добрия случай) или "Ми щом са ти бол парите - плащай!"... или "Ама що не НПМГ с тая физика!?!?"... Интересното е, че по-масово чувам възторзи за 2АЕГ Thinking а моето родителско мнение за обучението е далеч от "масовката" в моя случай Rolling Eyes

# 331
  • София

Така изложените цели влизат в противоречие с твърдението по-горе, че СМГ не е за състезатели. От друга страна, твърдението има доста солидни факти в своя защита.
И въпросът става: "Как един родител да се пребори с когнитивния дисонанс, когато разглежда СМГ като възможен избор?"

Цитирах една малка част от стратегията. Ако прочетеш цялата, ще видиш, че целта не е само за състезателите. Нещо не разбирам какъв е спора.

Също не разбирам, защо се товари егото, ако кажеш, че учиш в СМГ. Преборил си  7-8 деца за мястото си, ами ще се гордееш. По-здравословно, отколкото да се фукаш с новия си айфон.

# 332

А представяш ли си колко възторжени ще бъдат околните, ако кажеш, че детето ти учи в АК?

Ми не зная. Аз колкото пъти кажа, че искам дъщеря ми да учи в АК все чувам: "Аууу, не ти трябва, там са само богаташчета!"

# 333
Ми не зная. Аз колкото пъти кажа, че искам дъщеря ми да учи в АК все чувам: "Аууу, не ти трябва, там са само богаташчета!"
Амбициозни и платежоспособни/къде повече, къде по-малко/ родители бих казала аз.
Има си и деца, които разполагат с много, много средства. Моята добре, че е перде и не й дреме хич. Но някое по-чувствително детенце може и да страда, ако се влияе от подмятания и демонстриране на финансово положение от други колежани. Ма това сигурно и в кварталното ДУ го има.

Последна редакция: ср, 31 юли 2019, 10:03 от Фран

# 334
Аз пък предпочитам втората смяна. Сутрешното ставане е кошмарно и за мен, и за детето. А тя не закусва и сме на 7 минути с кола от смг, та ставаме съвсем в последния момент.
Преди 2 години, когато ѝ предстоеше кандидатстване след 4-ти клас ходихме на ден на отворените врати в пчмг. След този ден ПЧМГ я задрасках като опция, въпреки, че тя ми е дори по-близо от смг. Базата на смг е несравнимо по-добра от тази на пчмг (към 2017г.). Отделно не съм фен на униформи.
Между другото ми прави впечатление, че когато детето каже, че учи в смг, някак хората се възторгват и стават по-дружелюбни Simple Smile. Случвало ми се е много пъти: в магазин, при ортодонт, пред журналист, пред колеги...
Та ей ви на още 4 съвсем различни причини за смг.
Изборът за "безплатно образование" срамен ли е?
Ха...ха...това винаги ме докарвало до буен смях...реакцията на хората. Като детето сподели къде учи се започват разпит как е влязъл там. После му се кланят като на полубог щото видиш ли колко е умен. Всеки родител молу за телефон за да направи консулатация с мен за кандидастването. Това е при среща с платежоспособни хора. Адвокат, юрист, банков служител, ортодон, зъбар Simple Smile
Гледам да не споделям къде учи...защото за мен децата са уникални и аз лично се възхищавам повече на таланта. Та се чуствам по-горда когато детето ми има концерт отколкото, че се е справил чудно на директорското контролно.

# 335
  • в страната на чудесата
Гордостта е смъртен грях Simple Smile не случайно Sunglasses
Имам пример пред очите ми. Близко роднинско дете със средни резултати цяла година беше прието в смг със съвсем приличен омт. Резултатите му следващата и по-следващата година останаха посредствени. Предполагам, че и то буди възхита у околните. Но не я заслужава само защото е преборил 7 други деца. Но не е преборил себе си. Само за протокола резултати на трите изпита в пчмг под 4 (в неговата година бяха с оценки).
А извън гимназиятс със сигурност са останали способни деца, неуспели на омт. По всякакви причини. Някои от тях сигурно превъзхождат някои смг-ци. И не будят възхищение Wink
Много тъпо.

# 336
  • София
Темата за кастовата принадлежност е забавна. Преди 5 години нямаше масово тениски СМГ, само единични бройки, всеки път с различен дизайн, се подготвяха и раздаваха  за международните състезания на децата от отбора и ръководителите. 2-3 години по-късно направиха и раздадоха тениските с настоящия дизайн, даже и в продажба във фоайето съм ги виждала. Понеже бяхме посъбрали 4-5 тениски, предложих все пак понякога да се носят. Не ставало, само най-слабите ученици ходели  с тях на училище Simple Smile

# 337
Вие сериозно ли говорите за гордост у децата? Дали не бъркате собствените си чувства и отношение по темата с простата радост на децата, че са се справили. Това надцакване и в същото време докачливост у родителите на СМГ-ейци ме изумява. А всъщност уважавам училището като едно от малкото държавни, които стават по мои критерии.

# 338
Има и АК тениски Simple Smile

Мисля, че кастовостта все пак е в мисленето, а не в тениските.
Освен това не виждам нищо лошо в усещането за принадлежност, когато не е базирано на фукня.

# 339
Вие сериозно ли говорите за гордост у децата?
Не, аз просто пуснах мухата как реагират околните като чуят, че някой учи в смг. Но просто тук яко се изкриви. Лично мен ме забавляват мненията и как някои се газират по темата.

# 340
  • в страната на чудесата
Децата, които харесват училището си развиват чудесно чувство на принадлежност - значки, униформи шапки и т.н. Няма лошо. Май за друго говорехме. Аз с реплика Simple Smile към Warwick , мисля.

# 341
  • София
Вие сериозно ли говорите за гордост у децата? Дали не бъркате собствените си чувства и отношение по темата с простата радост на децата, че са се справили. Това надцакване и в същото време докачливост у родителите на СМГ-ейци ме изумява. А всъщност уважавам училището като едно от малкото държавни, които стават по мои критерии.

На тази възраст вече няма проста радост. Достатъчно са големи,  за да осъзнават какво са постигнали и да се гордеят. И откога гордостта от постигнатото е срамна? И аз се забавлявам колко са завистливи някои родители. Нямам предвид конкретно тук.

# 342
Но го казваш тук. Simple Smile Както се вижда обаче, не много от ЧУ кандидатстват в СМГ. Та си мисля, че завист е последното, което ръководи коментарите тук. И ми позволи да не се съглася за гордостта и възрастта. А и се каза, че гордостта е грях. Wink

# 343
За сметка на това всички от смг кандидатстват в чу и са много нещастни като (не пиша ако, защото е ясно, че не ги взимат, все пак те са само балон с гордост) не ги вземат... Пред смг е пълно с разплетени чорапи.

Мерим ли си нещо? Вече стана мега нелепо и мина границата на смехотворното. Колко деца от чу кандидатстват в смг и мотивите им и най-важното кой колко завижда...

Толкова ли е трудно да се приеме, че децата са различни? Интересите им са различни. Приоритетите и разбиранията на родителите им - също.

А в България става все по-срамно да си знаещ и не дай Боже да си горд, че си постигнал нещо. Най-добре е всички да сме свити и с наведени главици.

# 344
За сметка на това всички от смг кандидатстват в чу и са много нещастни като (не пиша ако, защото е ясно, че не ги взимат, все пак те са само балон с гордост) не ги вземат... Пред смг е пълно с разплетени чорапи.

Мерим ли си нещо? Вече стана мега нелепо и мина границата на смехотворното. Колко деца от чу кандидатстват в смг и мотивите им и най-важното кой колко завижда...

Толкова ли е трудно да се приеме, че децата са различни? Интересите им са различни. Приоритетите и разбиранията на родителите им - също.
Аз лично нищо не си меря. Съвсем ясно е че освен да влезеш в ЧУ има и една друга цедка...мама и татко да могат да плащат. Тоест да имат доходна работа / това са прилично платени и образовани хора/ и да имат отношение към образованието /спокойно тези пари могат да платят една хубава екскурзия/.

Но не мога да приема, че ще науча дето ми да се хвали и гордее с това,  че се е преборило с още 10 деца за мястото си или с това че семейството може да си позволи да плаща.
Но ще го науча да се гордее че отделя време, споделя играчки и прегръща дете в неравностойно положение.

В една тема прочетох, че при СМГ всяко знание и успех се осребрява. Ей това е и моето усещане което ме държи далеко от това училище.

Общи условия

Активация на акаунт