Отговори
# 630
Винаги съм се чудил откъде тая любов към немския език у българина, а то било заради безплатното образование по Швабско. Все още не разбирам какъв успех ще да е да станеш инженер в някаква немска фирма.

# 631
  • София
Ами не всички на тази земя искат да са юристи и не всички се информират за образование на децата си в Италия.. Хора всякакви Simple SmileДори и такива, които нямат против да са инженери в немска фирма - зле ще им е,  да знаеш..

# 632
  • Русе
Все още не разбирам какъв успех ще да е да станеш инженер в някаква немска фирма.
От собствен опит -по голям отколкото в българска, защото българската може да я обявят в несъстоятелност или да не може да устиска на конкуренцията на немската, защото в немската работят 100 като теб, а в българската опъваш каиша сам, щот няма пари за други и разни други екстри като спокойствие ,отпуски и разни други блага, до които понякога на родна земя не може се докопа инженерът, щастлив че има работа, много работа.

# 633
Чакайте малко, за юристите ясно, поне двама-трима съм изпратил в Холандия на евтинията да учат дъра-бъра, вместо право в СУ. Правото по нашите земи е загубена работа. И имам дъщери, не синове, различно е. Освен ако ще ги пращам в Харвард да търсят някой евреин за мъж.

Чудното ми е друго - нали сега в София големи пари дават и хора няма, що да се бъхтиш при немците, дето все ще си чужденец.
И оттук, ако избереш да се бъхтиш тук, защо да учиш там.

Последна редакция: нд, 04 авг 2019, 15:05 от Фран

# 634
... що да се бъхтиш при немците, дето все ще си чужденец.
И оттук, ако избереш да се бъхтиш тук, защо да учиш там.
Хахаха. И мен ме терзаят тези мисли напоследък.
За третото ми дете стратегията ми към момента за обучение е съвсем различна от на първите две, пък да видим какво ще стане.

# 635
  • Sofiq
Днес обявиха по новините за решението да открият училище за надарени деца 1-12 клас в Стара Загора. Ще се осигури и общежитие за деца, идващи от други градове. Любопитно ми е какво мислите за тази инициатива?

# 636
  • Русе
Днес обявиха по новините за решението да открият училище за надарени деца 1-12 клас в Стара Загора. Ще се осигури и общежитие за деца, идващи от други градове. Любопитно ми е какво мислите за тази инициатива?
 Какво значи надарено дете на 6 години. Частно ли е училището

Чудното ми е друго - нали сега в София големи пари дават и хора няма, що да се бъхтиш при немците, дето все ще си чужденец.

Това ми беше и на мен оправданието, въпреки че имам зад гърба си няколко съвместни проекта.Инертност някаква. Езикът е гаден и ако не е учен в езикова гимназия или да имаш завършено образование на място си е проблем. Нямаш среда. Не че средата, с която съм завършила работи по специалността си в по-голямата си част

# 637
  • София
Общинско е. Идеята е хубава, но доколкото четох все още нещата са на ниво добри намерения. Тепърва предстои сериозна организация по мое мнение. Отдавна в България е практика децата от малките градове да отиват в областния град да учат в гимназия, така че още едно добро училище е само плюс. За малките, обаче, не знам как би потръгнало. Вероятно ще се пълни само от местните. Малко хора биха си пуснали децата до 7-ми клас сами в друг град.
Е, Амбър, то нали и в София си имаме едно за надарени Stuck Out Tongue Winking Eye

# 638
За третото ми дете стратегията ми към момента за обучение е съвсем различна от на първите две, пък да видим какво ще стане.
Дреме и на снаха ти за твойте стратегии, Фран. Ще стане така, както решат с майка и. Joy

ПС Казармата е полезна за мъжете. Учи ги да изпълняват заповеди и да козируват. Чакам с нетърпение да се появи първа частна казарма.

# 639
notaris,
- като работи инженер в Германия, знае защо работи и отделно
- пазят те синдикати и система от нерегламентирани надработки, имаш достатъчно свободно време и отпуск
-не се чудиш от къде да намериш пари за ЧУ или как да го вредиш в 107- мо, защото държавата се е погрижила да имаш достъп до добро образование, накъдето се обърнеш
- имаш проблем- държавата е там и има решение. Най- прост пример: установява се алергия на детето- моментално получава противоалергични завивки, възглавници, инхалатори и кво ли не.
- някак си по- спокойно живеят

Е, трябва да свикнеш с манталитета им или да си намериш себеподобни за приятели. Отпуската и средствата са ти достатъчни за често прибиране до България.

И пак е въпрос на избор и критерии кой какво търси

# 640
Ежко, тази носталгия по миналото - към казармата, Народна просвета, култура на труда.. да не е свързана с наближаващата годишнина от 9 септември 🙂Невинаги си толкоз про-комунистически настроен. Напротив, даже си поамериканчен 😉

# 641
  • София
При социализма държавата имаше ред, здраво управление и идеологично настроен народ, вярващ в светлото бъдеще. За съжаление сега няма никакъв ред, нито гаранция за такъв - поради липсата на здраво управление. Иделогично настроените индивиди за съжаление все още са доста. Мисля, че тогава е разбираемо защо има хора, които напускат страната ни. А, и тук още няма много капитал, който да помогне да излезем от идеологическия вакум - например очакваме, че лекари, учители,   държ. администрация и др. трябва да работят за без пари. Плюс, дразнеща е супер раздутата държ. администрация - поради липсата на достатъчно бизнес и за да има препитание част от населението, тази част е в институциите в пъти повече от необходимото, като ни “обслужва” с намръщен или безразличен поглед, следвайки лошо разписани и неадекватни процеси.

# 642
  • София
Че защо да не се очаква " че лекари, учители, държ. администрация и др. трябва да работят за без пари" с нищо не се е променило това от "При социализма държавата имаше ред, здраво управление и идеологично настроен народ, вярващ в светлото бъдеще.".
Anguished
Аш, да не си ходила до летящата чиния... Обещаха хАмериканците (някаква фондация, не Масква) да дадат пари за ремонт... Дано и двигатели ѝ сложат!

# 643
При социализма държавата имаше ред, здраво управление и идеологично настроен народ, вярващ в светлото бъдеще. За съжаление сега няма никакъв ред, нито гаранция за такъв - поради липсата на здраво управление. Иделогично настроените индивиди за съжаление все още са доста. Мисля, че тогава е разбираемо защо има хора, които напускат страната ни. А, и тук още няма много капитал, който да помогне да излезем от идеологическия вакум - например очакваме, че лекари, учители,   държ. администрация и др. трябва да работят за без пари. Плюс, дразнеща е супер раздутата държ. администрация - поради липсата на достатъчно бизнес и за да има препитание част от населението, тази част е в институциите в пъти повече от необходимото, като ни “обслужва” с намръщен или безразличен поглед, следвайки лошо разписани и неадекватни процеси.
Извинявай, не ми стана много ясно каква теза защитаваш. Дано на теб ти е ясно какъв е този идеологически вакуум, от който трябва да излезем 🙂

# 644
  • София
warwick, който разбрал - разбрал Grinning

Това за летящата чиния е леко обидно и е за докладване, но като гледам автора, ще го подмина Wink

Общи условия

Активация на акаунт