Тема за бързи въпроси и отговори - Всичко за нашите деца - Училищен блиц - Тема №3

• 36 285
  • 738
  •   1
Отговори
# 330
Няма нарушение относно авторското право, ако някой ксерокопира книга, учебник или друг вид материал. Затова и можете да посетите библиотека и да заявите копиране на дори рядко намиращи се материали.
Нарушение би било, ако се сканират/копират с търговска цел.
Законът урежда това с така нареченото компенсационно възнаграждение на авторите.

По отношение на това дали има начин как да се разтоварят децата от всичките тези тежести на гърба им - начини много, желание и добра воля да има само.
   Въпросните шкафчета, които тръбяха по медиите, че се правят по проект за много училища се оказаха поредния прах в очите. Уредиха техните си фирмички, за да направят нещо, което е неизползваемо. Размерите им са смехотворни. В наштето училище дори не си направиха труда да участват в този проект. Липса на контрол, корупция и отговорност от страна на организаторите и изпълнителите. Нищо ново, но и ние си мълчим...
   Липсата на желание за развитие от страна на училищата /в това чисто и директори, и учители.../ си оказва влиянието. Примери могат да се дават не малко с училища, които са постигнал много повече, чрез същите възможности и обстоятелства. Уви, повечето примери са отрицателни такива. По-лесно е, да си кютаме както си знаем, той керванът си върви...
  Междудругото давате чудесна идея - помагалата може да са под формата на късащи се листи и перфорация, за прибиране в последствие в папка. Дали има нужда от тях - няма лошо според мен, стига да са добре написани и оптимизирани.

# 331
  • софия
За всеки нормално разсъждаващ родител, който има дете в училище и е наясно с организацията на учебния процес, от самото начало беше ясно, че шкафчетата не са решение на проблема с тежките раници. Не знам защо тази идея беше така широко прегърната и приветствана. За пореден път вниманието беше отклонено от същественото и важното и то не без активната помощ на родителите.

# 332
За всеки нормално разсъждаващ родител, който има дете в училище и е наясно с организацията на учебния процес, от самото начало беше ясно, че шкафчетата не са решение на проблема с тежките раници. Не знам защо тази идея беше така широко прегърната и приветствана. За пореден път вниманието беше отклонено от същественото и важното и то не без активната помощ на родителите.

Абсолютно  Peace

Класната ни още тогава каза, че са почти безсмислени. Смисъл имат ако имат два комплекта учебници децата и единия стои там за работа в клас, другия вкъщи, което няма как да стане, така че... Отделно, че наистина размера им е незначителен, поне в нашата стая са такива.

# 333
Освен, че са малко по-големи от пощенска кутия, все още не са раздадени ключетата на учениците, поне в нашето училище.
Усвояване на средства, но не и на знания - българско образование. Как не се намират разумни, практични и упешни решения?!?

# 334
  • София-Младост
При нас шафчетата са с прилични размери и събират доста неща...но при положение че учителите по "разказвателните" предмети искат учебника да е с детето в час...от друга страна детето трябва да учи вкъщи по този учебник...няма как този учебник да стои в шкафчето.
Иначе от началото на годината е с една голяма тетрадка по всичкология, както я нарича...листата са перфорирани и откъсващи се, но още не са стигнали до класьора, а аз забравям да погледна как се справя.
Проблем ще изникне, ако учител реши да събере тетрадките:)

# 335
  • София
За това колко деца са в паралелката разбирам от статистиката на класа, където примерно е подредено на 10-то място по успех от 28 деца.  Веднага получавам известие за активност в панела на и-мейла, но напоследък виждам много съобщения, които се пишат явно от всички, дори в други по-горни класове. Мислих, че ще имам поглед само върху нашия клас и съобщенията ще са само от родители на съучениците. Всъщност, още разучавам платформата.
Шкафовете им са без ключ, а моето дете даже е в четворен шкаф - тоест дели го с още 3 деца.

# 336
  • Варна
Ние имаме хубави шкафчета, но те вършат работа ако детето е на занималня, която пък често е само до 2 клас. Ако детето е до обяд на училище и после се прибира вкъщи нали трябва да си вземе всички учебници, тетрадки и помагала за да си напише домашното, няма как да останат в шкафчето. Затова ми се губи смисъла на тези шкафчета, освен за едно рисуване или физическо.

# 337
Смисъл за мен има.
Освен, че могат да си оставят гуменките за физическо през седмицагта там, то учебниците и материалите по музика, изобразително, трудово /или каквото искат да го наричат/ ... не виждам причина да се носят.
Ако детето има лично шкафче, може да си остави и лични вещи включително - например чадър...
Освен това до 7ми клас имат достъп до електронно четими учебници. Не виждам проблем да стоят в училище книжните, а вкъщи да си прочетат урока от таблета. Разбира се при по-големите деца винаги може да има и лична преценка да си носят конретен учебник вкъщи.

# 338
  • софия
Освен това до 7ми клас имат достъп до електронно четими учебници. Не виждам проблем да стоят в училище книжните, а вкъщи да си прочетат урока от таблета.
А аз виждам проблем - възприемането на текст от хартия и от електронно устройство е различно.
Аз не разбирам защо в училищата не приемат ползването на електронни учебници в час, но е факт. И само учебниците да са причина за тежестта - с мед да ги намажеш. Проблемът идва от 100 задължителни помагала и тетрадки, които вървят с тях.

# 339
  • София-Младост
Смисъл за мен има.
Освен това до 7ми клас имат достъп до електронно четими учебници. Не виждам проблем да стоят в училище книжните, а вкъщи да си прочетат урока от таблета. Разбира се при по-големите деца винаги може да има и лична преценка да си носят конретен учебник вкъщи.
Без да се заяждам, но според мен не си отваряла тези т.нар. електронно четими учебници.
Пълна пародия са за мен.
Нищо общо с това, да си свалиш книга на киндъла/телефона и да си четеш в метрото.
Някакъв формат, дето аз с очила за четене трудно виждах...не е като да си свалиш един учебник и той да остане свален...всеки път влизаш и се логваш и ...абе...няма да се ядосвам хич, петък е.

# 340
  • София
Моят седмокласник не носи учебник по математика в училище - ползват електронен (прожектират на дъската), ако им трябва. За сметка на това носят сборник, учебна тетрадка и тетрадка голям формат.
Има как да се олекотят раниците при желание, но такова очевидно липсва.

# 341
Без да се заяждам, но според мен не си отваряла тези т.нар. електронно четими учебници.
Пълна пародия са за мен.
...

Отваряла съм ги, но само до 2ри клас Simple Smile Може би и заради това блика оптимизъм от мен, относно приложението им Simple Smile
Истината е, че на моето дете реално не му се налага особено отваряне на учебник вкъщи, а ако нещо трябва да се погледне за спавка - наличното в нета върши работа.

# 342
В училище ползваме четец за повечето учебници, вкъщи стоят хартиените. В шкафчето искам да се оставят облекло за спорта, ИТ, Музика, ТП.

# 343
В училище ползваме четец за повечето учебници, вкъщи стоят хартиените. В шкафчето искам да се оставят облекло за спорта, ИТ, Музика, ТП.

Не посмях да напиша такава идея, защото не знам доколко реално може да бъде приложима.
Лично аз, в по-горен курс и в случай, че имам късмет за отговорно и ученолюбиво дете  - бих подкрепила да замени учебниците в час с електронен вариант.

# 344
Ам миризливата тениска след спорта в шкафа е супер вариант, мда.

Общи условия

Активация на акаунт