Нашите орхидеи – тема 26

• 29 725
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
А има ли начин да им осигуриш светлина? Все пак тя е в основата на всичко.

# 466
  • Варна
Моите ги бях поляла 8-10 дни преди да пътуваме и си ги оставих, както си стоят на перваза на светличко. Никаква разлика от това да съм у дома, защото синът ни остана и движение на въздуха си имаше и климатика все така си работеше и пак имаме изгнила ситуация. Специфично е явно. Най-хубавото е, че така се учим и трупаме опит. Wink

# 467
  • София
Предпочитам да запердвам като отиваме на почивка, за да не се нагряват панелите докато ни няма.

# 468
Разбирам.

Mimkish,
Предположението ми в този случай е, че заразата си е тлеела и е чакала да се прояви.
Аз например очаквам неприятни изненади повече от новите растения, от старите и адаптирани - почти не, макар че е имало 1-2 напълно необясними случая.

# 469
И аз поливах преди да замина, защото си мислех, че може да пресъхнат в мое отсъствие.

# 470
  • Мадрид / София
Като ви чета оставам с впечатлението, че някъде се допуска основна грешка за да гният толкова растения. Може би при новите - идват вече с латентна зараза. Или може би климата не им понася. Или може от прекомерна грижа.
Някъде нещо не е добре. Не им мокрете листата. Знам ли и аз ама не е нормално толкова гниещи растения.

# 471
  • Варна
Аз не мокря листата определено. Единственото, което правя веднъж месечно и то само на цъфтящи е да ги пръсна с готов разтвор-тор "Лактофол" №3, който е именно за този период и се напръскват листата и горната част на корите лекичко, не обилно. Грешка ли е? Бях чела за това тук в старите теми.
За поливането още от първата орхидея изчетох тук препоръките и моите ги поливам на 20-30 дни, зависи как са. Гледам ги хубаво и корени и кори да е сухо всичко и тогава. И съм ги киснала за 15-тина минути, и съм ги поливала като обикновенни цветя - в начините на поливане не открих разлики, но повече ги накисвам, защото така от време на време слагам тор.

# 472
  • Мадрид / София
Не знам дали е правилно, не съм спец, само ми направи впечатление броя на загниващи растения от всички споделили. Още повече, че всеки дом си е със специфични условия и това оказва влияние. Не го приемайте като критика. Само е впечатление от постовете.

# 473
Е, че тук много хора споделихме за по едно две... При мен накуп няколко... В офиса мокря листата Simple Smile мокро им е, проветриво им е, дневно време е жега, пускат корени, листа и цъфтят...
Вкъщи не мокря листата, внимателно накисвам до 2/3, ако има мокро забърсвам... Накуп се разболяха няколко и изгниха... може и да е тръгнало от една нова, но може и да е било защото ги накиснах точно преди да спрат парното, стана студено, на сянка са и... ами случва се Simple Smile
Затова си коментираме при кой какви са условията и какво и как гние, че да намери всеки за себе си какво е правилното за условията му гледане, но и няма нужда да се размахва пръст с "не е нормално толкова много гнили растения" Hands V

Хайде да ви зарадвам с една нова цъфка от втората партида спасявани (тя май е миди) Heart Eyes
(сложила съм им клечки за шишчета за опора Smiling Imp, всичко друго ми се вижда грубо и огромно)

# 474
Аз ги пръсках със спрея на Лактофол, почти изпръсках шишето; все подлагах салфетка, за да не пада на розетката. Обаче мисля да престана - твърде е рисково.

# 475
  • Мадрид / София
Чак пък да размахвам пръст 😂. Жал ми е за растенията и търся причина някаква за гниенето им.

# 476
  • Сф
На мен ми направи впечатление, че повечето загнивания тук стават, докато собственичките са на почивка. И като се завърнат заварват неприятна изненада. И при мен така стана, като поне е топло и слънчево, но вратите бяха затворени.

# 477
Здравейте, момичета! Едната от големите ми красавици пусна нов трети цветонос и две от трите цвята цъфнаха Blush Заедно с цветоноса изникна ново листенце, което още с появата си не беше цяло, а като леко разделено.
Това нормално ли е? Ако е необходимо да направя нещо, моля кажете!

# 478
Аз намирам причините преди всичко в производителите. Ясно виждам как се промени качеството на орхидеите през годините.
На второ място са магазините с безумното поливане-заливане.
Чаааак на последно място бих поставила моите грижи Stuck Out Tongue Winking Eye Щото не може да съм се справила с 200 по един и същи начин, а 201-вата да е умряла заради мен. Просто не може Joy

Blue Moon Soul,
Получават се понякога такива деформации. Листото си пораства нормално после. Аз не бих се притеснявала.

# 479
Здравейте! Мога ли да направя пресаждане на орхидея с доста цветове или да изчакам?

Общи условия

Активация на акаунт