Нашите орхидеи – тема 26

• 29 734
  • 736
  •   1
Отговори
# 450
  • Варна
Наистина голямо гниене за жалост... Angry
Аз мисля, че приключих с моите (защото се оказа, че още една е тръгнала и побързах). За сега остана това
Скрит текст:

Известно време ще я подържа така и ще видим как върви.
Ако имате още съвети - приемам! За пръв път ми е.
от цялата операция тия дни имам утешително букетче във вазата Relaxed
Скрит текст:
Дано да ги спася, дай Боже! Ако не успея - здраве да е - вземам други и пръдлжавам да се уча. Така се захласнах, че няма отказване.
Благодаря отново на всички опитни момичета, които ни давате съвети постоянно! Flowers Bouquet

# 451
Съжалявам, но не виждам добре на снимката. Третирала ли си с някакъв фунгицид?
Този тип гниене обикновено е много агресивно, така че ще си проличи до дни дали е стопирано. Стискам палци да е. Ако се задържи това състояние орхата има отлични шансове Hug

# 452
  • София
Mimkish, защо така се случи, имаш ли обяснение? Може ли да седели на течение примерно?  Аз също мисля, че в момента изглежда супер и ако до няколко дни не ти окапят и тези листа може и да има шанс.  Дори и да умре, идеята е да разбереш на какво се дължи, за да го избягваш в бъдеще Smiley Накваси ли хубаво в Топсин? Желая ти късмет!

Аз предпочитам да си купувам препаратите от строителните хипермаркети. Там просто казвам, това, това и това, и ми ги дават от витрината. В агроаптеката започва едно разпитване, тва за какво ви е, а това за какво ви е, ооо, не е за вас! Имах глупостта да кажа, че орхидеите си лекувам и коментара на дамата беше, че няма статистика... Ако реша пак да отида там, ще обясня, че гледам три декара овошки, та дано ми продаде каквото искам.

# 453
  • Бургас
Препарати купувам от агроаптека, но почти винаги аз сама казвам какво искам, а искам мение от уж разбиращ човек с какво да си лекувам овошките, зеленчука и лозето на ранчото. За орхите дори и не обръщат внимание,че взимам Моспилан и Топсин щото и толкова разбират--- от цветя. Сигурно има и агрономи в тия аптеки, но аз за момента не намирам такива. А в нета информация много, но коя е вярна.
Късмет момичета дано излекувате красотите си.
Мимкиш прекрасен букет във ваза лошото е, че не трае дълго, поне при мен.

# 454
Не не е третирана с нищо окапаха и листата  и нищо повече

# 455
  • Варна
Да Impala, направих кашичка с Топсин, хубаво го намазах - и корени и основата, където жълтееха листата, обелих ги внимателно - не остана ненамазано освен листата. След това я окъпах и сложих на сухичко. Това е. Simple Smile Наистина много агресивно се разви, буквално за пет дни, докато ни нямаше.

a.n.d.r.e нямам обяснение, освен да е била нещо заразена при купуването. Защото всичко се разви за две седмици, при това аз почти веднага я извадих, махнах транспортната кошничка, изрязах малко сухи коренчета - но нищо особено. Върнах я обратно, изварих корите и ги изсуших на слънце, защото нямах нови под ръка. Стоят всичките ми на южен прозорец, но отпред имам голяма закрита тераса, на светло са. В стаята има климатик, но течение не мисля, просто е хладно около 25гр. Ще чакам с надежда... Simple Smile
Като единствена грешка си отчитам, че като я извадих от корите първия път не я напръсках с разтвор от Топсин и вода - може би това щеше да спре нещата за напред, но увиииии - уча се в движение.

# 456
Ами добре. Лично аз оставям намазаното както е, не измивам/изтривам. След ден-два почиствам, за да проверя, и мажа пак. Успех! Дръж ни в течение Hug

# 457
  • Варна
Така ли? Оооооо аз мислех че е силно като каша и затова го изплакнах след десетина минутки. Дали да повторя намазването тогава?

# 458
Да. Намажи хубаво най-вече основата на листата, като пръстен, от всички страни.

# 459
  • София
Ходихме 2 пъти на почивка това лято за около седмица. Тогава пускам дебели пердета плътно и естествено всичко е затворено и няма проветрение. И Двата пъти заварих по една орхидея пострадала с гниене в розетката. Мисля си, че липсата на движение на въздуха и на светлина са виновни за състоянието им. Здраве да е, ще си купя нови!

# 460
Това е причината да държа отворена вратата, когато сме на почивка. Последният път се бяхме наводнили при един дъжд, но орхидеите ми поне оживяха.

# 461
Може и моята от това да е загнила - нямаше ме една седмица. Но другите покрай нея са добре (за сега).

# 462
Ходихме 2 пъти на почивка това лято за около седмица. Тогава пускам дебели пердета плътно и естествено всичко е затворено и няма проветрение. И Двата пъти заварих по една орхидея пострадала с гниене в розетката. Мисля си, че липсата на движение на въздуха и на светлина са виновни за състоянието им. Здраве да е, ще си купя нови!
Орходеите и не само те имат нужда от светлина. Конкретно при орхидеите светлината е тази която казва на листата, а те на корените да пият вода. Ако няма светлина, корените не пият вода, но корите са мокри. Корените комуникират с корите но не пият, корите не просъхват. Водата се задържа под най-горния слой на корените, наречен Веламен и предизвиква гъбични заболявания които пък се изразяват в гниене на розетка, корени листа или всички заедно.

Ако ще бъдат на тъмно трябва да са на сухо.
Аз оставям моите на светло но без пряка слънчева за месец. Нищо не им става. Те могат да виреят като сукулентни.

# 463
Подкрепям Ренка, и аз правя така, когато сме на почивка. Поливам както обикновено, връщам по местата, спускам само тънките пердета. Липсва им единствено хубавото проветряване, но няма как. (И това, че не им се бутам Joy ) Оцеляват без проблем, вече години наред.

# 464
  • София
Значи на мен грешката ми е, че съм ги накиснала преди да заминем. Ще знам за друг път.

Общи условия

Активация на акаунт