Нашите орхидеи – тема 26

• 29 737
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Аз държа до седмица в саксията без кори, на сухо. Накисвам корените в разтвор на фунгицид, после намествам в саксията (надупчена), подпирам с пръчки при нужда и така се проветрява. Едната я бях оставила просто легнала на хартия... Не бързам да връщам в кори, че ако има още някой гниещ корен да махам...

gigina, много странно ми изглежда тази орхидея... стеблото нагоре, а и надолу в корите... Като много възрастно растение с дозаривани корени (дозагърляно) Thinking А и всичко корени са странно къси, само най долу виждам един по-дълъг, но май изгнил Thinking Измий корените да огледаш за черно гнило и... Пробвай да спасяваш.

# 436
  • Варна
Благодаря peneva_a! Flowers Hibiscus
А цветоносите да ги оставя ли или да ги режа до дъно?

# 437
Аз режа, да не тегли силичките на болното растение Simple Smile

# 438
Колко живи корена трябва да има, за да оцелее, понеже орязах повечето и ми се струва, че тези, които останаха са прекалено малко... Не бяха черни - бяха някак като кухи...

# 439
  • Варна
Petia Kageyama , такава зависимост май не съм чувала... Thinking
При всички случаи растението си пуска нови корени, само дето ако няма нито един читав корен се налага понякога да се гледа извън кори, над вода. Там аз се водя от правилото за засаждане на кейките - мин. 3 активни корена с мин 3 см дължина.

# 440
Благодаря за отговора Simple Smile Значи ще го сложа над вода, понеже наистина остана почти без нищо - сега го извадих да съхне и го доорязах:
Скрит текст:
Но първо ще посъхне...

# 441
  • Варна
О - наистина е за над вода.... Sad
Знаеш ли каква е технологията?

# 442
Ами, гледах статии в нета, но не знам колко са правилни - общо взето пишеше, че се налива вода в дълбок съд и отгоре се закрепва орхидеята, като розетката е почти до водата, но не я докосва. Това ли е?

# 443
  • Варна
Със сигурност не трябва розетката да е потопена. Аз гледам, ако има възможност, връхчето на едно коренче да е потопено постоянно във водата. И всеки ден пръскам долната част на розетката с активатор за корени (използвам вит.В- комплекс)
Успехът не е гарантиран, но ти го пожелавам Simple Smile

# 444
Благодаря, ще опитам, пък каквото стане. Simple Smile

# 445
Уффф, мъчно ми е като гледам проблемни орхидеи. За съжаление все по-често ги купуваме такива. То са болести, вредители. Аман!

Ще посъветвам всички с гниене на стъблото така:
1 - действайте бързо и безпощадно: отстранете всички пожълтели листа, всякакви остатъци и петна
2 - само така ще можете да намажете добре стъблото с препарата и да стопирате инфекцията
3 - може да ви останат листа нагоре, може и не - и при двата варианта има шанс за възстановяване
4 - изчаквате да видите какво ще се случи и после решавате как да реанимирате

От мен един ароматен дребос от групата Germaine Vincent:
Скрит текст:

# 446
Благодаря за съветите. А от къде купувате препаратите - само от агроаптеки ли?

# 447
  • Варна
Ами такива препарати не знам къде другаде може да се намерят...

# 448
Също в строителни хипермаркети, някои цветарски магазини.
В един момент става цял арсенал препарати Joy

# 449
Здравейте момичета имам нужда от вашата помощ една от красавиците ми иска да умира днес я извадих отстраних гъбата почистих корените и сега се чудя дали да не я оставя във вода или да я върна в торфа дайте съвет как да процедирам от тук на татък
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 31 юли 2019, 20:12 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт