Нашите орхидеи – тема 26

• 29 740
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
  • София
ВЕЩИЦА, дочака го! Smiley
най-искрено се радвам на цветоноса ти! и едновременно с това съвсем неблагородно завиждам Smiley

# 421
  • Варна
Ааами, нищо още не съм дочакала - цвят чакам аз, цвяяяаат - едва като видя да цъфне, тогава ще мога да се зарадвам.... дотогава нищо не се знае 🤞

Момичета, да ви питам кога пресаждате камбриите? Имам една дето толкова е разклонена , че се чудя какво да я правя. Ама пък върви толкова добре , че ме е страх да си правя експерименти ... 😊

# 422
Идвам с обещаните снимки
Скрит текст:
Ето ги събрани за снимка от двете партиди взети за спасяване - 14бр.+4 при колежката +1 при сестра ми (същата луничава миризливка) + 1 загинала от фузариум за 1 уикенд (от 5те на колежката)

Това дето беше с най-калпави корени (Стюартина според Импала Hug а, дано!)
преди (28.03.):
и сега:

И още една от първите спасявани, която месец след като ги взех беше сгърчила всички коренчета и нямаше нито един зелен или дори сив... всичко беше черно (централното листенце порасна за около месец)

Поразмесила съм ги от първа (28.03.) и втора (28.05.) партида спасявани, но аз си ги разпознавам Smirk Май поти всички от първата ще са мини или най-много миди, но дотук 4 ароматни, 3 от тях еднакви Simple Smile
Сега имам и две бебета мини от сестра ми, че тя имаше 5 бебета на една майка. Изчака 2 да станат с по 3 коренчета, но майката почваше да се мъчи... Бяха на два цветоноса. Насадихме при нея 3 от тях (две с по 3 корена, едно с 2 по 2 см), а при мен взех две бебета, едното с 1 коренче под 1см и едното с пъпчица за корен... Преди 20 дни беше операцията, това са в момента моите геройчета Heart Eyes

Ето ги и при колежката (там за на източен прозорец, пак така зад щора... аз ги обгрижвам и тях от месец, отпускарски сезон Wink (едната ще цъфне всеки момент)

# 423
  • Варна
Ехеееее 😍
Пенева при вас си е направо оранжерия! И как успявате да се справяте с всичките тези красавици - браво и на трите ви! 👏

# 424
При сестра ми са 3 големи растения, 3 бебета и една мини, която й занесох Simple Smile Аз й ги пресаждам, разсаждам и третирам с каквото се сетя... тя полива по инструкция и варди от децата Smiling Imp Перваза й е перфектен - южен, но зад балкон - светло по цял ден без пряко слънце, на проветриво място...

Вещица, нали видя ръката ми за мащаб, хич не е чак толкова много мястото, заето с хубавици... само едно неотваряемо крило на прозореца (70см) Smiling Imp Накрая на перваза има една саксия с мушкато и бегония, дето са ми завещани... мога да ги пенсионирам и да заема и следващите 70см перваз, както и останалите 140см Smiling Imp

# 425
  • Видин
Пенева, страхотни саааааа. Heart Eyes
Много ти се радвам като видя снимките ти.

Вещица, стискам палци за вандата! Simple Smile

Моята Каода е от миналото лято, сега изкара само един цветонос. Има нови листа, изглежда добре. Но кой знае...
А Лиодорото е мъка - никакви корени, сложих го на водно, но не му върви.

# 426
  • Варна

Здравейте, имам въпрос за едното ми Денди - 2 от цветоносите (първоначалните), преди време се сбръчкаха и окапаха листата, в същото време новите 2 цветоноса цъфнаха. Сега извади още нови цветоноси, които изглеждат добре. Та въпросът ми е да режа ли сбръчканите цветоноси?

# 427
  • Варна
Къдрокоска, и аз имам една виолацея дето ми вади нервите от три години - малко растение, дойде цъфнало и оттогава не ще да се приспособи и това е.... Голям инат Simple Smile Стигна се до водно чак, изкара коренчета, прехвърлих го в кори и ТУ тръгва, ТУ се смарангясва пак... сега вади нови деа корена и листенце, да видим докъде ще стигне този път. Явно видовите са капризни по принцип - стискам палци Лиодорото ти да се съвземе 🤞

Manuela Todd това не са цветоноси, това е самото растение - псевдо булби. Не се режат - те изхранват новите растежи и са важни за тях. Вярно, грозничко са такива сбръчкани, но без тях няма да се развива растението Simple Smile А цветоносите са късичките дръжки и, на които Са разположени цветчетата.

# 428
  • Варна
Да де, хич ме няма с термините 😅 не са като фалчетата, с дъъълги цветоноси хаха. Значи така ги оставям, мерси

# 429
Здравейте, два дена отсъствах от вкъщи. Когато се прибрах вчера, падна едно листо, днес сутринта  второ листо. Сърцевината пожълтява. На какво може да се дължи и какво да предприема?

Последна редакция: ср, 31 юли 2019, 12:24 от gigina

# 430
  • София
здравейте, за съжаление растението ви може би умира. Листата като отрязани ли капят? Без да изсъхват? Ако е така, значи имате гниене на розетката. Може да се опитате да стопирате процеса, като забъркате каша от фунгицида Топсин с малко вода и хубаво да намажете розетката. Успех!

# 431
За подобен случай намазах с каша фунгициди (топсин и байфидан) и оставих на сухо 3 седмици (корите сухи и не пръсках листа). Жълтото почерня но няма нови поражения, снощи полях проточно, не посмях да накисна... Чакам!
(снощи само нея не снимах, дожаля ми за аудиторията на мокрото гниене с още един вид да ви натъжавам)

# 432
здравейте, за съжаление растението ви може би умира. Листата като отрязани ли капят? Без да изсъхват? Ако е така, значи имате гниене на розетката. Може да се опитате да стопирате процеса, като забъркате каша от фунгицида Топсин с малко вода и хубаво да намажете розетката. Успех!
Листата капят точно като отрязани. Имам още четири орхидеи, на едно и също място са, еднакво ги поливам. Тази също се развиваше добре, преди месец разцъфтя. И сега за два дена - две опадали листа. Ще последвам съветите Ви, благодаря!
П.С. Ето така изглеждат корените...

Последна редакция: ср, 31 юли 2019, 13:47 от gigina

# 433
  • Варна
Аз съм с подобен проблем от три дни, по съветите на момичетата тук снощи съм извадила моята орхидейка, почистих и намазах с кашичка вода и Топсин. Сега стои на сухо, тази вечер ще видя как е и се чудя дали да я връщам в кутийката или да я подържа още малко навън? Също ви моля да ме посъветвате дали да повторя мазането или еднократно е достатъчно?

# 434
Това е тази с изгнилото листо - преместих я, в сухи нови кори е, но не знам дали вече не е късно.
Скрит текст:
Да слагам ли топсин, или вече не може да се спаси? И къде точно се слага?

Общи условия

Активация на акаунт